Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

PS. Pytałem jeszcze o kominy, kominek?

gdzie jednym wmawiasz-----NIE DLA KOMINÓW !!!!!!!!! a mi miesiąc później serwujesz foto przy kominku. Mało tego nagrywasz filmik z szopką z drewnem

PC gdzie rzekomo ta PC pracuje tylko defrostów nie robi. itd.itd. Trzeba by pisać pisać i pisać.

O kominy i kominki pytałeś się jeszcze ?

W tym temacie również NIETYPOWO mam :D

Kominek w salonie w domu u mieszczucha z blokowiska to mus,tak jest i u mnie ;)

Ale i kominek jest NIETYPOWY jak zresztą i cały dom :)

b8f654e60e4ca2c4med.jpg

Kominek,jak i cały dom jest nastawiony na akumulację ciepła czyli na stabilizację temperatury w domu,bez przegrzewania,czyli kominek ma cieszyć oko płomieniem a nie grzać ;)

Stąd obudowa kominka została wykonana z betonowych płyt akumulacyjnych a nie jak u Tobie podobnych "januszy" z wełny ;)

3297bad74453a40cmed.jpg

I jak zuważysz,po raz kolejny NIETYPOWO u mnie ,obudowa kominka jest ZAMKNIETA,bez kratek wentylacyjnych ;)

Dupsko będzie bolało od głupoty ? :D

Edytowane przez Arturo1972

Oj widzę, że dupsko zabolało :D

Taki oto mam se kurnik 125m2 NIETYPOWO budowany 10 lat temu,mieszkając przez 40 lat w bloku w WIELKIM i cywilizowanym mieście.

Zadałem pytanie

-Jaki to nietypowy dom jest ? Dla ciebie to rzeczywiście może taki być

lecz to zwykły dom wykonany na płycie fundamentowej - i TYLE nic nadzwyczajnego . Twa niewiedza zadziwia.

Czym on się różni od innych? Skrupulatnie omijasz odpowiedzi -Ja twierdzę że NICZYM i nie ma w nim nic nadzwyczajnego.

Poza jednym - robi się problem przy zmiennych temp. zew. -Nie wiadomo jak go grzać by nie przegrzać

Dlatego jest kominek

Mam nadzieję że forumowicz który przeczyta twe wpisy z 2 lat ( jak mu się będzie chciało ) wyciągnie poprawne wnioski.

Gdzie--- wypisujesz stanowcze NIE dla kominów , a za miesiąc robisz zdjęcia przy kominku. A kominek zrobiony metodą budżetową . Po taniości a co tam. Jest i już.( dolicz te kWh z kominka )

A co mnie bawi najbardziej to to że dalej nie otrzymałem odpowiedzi na następujące pytanie:

- Masz obciążenie 3,5kW dla 125m2 przy ( -20 *C )

- Ja mam obciążenie 7.75kW dla ponad 230m2 przy temp. w domu 22,8*C-23,4*C/ 24h i temp zew. ( -28*C ) przy mostku 75m2

PYTAM - w czym ten twój KURNIK jest taki nadzwyczajny -bo gdzie by nie sięgnąć to same PRZECHWAŁKI czytamy?

W czym jest taki nadzwyczajny?

PS. A w jakim to wielkim mieście żyłeś przez 40 lat na metrażu szacuję że ok.45m2 BO gdyby był większy to z głową przy grzejniku byś nie spał ( sam tak pisałeś 2 lata temu )

A domy na płycie stawiano wcześniej niż 10lat temu:D

Edytowane przez -voymar-

Nie moglibyście sobie dawać po ryju gdzie indziej ?!

Budowa domu zgodnie ze sztuką budowlaną i dobrze ocieplonego - nie widzę tu niczego nadzwyczajnego.

Domy pasywne lub bliskie temu standardowi robiły łał może w latach 90 ubiegłego wieku ale teraz .... ?

Wiesz - pierwszą część tej wypowiedzi przemilczę bo: po ( ry...u ) to dają ci co ich pełno teraz w mediach

Co się tyczy - dyskusji- z owym panem -

To laik który zbudował swój pierwszy dom zapłacił za projekt ( ktos go wciągnął w koszty ) i nic nadzwyczajnego nie wybudował

A wszem i wobec - wciska brednie jaki to ma dom. MA NORMALNY dom tylko o tym nie wie. Dlaczego nie wie?

\Bo mu tak nawciskali- podobnie jak tym ze wschodu ( oczywiście tamtym co innego ) lecz rozumowanie podobne.

Zadałem pytanie

-Jaki to nietypowy dom jest ? Dla ciebie to rzeczywiście może taki być

lecz to zwykły dom wykonany na płycie fundamentowej - i TYLE nic nadzwyczajnego . Twa niewiedza zadziwia.

Czym on się różni od innych? Skrupulatnie omijasz odpowiedzi -Ja twierdzę że NICZYM i nie ma w nim nic nadzwyczajnego.

Poza jednym - robi się problem przy zmiennych temp. zew. -Nie wiadomo jak go grzać by nie przegrzać

Dlatego jest kominek

Mam nadzieję że forumowicz który przeczyta twe wpisy z 2 lat ( jak mu się będzie chciało ) wyciągnie poprawne wnioski.

Gdzie--- wypisujesz stanowcze NIE dla kominów , a za miesiąc robisz zdjęcia przy kominku. A kominek zrobiony metodą budżetową . Po taniości a co tam. Jest i już.( dolicz te kWh z kominka )

A co mnie bawi najbardziej to to że dalej nie otrzymałem odpowiedzi na następujące pytanie:

- Masz obciążenie 3,5kW dla 125m2 przy ( -20 *C )

- Ja mam obciążenie 7.75kW dla ponad 230m2 przy temp. w domu 22,8*C-23,4*C/ 24h i temp zew. ( -28*C ) przy mostku 75m2

PYTAM - w czym ten twój KURNIK jest taki nadzwyczajny -bo gdzie by nie sięgnąć to same PRZECHWAŁKI czytamy?

W czym jest taki nadzwyczajny?

PS. A w jakim to wielkim mieście żyłeś przez 40 lat na metrażu szacuję że ok.45m2 BO gdyby był większy to z głową przy grzejniku byś nie spał ( sam tak pisałeś 2 lata temu )

A domy na płycie stawiano wcześniej niż 10lat temu:D

Chłopie, żyjesz w jakiejś wirtualnej bańce ;)

Moje posty tutaj, na forum, nawet w tym temacie, są obecne od 12 lat !!

Pomimo, że zarzadalem ich usunięcia...

Myślę, że nie tylko ja uważam Cię za skrzywionego psychicznie człowieka ;)

O kominy i kominki pytałeś się jeszcze ?

Kominek,jak i cały dom jest nastawiony na akumulację ciepła czyli na stabilizację temperatury w domu,bez przegrzewania,czyli kominek ma cieszyć oko płomieniem a nie grzać :D

Ten tekst mnie rozbawił, że aż musiałem to przemyśleć dłużej o co kaman.

Jak dla mnie kominek ma grzać i dawać fun, grzanie betonu - jaja jakieś - ciepło pompujemy gdzieś zamiast się nim cieszyć już nie mówiąc o sytuacjach awaryjnych - jak awaria pompy (no ale mamy grzałki...) lub brak prądu.

Akumulacja, stabilizacja - hehe

pomijam to

"betonowych płyt akumulacyjnych" fajne

Ten tekst mnie rozbawił, że aż musiałem to przemyśleć dłużej o co kaman.

Jak dla mnie kominek ma grzać i dawać fun, grzanie betonu - jaja jakieś - ciepło pompujemy gdzieś zamiast się nim cieszyć już nie mówiąc o sytuacjach awaryjnych - jak awaria pompy (no ale mamy grzałki...) lub brak prądu.

Akumulacja, stabilizacja - hehe

pomijam to

"betonowych płyt akumulacyjnych" fajne

A no widzisz, kiedyś czyli z 10 lat temu nikt nie myślał o 500+,które pójdzie na ogrzewanie :D

Dzisiaj jest sporo przygłupów, którzy uważają, że 500+ to darmocha dla ogrzania domu ,tudzież na ratę kredytu na dom ;)

Czego ty nie rozumiesz, z jakiego powodu ma ta pompa taktować, jak będzie spełniony warunek, o którym pisze Andrzej.

Jak będzie spełniony podstawowy warunek, czyli zapewniony odbiór ciepła, to pompa nie ma prawa taktować.

A Andrzej wyraźnie pisze, że grzejniki w przeliczeniu na niskie temperatury zasilania mają być większe niż zapotrzebowanie danego pomieszczenia na moc.

Co tu więcej tłumaczyć.

Masz rację ale jak różnica temp na grzejnikach a temp w pomieszczeniu będzie się zmniejszała na skutek wzrostu temp zewnętrznej to i odbiór ciepła będzie się zmniejszał a pompa nie będzie mogła niżej zmodulować to musi się wyłączyć . W dobrze ocieplonym budynku wpływ temp zewnętrznej na temp w pomieszczeniu zmniejsza się znacząco ale nie całkowicie i np. duże przeszklenia od strony południowej w słoneczną pogodę znacząco wpływają na temp wewnętrzną .Jak by tak nie było to odpowiedni dobór pompy do budynku nie byłby tak ważny .Pompy mogą modulować ale ten zakres jest ograniczony .

Witam,

Mam krótkie pytanie odnośnie pompy panasonic.

Mam termostat pokojowy (salus) i wg niego grzeje ale chciałbym ustawić, aby CWU grzało tylko w godzinach 11-06 (brak grzania między 6, a 11).

Moge to ustawić przez harmonogram tygodniowy?

Jeżeli ustawie tam tylko parametry do CWU to grzanie domu będzie się odbywało standardowo wg termostatu pokojowego?

Wiesz - pierwszą część tej wypowiedzi przemilczę bo: po ( ry...u ) to dają ci co ich pełno teraz w mediach

Co się tyczy - dyskusji- z owym panem -

To laik który zbudował swój pierwszy dom zapłacił za projekt ( ktos go wciągnął w koszty ) i nic nadzwyczajnego nie wybudował

A wszem i wobec - wciska brednie jaki to ma dom. MA NORMALNY dom tylko o tym nie wie. Dlaczego nie wie?

\Bo mu tak nawciskali- podobnie jak tym ze wschodu ( oczywiście tamtym co innego ) lecz rozumowanie podobne.

Może było ostro ale merytoryki w temacie Panasonic Aquarea było w okolicy 0,00 % stąd mój komentarz.

To czyj kurnik jest lepszy a czyj wigwam większy mam tam gdzie zwykle słońce nie dociera.

Patrząc na ogólną merytorykę tej dyskusji to pomijając piaskownicowe pyskówki, instalatorskie mity i mądrości ludowe pozostałe to nic niestety .......................

Być może za rok skrobnę coś po uruchomieniu u siebie PC, ale raczej nie czekałbym z zapartym tchem.

Wesołych Świąt,

Może było ostro ale merytoryki w temacie Panasonic Aquarea było w okolicy 0,00 % stąd mój komentarz.

To czyj kurnik jest lepszy a czyj wigwam większy mam tam gdzie zwykle słońce nie dociera.

Patrząc na ogólną merytorykę tej dyskusji to pomijając piaskownicowe pyskówki, instalatorskie mity i mądrości ludowe pozostałe to nic niestety .......................

Być może za rok skrobnę coś po uruchomieniu u siebie PC, ale raczej nie czekałbym z zapartym tchem.

Wesołych Świąt,

Jak byś wątek czytał cały to bys wiedział co mnie wkurza.

-A mianowicie LECZCZ - myśli że zbudował CUDO- a to jest g..wno prawda.

Non stop wrzuca przechwałki jaki to dom zbudował. Pycha przez gościa przemawia.

Przeczytaj jego wpisy ( te ze zdjęciami ) - gdzie się podkręca że Ach Och - tylko c i e ć nie wie że nie o to chodzi jak on ten Domek zbudował.

Tu chodziło o efekt końcowy -czyli obciążenie ( kW)

Wpakował tam T cap . Po co?

- po co pisze NIE DLA KOMINÓW i gardzi osobami które takie kominy mają i zapłacili za jego budowę. A miesiąc później SAM przy własnym kominku robi zdjęcie.

I tych bredni są dziesiątki.

Dlatego takiego trzeba PROSTOWAĆ bo dziś pisze jedno a za tydzień zaprzecza sam sobie.

Powodzenia.

Chłopie, żyjesz w jakiejś wirtualnej bańce ;)

Moje posty tutaj, na forum, nawet w tym temacie, są obecne od 12 lat !!

Pomimo, że zarzadalem ich usunięcia...

Myślę, że nie tylko ja uważam Cię za skrzywionego psychicznie człowieka ;)

Hm!

Ja żyję w wirtualnej bańce :D:D Dobre.

- I to Ja przechwalam się domem a raczej domkiem (125m2) z obciążeniem 3,5kW - i uważam to za CUD :D

Gdzie te cuda są ??

Hm!

Ja żyję w wirtualnej bańce :D:D Dobre.

- I to Ja przechwalam się domem a raczej domkiem (125m2) z obciążeniem 3,5kW - i uważam to za CUD :D

Gdzie te cuda są ??

Żyjesz chłopie w wirtualnej bańce,powtórzę :)

Zielonego pojęcia nie masz o funkcjonowaniu pompy ciepła.

Przypomnij mi od ilu miesięcy, sezonów, lat śmiga u Ciebie Panas i ilu miesięczne,sezonowe masz doświadczenie w tym temacie w różnych warunkach i temperaturach ?

U mnie będzie już tego z 110 miesięcy, 9 lat,10 sezonów z Panasem T-CAP 9kW w domu z obciążeniem 3,5kW przy temp. -27st.C jak i przy +30st.C na przestrzeni tych 9 lat :D

Czekam aż mi zarzucisz, że nie odpaliłem mojego Panasa w marcu 2013r w moim jedynym domu od 2013r :D

Jak byś wątek czytał cały to bys wiedział co mnie wkurza.

Wiesz z tym wątkiem i informacjami jest jak z szukaniem złota w Jukonie ......... nie mam tyle czasu

17,5 tyś wpisów - strzelam na podstawie kilkunastu ostatnich stron że z 90% to śmieci.

Arturo1972 ale skoro masz zapotrzebowanie 3,5 kW to po co TCap 9kW to nie jest przewymiarowana PC dla tego budynku ?

Arturo1972 ale skoro masz zapotrzebowanie 3,5 kW to po co TCap 9kW to nie jest przewymiarowana PC dla tego budynku ?

No właśnie to jest to co spędza sen z powiek niektórym, głównie tym co wcześniej szuflowali węgiel do pieców jak to jest możliwe,że taka pompa nie jest przewymiarowana do mojego domu bo nie jest :)

Pompa ciepła to nie kocioł na węgiel, którego nie można wygasić jak robi się za ciepło,to nie jest kocioł na węgiel, z którego ciepło ucieka kominem.

Pompa grzeje kiedy potrzeba a nie non stop,jak nie potrzeba grzania to się wyłącza i tyle.

Zdradzę Ci tajemnicę, że przed wyborem pompy ciepła chciałem ogrzewać dom prądem, źródłem ciepła które by to napędzało byłby kocioł elektryczny o mocy...8kW :D

Zresztą dom był budowany z myślą o grzaniu prądem czyli z jak największą bezwładnością cieplną czyli dużą akumulacja ciepła wytworzonego w tańszej taryfie czyli płyta fundamentowa 25cm, na której położone są bezpośrednio rurki podłogówki(bez izolacji między),na to przyszło dodatkowo 10cm wylewki z miksokreta,ściany z silikatu no i dobra izolacja.

To spowodowało, że prądem czy też pompą ciepła nie grzeje tylko uzupełniam straty ciepła w porach tańszej taryfy a co powoduje, że nie dość, że jest tanio to dodatkowo mam stabilną temperaturę w domu.

Można to przyrównać do grzania prądem buforu ciepła, tylko u mnie buforem ciepła nie jest woda tylko 58m3 betonu :)

Tego nie mogą właśnie pojąc dawni szuflarze węgla ;)

A dlaczego akurat Panas 9kW ? Miał być Atlantic 8kW ale Panasa miałem w tej samej cenie a dla mnie lepsza możliwość wykorzystania tańszej taryfy przez większą moc grzewczą pompy była zaletą.

hm ale po co kocioł elektryczny 8kW dla potrzebowania 3,5 kW - przez większość sezonu grzewczego wystarczyłby zwykły czajnik 2,5kW, a jesienią i wiosną mały czajnik 1,5kW.

"To spowodowało, że prądem czy też pompą ciepła nie grzeje tylko uzupełniam straty ciepła w porach tańszej taryfy a co powoduje, że nie dość, że jest tanio to dodatkowo mam stabilną temperaturę w domu."

Zawsze uzupełnia się straty czyli grzejemy, w zależności od tego ile potrzeba tego zapotrzebowania dostarczyć w określonej jednostce czasu.

Pytam z ciekawości ile ten TCap na sezon ci żre prądu - pewnie było ale patrz post o poszukiwaczach złota :)

'COP' grzałki w taniej taryfie to ~2 a jaka ogromna różnica cenie zakupu w porównaniu do PC.

Przy takim zapotrzebowaniu (3,5kW) czas kiedy PC odrobi koszt inwestycji może przekroczyć jej czas życia - to przypuszczenie w żaden sposób niepoparte niczym.

'COP' grzałki w taniej taryfie to ~2 a jaka ogromna różnica cenie zakupu w porównaniu do PC.

Przy takim zapotrzebowaniu (3,5kW) czas kiedy PC odrobi koszt inwestycji może przekroczyć jej czas życia - to przypuszczenie w żaden sposób niepoparte niczym.

COP grzałki zawsze będzie 1, tylko cena 1kWh się różni w zależności od taryfy

hm ale po co kocioł elektryczny 8kW dla potrzebowania 3,5 kW - przez większość sezonu grzewczego wystarczyłby zwykły czajnik 2,5kW, a jesienią i wiosną mały czajnik 1,5kW.

"To spowodowało, że prądem czy też pompą ciepła nie grzeje tylko uzupełniam straty ciepła w porach tańszej taryfy a co powoduje, że nie dość, że jest tanio to dodatkowo mam stabilną temperaturę w domu."

Zawsze uzupełnia się straty czyli grzejemy, w zależności od tego ile potrzeba tego zapotrzebowania dostarczyć w określonej jednostce czasu.

Pytam z ciekawości ile ten TCap na sezon ci żre prądu - pewnie było ale patrz post o poszukiwaczach złota :)

Przez 9 lat a dokładnie od marca 2013r ten T-CAP zeżarł mi 32000kWh,to łącznie z cwu i łącznie z pracą na grzałce jak miałem awarię gdzie zeżarł 1500kWh. Stosunek c.o do cwu to 50:50.

Koszt tych 32000kWh to ok.11000zl.

Co do porównania z grzaniem prądem to za tegoż T-CAP-a zapłaciłem 20000zl.

Gdybym grzał prądem to do dzisiaj te zużycie na ogrzewanie i cwu byłoby w granicach 100000kWh czyli koszt wynosiłby ok.34000zl.

Ogrzewanie prądem to u mnie byłby kocioł elektryczny i bojler, który cuzamen do kupy kosztował 5000zl.

Teraz możesz łatwo policzyć i porównać w moim domu z zapotrzebowaniem na energię na poziomie 5600kWh na rok od kiedy wyszedłem na plus i ile plusuje dalej :D

A dlaczego kocioł czy pompa ciepła musiałby mieć 8kW przy takim domu ?

Z prostego powodu wyrażonego wzorem:

Q=3,5kW*24h/10h=8,4kW

Jest to podstawowy wzór na moc urządzenia grzewczego dla tzw "pradziarza" :D

COP grzałki oczywiście że będzie bliski 1 - takie uproszczenie kosztowe dla 2 taryfy gdzie cena jest ~0,5 ceny w szczycie - dlatego 'COP' ~ 2 dla grzałki w 2 taryfie

Przyjmujesz błędne założenie, że pompa ciepła musi pracować cały czas.

Tak nie jest, u mnie pompa ciepła pracuje w 99% taniej taryfie,niezależnie czy jest to zima czy jesien czy wiosna czy lato ,także cena 1kWh jest identyczna i dla prądu i dla pompy ciepła. Różni się jedynie zużyciem energii dzięki COP.

Grzałka COP1,T-CAP COP3-4.