nuballo 31.07.2022 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Witam, proszę o poradę PC Panasonic 7kw J allinone 1faz wersja compactowa.100% ogrzewania podłogowego 160m2 po podłodze. Użytkowej 145 m2. 2 rozdzielacze . Pętle co 10, garaż 15. Budynek zamkniety ocieplony poki co dach pianką 25 - 30 cm. OZC 7,5kw. Bufor 80, za buforem pompa obiegowa wilo 25/8. Jestem 10 dzień na etapie wygrzewania posadzki, robie to ręcznie na prostej. Temp podnoszę co 3 dni o 5 stopni. Teraz zadane 45 i nie może dobić, oscyluje między 41 - 43.Jak zakręcam rozdzielacz na piętrze to po kilkunastu minutach dobija spokojnie na 45. Odkręcam spowrotem rozdzielacz i znowu oscyluje 41-43.Sprężarka chodzi na 30- 50 Hz.210h pracy 30 wł/wył.Co może być przyczyną?Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 31.07.2022 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 U mnie na ponad 340h było 16 włączeń sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.07.2022 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 PC Panasonic 7kw J ; 100% ogrzewania podłogowego 160 m2 po podłodze. OZC 7,5 kW. Bufor 80, za buforem pompa obiegowa wilo 25/8. Jestem 10 dzień na etapie wygrzewania posadzki, robie to ręcznie na prostej. Temp podnoszę co 3 dni o 5 stopni. Teraz zadane 45 i nie może dobić, oscyluje między 41 - 43. Jak zakręcam rozdzielacz na piętrze to po kilkunastu minutach dobija spokojnie na 45. Odkręcam z powrotem rozdzielacz i znowu oscyluje 41-43 C 1/ Pompa trochę za słaba do OZC = 7,5 kW, 2/ Warto załączyć grzałkę 3 kW lub wygrzewanie musi dłużej trwać ; - zapotrzebowanie na energię podłogówki obecnie jest > od możliwości pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 31.07.2022 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 dzimberto Masz PC Panasonic WH-MXC09H3E8 T-CAP MONOBLOK; - jakie zabezpieczenie przed brakiem prądu ??? Mam glikol w układzie Po co mi woda jak w razie braku spuści mi wodę a żona będzie potem odpowietrzać układ,no już to widzę i jej nerwy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 31.07.2022 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 7.5kw CO + CWU to za mało? Może bufor zbędny i za duży zład wody do mocy pompy ? Próbowałem włączyć grzałkę w ustawieniach ale nie odpala, możesz napisać jak ją włączyć ? Jeśli za słaba pompa do takie ozc to kiedy prawdopodobnie osiągnie punkt biwalenty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.07.2022 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Próbowałem włączyć grzałkę w ustawieniach ale nie odpala, możesz napisać jak ją włączyć ? Jeśli za słaba pompa do takie ozc to kiedy prawdopodobnie osiągnie punkt biwalenty ? - załączenie grzałek ; - grzałka pokojowa dla CO, Temperatura biwalentna dla OZC = 7,5 kW to ok;-10 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 31.07.2022 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 U mnie OZC NA 230m2 dało jakieś 6100-7000kwh/rok na ogrzewanie z temperaturą w środku 20°C. Rozstrzał wynika z tytułu użycia styropianu 0,031 lub 0,040. Poszedłem w 0,038 koniecznie biały. Więc uwzględniając błędy wykonawcze, niedociągnięcia itd dobrano mi Panasonica splitz seria J, 9kw jednafaza. Do tego zasobnik cwu 300 i buforek do podłogówki 50 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 31.07.2022 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Próbowałem włączyć w ten sposób grzałkę i żadnego efektu. Może gdzieś głębiej coś w ustawieniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 31.07.2022 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Czy są jakieś "uniwersalne" ustawienia dla Panasów? Wiadomo, że nie będą to idealne ustawienia, ale dajmy na to w 80% będą to dobre ustawienia czy też będą właściwe dla xx% użytkowników? Od czego zacząć? Powiedzmy, że właśnie wygrzałem posadzki. Na przełomie września i października chcemy zamieszkać także na przededniu sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.07.2022 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Próbowałem włączyć w ten sposób grzałkę i żadnego efektu. Może gdzieś głębiej coś w ustawieniach ? Ust.systemu; - Wydajność grzałki ; 3 kW, Ust.działania; - Temp zewn .dla wł. grzałki; +20 C - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 31.07.2022 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Ok dziękuję, Uważasz, że pompa może być za słaba na takie ozc i wielkość podłogówki. Grzałka, może się włączyć np przy -5 lub -8 ale to już będą raczej domysły. Czy np jeśli przy obecnej temp. zew max co daje to 43stopnie to czy rozwiązaniem np byloby zmniejszenie przepływów i/lub zakrecienie kilku pętli np garaż itp. Chodzi mi o sztuczne 'zmniejszenie' zapotrzebowania budynku na energię i 'zwiększenie' mocy pompy w mroźne dni/noce. Dobrze myślę czy są jakieś lepsze sposoby jeśli pompa została źle dobrana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.07.2022 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Chodzi mi o sztuczne 'zmniejszenie' zapotrzebowania budynku na energię i 'zwiększenie' mocy pompy w mroźne dni/noce. Moc pompy zwiększysz załączając grzałkę w ok; < - 10 C lub zastosujesz kominek powietrzny, Zmniejszenie zapotrzebowania na energię; - przez obniżenie temperatury wewnętrznej, - zastosowanie rekuperacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 01.08.2022 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Zmniejszenie temp wew poprzez Zmniejszenie temp zasilania No bo jak inaczej?A znasz zakres pracy tych sprężarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezercer 01.08.2022 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Witam,Jestem szczęśliwym posiadaczem T-Cap 9kW 1-faz.Przeglądam i czytam ten wątek i zastanawia mnie jedna rzecz.Ja chciałem jako termostatu pokojowego używać tego co jest przy jednostce wewnetrznej ale z tego co czytam to chyba nie jest najlepszy pomysł bo histereza jest za duża.Mozecie polecic jakiś termostat który dobrze współpracuje z taka pompą? Chyba ze nie ma co sie bać i da sie ustawić ogrzewanie na termostacie wewnętrznym tak żeby był komfort cieplny a temperatura nie falowała za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 01.08.2022 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Ja chciałem jako termostatu pokojowego używać tego co jest przy jednostce wewnetrznej . Też mam 9 kW/TCap/1f; - ustawić krzywą grzewczą i sterownik z jednostki wewnętrznej w zupełności wystarczy, - chyba, że masz duże przeszklenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambooco1 04.08.2022 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 Czy ktoś wie dlaczego, czasami w T-cap 'ie załacza sie jeden wentylator a nie dwa ? Od czego to jest uzaleznione ? Dzisiaj miałem taki przypadek a moze poprostu dzisiaj to zobaczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.08.2022 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 Schłódź czujnik temperatury zewntrznej (ten czarny wężyk) , to i sprężarka będzie szybciej chodzić , i wentylator się włączy. Po prostu tak jest napisany program działania , że przy temperaturze zewnętrznej 25 stopni wystarczy częstotliwość 25Hz i jeden wentylator , żeby osiągać moc bliskiej znamionowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.08.2022 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 Też mam 9 kW/TCap/1f; - ustawić krzywą grzewczą i sterownik z jednostki wewnętrznej w zupełności wystarczy, - chyba, że masz duże przeszklenia I o ile temperatura wody jakoś wyraźnie się będzie nagrzewała i chłodziła. U mnie np zalaczam pompę ,temperatura woda jest powiedzmy 23 stopnie , i woda ogrzewa się do 26 ,max 27 stopni , a w domu już ciepło. Ale nagrzanie od 23 do 27 stopni trwa dość długo. No i teraz możesz sobie ustawiać krzywe , i temperatury wody , a nie będziesz w stanie ustawić tego dobrze , albo ustawisz tak ,że pompa się bedzie wyłączać dobrze ,ale za to załączać gdy w domu będzie już za zimno , albo odwrotnie - jak się włączy to już się nie wyłączy szybko tylko będzie próbować nagrzac do 25 domu.... Może jak wodę grzeje się do 33-35 może już wtedy da się tak grzać , ale u mnie tylko termostat. U mnie tylko termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.08.2022 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 U mnie tylko termostat. Kolego, masz duże przeszklenia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambooco1 04.08.2022 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 Schłódź czujnik temperatury zewntrznej (ten czarny wężyk) , to i sprężarka będzie szybciej chodzić , i wentylator się włączy. Po prostu tak jest napisany program działania , że przy temperaturze zewnętrznej 25 stopni wystarczy częstotliwość 25Hz i jeden wentylator , żeby osiągać moc bliskiej znamionowej. Temperatura faktycznie byla w okolicach 29 stopni na zewnątrz ale co do pracy sprężarki to chodzila na 35 hz i dzialal jeden wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts