Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Witam, proszę o poradę

PC Panasonic 7kw J allinone 1faz wersja compactowa.

100% ogrzewania podłogowego 160m2 po podłodze. Użytkowej 145 m2. 2 rozdzielacze . Pętle co 10, garaż 15. Budynek zamkniety ocieplony poki co dach pianką 25 - 30 cm. OZC 7,5kw. Bufor 80, za buforem pompa obiegowa wilo 25/8.

Jestem 10 dzień na etapie wygrzewania posadzki, robie to ręcznie na prostej. Temp podnoszę co 3 dni o 5 stopni. Teraz zadane 45 i nie może dobić, oscyluje między 41 - 43.

Jak zakręcam rozdzielacz na piętrze to po kilkunastu minutach dobija spokojnie na 45. Odkręcam spowrotem rozdzielacz i znowu oscyluje 41-43.

Sprężarka chodzi na 30- 50 Hz.

210h pracy 30 wł/wył.

Co może być przyczyną?

Dzięki i pozdrawiam

PC Panasonic 7kw J ;

100% ogrzewania podłogowego 160 m2 po podłodze.

OZC 7,5 kW. Bufor 80, za buforem pompa obiegowa wilo 25/8.

Jestem 10 dzień na etapie wygrzewania posadzki, robie to ręcznie na prostej. Temp podnoszę co 3 dni o 5 stopni.

Teraz zadane 45 i nie może dobić, oscyluje między 41 - 43.

Jak zakręcam rozdzielacz na piętrze to po kilkunastu minutach dobija spokojnie na 45.

Odkręcam z powrotem rozdzielacz i znowu oscyluje 41-43 C

f76bb2ed19f0.png

1/ Pompa trochę za słaba do OZC = 7,5 kW,

2/ Warto załączyć grzałkę 3 kW lub wygrzewanie musi dłużej trwać ;

- zapotrzebowanie na energię podłogówki obecnie jest > od możliwości pompy

Próbowałem włączyć grzałkę w ustawieniach ale nie odpala, możesz napisać jak ją włączyć ?

Jeśli za słaba pompa do takie ozc to kiedy prawdopodobnie osiągnie punkt biwalenty ?

- załączenie grzałek ;

- grzałka pokojowa dla CO,

2508f4e4f1dd.png

Temperatura biwalentna dla OZC = 7,5 kW to ok;-10 C

U mnie OZC NA 230m2 dało jakieś 6100-7000kwh/rok na ogrzewanie z temperaturą w środku 20°C. Rozstrzał wynika z tytułu użycia styropianu 0,031 lub 0,040. Poszedłem w 0,038 koniecznie biały. Więc uwzględniając błędy wykonawcze, niedociągnięcia itd dobrano mi Panasonica splitz seria J, 9kw jednafaza. Do tego zasobnik cwu 300 i buforek do podłogówki 50 litrów.

Czy są jakieś "uniwersalne" ustawienia dla Panasów? Wiadomo, że nie będą to idealne ustawienia, ale dajmy na to w 80% będą to dobre ustawienia czy też będą właściwe dla xx% użytkowników?

Od czego zacząć? Powiedzmy, że właśnie wygrzałem posadzki. Na przełomie września i października chcemy zamieszkać także na przededniu sezonu grzewczego.

Ok dziękuję,

Uważasz, że pompa może być za słaba na takie ozc i wielkość podłogówki. Grzałka, może się włączyć np przy -5 lub -8 ale to już będą raczej domysły. Czy np jeśli przy obecnej temp. zew max co daje to 43stopnie to czy rozwiązaniem np byloby zmniejszenie przepływów i/lub zakrecienie kilku pętli np garaż itp. Chodzi mi o sztuczne 'zmniejszenie' zapotrzebowania budynku na energię i 'zwiększenie' mocy pompy w mroźne dni/noce. Dobrze myślę czy są jakieś lepsze sposoby jeśli pompa została źle dobrana

Chodzi mi o sztuczne 'zmniejszenie' zapotrzebowania budynku na energię i 'zwiększenie' mocy pompy w mroźne dni/noce.

Moc pompy zwiększysz załączając grzałkę w ok; < - 10 C lub zastosujesz kominek powietrzny,

Zmniejszenie zapotrzebowania na energię;

- przez obniżenie temperatury wewnętrznej,

- zastosowanie rekuperacji

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem T-Cap 9kW 1-faz.

Przeglądam i czytam ten wątek i zastanawia mnie jedna rzecz.

Ja chciałem jako termostatu pokojowego używać tego co jest przy jednostce wewnetrznej ale z tego co czytam to chyba nie jest najlepszy pomysł bo histereza jest za duża.

Mozecie polecic jakiś termostat który dobrze współpracuje z taka pompą?

Chyba ze nie ma co sie bać i da sie ustawić ogrzewanie na termostacie wewnętrznym tak żeby był komfort cieplny a temperatura nie falowała za duzo.

Schłódź czujnik temperatury zewntrznej (ten czarny wężyk) , to i sprężarka będzie szybciej chodzić , i wentylator się włączy. Po prostu tak jest napisany program działania , że przy temperaturze zewnętrznej 25 stopni wystarczy częstotliwość 25Hz i jeden wentylator , żeby osiągać moc bliskiej znamionowej.

Też mam 9 kW/TCap/1f;

- ustawić krzywą grzewczą i sterownik z jednostki wewnętrznej w zupełności wystarczy,

- chyba, że masz duże przeszklenia

I o ile temperatura wody jakoś wyraźnie się będzie nagrzewała i chłodziła.

U mnie np zalaczam pompę ,temperatura woda jest powiedzmy 23 stopnie , i woda ogrzewa się do 26 ,max 27 stopni , a w domu już ciepło. Ale nagrzanie od 23 do 27 stopni trwa dość długo. No i teraz możesz sobie ustawiać krzywe , i temperatury wody , a nie będziesz w stanie ustawić tego dobrze , albo ustawisz tak ,że pompa się bedzie wyłączać dobrze ,ale za to załączać gdy w domu będzie już za zimno , albo odwrotnie - jak się włączy to już się nie wyłączy szybko tylko będzie próbować nagrzac do 25 domu....

Może jak wodę grzeje się do 33-35 może już wtedy da się tak grzać , ale u mnie tylko termostat.

U mnie tylko termostat.

Schłódź czujnik temperatury zewntrznej (ten czarny wężyk) , to i sprężarka będzie szybciej chodzić , i wentylator się włączy. Po prostu tak jest napisany program działania , że przy temperaturze zewnętrznej 25 stopni wystarczy częstotliwość 25Hz i jeden wentylator , żeby osiągać moc bliskiej znamionowej.

Temperatura faktycznie byla w okolicach 29 stopni na zewnątrz ale co do pracy sprężarki to chodzila na 35 hz i dzialal jeden wentylator.