damik1 19.02.2022 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Dziekuję wszystkim za pomoc i sugestie . Wczorajsza rozmowa z MIG25 na priv otworzył mi oczy:-) raz jeszcze rano sprawdziłem wykonanie tego bajpasu i ... wstawilismy zawór odcinający bufor:-) Wszystko śmiga super . jeszcze raz dziekuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.02.2022 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 wstawilismy zawór odcinający bufor: Wszystko śmiga super . jeszcze raz dziekuję za pomoc Bez dodatkowych pomp obiegowych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 20.02.2022 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Dziekuję wszystkim za pomoc i sugestie . Wczorajsza rozmowa z MIG25 na priv otworzył mi oczy:-) raz jeszcze rano sprawdziłem wykonanie tego bajpasu i ... wstawilismy zawór odcinający bufor:-) Wszystko śmiga super . jeszcze raz dziekuję za pomoc Czy oprócz oszczędności na pomkach obiegowych coś więcej ci dała ta zmiana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.02.2022 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Czy oprócz oszczędności na pomkach obiegowych coś więcej ci dała ta zmiana ? Na buforze równoległym tracisz ok; 1,5 do 2,0 stopni ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrezur 20.02.2022 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Pytanie mam do grupy. Zamontowana mam pompe Aquarea High Performance split 7KW (KIT-WC07J3E5-SM) Próbuje wygrzewać jastrych. Wedlug protokolu wygrzewania powinienz temperatura zasilania dojsc do 55 stopni.Ustawiam na pompie temperature 50 stopni ale pompa podgrzewa maksymalnie do 33-35 stopni. Temperatura powrotu jest o 5-6 stopni mniejsza (28-30). Sprawdzałem dziś ustawienia w trybie serwisowym. Jako model grzania mam opcje "prosta" i tam temperatura 50 stopni. Czyli nic nie powinno blokowac Czy co nie tak z moja instalacja CO ze nie moge przekroczyc 35 stopni? Jak wylacze pompe to cisnienie na jednostce wewnetrznej pokazuj 2,4 bar-a. Czy nie za dużo?dom parterowy 150m2, 17 pętel ogrzewania podłogowego, 100% podlogowka, brak bufora. Pompe będe po modbusie integrował z systemem Ampio, stad nie mam internetowego modulu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damik1 20.02.2022 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Na buforze traciłem ok 3 stopni , obecnie to co wychodzi z pompy mam na zasilaniu podłogówek i nie ma potrzeby "podbijać" temperatury na PC. Nie ma mielenia wody pomiedzy PC a buforem. W dniu dzisiejszym pompa uruchamiała sie 3 krotnie ,wiec nie ma chyba problemu z taktowaniem:-) Wskazania zużycia energii na pompie tez wydają sie zmniejszać NIestety czuje sie tylko oszukany przez instalatora pompy który wcisnął mi ten bufor .. zycie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianeekk 20.02.2022 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Mam podobny problem będę montował aquarea 5kw dom 110 m2 100% podłogówki a instalator chce mi na siłę bufor wcisnąć mówi że trzeba bo później będą problemy z gwarancją. Zład wody będę miał około 100l wymagany do gwarancji jest 30 l. Ktoś coś wie jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
normanp 20.02.2022 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Hej, Będę zlecał montaż Panasonica 9kW gen. J i mam dwa pytania.1. Jeden z fachowców twierdzi że bufor u mnie nie jest konieczny i można pędzić moje CO bezpośrednio z pompy - mam tylko 7 grzejników i jest to dom kanadyjski więc bezwładność zerowa. Boje się ze pompa będzie się często załączać. 2. To bardziej do kolegi @MIG25 odnośnie CZ-TAW1. Jest sens dopłacać do tego modułu aby i tak na nim potem zainstalować GoHeishaMon? Mam home assistanta, mogę się wpiąć w pompę bezpośrednio przez usb-ttl z moim kompem-hostem (albo postawić HeishaMon na jakimś ESP). Jednak mam problem - z tego co widziałem u sąsiada to instalatorzy plombują pompę i nie mam dostępu do płyty aby wpiąć się ze swoją automatyką, a bez CZ-TAW1 to nawet przewodu nie będę miał aby się wpiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianeekk 20.02.2022 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) Hej, Będę zlecał montaż Panasonica 9kW gen. J i mam dwa pytania. 1. Jeden z fachowców twierdzi że bufor u mnie nie jest konieczny i można pędzić moje CO bezpośrednio z pompy - mam tylko 7 grzejników i jest to dom kanadyjski więc bezwładność zerowa. Boje się ze pompa będzie się często załączać. zależy ile wody w instalacji do 9kw wymagane jest min. 50 l i czy grzejniki będą z termostatami. 9kw do 7 grzejników jakiej powierzchni masz dom i jak zaizolowany???? Edytowane 20 Lutego 2022 przez damianeekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.02.2022 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Mam podobny problem będę montował aquarea 5kw dom 110 m2 100% podłogówki a instalator chce mi na siłę bufor wcisnąć mówi że trzeba bo później będą problemy z gwarancją. Zład wody będę miał około 100l wymagany do gwarancji jest 30 l. Ktoś coś wie jak to jest? Odpowiedź masz powyżej u kolegi damik1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.02.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Hej, Będę zlecał montaż Panasonica 9kW gen. J i mam dwa pytania. 1. Jeden z fachowców twierdzi że bufor u mnie nie jest konieczny i można pędzić moje CO bezpośrednio z pompy - mam tylko 7 grzejników i jest to dom kanadyjski więc bezwładność zerowa. Boje się ze pompa będzie się często załączać. Pytanie zasadnicze; -jaka jest moc grzejników dla temperatury zasilania 35/45C??? - jaki zład wody w instalacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
normanp 20.02.2022 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 zależy ile wody w instalacji do 9kw wymagane jest min. 50 l i czy grzejniki będą z termostatami. 9kw do 7 grzejników jakiej powierzchni masz dom i jak zaizolowany???? Termostatów nie chcę. Pojemność jak liczyłem to mam teraz ok 40 litrów, będzie 60 po wymianie na 3 płytowe i nieco dłuższe. ta 9kW i tak ma nominalnej mocy 7kW. Dom 102 metry kw, w ścianach szkielet 50x150 więc 150mm wełny w środku + 10 cm styropianu. Na sufitach od poddasza oddziela mnie 25 cm wełny. Ne pamiętam grubości styropianu w płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
normanp 20.02.2022 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Pytanie zasadnicze; -jaka jest moc grzejników dla temperatury zasilania 35/45C??? - jaki zład wody w instalacji?? Instalacja wg projektu liczona na 75/55 stopni. Obecnie 8 szt (licząc drabinkę w łazience). Jak obniżę temperaturę do 45 to zapewne ich moc drastycznie spadnie. Dlatego chcę wymienić 3 grzejniki na z v22/500/1000 na v33/500/1200 (albo dłuższe jeszcze). Dodatkowo w salonie zamontuję kolejny grzejnik (teraz przy kominku był zbyteczny). Myślę że dojadę do 60+ litrów pojemności instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.02.2022 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Na buforze traciłem ok 3 stopni , obecnie to co wychodzi z pompy mam na zasilaniu podłogówek i nie ma potrzeby "podbijać" temperatury na PC. Nie ma mielenia wody pomiedzy PC a buforem. W dniu dzisiejszym pompa uruchamiała sie 3 krotnie ,wiec nie ma chyba problemu z taktowaniem:-) Wskazania zużycia energii na pompie tez wydają sie zmniejszać NIestety czuje sie tylko oszukany przez instalatora pompy który wcisnął mi ten bufor .. zycie .. PC uruchomiła się 3 razy.? Dlaczego aż 3 razy? Jeżeli te uruchomienia wynikały z harmonogramu- bo tak właśnie masz ustawione np.( grzanie 4.00---8.00 , 12.00 --- 15.00 i 18.00-- 24.00 ) to spoko jest OK. A jak to następowało z powodu tego że PC nie dała rady się zmodulować i musiała AŻ 3 razy zaliczyć STOP. gdy na zewnątrz jest 3---8*C to już jest początek Taktowań. PC powinna pracować bez jakichkolwiek wyłączeń -tylko sama modulacja. Jakie mielenie PC- bufor ? czy chcesz powiedzieć że jak był bufor to PC się wyłączała? i pracowała sama pompka obiegowa? skoro tak było z buforem to jak to ma dobrze chodzić bez tegoż bufora jak pomniejszyłeś jej zład wody. Wniosek jest taki że wcześniej też Taktowała -tak wynika z opisu a teraz będzie to robić jeszcze częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.02.2022 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) Hej, Będę zlecał montaż Panasonica 9kW gen. J i mam dwa pytania. 1. Jeden z fachowców twierdzi że bufor u mnie nie jest konieczny i można pędzić moje CO bezpośrednio z pompy - mam tylko 7 grzejników i jest to dom kanadyjski więc bezwładność zerowa. Boje się ze pompa będzie się często załączać. 2. To bardziej do kolegi @MIG25 odnośnie CZ-TAW1. Jest sens dopłacać do tego modułu aby i tak na nim potem zainstalować GoHeishaMon? Mam home assistanta, mogę się wpiąć w pompę bezpośrednio przez usb-ttl z moim kompem-hostem (albo postawić HeishaMon na jakimś ESP). Jednak mam problem - z tego co widziałem u sąsiada to instalatorzy plombują pompę i nie mam dostępu do płyty aby wpiąć się ze swoją automatyką, a bez CZ-TAW1 to nawet przewodu nie będę miał aby się wpiąć. Jak ( CO ) jest wykonane dobrze a w szczególności pod daną PC to jak to ma taktować? To ma chodzic i grzać Dom bo chyba po to wydajesz NAŚCIE tys. PLN aby to grzało a nie taktowało. A że błędy tu na FM są powielane i akceptowalne to właśnie jest to co jest. Ilość grzejników to rzecz drugoplanowa ile ich jest. Ważne by były w stanie odebrać ciepło z PC po jej min modulacji + min zład wody pod daną PC Moc grzejników musi być ( = lub > ) od min mocy PC + zład A grzejnik może być i jeden jak to ogarnie i da radę ogrzać cały dom. To tak na marginesie - z tym 1 grzejnikiem. Ważne jest logiczne rozumowanie i znajomość zagadnienia.( ZASADY prawidłowej pracy ) Edytowane 20 Lutego 2022 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.02.2022 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 zależy ile wody w instalacji do 9kw wymagane jest min. 50 l i czy grzejniki będą z termostatami. 9kw do 7 grzejników jakiej powierzchni masz dom i jak zaizolowany???? Złe rozumowanie ... Po co termostaty????? Termostaty to się zakłada w bloku jak masz ciepło z sieci miejskiej i ile pobierzesz tyle zapłacisz. Tu przy PC termostat będzie hamował przepływ wody w PC a jak jeszcze posłuchasz maluczkich i zrezygnujesz ze sprzegła to taktowanie masz na własne życzenie. I to właśnie przy takim podejściu to tematu są problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_lubin 21.02.2022 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Przy podłogówce modulacja raczej nie ma znaczenia ( a skoro to nowy dom to na pewno podłogówka) , ale spójrz na to z tej strony , że jednofazowa to w rzeczywistości wysilona 7kW , a trójfazowa to ograniczona 12 kW , stąd taka różnica w modulacji... Niby obie 9kW a to zupełnie inne pompy w użytkowaniu. Różnica cenowa pewnie gdzieś w granicach 2 tys. Najprawdopdobniej ten post dotyczył mojego. U mnie dom nienowy, wczesiej ekogroszek i wszedzie grzejniki Obecnie mam Tcapa 3fazowego za 24k netto (samo urzadzenie) ws. 19k netto za HP 9kW. Posprawdzalem moce Panasonica, dwoch wersji, jak w załączeniu. Dla -15st. i 55 stopni zasilania - TCAP 9 kW a HP3fazowy 6,70 Dla -7st. i 55 stopni zasilania - HP 3fazowy 9 kW a HP 3fazowy 7,90. COPy zbliżone, dla temperatury zasilania 45/50 roznica T-CAP vs HP jest jeszcze mniejsza. Instalator preferuje lekko T-capa zasłaniajac sie, ze w niskich temperaturach mocy moze zabraknac. Tyle ze wtedy rozumiem zalacza sie grzalka? i z 6,70 dla -15 i 55 st. "dojade" grzalka do 8,2 z mojego OZC. jeżeli tak, to popatrze sobie na statystyki zimnych nocy w ostatnich latach i ocenię, czy warto dopłacać 6k brutto. Ale komentarze mile widzane, widze wazne jest tez, by unikac taktowania. PS grzalka dziala jednostkowo 0 albo 3kW czy tez wartosci posrednie tez osiaga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 21.02.2022 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 MIG25 mam prośbę pomógłbyś zainstalować GoHeishaMon -a . Mam już dosyć tej chmury - wolałbym to po lokalu + HA. też już mi ta chmura się przejadła, możliwe że to przez nią + przez moduł wifi mam generowane extra defrosty narazie dalej obserwuję ale już 2 dni jadę na harmonogramie na sterowniku i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.02.2022 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) Przy podłogówce modulacja raczej nie ma znaczenia ( a skoro to nowy dom to na pewno podłogówka) , ale spójrz na to z tej strony , że jednofazowa to w rzeczywistości wysilona 7kW , a trójfazowa to ograniczona 12 kW , stąd taka różnica w modulacji... Niby obie 9kW a to zupełnie inne pompy w użytkowaniu. Różnica cenowa pewnie gdzieś w granicach 2 tys. Kamil_lubin ; parametry budynku ; OZC; 8250W; 15700 kWh, wojewodztwo dolnoslaskie, Lubin. W koncu grzalka w te duze mrozy -15 C i nizej (jezeli wystapi, to parenascie godzin w sezonie? ) sie zalaczy, to przezyje te pare dni + dodatkowo na dachu fotowoltaika 7 kwp. Całość ogrzewania grzejniki, 150 m2 powierzchni, ocieplenie styropian 15 bialy, Wypowiedź odnosi się do; - sytuacji kolegi Kamil_lubin ,który " Całość ogrzewania grzejniki " Dla -15 C zapotrzebowanie budynku wynosi ok;6200 W ; - a więc Panasonic 9kW/1f da radę, nie potrzeba 3f , -Twoje podejście z korzystania grzałką 3 kW daje moc ok;8,1 kW dla -20 C -patrz #17258 Edytowane 21 Lutego 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianeekk 21.02.2022 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Złe rozumowanie ... Po co termostaty????? Termostaty to się zakłada w bloku jak masz ciepło z sieci miejskiej i ile pobierzesz tyle zapłacisz. Tu przy PC termostat będzie hamował przepływ wody w PC a jak jeszcze posłuchasz maluczkich i zrezygnujesz ze sprzegła to taktowanie masz na własne życzenie. I to właśnie przy takim podejściu to tematu są problemy. Ty mnie źle zrozumiałeś mówię mu że jak nie będzie termostatów, zład wody i przepływ będzie odpowiedni to może montować bez bufora. nic nie mówiłem że ma montować termostaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts