Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Mam foto 10 kW na dachu. Produkcję juz 6000 kWh zapasu do końca roku więc o prąd póki co się nie martwię. Dodam, że jestem prosumentem 80/20. Popróbuje przykręcić jeden rozdzielacz albo zmniejsze temp. zasilania.

To jeszcze kilka pytań

1) Jak ustawic żeby pompa grzała do ustalonej temperatury wewnętrznej. Np osiąga 21 i się wyłącza? I czy w pompie jest ten termostat, bo nie udzieliłeś odpowiedzi.

2) Czy przeróbka kotłowni- Demontaż bufora i pompy obiegowej coś pomoże czy odpuścić i poczekać, aż ocieple i zobaczę jak sezon grzewczy.

Bo niestety ale serwisant twierdzi, że pompa da radę i nie ma co się martwić...

W obecnych nieujemnych temperaturach jak najbardziej da radę :)

1.Sterownik ma w sobie termostat ( bardzo niedoskonały ,ale ma ) , trzeba w Ustawieniach systemu / Strefa & Czujnik zmienić na Termostat pokojowy wewnętrzny.

2. Pompa nadal będzie produkowała 7kW nominalnie które będą szły w podłogę ( straty z bufora nie będą szły do kotłowni ) , tyle że zużyje nieco mniej prądu.

W obecnych nieujemnych temperaturach jak najbardziej da radę :)

1.Sterownik ma w sobie termostat ( bardzo niedoskonały ,ale ma ) , trzeba w Ustawieniach systemu / Strefa & Czujnik zmienić na Termostat pokojowy wewnętrzny.

2. Pompa nadal będzie produkowała 7kW nominalnie które będą szły w podłogę ( straty z bufora nie będą szły do kotłowni ) , tyle że zużyje nieco mniej prądu.

Panas 7 kW.jpg

Czyli gdzieś ;

1/ w okolicy > 0* C - PC będzie dysponować nadmiarem mocy ( bez grzałki ) w stosunku do zapotrzebowania mocy przez budynek,

Nadmiar mocy - będzie tym większy im wyższa jest temperatura zewnętrzna

2/ w okolicy poniżej < 0* C - PC bez grzałki będzie z niedoborem mocy i powinna załączać się grzałka,

Niedobór mocy - będzie tym większy im niższa będzie temperatura

nuballo napisał

" Sprężarka potrafi chodzić 6-12 h beż przerwy, a tej nocy przy 3-5 stopniach widzę aż 18 wł/wył i nawet grzałka potrafiła się uruchomić na 1h "

Proces narastania szronu uzależniony jest ;

1/ Od wilgotności powietrza zewnętrznego w temp; - 3 < 0 < +3 C

2/ Korzystna temperatura powrotu dla jednostek ;

........a/ 1-no wentylatorowych to > 22 C ,

........b/ 2-wu wentylatorowych to > 27 C,

3/ Im wyższa temperatura powrotu tym korzystniej dla procesu defrostu ,

Dla budynku w Nocy - korzystnie jest podnieść temperaturę zasilania przy założeniu ;

- że temperatura zewnętrzna będzie > 0*C stopni, dla obecnej PC i nieocieplonego budynku z OZC=15,2 kW

Edytowane przez Andrzej5101

Ja widzę ,że mam trochę większą od specjalisty serwisanta ,który nie rozróżnia temperatury CWU od temperatury wody kotłowej :)

To jak długo woda w CWU będzie schładzana ? ( bo przecież CWU chcesz chłodzić , a nie wodę w obiegu , sam to napisałeś , sprężarka się wyłączy jak woda w CWU osiągnie 57 stopni).

Czytaj ze zrozumieniem chodziło o schłodzenie wody w obiegu kotłowym, nie CWU, poza tym pisałem gdy ustawisz CWU np na 60 stopni, to sprężarka zawsze się wyłączy gdy temperatura CWU osiągnie 57stopni, lub gdy temperatura wody kotłowej osiągnie 61st w przypadku pompy generacji J i dotyczy to trybu CWU nie CO, chodzi o zabezpieczenie sprężarki, Musisz jeszcze sporo się nauczyć o logice pracy pompy panasonic..

Edytowane przez 1igor1

A odnosnie tego co piszecie zrobilem jeszcze taki myk, że w domu mam garaż ogrzewany podłogówka 2 pętle co 15 cm. I teraz jak zmieniam w ozc na garaż nieogrzewany to mi wychodzi 6.2 kW. Czyli jak zakręcę pętle w garażu, to nagle moja pompa 7kW będzie wydajniejsza w mrozy? później załączy grzałkę? Czy tak to nie działa

jak zmieniam w ozc na garaż nieogrzewany to mi wychodzi 6.2 kW.

Czyli jak zakręcę pętle w garażu, to nagle moja pompa 7kW będzie wydajniejsza w mrozy?

- później załączy grzałkę? Czy tak to nie działa

Źle liczysz OZC ;

- z 15,2 kW spada do 6,2 kW ???

- nie wystarczy zmienić na nieogrzewany,

- przez ściany garażu które sąsiadują z pozostałymi pomieszczeniami, nastąpi ubytek ciepła do garażu,

- należy to uwzględnić,

- przeważnie do obliczeń dla garażu ; przyjmuje się Tz = 5*C

Ja mam garaż ; mały 1-no stanowiskowy, nieogrzewany, nie odizolowany, w obrębie budynku;

- w większości czasu zimą jest tam 12-14 *C,

- w czasie mrozu rzędu -10 *C ; w garażu jest ok; 7- 8 *C

Edytowane przez Andrzej5101

Czytaj ze zrozumieniem chodziło o schłodzenie wody w obiegu kotłowym, nie CWU, poza tym pisałem gdy ustawisz CWU np na 60 stopni, to sprężarka zawsze się wyłączy gdy temperatura CWU osiągnie 57stopni, lub gdy temperatura wody kotłowej osiągnie 61st w przypadku pompy generacji J i dotyczy to trybu CWU nie CO, chodzi o zabezpieczenie sprężarki, Musisz jeszcze sporo się nauczyć o logice pracy pompy panasonic..

Przeczytaj najpierw co napisałeś za głupotę a później innym to tłumacz ,serwisancie za dyche.

Ja mam zrozumieć ,że jak piszesz o temperaturze CWU , to wcale nie masz na myśli tej temperatury , tylko temperaturę wod kotłowej ? To jest twoje czytanie ze zrozumieniem ? Pisz dobrze , bo ja czytać na pewno umiem.

Od ciebie na pewno wiem więcej ,a ty się uczysz i nic z tego nie wychodzi.

Bo to jest właśnie ta głupota:

poza tym pisałem gdy ustawisz CWU np na 60 stopni, to sprężarka zawsze się wyłączy gdy temperatura CWU osiągnie 57stopni,

I powtarzasz ją znowu.

Nie temperatura wody w CWU osiągnie 57 stopni , tylko temperatura wody kotłowej.

Masz to jak byk w serwisowe.

EDIT: na stronie 137 serwisówki co to link ostatnio dawałem stoi:

Water inlet thermo protection condition 
 Heat pump thermo OFF temperature: 
1 Water inlet temperature > [57°C/55°C] for continuously 30 seconds, heat pump OFF, water pump continue 
ON. 

Jak byk "inlet temperature" , nie ma nic o "DHW temperature" .

Podaj źródło , gdzie jest napisane ,że sprężarka zawsze się wyłączy gdy temperatura CWU osiągnie 57stopni , albo zamilknij...

Edytowane przez MiG25

Przeczytaj najpierw co napisałeś za głupotę a później innym to tłumacz ,serwisancie za dyche.

Ja mam zrozumieć ,że jak piszesz o temperaturze CWU , to wcale nie masz na myśli tej temperatury , tylko temperaturę wod kotłowej ? To jest twoje czytanie ze zrozumieniem ? Pisz dobrze , bo ja czytać na pewno umiem.

Od ciebie na pewno wiem więcej ,a ty się uczysz i nic z tego nie wychodzi.

Bo to jest właśnie ta głupota:

I powtarzasz ją znowu.

Nie temperatura wody w CWU osiągnie 57 stopni , tylko temperatura wody kotłowej.

Masz to jak byk w serwisowe.

EDIT: na stronie 137 serwisówki co to link ostatnio dawałem stoi:

Water inlet thermo protection condition 
 Heat pump thermo OFF temperature: 
1 Water inlet temperature > [57°C/55°C] for continuously 30 seconds, heat pump OFF, water pump continue 
ON. 

Jak byk "inlet temperature" , nie ma nic o "DHW temperature" .

Podaj źródło , gdzie jest napisane ,że sprężarka zawsze się wyłączy gdy temperatura CWU osiągnie 57stopni , albo zamilknij...

Czytaj ze zrozumieniem, bo pisze i o temperaturze Cwu i wody kotłowej, to co przytaczasz z serwisowymi dotyczy serii H a nie J, w serii J powtarzam już 3 raz sprężarka zawsze się wyłącza gdy Cwu osiągnie 57 stopni albo woda kotłowa 61 stopni przy grzaniu Cwu. Oj strasznie mizerna ta twoja wiedza

A w generacji H wyłączy się zawsze gdy Cwu osiągnie 53stopnie albo woda kotłowa 57+2 czyli 59st, bo 57 to woda do jakiej dąży podczas grzania Cwu a wyłącza się dopiero +2st czyli 59. O tyle z twoje wiedzy

Włącz sobie grzanie cwu np na 60.stopni i podgrzej sobie czujnik cwu powyżej 53st, a za drugim razem zostaw go w temperaturze pokojowej, a wodę niech grzeje, będziesz widział kiedy ci się wyłącza sprężarka i wrócisz przeprosić.

Edytowane przez 1igor1

A ja powtarzam ,podaj źródło.

Serwisant powinien znać instrukcję serwisową :)

Jak byś choć trochę rozeznania inżynierskiego , to byś zrozumiał , że to o piszesz nie ma sensu , bo gdyby zatrzymanie sprężarki było od temperatury CWU , to nigdy nie można było jej przekroczyć (np grzałką). Ale ty jesteś zwykłym serwisantem po zawodówce i tego nie zrozumiesz , a nawet dokładnie po szkoleniach powtórzyć nie umiesz , bo z przeczytaniem serwisówki po angielsku nie dasz rady ,żeby tą "teorię"wskazać ?

I to co zacytowałem było dokładnie z serwiski serii J , tego też nie zaczaiłeś.

Jak może wyłączać w serii J przy 57 jak zadana na Cwu woda.kotlowa to 59st, jesteś zwykłym trolem.i.tyle, zrób test i się dowiesz. I zobaczysz że jak twoja pompa zagrzeje Cwu do 53 to wyłączy sprężarkę zawsze, potem grzeje tylko grzalka. Nie będę nic wklejał i przytaczal, zrób sobie testy super znawco, to zobaczysz o czym pisze, zwykły test wystarczy. W serwisowe Panasonica jest sporo różnego.rodzaju błędów. Ale co.ty możesz wiedzieć skoro masz tylko 1 pompę

Wymuszenie CWU to nie jest opcja do ustawienia , to jest jakby grzanie na żądanie , naciskasz to jak chcesz ,żeby w tej chwili pompa zaczęła grzać zbiornik niezależnie od innych ustawień ( np masz ustawiony tryb grzania podłogi , naciskasz Wymuszenie CWU , i pompa natychmiast się przełącza ,grzeje zbiornik , a po nagrzaniu wraca do poprzedniego trybu.) Więc w Service Cloud jak zrobisz TAK , to wymusisz w tej chwili grzanie CWU...

czyli nie ma tu ustawienia priorytetu CUW ?

Dziś wieczorem kolejne dwa zonki.

1. 83fcf81275f4d6ebmed.png

o 12:00 z harmonogramu zwiększa się temp docelowa CUW i tym samym załącza się sprężarka. Woda w zb. cuw osiąga temperaturę 50 stopni po 30 minutach. Mimo to sprężarka dalej jedzie przez jakieś 10 min, wyłącza się i w tym samym czasie włącza się grzałka mimo że temp. w CUW jest już o 2 st wyższa od zadanej - Czemu ???

2.bdad668ee7b0a45amed.png

o 18:30 zawór 3D przełącza się na podłogówkę, na chwilę startuje sprężarka i zaraz się wyłącza. Temp. CUW spada do 26 stopni i nic się nie włącza mimo, że temp. docelowa CUW wg harmonogramu to 45 stopni (na wykresie też to widać) Dopiero ręcznie odpalam CUW przez chmurę smart. Czemu system nie zareagował i nie włączył grzania CUW?

Edytowane przez boru

Witam, chcę podłączyć termostaty Salusa do płyty rozszerzeń w Panasonic Aquarea WC09H3E8 9kW seria H, na plycie mamy złącza opisane Room termo 1 oraz 2 (zaciski L, H, Cool, Heat). Odbiornik bezprzewodowego Salusa podłączam do zasilanie do L i H a zaciski NO, COM do L i Heat, czy tak? Dobrze rozumiem, że jak załączy się termostat to zewrze zaciski i w ten sposób na płycie rozszerzeń zwarte zostaną zaciski L i Heat czyli podane napięcie na zacisk Heat?