Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Z tamtej rozmowy wyciągnąłem interesujące rozwiązanie. Bufor bez wężownicy ale wymiennik płytowy. I wtedy mogę iść w dostępne dzis w sprzedaży buforki. W takim wypadku takie 100l byłoby ok ? Czy idę że skrajności w skrajność bo szybko się zagrzeje i koza może za szybko nie mieć co grzać. Edytowane przez qbasss18

Witam,

Mam krótkie pytanie odnośnie pompy panasonic.

Mam termostat pokojowy (salus) i wg niego grzeje ale chciałbym ustawić, aby CWU grzało tylko w godzinach 11-06 (brak grzania między 6, a 11).

Moge to ustawić przez harmonogram tygodniowy?

Jeżeli ustawie tam tylko parametry do CWU to grzanie domu będzie się odbywało standardowo wg termostatu pokojowego?

Ktoś pomoże?

Czy idę że skrajności w skrajność, bo szybko się zagrzeje i koza może za szybko nie mieć co grzać.

Aby bufor spełniał swoją role to przeważnie dobiera się jego pojemność;

V= N * 50l/kW , gdzie N=moc kominka w kW,

Poczytaj na temat doboru bufora, wykonaj parę telefonów,

Jakiej mocy jest ta koza?

Przy kupnie bufora, zwróć uwagę na jego średnicę;

- aby przeszedł przez drzwi

Aby bufor spełniał swoją role to przeważnie dobiera się jego pojemność;

V= N * 50l/kW , gdzie N=moc kominka w kW,

Poczytaj na temat doboru bufora, wykonaj parę telefonów,

Jakiej mocy jest ta koza?

Przy kupnie bufora, zwróć uwagę na jego średnicę;

- aby przeszedł przez drzwi

Kozy jeszcze nie ma ale max do 10KW.

Taka sprawa – pompa Panasonica HP 9kW dwuwentylatorowa działa już półtora miesiąca.

Wcześniej układ otwarty z piecem. W ramach modernizacji powstał układ zamknięty + połowa grzejników (6 z 13tu) została wymieniona na duże, trzypłytowe.

Generalnie prawdziwej zimy jeszcze nie doświadczyłem, ale na razie spisuje się całkiem dobrze z małym ale.

Widzę, że w przerwach, kiedy pompa nie pracuje na CO (w kwietniu były to co najmniej przerwy kilkugodzinne każdego dnia) spada powoli ciśnienie.

Ok. 0,1 bara dziennie, przy założeniu, że danego dnia była właśnie ta przerwa kilkugodzinna w pracy.

W efekcie po paru dniach ciśnienie spada z zalecanych przez instalatora 2,0 bara (hydrobox w piwnicy, nad nią ogrzewane parter i 1 piętro)

do 1,5 bara, a wtedy w jednym z grzejników (akurat tym niewymienianym, na półpiętrze) słychać bulgotanie – potrzebne odpowietrzenie.

Odpowietrzenie i podniesienie ciśnienia do 2,0 rozwiązuje sprawę…na kilka dni.

Sytuacja powtórzyła się już kilka razy.

Co może być przyczyną? Dodam jeszcze, że naczynie przeponowe jest na CWU, ale NIE MA na CO (pomimo 13 grzejników i bufora 80l, instalator wyjaśniał, że w środku hydroboxa jest małe naczynie fabryczne i starczy na ten układ). Kwestionował to mocno hydraulik wymieniający same grzejniki...

Przy grzejnikach wymienianych i w maszynowni nie widziałem wycieku.

Z góry dziękuję za informacje, co może być przyczyną, jak to ewentualnie zweryfikować i czy walczyć o te naczynie przeponowe na CO.

Pozdrawiam

M.

Edytowane przez czyzyk80

Przy grzejnikach wymienianych i w maszynowni nie widziałem wycieku.

Jeżeli byłby wyciek widzialny, to spadek ciśnienia byłby dużo wyższy;

- należy wszelkie nowe połączenia dokładnie zweryfikować ,

- dotykając połączenia; szczególnie przy grzejnikach, można wyczuć lekko mokre/wilgotne elementy instalacji,

- sprawdzić wszelkie odpowietrzniki; również odpowietrznik w jednostce wewnętrznej PC

Posiadam Panasonica t-cap 12kw 3f i mam mały problem z CWU, z czego powstały dwa pytania:

1. Jaką mocą powinno grzać wodę użytkową, zauważyłem że u mnie jest to około 10kw mocy produkowanej, tj. przy COP - 5 bierze 2 kw energii i produkuje 10 kw cieplnej, a przy COP-3 bierze 3,3 kw a produkuje 10 kw cieplnej. Chciałbym tę moc zwiększyć, myślałem, żeby zmienić delteT ale nie występuje ona w ustawieniach dla grzania zbiornika, czy jest jakiś inny sposób, czy działanie jest prawidłowe i "ten typ tak ma".

2. Przez to co powyżej zbiornik grzeje mi dość długo, zdarzyła się kilka razy sytuacja, że nie udało się osiągnąć wymaganej temperatury przez godzinę (max działania CWU w ustawieniach pompy - wiem, można zmienić na dłuższy czas), pompa wróciła do grzania CO i w takiej w takiej sytuacji już nigdy nie wraca do CWU. Czy można to zmieć, chciałbym, żeby za jakiś czas jednak spróbowała ponownie zagrzać zbiornik z wodą, a obecnie mam tak, że gdy nie uda jej się zagrzać w ciągu godziny to kolejny raz muszę uruchomić grzanie zbiornika ręcznie.

Mój zbiornik to TCPMVG-0300NFC

zbiornik grzeje mi dość długo, zdarzyła się kilka razy sytuacja, że nie udało się osiągnąć wymaganej temperatury przez godzinę (max działania CWU w ustawieniach pompy - wiem, można zmienić na dłuższy czas), pompa wróciła do grzania CO i w takiej w takiej sytuacji już nigdy nie wraca do CWU.

Grzanie CWU do 50 C wyłącznie przez PC będzie zawsze trwać długo;

- grzać częściej do 45*,

- lub wesprzeć grzanie w końcowej fazie grzałką.

Grzanie CWU do 50 C wyłącznie przez PC będzie zawsze trwać długo;

- grzać częściej do 45*,

- lub wesprzeć grzanie w końcowej fazie grzałką.

Dzięki @Andrzej5101 za podjęcie tematu, ale to nie jest odpowiedź na moje pytania.

Mnie ciekawi z jaką mocą pompa 12kw powinna grzać CWU oraz czy działanie w przypadku brak możliwości zagrzania do żądanej temperatury w wyznaczonym czasie jest prawidłowe, ew. czy można je zmienić.

1/ z jaką mocą pompa 12kW powinna grzać CWU,

2/ oraz czy działanie w przypadku brak możliwości zagrzania do żądanej temperatury w wyznaczonym czasie jest prawidłowe, ew. czy można je zmienić.

a1/ Zobacz;

71ec7788dc15.jpg

Moc powinna być ok;12 kW tylko COP zależy;

- od temperatury zewnętrznej

- temperatury wody CWU,

ad2/ Jest prawidłowe;

- można je zmienić przez obniżenie temperatury CWU,

- lub załączenie grzałki

Witam,

Czy ktoś może mnie podpowiedzieć jakie ustawienie odpowiada za grzanie wody użytkowanej?

Mam ustawioną T na 45 stopni. Pompa za jakiś czas temperatura spada do 39 / 36 stopni i nic się nie dzieje. Moim zdaniem pompa powinna trzymać ustawioną temperaturę 45 stopni automatycznie podgrzewając tą wodę. Prawie codziennie muszę "ręcznie" przez chmurę wyłączyć granie i włączyć (taki guzik) i wtedy pompa uruchamia podgrzewanie wody do wskazanej temperatury. Dlaczego pompa nie robi tego automatycznie?

Aby pompa grzała jak na dworzu temp spadnie do 12* ustawiamy w opcjach instalatora temp zewnetrzna na 12* i coś jeszcze?

Mam harmonogram grzanie od 17 do 22 ustawione te 12*, na dworzu 17 a i tak się załącza grzanie hmm

Załącz chłodzenie, ustaw temperaturę zakończenia grzania na odpowiednią dla Ciebie i temp. zał chłodzenia na odpowiednią a sterownik dla CO na auto. Zadziała na 100%. To ustawienie jest powiązane jedynie z trybem auto.