Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

MIG25 mam prośbę pomógłbyś zainstalować GoHeishaMon -a . Mam już dosyć tej chmury - wolałbym to po lokalu + HA. Może ktoś z forum się tym jeszcze zainteresuje. Nie bardzo rozumiem co najmniej kilku rzeczy.

1 Żeby to uruchomić potrzebna jest modyfikacja oprogramowania na CZ-TAW1 tylko czy jeszcze dodatkowa integracja (zakładając, że broker MQTT jest już zainstalowany na HA) chyba nie, ale w lokalizacji tego projektu jest mnóstwo plików a do instalacji potrzebne tylko 3 dlatego tak mnie to zastanawia po co tego tam tyle

2 Na pena kopiuje 3 pliki wg instrukcji - rozumiem, że jednemu z nich zmieniam nazwę i rozszerzenie "config.example" na "GoHeishaMonConfig.new"

3 Przed wgraniem modyfikuje plik "GoHeishaMonConfig.new" pod siebie znaczy dostęp do serwera Mqtt IP, login, hasło itp.

4 Uruchamiam kombinacją przycisków zgodnie z instrukcją i w pewnym momencie usuwam pena

5 I dalej koniec nie kumam - jak to połączyć z WIFI, żeby to połączyć z brokerem Mqtt??

Z góry dzięki

Teoretycznie jak miałeś połączenie wifi , to CZ-TAW1 również Ci się do tego samego wifi podłączy ( po przejściu na GoHeishaMon) , nic pod tym względem nie musisz robić. Więc tak to robisz jak napisałeś.

EDIT: A więcej plików jest na inne platformy ( bo GoHeishamon można odpalić na dowolnym sprzęcie podłączonym do pompy ciepła przez ttl , np . raspberrypi , router ,a nawet zwykły komp).

Edytowane przez MiG25

Dzien dobry wszystkim.

Dom z uzytkowym poddaszem, OZC wyszło 8250, zapotrzebowanie 15700, wojewodztwo dolnoslaskie, Lubin.

Proponuja mi T-Capa 9 KW 3 fazowego, ale zastanawiam sie, czy seria HP by nie wystarczyla?

Jak patrzę, dla Lubina minimalna średnia dobowa dla grudnia-luty to minus 3

W koncu grzalka w te duze mrozy - 15 i nizej (jezeli wystapi, to parenascie godzin w sezonie? ) sie zalaczy,

to przezyje te pare dni + dodatkowo na dachu fotowoltaika 7 kwp.

Całość ogrzewania grzejniki, 150m2 powierzchni, ocieplenie styropian 15 bialy.

Troche tego TCapa odbieram, że "damy TCapa, żeby na pewno nie mieć kłopotu", ale jak widzę w katalogu Panasonica,

że "Tcap" jest zalecany do skrajnie niskich temperatur, to mi nie pasuje to do mojego miasta...

OZC; 8250W; 15700 kWh, wojewodztwo dolnoslaskie, Lubin.

W koncu grzalka w te duze mrozy - 15 i nizej (jezeli wystapi, to parenascie godzin w sezonie? ) sie zalaczy,to przezyje te pare dni + dodatkowo na dachu fotowoltaika 7 kwp.

Całość ogrzewania grzejniki, 150 m2 powierzchni, ocieplenie styropian 15 bialy

Przy takim założeniu to 9 kW/1f -w zupełności wystarczy,

7kWp z fotowoltaliki - zapewni pokrycie tylko dla

PC = na CO + CWU ( ile osób ? )

0ae335003a45.png

Edytowane przez Andrzej5101

4 osoby, wanna z prysznicem + na gorze prysznic.

9 kW to sie zgadzam, pytanie, czy tcap czy hp albo inna wersja/pompa? tu mam najwieksza watpliwosc

9kW/1faza / nie TCap

a/ WH-SDC09H3E5 z 3 kW grzałka,

b/ WC09J3E5-SM z 3 kW grzałka na R32 -nowsza

781289d4e474.png

Edytowane przez Andrzej5101

Teoretycznie jak miałeś połączenie wifi , to CZ-TAW1 również Ci się do tego samego wifi podłączy ( po przejściu na GoHeishaMon) , nic pod tym względem nie musisz robić. Więc tak to robisz jak napisałeś.

EDIT: A więcej plików jest na inne platformy ( bo GoHeishamon można odpalić na dowolnym sprzęcie podłączonym do pompy ciepła przez ttl , np . raspberrypi , router ,a nawet zwykły komp).

Podziekował MIG25 - będę probowal w wolnej chwili.

To może lepiej trójfazową KIT-WC09H3E8 , przynajmniej jednostka zewnętrzna będzie dwuwentylatorowa.

Bo KIT-WC09H3E5 ma jeden wentylator ,i po prostu będzie się częściej obladzać.

Trójfazowa ma modulacje rzędu 3,5 do 4,5 kW a 1-fazowa do 2,2 kW i z pewnością dużo tańsza,

Jaka różnica w cenie pomiędzy TCap a 3- fazową???

Panowie proszę o radę.

Postanowiłem pozbyć się buforu. Dotychczas miałem za buforem 2 pompki obiegowe które cisneły ok 40l/min w 2 obiegi podłogówek. Każda po ok.700m (12 pętli) a najdłuższe petle ok 80m . Doprowadzenie do rozdzielaczy fi 40 i 36. Przy tym układzie na rotometrach przeływy ok 2 l/m.

Instalator (nie ten od pompy) wykonał bajpas i po odpaleniu pompy zrobiło sie kuku, mianowicie nie ma przeplywów na rotometrach. Kombinowałem z zakręcaniem pętli, zmniejszaniem delty aby zmusic pompe obiegowa do mocniejszej pracy i nie ma efektu.

Czy obiegówka w pompie moze byc za słaba ? Instalator twierdzi ze nie jedna taka podłogówke podłaczał bezposrednio do piecyka gazowego i wszystko smiga az miło .po przełaczeniu wszystkiego z powrotemna zasilanie przez bufor wszystko śmiga . Macie jakis pomysł co sie moze dziać z tą instalacja ? czy moze musze cos w pompie przełaczyć ?

Edytowane przez damik1

Trójfazowa ma modulacje rzędu 3,5 do 4,5 kW a 1-fazowa do 2,2 kW i z pewnością dużo tańsza,

Jaka różnica w cenie pomiędzy TCap a 3- fazową???

Przy podłogówce modulacja raczej nie ma znaczenia ( a skoro to nowy dom to na pewno podłogówka) , ale spójrz na to z tej strony , że jednofazowa to w rzeczywistości wysilona 7kW , a trójfazowa to ograniczona 12 kW , stąd taka różnica w modulacji...

Niby obie 9kW a to zupełnie inne pompy w użytkowaniu.

Różnica cenowa pewnie gdzieś w granicach 2 tys.

Szukasz pomocy ! Ale co w ogóle podałeś -

-wiemy ile jest pętli i jakie długie po za tym piszesz Cyt .Kombinowałem z zakręcaniem pętli, zmniejszaniem delty aby zmusic pompe obiegowa do mocniejszej pracy i nie ma efektu.

To o ci chodzi? o mocniejszą pracę ? czy o przepływ? Po za tym nic nie wiadomo o PC czy ma jakieś błędy ? itd.

PS. A że wlaśnie mam tak jak mam czyli SUPER- to nie zasługa forum lecz wlasna wiedza na temat ( CO ) i tak jak to ująłeś DOŚWIADCZENIE z grzałkami.

Jak dla mnie za malo konkretnych danych aby w mig zdiagnozować problem. A problem może być banalny .

Edytowane przez -voymar-

Nic tak nie denerwuje lenia jak czyjaś pracowitość :)

Gdzie tu pracowitość???? Jak uklad chodzi a gość szuka dziury w całym. Ma chleb a bułek szuka.

Po prostu szuka problemu bo mu się nudzi.

A że ja na ciebie działam jak Święcona Woda na diabła to doskonale wiem.

Nie raz już ci twą niewiedzę w pewnych sprawach wytykałem. ( Pomijając PC ) -bo tu akurat coś tam wiesz. Wiesz lecz nie wszystko. A jak ci zwrócę uwagę to i tak nie przytakniesz Dlaczego?

Bo to Ja ci wytknąłem, lecz po tygodniu już piszesz i się zgadzasz tłumacząc innemu forumowiczowi.

To tak w kwestii wyjaśnień.

Edytowane przez -voymar-

Damik1 w jaki sposób zrobiony jest ten bajpas?

Co to dało, czy zrobione jest szeregowe połączenie bufora , czy macie pewność, że pompa obiegowa nie tłoczy wody w krótkim obiegu? Jeśli założone są trójniki przed buforem, a nie zaślepiony przepływ do bufora to woda łatwiejsza droga wróci przez bufor.

Masz 2x700 mb rurek. To jest nic dla obiegowki w panasie. U mnie 1600 metrów z dwóch rozdzielaczy i idzie pięknie. Dwie pętle z dobiegami mam ponad 100 mb. Jaki przepływ masz na obiegówce ile pokazuje?

Odpowietrzone wszystko?

Damik1 w jaki sposób zrobiony jest ten bajpas?

Co to dało, czy zrobione jest szeregowe połączenie bufora , czy macie pewność, że pompa obiegowa nie tłoczy wody w krótkim obiegu? Jeśli założone są trójniki przed buforem, a nie zaślepiony przepływ do bufora to woda łatwiejsza droga wróci przez bufor.

Masz 2x700 mb rurek. To jest nic dla obiegowki w panasie. U mnie 1600 metrów z dwóch rozdzielaczy i idzie pięknie. Dwie pętle z dobiegami mam ponad 100 mb. Jaki przepływ masz na obiegówce ile pokazuje?

Odpowietrzone wszystko?

Merytoryczne uwagi kolegi,

Pompa obiegowa w 9kW/TCap ;

- to bardzo silna pompa,

- da radę bez dodatkowych pomp obiegowych

Bufor przy podłogówce - należy całkowicie odłączyć