Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

błąd H76 który oznacza błąd "komunikacja z panelem sterowania nieprawidłowość" . Czy poza sprawdzeniem połączenia do panelu sterowania można coś zrobić? Ktoś miał podobny problem?

Zobacz str 28 https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/distributors/Aquarea/Autodiagnostyka_Aquarea_H_v_10_net.pdf

vwrafi

Czy pompa jest jedno czy trzy fazowa do kotłowni trzeba pociągnąć przewód 5 żyłowy, W domach do 300m2 przewód wystarczający to 5x4mm

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340244-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unik%C4%85%C4%87-przed-monta%C5%BCem-pompy-ciep%C5%82a-jak-przygotowa%C4%87-budynek

vwrafi

Czy pompa jest jedno czy trzy fazowa do kotłowni trzeba pociągnąć przewód 5 żyłowy, W domach do 300m2 przewód wystarczający to 5x4mm

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340244-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unik%C4%85%C4%87-przed-monta%C5%BCem-pompy-ciep%C5%82a-jak-przygotowa%C4%87-budynek

Teraz zobaczyłem, że do tego mojego modelu pompy są takie przewody rekomendowane przez producenta:

Recommended cable size, supply 1 mm² 3 x 1,5

Recommended cable size, supply 2 mm² 3 x 1,5

Prądy jakie tam są to:

Running and starting current (Heat) A 4,7

Running and starting current (Cool) A 7,0

Current 1 A 12,0

Current 2 A 13

Indoor recommended fuse A 30 / 15

Chodzi o to, że przewodu 5x2,5 mam sporo, a 5x4 musiałbym specjalnie dokupić. Jest sens dawać aż 4mm2 do takiej słabej pompy? Ona w trybie grzania pobiera 1kW a w trybie chłodzenia 1,5kW. Prąd rozruchowy to 7A, nie wiem czy to jest tak dużo.

https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/EU-PLST1220-02_ATT_PL_katalog%20A2W.pdf

wg tego dokumentu (str 17) do monobloka 5kW WH-MDC05J3E5 wystarczy zabezpieczenie 2x16A i kabel 2 x 3x2,5mm2 - ale oczywiście 5x4mm2 też będzie dobry, tak samo jak 5x10mm2 przy założeniu że zmieści się w złączki w PC,

Moc cieplna grzejnika dla 45/35/20 C musi być > od mocy cieplnej danego pomieszczenia;

- grzejniki z pewnością są za słabe,

- jakie temperatury szły na grzejniki???

Tyle razy już pisałem założenia jakie mają być - a ty dalej powielasz to co jest złe.

Przy tych założeniach PC na Bank taktować będzie.

Już mi się nie chce tego samego pisać non stop.

Przy tym co radzisz Taktowanie jest pewne.

Tyle razy już pisałem założenia jakie mają być - a ty dalej powielasz to co jest złe.

Przy tych założeniach PC na Bank taktować będzie.

Już mi się nie chce tego samego pisać non stop.

Przy tym co radzisz Taktowanie jest pewne.

Czego ty nie rozumiesz, z jakiego powodu ma ta pompa taktować, jak będzie spełniony warunek, o którym pisze Andrzej.

Jak będzie spełniony podstawowy warunek, czyli zapewniony odbiór ciepła, to pompa nie ma prawa taktować.

A Andrzej wyraźnie pisze, że grzejniki w przeliczeniu na niskie temperatury zasilania mają być większe niż zapotrzebowanie danego pomieszczenia na moc.

Co tu więcej tłumaczyć.

Edytowane przez michancia

Jeżeli jest PC 1F to trzeba przewód 5x4mm ( jeden ) Przy PC 3F przewód 5x2,5

Tutaj też nie pisz bzdur, bo każdą pompę podłącza się wg. DTR.

A jak się uprę, do bez problemu 1-fazowa podłączę na 3x4mm, a 3-fazową, to te 5x2.5mm ( co piszesz ) może być za mało, Wszystko zależy od mocy pompy

A jak się uprę, do bez problemu 1-fazowa podłączę na 3x4mm, a 3-fazową, to te 5x2.5mm ( co piszesz ) może być za mało, Wszystko zależy od mocy pompy

michancia 3-fazowa przeciętnie bierze około 5 -6 amper z fazy a w szczycie około 12 - 16 (I to chwilowo) więc te 5x 2,5 spokojnie wystarczy. Grzałkę i tak zasila się osobnym obwodem.

Czego ty nie rozumiesz, z jakiego powodu ma ta pompa taktować, jak będzie spełniony warunek, o którym pisze Andrzej.

Jak będzie spełniony podstawowy warunek, czyli zapewniony odbiór ciepła, to pompa nie ma prawa taktować.

A Andrzej wyraźnie pisze, że grzejniki w przeliczeniu na niskie temperatury zasilania mają być większe niż zapotrzebowanie danego pomieszczenia na moc.

Co tu więcej tłumaczyć.

Ja właśnie to rozumie wszystko. Bo u mnie PC nie taktuje, o czym pisałem nie raz.

Rozumowanie @Andrzej ma poprawne ( wyciągnął to z moich dawnych wpisów ) lecz trochę pomieszał a ja już kolejny raz nie mam zamiaru tłumaczyć, czego tam brakuje.

5x2,5 dla PC 3F w zupełności wystarczy No chyba że PC 16kW to być może trzeba 5x 4mm Nie jestem instalatorem więc w DTR nie zaglądam.

Co tyczy się PC 1F- to tak wystarczy 3x4mm Bo L1 na PC L2 na grzałkę i N Lecz osobiście wolę dodatkowy żółto zielony Przy tej PC 1F- fakt jedna żyła ( L ) jest zbyteczna to chyba oczywiste.

Zapytam po raz kolejny- bo od 2 lat nie mogę się tego dowiedzieć

- Jaki to nadzwyczajny dom zbudowałeś?????? po za tym że Już niestety ma 10lat. Czy to nowy Dom? Do jakiego to wieku ( ilu lat ) mówimy NOWY?

-Zapewne dom jak i samochód dla ciebie NOWY --to taki co ma 10lat

-Zadawałem nie raz pytanie ( od 2 lat ) pytam ------ co takiego w tym domu jest NADZWYCZAJE?????? Ja nie widzę NIC .

[/b]

Po miesiącu ale nawet obrazkowo odpowiem Ci jaki to "nadzwyczajny"dom wybudowałem 10 lat temu,którego i dzisiaj próżno szukać wśrod nowych domów ;)

Zaczynamy od dołu:

1.Izolacja domu od gruntu czyli dom na styropianie,20cm ;)

76cc47506980916bmed.jpg

2.25cm betonu wylewane na ten styropian,naturalnie zbrojony wg projektu:

2478a592e7293841med.jpg

3.GWC gruntowy,zrobiony bezpośrednio pod domem.Żólte rury to wejście i wyjście:

7ee796840285bcaemed.jpg

4.Sciany,materiał w parametrach podobny do betonu czyli silikat,na tym mi zależało:

2b8cbc306e10d3abmed.jpg

Część pierwsza,ta od ziemi zakończona,za chwilę część druga a w między czasie dawaj przykłady podobnie budowanych domów :D

Edytowane przez Arturo1972

- Jaki to nadzwyczajny dom zbudowałeś?????? po za tym że Już niestety ma 10lat. Czy to nowy Dom? Do jakiego to wieku ( ilu lat ) mówimy NOWY?

-Zadawałem nie raz pytanie ( od 2 lat ) pytam ------ co takiego w tym domu jest NADZWYCZAJE?????? Ja nie widzę NIC .

[/b]

No to lecim Panie zdziwiony z tym moim "nadzwyczajnym domem" część druga.

5.Montaż okien w ścianie,dziwnie i nie typowo,że poza ścianą ? no cóz...

292ef239dd3a4865med.jpg

6.Izolacja ściany z silikatu stryopianem 20cm z najniższą lambdą 0,031(10 lat temu !!!)

d6089d501f3e7131med.jpg

7.Izolacja stropu STYROPIANEM ! 2*15cm=30cm:

6ed7a65233f8c5e8med.jpg

8.Podłogówka położona BEZPOŚREDNIO na płycie fundamentowej:

https://images92.fotosik.pl/585/36f605bc1b422b52med.jpg

9.Rekuperator,sprzężony z GWC pod domem:

59bb511b76590bffmed.jpg

10.Z tym GWC,któergo wejście do domu tutaj widać:

2bbc505f821c7137med.jpg

`

[/b]

Lecim część trzecia zdziwiony :D

10.O dziwnym montazu okien poza ściana już było ale tutaj na tarasowym widać jak mnie zrobiono w chu..a,może byli pijani i nie trafili w światło otworu ? :D

93fd349ac24a18eamed.jpg

11.Na 25cm betonu pod rurkami,jedziemy jeszcze z 10cm miksokreta:

90a97d3db053bc13med.jpg

12.Zrobiło się kolorowo na strychu bo na 30cm styro,doszło ok20cm izolacji w postaci proszku PUR ;)

578608a3b34bf5a5med.jpg

By docelowo mogło tak wyglądać i od marca 2013 smigał u mnie T-CAP 9kW :)

3626dd6f841314ebmed.jpg

Jak DZISIAJ,wśród przez bibułkę robionych inwestorów,znajdziesz podobne spuszczanie się nad detalami to pokłonie Ci się.

Do tego momentu uważam Cię za szkodnika,pop prostu.

Brzydko nie mogę Cię nazwać chociaż chciałbym :D

[/b]

Myślę,że zostałeś usatysfakcjonowany odpowiedziami łącznie ze zdjęciami ;)

Zdradzę Ci w tajemnicy,że to wszystko było kiedyś na forum w moim Dzienniku Budowy ale FM ma swojego "putina" i dlatego kazalem to usunac...

Panowie to jeszcze raz podsumowując.

Aby pompa nie taktowała musimy :

- mieć odpowiedni zład wody ~20l / kW PC

- grzejniki muszą mieć moc większą od zapotrzebowania pomieszczenia

- przepływ musi być taki by tą moc odebrać z PC i dostarczyć do grzejników (domu)

- pompa musi być w stanie zmodulować do mniejszego zapotrzebowania na moc przy wyższych temperaturach

Sterujemy zatem przepływem przez instalację + temperaturą zasilania

Delta na zasilaniu i powrocie zatem sterowana pośrednio przez temp zasilania i prędkość przepływu.

Dodatkowo w równoległym podłączeniu bufora należy dążyć do wyrównania przepływu przez PC i przez obieg grzewczy.

Mam taryfę G13 - nie zależy mi na pracy pompy tylko poza szczytem (w szczycie porannym cena prądu - z przesyłem - jest i tak mniejsza niż w G11) drożej (niż w G11) jest tylko w szczycie popołudniowym (zimą 17-21) latem (20-22)

Obecnie grzejąc klimatyzacją - parter całą dobę, poddasze (sypialnie) między 5:00 - 22:00 (w nocy lepiej chłodniej) 75% zużycia wychodzi mi i tak w taryfie pozaszczytowej, wysterowałem tylko bojler żeby grzał poza szczytem od 14-17 ale później i tak znowu zaczyna grzać koło 19:00 żeby na bieżąco była woda do kąpieli, więc część zużycia idzie w szczycie popołudniowym.

Ale jednak klima na dłuższą metę jest uciążliwa zwłaszcza wieczorami i nocą jak jest cicho.

Czyli, gdy zdolności akumulacyjne naszego budynku są niezbyt duże ( np; ogrzewanie grzejnikowe, cienka warstwa wylewki < 10 cm , konstrukcja szkieletowa budynku) to PC- PW ma być uszyta na miarę , mimo że każdy instalator będzie wciskał PC znacznie przewymiarowaną - bo ma w tym interes

To właśnie miałem na myśli pisząc weź Pan TCapa 9kW będzie OK ........

Wiadomo że nie da się dobrać w punkt - ponieważ nie grzejemy w punkt tylko w zakresie od -15 stopni do + 15 stopni (przy zmieniającym się zapotrzebowaniu na moc wraz ze zmianą temp.) - więc w jaki punkt ?

Edytowane przez a.gwozdz

Lecim część trzecia zdziwiony :D

10.O dziwnym montazu okien poza ściana już było ale tutaj na tarasowym widać jak mnie zrobiono w chu..a,może byli pijani i nie trafili w światło otworu ? :D

93fd349ac24a18eamed.jpg

11.Na 25cm betonu pod rurkami,jedziemy jeszcze z 10cm miksokreta:

90a97d3db053bc13med.jpg

12.Zrobiło się kolorowo na strychu bo na 30cm styro,doszło ok20cm izolacji w postaci proszku PUR ;)

578608a3b34bf5a5med.jpg

By docelowo mogło tak wyglądać i od marca 2013 smigał u mnie T-CAP 9kW :)

3626dd6f841314ebmed.jpg

Jak DZISIAJ,wśród przez bibułkę robionych inwestorów,znajdziesz podobne spuszczanie się nad detalami to pokłonie Ci się.

Do tego momentu uważam Cię za szkodnika,pop prostu.

Brzydko nie mogę Cię nazwać chociaż chciałbym :D

Ha ha ha

Nie wiem czy mam się śmiać?:D , płakać?:( czy tylko współczuć:yes:

Zapewne 40 lat mieszkania w Familoku swoje zrobiło i tego ni hu hu nie da się na nowo wyedukować. Tak już zapewne ci zostanie, Jak niektórym w dzisiejszych czasach społecznościom.

-dwa lata i NIC

Pytałem co w tym Kurniku ( 125m2 ) jest nadzwyczajne?

I co przedstawiłeś?

TYLKO i wyłącznie budowę domu w/g danego projektu i tyle, nic nadzwyczajnego

Ja staram się zrozumieć twój tok myślenia . Wydaje ci się że zrobiłeś coś nadzwyczajnego. Dlaczego?

Powiem ci dlaczego - W ów Familoku przez 40 lat życia z głową przy grzejniku ( TAK PISAŁEŚ ) mogło coś tam się zgrzać.

Opłaty były i zapewne co miesiąc inne i dość .dość odczuwalne. Stawiam z 700zeta /mies

A tu postawiłeś ( Kurniczek ) zakładam że i tak jest ze 2 razy większy od mieszkania w Familoku i o dziwo rachunki są 3 razy niższe niż w blokowym Grajdole.

Osobiście nie uważałem domów i nie uważam domów stawianych metodą Garażową ( mur jednowarstwowy ) Docelowo ściana dwuwarstwowa.

A ty zielony takie trendy są obecnie Kupiłeś projekt zrobiłeś zgodnie z nim i tyle

Co z tego wynika?????

NIC ZUPEŁNIE NIC.

Pamiętasz jakie było moje pytanie??????

Co w tym DOMKU jest nadzwyczajne??????

Osobiście nie widzę NIC. Poza tym że dom na płycie z izolacją poziomą. montażem okien na zewnątrz ( bo tak się robi przy takim murze) i nic więcej.

PYTAM PO RAZ KPLEJNY

Co w nim jest nadzwyczajnego???????

TY masz Kurniczek 125m2 Jak nie 115m2 ( trochę więcej niż mój Garaż ) o obciążeniu 3,5kW dla ( -20*C)

A moim o pow. ponad 230m2 z mostkiem termicznym ok 75m2 ( mało na stropie) - mogę sobie na to pozwolić ,choć zapewne zostanie docieplone.

z obciążeniem 7,75kW przy ( -28*C ) i temp. 22,8*C--- 23,4*C /24h Dom zaliczył i ( -35*C) lecz wtedy nie miałem pomiarow.

Dom nie był budowany z POMPĄ i rozgłosem bo to mój Dom .Budowany z murem 4 warstwowym

OCZEKIŁAMEM tylko odpowiedzi na te 4 ostatnie wersy. CZYM SIĘ RÓŻNI ( chodziło mi o kW ) tylko tyle.

Bo zaraz przyjdzie tu taki sam jak TY i przedstawi nam Dom SZKIELETOWY- i co z tego?

Ty szczycisz się ( kW ) tylko te kW są gów..o warte niczym nie odbiegają od starszych dobrych domów

PS. Pytałem jeszcze o kominy, kominek?

gdzie jednym wmawiasz-----NIE DLA KOMINÓW !!!!!!!!! a mi miesiąc później serwujesz foto przy kominku. Mało tego nagrywasz filmik z szopką z drewnem

PC gdzie rzekomo ta PC pracuje tylko defrostów nie robi. itd.itd. Trzeba by pisać pisać i pisać.

Ha ha ha

Nie wiem czy mam się śmiać?:D , płakać?:( czy tylko współczuć:yes:

Zapewne 40 lat mieszkania w Familoku swoje zrobiło i tego ni hu hu nie da się na nowo wyedukować. Tak już zapewne ci zostanie, Jak niektórym w dzisiejszych czasach społecznościom.

-dwa lata i NIC

Pytałem co w tym Kurniku ( 125m2 ) jest nadzwyczajne?

I co przedstawiłeś?

TYLKO i wyłącznie budowę domu w/g danego projektu i tyle, nic nadzwyczajnego

Ja staram się zrozumieć twój tok myślenia . Wydaje ci się że zrobiłeś coś nadzwyczajnego. Dlaczego?

Powiem ci dlaczego - W ów Familoku przez 40 lat życia z głową przy grzejniku ( TAK PISAŁEŚ ) mogło coś tam się zgrzać.

Opłaty były i zapewne co miesiąc inne i dość .dość odczuwalne. Stawiam z 700zeta /mies

A tu postawiłeś ( Kurniczek ) zakładam że i tak jest ze 2 razy większy od mieszkania w Familoku i o dziwo rachunki są 3 razy niższe niż w blokowym Grajdole.

Osobiście nie uważałem domów i nie uważam domów stawianych metodą Garażową ( mur jednowarstwowy ) Docelowo ściana dwuwarstwowa.

A ty zielony takie trendy są obecnie Kupiłeś projekt zrobiłeś zgodnie z nim i tyle

Co z tego wynika?????

NIC ZUPEŁNIE NIC.

Pamiętasz jakie było moje pytanie??????

Co w tym DOMKU jest nadzwyczajne??????

Osobiście nie widzę NIC. Poza tym że dom na płycie z izolacją poziomą. montażem okien na zewnątrz ( bo tak się robi przy takim murze) i nic więcej.

PYTAM PO RAZ KPLEJNY

Co w nim jest nadzwyczajnego???????

TY masz Kurniczek 125m2 Jak nie 115m2 ( trochę więcej niż mój Garaż ) o obciążeniu 3,5kW dla ( -20*C)

A moim o pow. ponad 230m2 z mostkiem termicznym ok 75m2 ( mało na stropie) - mogę sobie na to pozwolić ,choć zapewne zostanie docieplone.

z obciążeniem 7,75kW przy ( -28*C ) i temp. 22,8*C--- 23,4*C /24h Dom zaliczył i ( -35*C) lecz wtedy nie miałem pomiarow.

Dom nie był budowany z POMPĄ i rozgłosem bo to mój Dom .Budowany z murem 4 warstwowym

OCZEKIŁAMEM tylko odpowiedzi na te 4 ostatnie wersy. CZYM SIĘ RÓŻNI ( chodziło mi o kW ) tylko tyle.

Bo zaraz przyjdzie tu taki sam jak TY i przedstawi nam Dom SZKIELETOWY- i co z tego?

Ty szczycisz się ( kW ) tylko te kW są gów..o warte niczym nie odbiegają od starszych dobrych domów

PS. Pytałem jeszcze o kominy, kominek?

gdzie jednym wmawiasz-----NIE DLA KOMINÓW !!!!!!!!! a mi miesiąc później serwujesz foto przy kominku. Mało tego nagrywasz filmik z szopką z drewnem

PC gdzie rzekomo ta PC pracuje tylko defrostów nie robi. itd.itd. Trzeba by pisać pisać i pisać.

Oj widzę, że dupsko zabolało :D

Taki oto mam se kurnik 125m2 NIETYPOWO budowany 10 lat temu,mieszkając przez 40 lat w bloku w WIELKIM i cywilizowanym mieście.