chadury89 07.05.2022 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Potrzebuje troszkę informacji o pompach Panasonic, nie wiem na ktora się zdecydowac. SDC 9kw 1 faza WC09J3E5 czy SDC 9KW 3 FAZY WC09H3E8 czy może ALL IN ONE 9kw 1 faza ADC9JE5-1-SM lub 3 fazy ADC9HE8. Instalacja grzejnikowa, za 3 lata podłogowe plus grzejniki. Która jest lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.05.2022 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Instalacja grzejnikowa, za 3 lata podłogowe plus grzejniki. Która jest lepsza? Podaj dane OZC budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chadury89 07.05.2022 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 (edytowane) Podaj dane OZC budynku https://cieplo.app/wynik/wkq8 Jest to orientacyjne, bo na parterze jest 5cm styropian ocieplenie ale na dachu jeszcze jest 15cm welny. W sumie to i tak 3 fazy będę musiał zamontować bo przyłącze mam 10,5kw i zabezpieczenie 20A. Umowy nie moge zmienic bo jestem prosumentem na starych zasadach a z tego co slyszalem jak bym chciał zmienic przylacze to nowa umowa i nowe warunki. Chyba ze cos zle doczytałem. Edytowane 7 Maja 2022 przez chadury89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.05.2022 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 https://cieplo.app/wynik/wkq8 Na parterze jest 5cm styropian ocieplenie ale na dachu jeszcze jest 15cm welny. W sumie to i tak 3 fazy będę musiał zamontować bo przyłącze mam 10,5kw i zabezpieczenie 20A. Umowy nie moge zmienic, bo jestem prosumentem na starych zasadach a z tego co slyszalem jak bym chciał zmienic przylacze to nowa umowa i nowe warunki. Chyba ze cos zle doczytałem. Wg;mnie należy na stropie uzupełnić ocieplenie do ; - wartości 40 - 50 cm i przeliczyć OZC, Należy zmienić umowę na minimum ; - 17 kW i bezpieczniki przed licznikowe 32 A, bo nie da się funkcjonować w budynku na granicy obciążenia poszczególnych faz, - PC 9 kW ;ma max na jednej fazie 3 kW + grzałka od 3 do 9 kW - z pewnością masz inne odbiorniki na prąd o dużej mocy Wg; mnie bez problemu powinna wystarczyć 9kW/1f; Poczytaj tematy z mojej stopki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chadury89 07.05.2022 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Wg;mnie należy na stropie uzupełnić ocieplenie do ; - wartości 40 - 50 cm i przeliczyć OZC, Należy zmienić umowę na minimum ; - 17 kW i bezpieczniki przed licznikowe 32 A, bo nie da się funkcjonować w budynku na granicy obciążenia poszczególnych faz, - PC 9 kW ;ma max na jednej fazie 3 kW + grzałka od 3 do 9 kW - z pewnością masz inne odbiorniki na prąd o dużej mocy Wg; mnie bez problemu powinna wystarczyć 9kW/1f; Poczytaj tematy z mojej stopki Dziękuję za informacje. A czy po zmianie warunków przyłącza dalej będzie obowiązywać mnie rozliczenie po staremu net-metering? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.05.2022 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 A czy po zmianie warunków przyłącza dalej będzie obowiązywać mnie rozliczenie po staremu net-metering? Będą nowe warunki umowy; - należy walczyć o swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 07.05.2022 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Załącz chłodzenie, ustaw temperaturę zakończenia grzania na odpowiednią dla Ciebie i temp. zał chłodzenia na odpowiednią a sterownik dla CO na auto. Zadziała na 100%. To ustawienie jest powiązane jedynie z trybem auto. Mam zablokowane chłodzenie, tzn nie mam ikonki chłodzenia na wyświetlaczu - mam grzejniki. Czyli jeśli jest harmonogram to tak czy siak niezależnie od ustawionej temp na zewnatrz załączy się grzanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.05.2022 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Mam zablokowane chłodzenie, tzn nie mam ikonki chłodzenia na wyświetlaczu - mam grzejniki. Czyli jeśli jest harmonogram to tak czy siak niezależnie od ustawionej temp na zewnatrz załączy się grzanie? Jak masz zablokowanie chłodzenie to nie masz dostępnej funkcji auto i ustawienie temp, wyłączenia grzania nie zadziała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vei10370 09.05.2022 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 a1/ Zobacz; Moc powinna być ok;12 kW tylko COP zależy; - od temperatury zewnętrznej - temperatury wody CWU, ad2/ Jest prawidłowe; - można je zmienić przez obniżenie temperatury CWU, - lub załączenie grzałki Dzięki za podesłanie. W instrukcję zaglądałem, ale tam jest napisane, w taki sposób jakby ona do -20C° zawsze dawała 12kW. Moja pompa przy grzaniu CO daje nieraz 17kW, dlatego chciałem zapytać użytkowników jak to wygląda w praktyce. ad2. szkoda, że tak to rozwiązali, ale dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 09.05.2022 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Jak masz zablokowanie chłodzenie to nie masz dostępnej funkcji auto i ustawienie temp, wyłączenia grzania nie zadziała. To nie wiedziałem, myślałem że ta temp zewnetrzna grzania działa także z harmonogramem. Dzięki. Po prostu usune z harmonogramu grzanie CO, na dworzu już jest na tyle ciepło, że tylko w chłodniejsze dni ręcznie czasem się włączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.05.2022 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 hmm, temperatura zewnętrzna wyłączenia grzania działa w każdym trybie, i nie trzeba mieć funkcji chłodzenia aktywnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.05.2022 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 hmm, temperatura zewnętrzna wyłączenia grzania działa w każdym trybie, i nie trzeba mieć funkcji chłodzenia aktywnej Rozumiem że testowałeś. Bo u mnie nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.05.2022 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Należy realizować swoje marzenia, Warto mieć serwisanta blisko domu Tak masz rację . Mój ma do mnie 400km:yes: i problemu nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.05.2022 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 https://cieplo.app/wynik/wkq8 Jest to orientacyjne, bo na parterze jest 5cm styropian ocieplenie ale na dachu jeszcze jest 15cm welny. W sumie to i tak 3 fazy będę musiał zamontować bo przyłącze mam 10,5kw i zabezpieczenie 20A. Umowy nie moge zmienic bo jestem prosumentem na starych zasadach a z tego co slyszalem jak bym chciał zmienic przylacze to nowa umowa i nowe warunki. Chyba ze cos zle doczytałem. Jednak źle doczytałeś . Zawsze możesz zwiększyć Moc przyłączeniową . jest to jednorazowa opłata. A ile ? Nie pamiętam płaci się za każdy dodatkowy ( kW ) coś ok.100zeta. Lecz aby mieć zabezpieczenie przed licznikowe (32A) trzeba mieć pow. 17kW mocy przyłączeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.05.2022 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 (edytowane) Załącz chłodzenie, ustaw temperaturę zakończenia grzania na odpowiednią dla Ciebie i temp. zał chłodzenia na odpowiednią a sterownik dla CO na auto. Zadziała na 100%. To ustawienie jest powiązane jedynie z trybem auto. Żadnych udziwień nie trzeba robić wystarczy np. 17*C czy tam jak kto woli 12*C -i będzie grzać samo CWU , lub wyłączyć w harmonogramie ( CO ) i PC zostawić w samopas - aby 24h/24h cieszyc się ciepłą wodą- aby żadna godzina nie dyktowała ci warunków o której godz. masz się myć. Z racji tego że tu na forum malo jest takich jak Ja osób które nadrzędne mają wygodę a nie uwiązanie. Bo mam to w dalekim poważaniu o której godz. PC grzeje wodę jak i o której w zimie grzeje dom. W związku z powyższym wodę CWU mam mieć do dyspozycji 24h/24h zgodnie z ustawieniami czyli 45*C jak i ciepło w domu 24/24h w przedziale 22,8---23,4*C Edytowane 10 Maja 2022 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.05.2022 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 (edytowane) Wg;mnie należy na stropie uzupełnić ocieplenie do ; - wartości 40 - 50 cm i przeliczyć OZC, Należy zmienić umowę na minimum ; - 17 kW i bezpieczniki przed licznikowe 32 A, bo nie da się funkcjonować w budynku na granicy obciążenia poszczególnych faz, - PC 9 kW ;ma max na jednej fazie 3 kW + grzałka od 3 do 9 kW - z pewnością masz inne odbiorniki na prąd o dużej mocy Wg; mnie bez problemu powinna wystarczyć 9kW/1f; Poczytaj tematy z mojej stopki Już się nie da Cię zreformować gdzie jest grzalka 9kW? bo w Panasie Nie ma.( wersja H) Edytowane 10 Maja 2022 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 11.05.2022 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Rozumiem że testowałeś. Bo u mnie nie działa. setki razy, działa zawsze zapewniam cię, czemu twierdzisz że u ciebie nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.05.2022 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Już się nie da Cię zreformować, gdzie jest grzalka 9 kW? bo w Panasie Nie ma.( wersja H) Jak to nie ma grzałki 9 kW w Panasie wersja H; - kolega widzę odleciał jak " te orły w PiS " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mixtur 11.05.2022 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Witam, Mam prośbę o doradztwo w zakresie doboru pompy dla moich wymagań. Czytam te wszystkie wątki ale im bardziej się w to wgłębiam tym większy mętlik w głowie.Wg ciepła właściwego mam OZC na poziomie 6,3 KW ( przy wentylacji mechanicznej ) i 8,4kw ( przy grawitacji ) . Z racji tego że chciałbym starać się o dofinansowanie z programu moje ciepło to w grę wchodzi wentylacja mechaniczna ale nie wiem czy od razu. I tak mam do wyboru 2 pompy panasonic J 7kw i 9kw. Między nimi jest 1000zł różnicy więc akceptowalnie ale czy faktycznie potrzebuje 9kw? Instalacja w pełni podłogówka. Początkowo grzany sam parter ( pewnie ze 2 lata ) potem dochodzi poddasze. Moje obawy to taktowanie pompy. Z pewnością pojawi się w ciągu 2 pierwszych lat, ale czy potem się tego obawiać. Instalator oczywiście proponuje buforek 100l ale czy on nie jest zbędy przy podłogówce gdzie odpowiedni zład wody bedzie zapewniony? Z góry dzięki za pomoc. Dodatkowo będzie kominek 7,5kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.05.2022 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 setki razy, działa zawsze zapewniam cię, czemu twierdzisz że u ciebie nie działa Bo jeśli na sterowniku mam załączone CO i CWU a nie na auto i CWU to temp. wyłączenia grzania mogę sobie ustawić nawet na 0 stopni a pompa i tak się załączy dla CO nawet przy 20 stopniach na zewnątrz jeśli krzywa lub termostat pokojowy da rozkaz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts