ASANAK 05.02.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 super dzięki za podpowiedź czyli jak już to ustawię to mogę czas grzania wody wydłużyć gdyż jak nagrzeję wodę to wtedy nieważne czy PC zagrzeje w 30min czy w godzinę po zagrzaniu wody włączy się grzanie CO ? tak ? i jeszcze podejrzewam, ze w timerze muszę zmienić na np 13-00 heat + tank bo obecnie mam 13 do 13-30 tank ON potem 13-30 Tank OFF i dopiero bodajże 13-40 ( nie można ustawić na 13-30 już ) mam heat ON czy mój tok rozumowania jest trafny ?? : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 05.02.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 super dzięki za podpowiedź czyli jak już to ustawię to mogę czas grzania wody wydłużyć gdyż jak nagrzeję wodę to wtedy nieważne czy PC zagrzeje w 30min czy w godzinę po zagrzaniu wody włączy się grzanie CO ? tak ? i jeszcze podejrzewam, ze w timerze muszę zmienić na np 13-00 heat + tank bo obecnie mam 13 do 13-30 tank ON potem 13-30 Tank OFF i dopiero bodajże 13-40 ( nie można ustawić na 13-30 już ) mam heat ON czy mój tok rozumowania jest trafny ?? : OFF wyłącza pompę - sam o tym kilka razy pisałem 1. Czyli teraz masz 13.00-13.30 ON Tank - samo grzanie CWU - 30 min może braknąć w mrozy na zagrzanie zasobnika 2. Potem masz 13.30 Tank OFF czyli cała PC stoi - przy okazji tracisz okienko czasowe 3. Potem masz od 13.40 Heat ON czyli PC znowu się włączy. Wystarczy dać inny program na ON i on zniesie poprzedni program czyli 13.00 ON Heat+Tank 14.30 ON Heat Nie bójcie się długiego czasu na Heat+tank. Bywa tak, że jak ma się zasobnik CWU np: 300L; jest mróz; wybierze się do wanien i pryszniców całą ciepłą wode to 30min braknie na zagrzanie CWU. Śmiało dać 60-90min. PC sama w okienku Heat+Tank wg. priorytetu zacznie od sprawdzenia Tank czyli CWU. Jak jest nagrzany lub trzeba tylko dogrzać CWU to PC to zrobi. Jak skończy pójdzie automatycznie w Heat. Byle nie ustawiać samego Tank. Bo wtedy fakt: PC nagrzeje CWU i potem czeka do końca okienka i marnuje np; cenny czas 2 taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 05.02.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 OK lukasza tak miałem wcześniej jak do ciebie dzwoniłem ale wtedy nie grzało mi wody w ogóle nic a nie umiałem włączyć priorytetu CWU i podobno nie da się tego zrobić zrobię jak napisał bobrow spróbuję gdyż moja małżonka nie była szczęśliwa jak 2 razy wieczorem nie było ciepłej wody do kąpieli jak "kombinowałem" z ustawieniami heat + tank A JESZCZE JEDNO BARDZO WAŻNE pytanie czy u was ciepła woda ma taki dziwny zapach ??byłem u sąsiada żeby sprawdzić czy po prostu u nas we wsi tak jest i niestety u niego jest w miarę normalnie a ja czuję wyraźnie, że u mnie jest źle tj. jakoś śmierdzi niezbyt mocno, ale przeszkadza mi to, woda z wodociągu przepływa przez stację uzdatniania ( odkamienianie przez sól) mam włączone wygrzewanie wody 1 raz w tygodniu - chociaż jak pisał map78 może niepotrzebnie bo używamy wody codziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 05.02.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 OK lukasza tak miałem wcześniej jak do ciebie dzwoniłem ale wtedy nie grzało mi wody w ogóle nic a nie umiałem włączyć priorytetu CWU i podobno nie da się tego zrobić zrobię jak napisał bobrow spróbuję gdyż moja małżonka nie była szczęśliwa jak 2 razy wieczorem nie było ciepłej wody do kąpieli jak "kombinowałem" z ustawieniami heat + tank aaaaa to witam Męcz infolinię Panasonica, męcz instalatora bo to raczej nie jest standard by robić tak jak zamierzasz. jest to kiepskie bo: 1. zamiast opcji 6 stref czasowych robisz sobie 2 (włącz tank, wyłącz PC, włącz heat). A można sobie "przyjemnie" wykorzystać np: strefę do podbicia krzywej w danej godzinie. 2. jest to trudne czasem by w 30 min zawsze nagrzać zasobnik. 300L CWU w 30 min po dużym lub pełnym zużyciu ciepłej wody się nie nagrzeje w zimną cześć sezonu. 3. jak dasz zamiast 30 min grzanie CWU 60 min to jesteś z kolej stratny na 2Taryfie. Bo jak mało CWU zużyłaś lub prawie nic to PC stoi i tracisz 2 taryfę. p.s. kto CI powiedział, że nie da się zrobić priorytetu wody CWU? p.s.2. nagrałem Ci film jak u mnie to jest na sterowniku. Jak dzwoniłeś. Ale miał ponad 150MB i brakło mi czasu w pracy by wrzucić Ci jak to mam nagrane. Wracam w czwartek do biura wiec jak temat będzie aktualny to wystawię Ci film online. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 05.02.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Witam,Mam problem z moim panasem 9kW. Otóż od wczoraj pompa obiegoa chodzi praktycznie nieslyszalnie, dzisiaj po pracy patrze na rotametry i widze ze leza, czyli prawdopodobnie pompa sie wysypala lub moze cos gdzies sie przytkalo. Czy ktos moze mi doradzic co moge zrobic? Ewentualnie moze ktos zna kogos ze slaska co jest w stanie to ogarnac? Pompa jest na gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 05.02.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Witam, Mam problem z moim panasem 9kW. Otóż od wczoraj pompa obiegoa chodzi praktycznie nieslyszalnie, dzisiaj po pracy patrze na rotametry i widze ze leza, czyli prawdopodobnie pompa sie wysypala lub moze cos gdzies sie przytkalo. Czy ktos moze mi doradzic co moge zrobic? Ewentualnie moze ktos zna kogos ze slaska co jest w stanie to ogarnac? Pompa jest na gwarancji. Czemu nie zaczniesz od najprostszego rozwiązania czyli tel do montażysty. Piszesz że jest na gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.02.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Witam, Mam problem z moim panasem 9kW. Otóż od wczoraj pompa obiegoa chodzi praktycznie nieslyszalnie, dzisiaj po pracy patrze na rotametry i widze ze leza, czyli prawdopodobnie pompa sie wysypala lub moze cos gdzies sie przytkalo. Czy ktos moze mi doradzic co moge zrobic? Ewentualnie moze ktos zna kogos ze slaska co jest w stanie to ogarnac? Pompa jest na gwarancji. A pompa pracuje normalnie?, nie wyłącza się, nie wywala błędów? Bez przepływu powinna od razu się odstawić. CWU grzeje normalnie? Bufor jakiś jest? Na śląsku to kolega silesia ponoć jest najlepszy, a może i w całej Polsce;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 05.02.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 dzwonilem, ale dopiero w poniedzialek moze podjechac. wyczyscilem filtr, ale to nic nie pomoglo. slychac po pompie, ze raz przyspiesza do normalnej pracy, a potem spada tak, ze przeplyw jest minimalny.bufora nie ma. nie ma zadnych bledow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.02.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 dzwonilem, ale dopiero w poniedzialek moze podjechac. wyczyscilem filtr, ale to nic nie pomoglo. slychac po pompie, ze raz przyspiesza do normalnej pracy, a potem spada tak, ze przeplyw jest minimalny. bufora nie ma. nie ma zadnych bledow hej nie chciałbym się wymądrzać - mam tylko pytanie : czy masz zadane temperatury na PC ? Jest pewna możliwość : dom jest nagrzany i temp na PC osiągnięte ,w takiej sytuacji sterowanie przechodzi w tzw taktowanie - wtedy pompa wodna zwalnia , a spreżarka zatrzymuje się . Wszystko do momentu spadku temp w PC Mam nadzieję , że to jednak drobnostka cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.02.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 dzwonilem, ale dopiero w poniedzialek moze podjechac. wyczyscilem filtr, ale to nic nie pomoglo. slychac po pompie, ze raz przyspiesza do normalnej pracy, a potem spada tak, ze przeplyw jest minimalny. bufora nie ma. nie ma zadnych bledow No ale czy w domu jest zimno??? Pompa niedomaga z grzaniem? Bo gdyby padła Ci obiegówka to pompa natychmiast wywali kilka błędów i się odstawi. Rotametry mogą leżeć gdy pompa osiągnie zadane temperatury to zazwyczaj odstawia obiegówkę (zależy od sterowania), więc musisz podać więcej danych. No i co z tym CWU grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.02.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 A JESZCZE JEDNO BARDZO WAŻNE pytanie czy u was ciepła woda ma taki dziwny zapach ?? byłem u sąsiada żeby sprawdzić czy po prostu u nas we wsi tak jest i niestety u niego jest w miarę normalnie a ja czuję wyraźnie, że u mnie jest źle tj. jakoś śmierdzi niezbyt mocno, ale przeszkadza mi to, woda z wodociągu przepływa przez stację uzdatniania ( odkamienianie przez sól) mam włączone wygrzewanie wody 1 raz w tygodniu - chociaż jak pisał map78 może niepotrzebnie bo używamy wody codziennie Masz zakażony zbiornik ,Zakażenie może pochodzić z wodociągu , albo z jonitu zmiękczacza ( to żywica -związek organiczny). Często bywa ,że anoda magnezowa jest doskonałym środowiskiem dla hodowli bakterii. Może wystarczy jednorazowe odkażenie podchlorynem. Małe wodociągi nie zawsze stosują dozowanie chloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.02.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 odnośnie sterowania godzinami włączenia cwu - muszę jeszcze dodać , że jestem pewien podziwu jak domownicy ( i ewentualni goście ) są poukładani i zużywają odpowiednia ilośc wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.02.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 3. jak dasz zamiast 30 min grzanie CWU 60 min to jesteś z kolej stratny na 2Taryfie. Bo jak mało CWU zużyłaś lub prawie nic to PC stoi i tracisz 2 taryfę. To powyższe działa tak ,że jeżeli czujnik nie zgłosi zapotrzebowania na cwu , to cwu się nie załączy. Te czasy działają gdy jest zapotrzebowanie na CO i cwu jednocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 06.02.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Właśnie dołączyłem do klubu Od wczoraj w kotłowni pracuje Aquarea 9 kW (1 fazowa). Bez buforów, bezpośrenio wpięta w układ + zasobnik CWU 200 l. Do ogrzania ma 45 m2 podłogówki (parter) + 45 m2 poddasza na grzejnikach (3 sypialnie + łazienka). Zobaczymy jak sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.02.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 hej gall86żyjesz- co z PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 06.02.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Masz zakażony zbiornik ,Zakażenie może pochodzić z wodociągu , albo z jonitu zmiękczacza ( to żywica -związek organiczny). Często bywa ,że anoda magnezowa jest doskonałym środowiskiem dla hodowli bakterii. Może wystarczy jednorazowe odkażenie podchlorynem. Małe wodociągi nie zawsze stosują dozowanie chloru. Witam dzięki właśnie mamy z żoną wrażenie, że woda zaczęła "śmierdzieć" po awarii wodociągu gdzie przez prawie cały dzień nie mieliśmy wody a jak mam to odkazić bo trochę mnie przestraszyłeś z tym zakażeniem jak pisałem mam ustawione te wygrzewanie niestety jestem laikiem co oznacza anoda magnezowa ( czytałem w google ) czy chodzi o tą grzałkę do wygrzewania czy coś "w środku" w zbiorniku ? i jak mam odkazić ? ten podchloryn można kupić ale jak mam go zastosować ? no i ostatnie czy to normalne w "młodej" instalacji używanej od ok 5 miesięcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 06.02.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 aaaaa to witam Męcz infolinię Panasonica, męcz instalatora bo to raczej nie jest standard by robić tak jak zamierzasz. jest to kiepskie bo: 1. zamiast opcji 6 stref czasowych robisz sobie 2 (włącz tank, wyłącz PC, włącz heat). A można sobie "przyjemnie" wykorzystać np: strefę do podbicia krzywej w danej godzinie. 2. jest to trudne czasem by w 30 min zawsze nagrzać zasobnik. 300L CWU w 30 min po dużym lub pełnym zużyciu ciepłej wody się nie nagrzeje w zimną cześć sezonu. 3. jak dasz zamiast 30 min grzanie CWU 60 min to jesteś z kolej stratny na 2Taryfie. Bo jak mało CWU zużyłaś lub prawie nic to PC stoi i tracisz 2 taryfę. p.s. kto CI powiedział, że nie da się zrobić priorytetu wody CWU? p.s.2. nagrałem Ci film jak u mnie to jest na sterowniku. Jak dzwoniłeś. Ale miał ponad 150MB i brakło mi czasu w pracy by wrzucić Ci jak to mam nagrane. Wracam w czwartek do biura wiec jak temat będzie aktualny to wystawię Ci film online. Dzięki za odp filmik byłby super jak pamiętasz naszą rozmowę zrobiłem jak ugodniliśmy tj. np 13 heat +tank a od 14 heat itd i niestety jak pisałem nie grzało mi wody, tymczasowo przestawiłem na gorsze rozwiązanie czyli jak pisałem np 13 tank on, 13-30 tank off, 13-40 heat on , 02-00 tank on 03-00 tank off 03-10 heat ON i jak na razie działa OK, ale wiem, że nie jest to dobre ustawienie TUTAJ twój punkt 2 i 3 ( PUNKTU 1 nie rozumiem ;-( ) a co do priorytetu wywnioskowałem z kilku postów gdyż jak rozmawialiśmy w instrukcji tego nie ma albo ja źle coś rozumiem jestem laikiem w tych sprawach niestety, ale dostałem swój pierwszy rachunek za prąd i jestem zadowolony, za wyjątkiem może 3-4 najzimniejszych dni w styczniu grzałem tylko w tańszej taryfie i wyszło mi za ogrzewanie CO I CWU za 5 miesięcy ok 1300-1400 zł. a grzeję ok 200m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 06.02.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Koledzy, mam pytanie - czy możliwe jest w TIMERze skopiowanie ustawień z jednego dnia na pozostałe dni tygodnia? Jeżeli tak - to w jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.02.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Witam dzięki właśnie mamy z żoną wrażenie, że woda zaczęła "śmierdzieć" po awarii wodociągu gdzie przez prawie cały dzień nie mieliśmy wody a jak mam to odkazić bo trochę mnie przestraszyłeś z tym zakażeniem jak pisałem mam ustawione te wygrzewanie niestety jestem laikiem co oznacza anoda magnezowa ( czytałem w google ) czy chodzi o tą grzałkę do wygrzewania czy coś "w środku" w zbiorniku ? i jak mam odkazić ? ten podchloryn można kupić ale jak mam go zastosować ? no i ostatnie czy to normalne w "młodej" instalacji używanej od ok 5 miesięcy ? Pogadaj z miejscowym hydraulikiem lub studniarzem (oni stosują podchloryn do odkażania studni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 07.02.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Koledzy, mam pytanie - czy możliwe jest w TIMERze skopiowanie ustawień z jednego dnia na pozostałe dni tygodnia? Jeżeli tak - to w jaki sposób? Nie spotkałem się z taką możliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts