Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Podaj dane OZC budynku

https://cieplo.app/wynik/wkq8

Jest to orientacyjne, bo na parterze jest 5cm styropian ocieplenie ale na dachu jeszcze jest 15cm welny.

W sumie to i tak 3 fazy będę musiał zamontować bo przyłącze mam 10,5kw i zabezpieczenie 20A. Umowy nie moge zmienic bo jestem prosumentem na starych zasadach a z tego co slyszalem jak bym chciał zmienic przylacze to nowa umowa i nowe warunki. Chyba ze cos zle doczytałem.

Edytowane przez chadury89

Na parterze jest 5cm styropian ocieplenie ale na dachu jeszcze jest 15cm welny.

W sumie to i tak 3 fazy będę musiał zamontować bo przyłącze mam 10,5kw i zabezpieczenie 20A. Umowy nie moge zmienic, bo jestem prosumentem na starych zasadach a z tego co slyszalem jak bym chciał zmienic przylacze to nowa umowa i nowe warunki. Chyba ze cos zle doczytałem.

Wg;mnie należy na stropie uzupełnić ocieplenie do ;

- wartości 40 - 50 cm i przeliczyć OZC,

Należy zmienić umowę na minimum ;

- 17 kW i bezpieczniki przed licznikowe 32 A, bo nie da się funkcjonować w budynku na granicy obciążenia poszczególnych faz,

- PC 9 kW ;ma max na jednej fazie 3 kW + grzałka od 3 do 9 kW

- z pewnością masz inne odbiorniki na prąd o dużej mocy

Wg; mnie bez problemu powinna wystarczyć 9kW/1f;

da07379cfe01.png

Poczytaj tematy z mojej stopki

- 17 kW i bezpieczniki przed licznikowe 32 A, bo nie da się funkcjonować w budynku na granicy obciążenia poszczególnych faz,

da07379cfe01.png

Dziękuję za informacje.

A czy po zmianie warunków przyłącza dalej będzie obowiązywać mnie rozliczenie po staremu net-metering?

Załącz chłodzenie, ustaw temperaturę zakończenia grzania na odpowiednią dla Ciebie i temp. zał chłodzenia na odpowiednią a sterownik dla CO na auto. Zadziała na 100%. To ustawienie jest powiązane jedynie z trybem auto.

Mam zablokowane chłodzenie, tzn nie mam ikonki chłodzenia na wyświetlaczu - mam grzejniki.

Czyli jeśli jest harmonogram to tak czy siak niezależnie od ustawionej temp na zewnatrz załączy się grzanie?

Mam zablokowane chłodzenie, tzn nie mam ikonki chłodzenia na wyświetlaczu - mam grzejniki.

Czyli jeśli jest harmonogram to tak czy siak niezależnie od ustawionej temp na zewnatrz załączy się grzanie?

Jak masz zablokowanie chłodzenie to nie masz dostępnej funkcji auto i ustawienie temp, wyłączenia grzania nie zadziała.

• Like 1

a1/ Zobacz;

71ec7788dc15.jpg

Moc powinna być ok;12 kW tylko COP zależy;

- od temperatury zewnętrznej

- temperatury wody CWU,

ad2/ Jest prawidłowe;

- można je zmienić przez obniżenie temperatury CWU,

- lub załączenie grzałki

Dzięki za podesłanie. W instrukcję zaglądałem, ale tam jest napisane, w taki sposób jakby ona do -20C° zawsze dawała 12kW. Moja pompa przy grzaniu CO daje nieraz 17kW, dlatego chciałem zapytać użytkowników jak to wygląda w praktyce.

ad2. szkoda, że tak to rozwiązali, ale dzięki za odpowiedź

Jak masz zablokowanie chłodzenie to nie masz dostępnej funkcji auto i ustawienie temp, wyłączenia grzania nie zadziała.

To nie wiedziałem, myślałem że ta temp zewnetrzna grzania działa także z harmonogramem. Dzięki.

Po prostu usune z harmonogramu grzanie CO, na dworzu już jest na tyle ciepło, że tylko w chłodniejsze dni ręcznie czasem się włączy.

Jest to orientacyjne, bo na parterze jest 5cm styropian ocieplenie ale na dachu jeszcze jest 15cm welny.

W sumie to i tak 3 fazy będę musiał zamontować bo przyłącze mam 10,5kw i zabezpieczenie 20A. Umowy nie moge zmienic bo jestem prosumentem na starych zasadach a z tego co slyszalem jak bym chciał zmienic przylacze to nowa umowa i nowe warunki. Chyba ze cos zle doczytałem.

Jednak źle doczytałeś . Zawsze możesz zwiększyć Moc przyłączeniową . jest to jednorazowa opłata. A ile ? Nie pamiętam płaci się za każdy dodatkowy ( kW ) coś ok.100zeta. Lecz aby mieć zabezpieczenie przed licznikowe (32A) trzeba mieć pow. 17kW mocy przyłączeniowej.

Załącz chłodzenie, ustaw temperaturę zakończenia grzania na odpowiednią dla Ciebie i temp. zał chłodzenia na odpowiednią a sterownik dla CO na auto. Zadziała na 100%. To ustawienie jest powiązane jedynie z trybem auto.

Żadnych udziwień nie trzeba robić wystarczy np. 17*C czy tam jak kto woli 12*C -i będzie grzać samo CWU , lub wyłączyć w harmonogramie ( CO ) i PC zostawić w samopas - aby 24h/24h cieszyc się ciepłą wodą- aby żadna godzina nie dyktowała ci warunków o której godz. masz się myć.

Z racji tego że tu na forum malo jest takich jak Ja osób które nadrzędne mają wygodę a nie uwiązanie.

Bo mam to w dalekim poważaniu o której godz. PC grzeje wodę jak i o której w zimie grzeje dom. W związku z powyższym wodę CWU mam mieć do dyspozycji 24h/24h zgodnie z ustawieniami czyli 45*C jak i ciepło w domu 24/24h w przedziale 22,8---23,4*C

Edytowane przez -voymar-

da07379cfe01.png

Już się nie da Cię zreformować gdzie jest grzalka 9kW? bo w Panasie Nie ma.( wersja H)

Edytowane przez -voymar-

Witam,

Mam prośbę o doradztwo w zakresie doboru pompy dla moich wymagań. Czytam te wszystkie wątki ale im bardziej się w to wgłębiam tym większy mętlik w głowie.

Wg ciepła właściwego mam OZC na poziomie 6,3 KW ( przy wentylacji mechanicznej ) i 8,4kw ( przy grawitacji ) . Z racji tego że chciałbym starać się o dofinansowanie z programu moje ciepło to w grę wchodzi wentylacja mechaniczna ale nie wiem czy od razu. I tak mam do wyboru 2 pompy panasonic J 7kw i 9kw. Między nimi jest 1000zł różnicy więc akceptowalnie ale czy faktycznie potrzebuje 9kw? Instalacja w pełni podłogówka. Początkowo grzany sam parter ( pewnie ze 2 lata ) potem dochodzi poddasze.

Moje obawy to taktowanie pompy. Z pewnością pojawi się w ciągu 2 pierwszych lat, ale czy potem się tego obawiać. Instalator oczywiście proponuje buforek 100l ale czy on nie jest zbędy przy podłogówce gdzie odpowiedni zład wody bedzie zapewniony? Z góry dzięki za pomoc.

Dodatkowo będzie kominek 7,5kw.

setki razy, działa zawsze zapewniam cię, czemu twierdzisz że u ciebie nie działa

Bo jeśli na sterowniku mam załączone CO i CWU a nie na auto i CWU to temp. wyłączenia grzania mogę sobie ustawić nawet na 0 stopni a pompa i tak się załączy dla CO nawet przy 20 stopniach na zewnątrz jeśli krzywa lub termostat pokojowy da rozkaz..