MiG25 20.09.2022 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Pytanie do ekspertów 2) Jak sprawdzić/przeliczyć z jaką obecnie mocą pracuje pompa? i Zależy z jaką dokłądnością to potrzebujesz , bo jeśli z taką jak to podaje pompa ( czyli co 200W ) to możesz to odczytać (albo ze sterownika ,albo z ServiceCloud) ,ale jak pisałem w poprzednim poście , to jest obarczone jakimś błędem. Najdokładniej poda Ci to zewnętrzny ciepłomierz ( a już jak bdzie kalibrowany to wogóle ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 20.09.2022 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Dzięki, pytam bo mam J7 i maks sprężarki widziałem 58 HZ, a często stoi w granicy 48-50. Mam bufor 80 L i około 160 L w podłogówce więc nie wiem czy nie za dużo jak na tą pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.09.2022 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2022 Generalnie im zimniej tym wyższa będzie częstotliwość , więc poczekaj do mrozów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 20.09.2022 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2022 No i niestety znowu mam podobny problem jak miałem wiosną. Pompa nie dogrzewa zbiornika CUW. Poniżej screeny z ostatnich czterech godzin oraz z panelu status Na obydwu widać, że temperatura docelowa CUW jest ustawiona na 45 stopni a temperatura aktualna ma 35 stopni oraz to, że w momencie robienia screenów sprężarka nie pracuje. Ponadto na wykresie widać, że sprężarka włącza się tylko aby podbić temperaturę wody zasilającej (czyli na powrocie CO) i w ogóle nie reaguje na spadek temperatury CUW. Co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 20.09.2022 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2022 No czasami nie mogę się powstrzymać , sorry Ale jak grzejesz samą grzałką to masz COP=1 ( a w pewnym momencie na pewno tak jest ) Przypuśćmy ,że jest to od temperatury 55 do 65 , potrzeba 2.1517 kWh. Czyli wieczorem jak byś oddał do sieci te 2,15kWh , to mógłbyś odebrać , 1,72kWh i z COPem =1,5 ( to już jest bardzo niski COP grzania wody zimą) mógłbyś dostarczyć do zbiornika 2,52kWh , czyli starczyłoby to na zagrzanie Twojego zbiornika o ok 13 stopni ( czyli więcej niż te 10 , które grzałeś grzałką...) Nie wiem czy to zozumiale napisałem , ale lepiej jest oddać do sieci i odebrać 80% niż grzać to samą grzałką... ( oczywiście ktos moze powiedziec ,że jeszcze wchodzi kwestia zużycia sprężarki, ale to temat na inną dyskusję). zrozumiale. Pytanie czy rzeczywiście grzeję grzałką? Wydawało mi się, że to jest do odczytu na wykresie w pozycji grzałka zbiornika (fakt.) [1.wył] [2.wł.] a na wykresie cały czas jest [1] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 20.09.2022 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2022 kolejny screen z godziny 23:40. Temperatura docelowa w CUW ustawiona na 45 stopni. Aktualna temperatura w zbiorniku to 35 stopni a mimo to pompa nie pracuje od 23:00! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.09.2022 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Jaką masz deltę wygrzewania cwu ustawioną? Jak bedzie -10 lub mniej (bo dla zbiornika ma wartości ujemne) to nie ma prawa się jeszcze włączyć. Druga rzecz ,masz gen. J ,tam dodatkowe rzeczy są jak Smart DHW i coś jeszcze ,czego nie pamiętam, może to masz powlaczane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.09.2022 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 zrozumiale. Pytanie czy rzeczywiście grzeję grzałką? Ja wychodzę z tego ,że temperatura docelowa wody nie może być wyzsza niż 57 stopni (przynajmniej w T-CAP gen.H), u ciebie na wykresie tez jest to poniżej 60 , wiec siłą rzeczy nie zagrzeje jej do 65 stopni. Kiedy uruchamiam Legionellę wtedy gdzieś do 50 stopni grzeje sprezarka ,a powyżej się zatrzymuje i dalej zbiornik grzeje się już tylko grzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.09.2022 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Choc dokładnie nie widzę(pisze z telefonu) ale tylko 17 ,15 i 14 września zajrzałeś zbiornik powyżej 60, i tylko tam grzalka moglaby się zalaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 21.09.2022 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Hejka. Mam kupioną pompę Panasonic WH-MDC05J3E5 ( monoblok, 5kW, seria J ). Jak to jest z tym grzaniem wody użytkowej? Rozpakowałem pompę i widzę takie dwa wielkie przyłącza IN i OUT. Czy ciepła woda do podłogówki oraz do zbiornika z ciepłą wodą użytkową idzie z tego samego przyłącza? Jak to się odbywa? Że do podłogówki pompa grzeje do 35 stopni a przecież ciepła woda w kranie ma mieć 45-55 stopni. Czy trzeba montować jakiś zawór, którym będzie sterować pompa? Np. grzeje 35 stopni i włącza zawór żeby to szło na bufor od podłogówki, później grzeje wodę do 45 stopni i przełącza zawór żeby to szło do zbiornika ciepłej wody użytkowej? Będzie mi to montować hydraulik, który montował już pompy typu split, ale jeszcze nie monobloki i on coś mówi, że trzeba grzałki dokupić do zbiornika ciepłej wody, ale mi się wydawało, że to pompa ma grzać ciepłą wodę a nie jakieś dodatkowe grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.09.2022 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Będzie mi to montować hydraulik, który montował już pompy typu split, ale jeszcze nie monobloki i on coś mówi, że trzeba grzałki dokupić do zbiornika ciepłej wody, ale mi się wydawało, że to pompa ma grzać ciepłą wodę a nie jakieś dodatkowe grzałki. Powinien montować serwisant Panasonica - abyś miał gwarancje na PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 21.09.2022 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Powinien montować serwisant Panasonica - abyś miał gwarancje na PC On mówił, że zamontować może każdy, tylko pierwsze uruchomienie musi być przez serwisanta Panasonic. Czy jest pan pewien, że montaż też powinien być robiony przez serwisanta? A czy wie pan jak ma być grzana ciepła woda użytkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 21.09.2022 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Z tego co mi wiadomo to jest jak piszesz tj instalacja samodzielna a uruchomienie przez Panasonic tj serwis niezależny. Pytanie czy w okolicy się taki znajdzie. Co do grzania CWU to na tym schemacie jak widzisz jest zawór który musi rozdzielać strumień na podłogówkę i CWU. https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/happening/nowy-jednofazowy-monoblok-5-kw/ Masz pewność że zasobnik CWU który ma odpowiednią wężownicę do grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambooco1 21.09.2022 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Poasiadam do sprzedania parę szt nowych modułów internetowych CZ-TAW1 do pomp Panasonic. Cena do negocjacji tel 663388262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 21.09.2022 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Z tego co mi wiadomo to jest jak piszesz tj instalacja samodzielna a uruchomienie przez Panasonic tj serwis niezależny. Pytanie czy w okolicy się taki znajdzie. Co do grzania CWU to na tym schemacie jak widzisz jest zawór który musi rozdzielać strumień na podłogówkę i CWU. https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/happening/nowy-jednofazowy-monoblok-5-kw/ Masz pewność że zasobnik CWU który ma odpowiednią wężownicę do grzania? Nie mam jeszcze zbiornika kupionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 21.09.2022 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Jaką masz deltę wygrzewania cwu ustawioną? Jak bedzie -10 lub mniej (bo dla zbiornika ma wartości ujemne) to nie ma prawa się jeszcze włączyć. Druga rzecz ,masz gen. J ,tam dodatkowe rzeczy są jak Smart DHW i coś jeszcze ,czego nie pamiętam, może to masz powlaczane. jeżeli pytasz o ten parametr Temp. ponown wygrz zbiorn. to jest ustawione na -5stopni Nie widzę tego Smart DHW nigdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.09.2022 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 On mówił, że zamontować może każdy, tylko pierwsze uruchomienie musi być przez serwisanta Panasonic. Czy jest pan pewien, że montaż też powinien być robiony przez serwisanta? A czy wie pan jak ma być grzana ciepła woda użytkowa? montować może tylko akredytowany instalator, jak znajdziesz kogoś kto przejmie na siebie gwarancję sprzętu którego nie sprzedał i nie montował to będziesz szczęśliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.09.2022 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 No i niestety znowu mam podobny problem jak miałem wiosną. Pompa nie dogrzewa zbiornika CUW. Poniżej screeny z ostatnich czterech godzin oraz z panelu status Na obydwu widać, że temperatura docelowa CUW jest ustawiona na 45 stopni a temperatura aktualna ma 35 stopni oraz to, że w momencie robienia screenów sprężarka nie pracuje. Ponadto na wykresie widać, że sprężarka włącza się tylko aby podbić temperaturę wody zasilającej (czyli na powrocie CO) i w ogóle nie reaguje na spadek temperatury CUW. Co może być przyczyną? jak masz ustawiony max czas CO, jaką masz włączoną pojemność cwu, jaki masz tryb cwu, jaką masz włączoną czujkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 21.09.2022 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 max czas CO 180pojemność CWU standardStrefa&czujnik: Czujnik pok.: Temperatura wodyAltern. czujnik zewn: Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 21.09.2022 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Ja wychodzę z tego ,że temperatura docelowa wody nie może być wyzsza niż 57 stopni (przynajmniej w T-CAP gen.H), u ciebie na wykresie tez jest to poniżej 60 , wiec siłą rzeczy nie zagrzeje jej do 65 stopni. Kiedy uruchamiam Legionellę wtedy gdzieś do 50 stopni grzeje sprezarka ,a powyżej się zatrzymuje i dalej zbiornik grzeje się już tylko grzałka. Przeanalizowałem na wykresie ostatnie 7 dni i rzeczywiście masz racje, że ta grzałka się włącza. Jest jednak coś dziwnego. Przez ostatni okres miałem ustawione 65 st dla CUW i grzałka włączała się przy osiągnięciu 64stopni. Kilka dni temu zmieniłem wartość na 60 i przez ostatnie dwa dni temperatura nie osiągnęła zadanej (o czym pisałem wcześniej) - nie włączyła się też grzałka. Wczoraj zmieniłem temp. na 59 i dzisiaj przy osiągnięciu 54stopnie włączyła się grzałka. Nie widzę konskekwencji kiedy ta grzałka się włącza a kiedy nie. W kwesti tej temperatury o której piszesz to odgrzebałem maila z Panasonica z tamtego roku i jest tam taka informacja: Jeżeli zostanie ustawiona zbyt wysoka temperatura cwu (maksymalna temperatura wody grzewczej dla generacji H: 57ºC, dla generacji J: 59ºC) może się przegrzewać na czujniku wody wyjściowej z jednostki zewnętrznej. Jeżeli te temperatury będą przekroczone nastąpi wyłączenie sprężarki, niezależnie od tego, czy zadana temperatura ciepłej wody użytkowej została osiągnięta. Ponowny start sprężarki nastąpi dopiero po spadku temperatury na wyjściu z agregatu o 3 K względem maksymalnej temperatury wody grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts