Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Mylisz sie Miki to wspólnik Artura w niesławnej pamieci spółce. Zmiana nicka czy raczy nick alternatywny to ArturWii który był uzywany do werbowania klientów tu na forum.

Kozaczył nie będę ,bo szczegółów nie znam . Wiedziałem tylko tyle że coś kręcił z PC

Zapewne Ty wiesz co piszesz.

PS. wkurza mnie jak tu robi w balona ludzi. A ja nic tu nie wymyślam. Uważnie czytam jego posty i na podstawie jego wcześniejszych wypowiedzi odpowiadam.

A wpadł przez głupie wpisy

1) Nie dla kominów -to było jego motto. A za miesiąc wrzucił zdjęcie we własnym domu przy kominku.

2) Zapewniał ze mu PC nie robi defrostów przy ( -2 do +2*C) i o dziwo pisze że PC pracuje kiedy chce. Wkleja filmik ( zapewne go już nie ma bo kasuje za jakiś czas ) gdzie widać centralnie leżący pod PC stary śnieg zabrudzony co świadczy że tam już trochę leży a PC na pewno nie pracowała przez dłuższy czas bo by go rozpuściła przy defrostach lub by był lód. W tle szopka z drewnem. Po co mu drewno jak nie ma komina? he he:D A kominek ma i tak w kółko. Raz ma kominek , raz nie ma w domu kominów bo to zbedny wydatek. Raz pisze że PC pracuje kiedy chce a po miesiącu pisze że PC pracuje tylko w II tar.

No SZLAK TRAFIA jak się czyta.

PS. teraz zamilknie na jakiś czas. Jak ze dwie czy tam trzy strony przeleci Forumowicze zapomną to właczy się do gry i znów zacznie --jaki to ON ma dom że PC ustawił 9 lat temu i nie rusza nic I tak w koło.

Na Ra

Edytowane przez -voymar-

Czy mając sterownik termostat pokojowy Panasonic Paw-A2W-Rtwireless jest możliwość sterowania temperatura pomieszczenia poprzez aplikację smart cloud?

Tego nie wiem . Za to wiem że jak dołozysz np. SALUSA i w PC ustawisz -Termistat zew. a PC puścisz w samopas zadając jej np. histerezę co ( 0,5*C ) lub 1*C jak ci nie przeszkadza różnica temp. w domu rzędu (+, - wynikający z histerezy) to to będzie pracować w przedziale ustawionej temp.

I tak. jak ustawisz 23*C to załączy PC przy +22,4*C a wyłączy przy 23,4*C przy histerezie 1*C I adekwatnie mniej przy histerezie 0,5*C

Tego nie wiem . Za to wiem że jak dołozysz np. SALUSA i w PC ustawisz -Termistat zew. a PC puścisz w samopas zadając jej np. histerezę co ( 0,5*C ) lub 1*C jak ci nie przeszkadza różnica temp. w domu rzędu (+, - wynikający z histerezy) to to będzie pracować w przedziale ustawionej temp.

I tak. jak ustawisz 23*C to załączy PC przy +22,4*C a wyłączy przy 23,4*C przy histerezie 1*C I adekwatnie mniej przy histerezie 0,5*C

Z tego co wiem to nie ma takiej możliwości. Ten sterownik jest zwykłym termostatem bezprzewodowym i jak pamiętam możliwa histereza w nim to 0,5 stopnia.. Szanowny kolego voymar jeśli piszesz to pisz dokładnie. Nie termistor a termostat. to po pierwsze a po drugie jeśli piszesz o SALUSIE to napisz o którym bo większość ma histerezę 0,2. Co do Artura i twojej "dyskusji" z nim to fakt iż chłopak ma czasem "niewyparzoną gębę" i miał niechlubny okres w swojej karierze forumowej ale w wielu przypadkach ma wiele racji w tym co pisze. Czasem czytasz niezbyt uważnie i pewne sprawy Ci umykają a potem cytujesz fragmenty które Ci pasują.

Czasem czytasz niezbyt uważnie i pewne sprawy Ci umykają a potem cytujesz fragmenty które Ci pasują.

I vice vers - a kolega napisał termistat nie termistor, spójrz pan na klawiaturę gdzie o a gdzie i a będziesz wiedział dlaczego Nie wiem tez jaki problem może być z histerezą o której pisał że jest jeden C jeżeli jak piszesz większość ma zakres 0,2 ? Przeciez tę histerezę się ustawia.

Z tego co wiem to nie ma takiej możliwości. Ten sterownik jest zwykłym termostatem bezprzewodowym i jak pamiętam możliwa histereza w nim to 0,5 stopnia.. Szanowny kolego voymar jeśli piszesz to pisz dokładnie. Nie termistor a termostat. to po pierwsze a po drugie jeśli piszesz o SALUSIE to napisz o którym bo większość ma histerezę 0,2. Co do Artura i twojej "dyskusji" z nim to fakt iż chłopak ma czasem "niewyparzoną gębę" i miał niechlubny okres w swojej karierze forumowej ale w wielu przypadkach ma wiele racji w tym co pisze. Czasem czytasz niezbyt uważnie i pewne sprawy Ci umykają a potem cytujesz fragmenty które Ci pasują.

Hm! -piszesz::: Z tego co wiem to może wszystkiego nie wiesz.

-Tak to zwykły sterownik lecz w zupełności wystarcza aby w domu było komfortowo w zadanych temperaturach jak i sterował PC ( Wł i Wył )

-Co do histerezy to są dwie Tak jak napisałem ( 0,5*C i 1*C ) no chyba że ten SALUS jest z tego roku ( 2022r) to nie wiem. Mój to rocznik 2016r więc nie dyskutuję

- Co masz na myśli pisz dokładnie ? Nie wiem

-TERMISTAT- właśnie tak nazwałem bo w PC wersja ( H ) - wlaśnie tak pisze Bo skoro przestawiasz sterowanie PC na ZEWNĘTRZNY to właśnie on nazywa się TERMISTAT

-Wydaje mi się że ja nigdzie nie napisałem termistor- tak jak mi zarzucasz.

- Z mojej wiedzy Cyt. a po drugie jeśli piszesz o SALUSIE to napisz o którym bo większość ma histerezę 0,2. ----- te 0,2 do naliczanie temperatury. Czyli na chłopski rozum SALUS co 0,2 *C pokazuje temp. w pomieszczeniu

A temperatura pokazywana na wyświetlaczu to nie HISTEREZA

- Co do racji owego Pana --- nie przeczę że wszystko jest złe lecz to o czym z nim dyskutuję jest NIEPODWAŻALNE- właśnie na podstawie jego wpisów TAM GDZIE KRĘCI wytykam mu właśnie to i tylko to.

Za dużo mam doświadczenia w budownictwie , i innych zagadnieniach co do instalacji w domu aby mnie tu robił w balona

A że ciebie ZAUROCZYŁ- trudno znalazł takiego jakiego chciał. Bez obrazy.

I jeszcze raz ---to co mu wytykam zapewniam cię MAM RACJĘ>

Powodzenia.

Hm! -piszesz::: Z tego co wiem to może wszystkiego nie wiesz.

-Tak to zwykły sterownik lecz w zupełności wystarcza aby w domu było komfortowo w zadanych temperaturach jak i sterował PC ( Wł i Wył )

-Co do histerezy to są dwie Tak jak napisałem ( 0,5*C i 1*C ) no chyba że ten SALUS jest z tego roku ( 2022r) to nie wiem. Mój to rocznik 2016r więc nie dyskutuję

- Co masz na myśli pisz dokładnie ? Nie wiem

-TERMISTAT- właśnie tak nazwałem bo w PC wersja ( H ) - wlaśnie tak pisze Bo skoro przestawiasz sterowanie PC na ZEWNĘTRZNY to właśnie on nazywa się TERMISTAT

-Wydaje mi się że ja nigdzie nie napisałem termistor- tak jak mi zarzucasz.

- Z mojej wiedzy Cyt. a po drugie jeśli piszesz o SALUSIE to napisz o którym bo większość ma histerezę 0,2. ----- te 0,2 do naliczanie temperatury. Czyli na chłopski rozum SALUS co 0,2 *C pokazuje temp. w pomieszczeniu

A temperatura pokazywana na wyświetlaczu to nie HISTEREZA

- Co do racji owego Pana --- nie przeczę że wszystko jest złe lecz to o czym z nim dyskutuję jest NIEPODWAŻALNE- właśnie na podstawie jego wpisów TAM GDZIE KRĘCI wytykam mu właśnie to i tylko to.

Za dużo mam doświadczenia w budownictwie , i innych zagadnieniach co do instalacji w domu aby mnie tu robił w balona

A że ciebie ZAUROCZYŁ- trudno znalazł takiego jakiego chciał. Bez obrazy.

I jeszcze raz ---to co mu wytykam zapewniam cię MAM RACJĘ>

Powodzenia.

Salus.jpg

A pytanie dotyczyło czy można sterować przez internet poprzez Aquarea Smart termostatem pokojowym panasonica. Więc padła odpowiedź NIE. A do tego ma on dość dużą histerezę. Natomiast niektórymi modelami Salusa można, n.p. tym - https://salus-controls.pl/karta-produktu/79/RT310i tyle że przez osobną aplikację. A pisząc o histerezie dobrze wiem o czym piszę. Nie mieszaj. Co do Artura - to nie nie jestem jego zagorzałym fanem ale staram patrzeć się obiektywnie. Piszesz "grzeje samopas" ale zapominasz dodać że w II taryfie - chyba to nie grzech grzać samopas w II taryfie. Piszesz że zdjęcie z brudnym śniegiem pod pompą i wysnuwasz teorię że pompa wcale nie chodzi bo inaczej byłby tam lód lub dziury w śniegu - ciekawa teoria. Mam podobnie ale ze względu na sąsiadów śnieg pod pompą u mnie tak wygląda po 2 - 3 godzinach a lodu ani żadnych dziur w śniegu tam nie uświadczysz. Piszesz o stosie drewna i dajesz do zrozumienia że w takim razie grzeje kominkiem a nie pompą. Też mam taki stosik i co z tego. Fakt ja nie mam żadnego komina ani kominka - to powiesz że ognisko na środku salonu sobie rozpalam? Wiem że część forumowiczów ma na pieńku z arturo ale dajcie sobie czasem trochę na wstrzymanie.

Edytowane przez plusfoto

[ATTACH=CONFIG]459185[/ATTACH]

A pytanie dotyczyło czy można sterować przez internet poprzez Aquarea Smart termostatem pokojowym panasonica. Więc padła odpowiedź NIE. A do tego ma on dość dużą histerezę. Natomiast niektórymi modelami Salusa można, n.p. tym - https://salus-controls.pl/karta-produktu/79/RT310i tyle że przez osobną aplikację. A pisząc o histerezie dobrze wiem o czym piszę. Nie mieszaj. Co do Artura - to nie nie jestem jego zagorzałym fanem ale staram patrzeć się obiektywnie. Piszesz "grzeje samopas" ale zapominasz dodać że w II taryfie - chyba to nie grzech grzać samopas w II taryfie. Piszesz że zdjęcie z brudnym śniegiem pod pompą i wysnuwasz teorię że pompa wcale nie chodzi bo inaczej byłby tam lód lub dziury w śniegu - ciekawa teoria. Mam podobnie ale ze względu na sąsiadów śnieg pod pompą u mnie tak wygląda po 2 - 3 godzinach a lodu ani żadnych dziur w śniegu tam nie uświadczysz. Piszesz o stosie drewna i dajesz do zrozumienia że w takim razie grzeje kominkiem a nie pompą. Też mam taki stosik i co z tego. Fakt ja nie mam żadnego komina ani kominka - to powiesz że ognisko na środku salonu sobie rozpalam? Wiem że część forumowiczów ma na pieńku z arturo ale dajcie sobie czasem trochę na wstrzymanie.

Nie zamierzam tu z tobą przez kilka stron dyskutować

TAK pytanie było o sterowanie -Nie zaprzeczam, lecz przecież napisałem że NIE WIEM. Dalej napisałem odnośnie SALUSA że tym sterownikiem mozna utrzymywać stałą temp. w domu w zależności od ustawionej histerezy +,- 0,5 lub 1*C I tyle. Uważam że jak ktoś dba o stałą temp w domu to sterowanie przez internet nie jest potrzebne.

Sterowanie przez internet to potrzebują ( przynajmniej w tym wypadku ) Ściubi grosze co boją się zapłacic 500zeta więcej za EE./rok

Hm! Na ów Pana ( @Arturo 72) starasz się patrzeć obiektywnie? To twoja sprawa.

Ja patrzę pod kątem prawdomówności i wku...wia to że KŁAMIE

Na jednym forum pisze że jest przeciwnikiem KOMINÓW i nigdy by go nie postawił bo to koszty ,a za miesiąc na innym wstawia zdjęcie przy własnym kominku. mnie to wkurza.

TAK - w II tar to nie grzech grzać tylko jak zwykle oszczędność TEN jegomość pisał że PC grzeje kiedy chce ,po czym za parę tygodni pisze że grzeje tylko w II tar.

A grzanie SAMOPAS to nie jest grzanie w II tar. Bo samopas polega na tym że to PC decyduje na podstawie np. Termostatu wewnętrznego lub Termistatu zewnętrznego kiedy ma grzać. I tak jednej doby będzie to w godz. np. 4.00 do 12,00 i od 18,00 do 1.00 a dobę dalej grzanie zacznie od 8.00 do 13.00 i od 20.00 do 2.00 zgodnie z ustawionymi danymi. Podobnie jest z CWU. Mnóstwo ludzi podaje w jakich godz grzeje CWU i jest to grzanie zazwyczaj w określonych godz. A skoro TY jako użytkownik coś ograniczasz i decydujesz co ma się dziać i jakim przedziale czasu to nie jest to grzanie SAMOPAS

Nie toleruję i nie wyobrażam sobie abym we własnym domu miał się podporządkowywać CWU -kiedy mam się myć , bo raz chcę się umyć o 23.00 a innym razem o 1.00 Woda w CWU ma być 24/24h non stop dostępna niezależnie od godz. lub by mi PC grzała dom tylko nocami bo jest taniej PC ma grzać aby w domu było między 22,8-- a 23,4*C i gówno mnie obchodzi w jakich to robi godz. Czy to jest w ( I tar. czy w II tar.)

W związku z powyższym to właśnie jest grzanie SAMOPAS i tylko to.

Odnośnie śniegu pod PC-- czy jak tam leży snieg i jest (-2 do +2*C ) to jest oczywiste że jest największa wilgotność i w takich warunkach PC robi częste Defrosty. TAK ? no chyba Tak A jak robi te defrosty to się z niej leje woda Tak? A jak się leje woda to rozpuszcza śnieg Tak? No chyba tak. A jak go rozpuści to pod PC powinny być ślady kapiącej na niego wody Tak? A skoro leżący śnieg jest równiutki niczym się nie różniący od tego leżącego 1mb lub i więcej od PC to świadczy o tym że tam żadne czynniki nie wpłynęły na to by by zmienić jego wygląd.

Zapewne kiedyś robiłeś potrzebę na śnieg? I jaki jest efekt jak skończyłeś? Nie chodzi o kolor tylko o efekt końcowy. Czy to będzie woda czy jakiś inna ingerencja na równą powierzchnię śniegu zostanie ślad. A skoro takiego nie było świadczy o tym że tam nikt nic nie robił. Nie było żadnej ingerencji .Czy to człowieka czy urządzenia .

Odnośnie ogniska w salonie --- nic takiego nie mówiłem co do ciebie . Twój dom to możesz robić co chcesz. Nikt ci ogniska nie zabroni jak tylko będziesz chciał go rozpalić pomimo że komina nie posiadasz. wolno ci

Mi chodziło o to powtórzę raz jeszcze - pisze co innego a robi lub ma w domu co innego i tym samym robi w balona . To tak jak z tą upadłą firmą.

Na pewno bym go nie atakował jak by pisał prawdę - ale jak widzę nieścisłości to reaguję.

Taki traf że natrafiłem na pacjenta co pisze na jednym forum jedno a innym zaprzecza temu co pisał w poprzednim. A że pamięć mam dobrą to reaguję.

Edytowane przez -voymar-

Witam serdecznie,

to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. :)

Piszę do Was bo od roku czasu nosze się z zamiarem wymiany pieca zasypowego na pompę ciepła. Przechodząc przez szereg rozwiązań i producentów mój wybór stanął na Panasonicu T-Cap i tu pojawia się pytanie czy 12KW czy większy. (zwłaszcza że słyszy i czyta się że 12KW to potwór do pensjonatów :) )

Dom ok 300m2, po termo modernizacji.

Z kalkulatora OZC wychodzi 13 KW na CO przy -20 i 1Kw dla CWU

53W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc.

2 lata temu robiłem audyt energetyczny i z niego po ociepleniu wyszło 12,5 KW dla CO + 2,5 KW dla CWU

2 piętra grzejniki,

1 piętro + poddasze - podłogówka.

Dodatkowo mam zagwozdkę z buforem, ciężko z dostępnością ich a instalator zasugerował 200l , niestety nie ma obecnie takiego zwłaszcza z wężownicą którą póki co będę miał zaślepioną. Mam dostęp do 300L ale pytanie czy to nie za dużo, co zmniejszy efektywność pompy. Instalator twierdzi że troszkę za duży bufor.

Dodam jeszcze że chcę Monoblocka, całość CO byłaby na jednej wodzie, za buforem rozdzielenie na grzejniki i podłogówkę z pompkami.

Może ktoś z Was ma lub zna podobne rozwiązania, albo siedzi w tym na tyle dobrze i chętnie podzieli się wiedzą? :)

Edytowane przez qbasss18

Dom ok 300m2, po termo modernizacji.

Z kalkulatora OZC wychodzi 13 KW na CO przy -20 i 1Kw dla CWU

53W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc.

2 piętra grzejniki,

1 piętro + poddasze - podłogówka.

Dodatkowo mam zagwozdkę z buforem, ciężko z dostępnością

Podaj te dane, obliczenia;

- ile m2 grzejniki? ile m2 podłogówka?

- która strefa,

Zamiast bufora , można zastosować;

I/płyty rozszerzeń - PCB CZ-NS4P ; https://netklima.pl/wp-content/uploads/2015/08/GeneracjaH.pdf,

ac982488f058.png

lub

II/ dążyć do zwiększenia mocy grzejników, aby można na nie podać czynnik o tej samej temperaturze co w podłogówkę lub zbliżonej.

III/Jeżeli podłogówka jest poprawnie wykonana, to nie potrzeba żadnego bufora, a zamiast niego alternatywnie ;

1/ zamontować zawór 3D termostatyczny na dobiegu podłogówki, bez bufora, sprzęgła ;

...PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie na 2 sekcje np.;

a/ podłogówka,

b/ grzejniki,

2/ dzięki temu może puścić 35 st na podłogówkę a 40C na grzejniki

Obiegówka jest tylko jedna ta w pompie, oraz zastosowano tzw ;

sterowanie kombinowane ; pogodówka plus termostat pokojowy wpięty w PC

Edytowane przez Andrzej5101

Grzejniki plytowe podwójne liczę ile ma ogólnie.

0 - 2m2 - tu pomieszczenia gospodarcze , chce z 16stopni utrzymywać. Jest tu też garaż jednostanowiskowy z grzejnikiem 0,6m2 podtrzymujący ok 10-12 stopni.

1 - 4m2. Tu mieszkalne 22stopnie.

2 - 70m2 podlogówka. 22 stopnie , mieszkalne

Poddasze - 50m2 - 22 stopnie, mieszkalne.

Chciałem zostawić bufor bo wężownicą która jest w nim chce wykorzystać do podłączenia pieca kozy bo mam swoje drewno. Ale to inny już temat. :)

Pompa i całe CO na zamkniętej instalacji. A koza i wężownice z cwu i buforze na otwartej z pompką.

3 strefa klimatyczna.

Przeczytałem ale chciałbym bufor z wężownicą bo do kozy która będzie podłączona mam wykwalifikowanego palacza na kilka lat. :) 30-60dni w roku by się w niej zapaliło. Z tego tematu chciałem zejść ale wrócić do tego czy 12kw t-cap byłby wystarczający i czy bufor 300l fo którego mam już dziś dostęp nie jest za duży czy czekać może nawet pół roku na 200l bo jednak różnica w kosztach może być duża.