Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

fakt macie racje to jednofazowa pompa 9kW zz grzalka. On jej nie wlaczal stad moje pytanie do was czy w ogole mialbym ja wlaczyc, sprezarka w porownaniu do kolegi Andrzeja u mnie wlaczyla sie 6 razy czesciej w 2021 roku na 2 razy dluzszy czas.

Zaufany monter mi doradzal bedac u mnie i lczac zapotrzeboweanie na podstawie zuzycia wczesniej oleju. Poddasze jest nie zrobione ale chcemy je w przyszlosci rowniez ogrzewac i zrobic pokoj i pociagnac grzejniki ewentualnie czy co tam bedzie za sensowne pomysl ogrzewania poddasza.

sprezarka w porownaniu do kolegi Andrzeja u mnie wlaczyla sie 6 razy czesciej w 2021 roku na 2 razy dluzszy czas.

Zaufany monter mi doradzal bedac u mnie i lczac zapotrzeboweanie na podstawie zuzycia wczesniej oleju..

Niech doradzi - aby ilość włączeń znacznie ograniczyc ;

- bo szybko załatwisz sprężarkę

skoro sprezarka ma sie wlaczac 2-3 razy w godzinie to przez cala dobe okolo 70 czyli razy 365 dni to 20k razy? cos zle licze ale w internecie nie pisza ile srednio taka sprezarka powinna miec wynik na rok.O krzywej i tych ustawieniach instalator mowil ze po roku wrocimy do tematu a na razie mialem rok zwiekszac ewentualnie +/- 5 stopni w gore dol bo to rzeczywiscie zwieksza temperature w domu. Mam naprodukowane 22k przy poborze 6000 wiec COP 3.3 roczne. Tylko ta ilosc wlaczen do tego sprezarki, najdrozsza czesc to musi na lata dzialac wiec wolalbym po roku zareagowac jesli chodzi o ilosc wlaczen.

Ponizej jeszcze zdjecie z krzywej. Dzialam od samego poczatku czyli caly pierwszy rok na krzywej

11.jpg

Edytowane przez Matifcb

Tyle ,że pompa nie grzeje CO przez 365dni ( tylko połowę ) , i nie przez 24h/dobę ( naprawdę mroźnych dni w roku jest max 20 ... ) .Zobacz najpierw , czy pompa liczy Ci cykl WŁ/WYŁ jako 1 , czy jako 2 (mi liczy tylko każde włączenie , wyłączeń nie liczy , a są tu ludzi , co liczy i włączenie i wyłączenie).

Dziękuję za podpowiedź. Jak to sprawdzić? łopatologicznie stac i liczyc?

stalem 45 min, sprezarka wlaczyla sie dwa razy przez ten czas. Niestety licznik zmienia sie tylko przy wlaczeniu. Mam cisnienie 1,5 bara i jak sprezarka sie zalacza ( wentylatory sie kreca w jednostce zewnetrzenj) to cisnienie spada do 1 bara. Czestotliwosc to przez dluzszy czas 32-33 Hz a pozniej przez jakis czas 22-23 Hz. Caly cykl trwa okolo 5-6min. Teraz mialem 15 stopni temp zew. na pompie, woda po 32-37 stopni. Pompa dziala na krzywej na ustawieniu 0 czyli ani nie obnizam ani nie podwyzszam aktualnie krzywej. Aktualnie jest 4916 wlaczen sprezarki. Szkoda ze nie widac jakiegos zestawienia kiedy ona pracuje.

Edytowane przez Matifcb

Więc tym gorzej , że liczy tylko włączenie ( tak to byś miał ich 2x więcej...)

Ciśnienie jest ok, i jest to prawidłowe , jak obiegówka się włączy ,że ciśnienie spada ( sam czujnik jest na cienkiej rurce i robi się zwężka Venturiego).

Ewidentnie nie masz odbioru , temperatura szybko osiąga docelową , pompa się moduluje , a gdy mimo to wyprodukowane ciepło nie jest w stanie być odebrane i pompa się wyłącza , po czym woda szybko się chłodzi , i od nowa...

Najlepiej byłoby zwiększyć liczbę kaloryferów (bo pewnie to masz) , wymienić na większe itp. A teraz trzeba podnieść temperaturę docelową , wtedy będzie to trwało trochę dłużej ( dłużej nagrzewanie i dłużej stygnięcie) . jak już to zwiększysz ,to pompa zacznie szybko wchodzić na maksymalną moc , wtedy można włączyć na tryb cichy 3 , co trochę ograniczy moc.

tak mam kaloryfery, nie dziala tylko w garazu. Poddasze w przyszlosci chce wyremontowac i tez zalozyc kaloryfery. Myslalem ze jak wiecej bede ogrzewac to wiecej bede placic no bo dojdzie metraz do ogrzewania.

A co z ta grzalka? ma byc ciagle wylaczona?

O co dokladnie chodzi Tobie w zwiekszeniu temperatury? dac +1 +2 i przesunac krzywa? ogolnie te moje grzejniki nie sa mocno cieple w dzien, teraz jest pewnie na zewnatrz zimniej to i woda w obiegu jest pewnie cieplejsza. Zdarza sie tak ze rzeczywiscie sa cieple ale czesto jak dotykam kaloryfer to jest letni.

Edytowane przez Matifcb

Ta ,żeby tylko +2.... Całą krzywą pewnie trzeba podnieść, i to więcej niż 2 stopnie.

Musisz znaleźć optymalną temperaturę , przy której pompa będzie pracować dłużej niż 6 min.... Chyba ,że ta ilość wyłączneń jest dla Ciebie ok.

A włączenie grzałki nic nie da , bo na razie o masz problem z nadmiarem moc z pompy , a nie niedoborem.

6 min to pracuje sprezarka. Wlacza sie co okolo 30min. przez cale 45 min jak patrzylem na pompe i za kazdym razem jak wszedlem do kotlowni zeby sprawdzic z ciekawosci pompe to byla widoczna - ta strzalka pod nr 8 z linku nizej.

https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/aquareaplus/how-to-use-my-aquarea/

na razie nie ma minusowych temperatur to chyba krzywej nie trzeba zmieniac tej wartosci 48stoppni przy - 5 ale rozumiem ze mam zwiekszyc 35 na grzejnikach przy 15 stopniach. Czy ta temperatura zmienia sie tak jak pokazuje to wykres? ze np przy 15 stopniach jest 35 a przy 14 czy 13 czy 12 jest np 36,37,38?

a moze wieksza delte ustawic?

Wolniej płynie woda przy większej delcie.

Ma szanse oddać ciepło na grzejnikach.

Grzejniki maja mniejsza powierzchnie wiec potrzebują więcej czasu i temperatury by oddać odpowiednia moc cieplna

Edytowane przez Matifcb

Ja już zgubiłem się co chcesz osiągnąć...

Jest w domu ok , czy za zimno ? Sterujesz tylko wodą kotłową ,czy masz jakiś termostat ?

Tak, wyższa delta na grzejniki to też podstawa ( na pewno 5 stopni to za mało) tam również krzywą trzeba podnosić ( bo wyższa delta od razu spowoduje ,że jesteś bliżej temperatury docelowej).

Matifcb

Należy sporządzić OZC budynku

OZC - powinno być określone dla każdego pomieszczenia oddzielnie, aby dobrać moc grzejników dla danego pomieszczenia

Poczytaj;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page2 - #40

.1/ Moc grzejników powinna być ;

> = mocy cieplnej budynku lub mocy pompy PC ,

- najkorzystniej gdy jest większa, dla temperatur zasilania; 45 C/ 35 C/ 20 C,

- stosować jak największej mocy grzejniki; https://termomodernizacja.pl/temperatura-zasilania-grzejnikow-wplywa-moc/

Moc grzejnika dla 35/45/20 to 0,5779 mocy grzejnika dla 55/45/20 C

.

2/ Gdy moc grzejników będzie mniejsza, to będą ;

....a/ wyższe temperatury zasilania na PC i tym samym mniejsze COP, czyli wyższe koszty,

....b/ PC będzie taktować - czyli będzie duża ilość wył-zał,

3/ Oprócz mocy grzejników istotny jest tzw; zład wody w układzie, gdyż jednym z kluczy do ;

..... - optymalnej ilości startów PC

.....- stabilnej pracy pompy ciepła,

.... - wydłużenie czasu pracy sprężarki,

.....- wydłużenie czasu postoju sprężarki

jest objętość wodna instalacji grzewczej ;

Ilość zładu to ; moc pompy x 20 l/kW

Edytowane przez Andrzej5101

Ja już zgubiłem się co chcesz osiągnąć...

Jest w domu ok , czy za zimno ? Sterujesz tylko wodą kotłową ,czy masz jakiś termostat ?

Tak, wyższa delta na grzejniki to też podstawa ( na pewno 5 stopni to za mało) tam również krzywą trzeba podnosić ( bo wyższa delta od razu spowoduje ,że jesteś bliżej temperatury docelowej).

mam 22 stopnie, jest ok. Chodzi o to, ze nieraz w dzien dotykam grzejniki a one sa letnie. Nie mam termostatu, sterowanie tylko z pompy ustawieniami. Delte na 6 czy od razu 7 probowac nastawic?

tak wstukalem poziom 3. Na razie poobserwuje. Rozumiem ze liczba wlaczen sprezarki ma sie zmniejszyc zeby jej nie zajechac albo chociaz jak nie zmniejszyc to kultura pracy jej ma byc inna. Nie bardzo rozumiem jakby miala zmiana krzywej czyli zwiekszenie temperatury mi pomoc. Logicznie mysle sobie - zwieksze temperature to pompa bedzie uzywac wiecej energii i wiecej sprezarki zeby ja osiagnac i utrzymac w danej zwiekszonej wartosci

Tak ,z jednej strony grzanie do wyższej temperatury to większe zużycie energii ,ale z drugiej strony sprężarka pracuje dłużej dostarczając więcej energii do wody za jednym razem , przez co dłużej pozostanie wyłączona. Może wyjść ,że dwa włączenia sprężarki i jej działanie przez 6 min i przerwa 20min zużyje tyle samo energii co włączenie sprężarki raz na 12 min i przerwa 40min. Choć 12 min działania to i tak strasznie krótko , sprężarkę jak się już włączy to powinna pracować jak najdłużej . Tak włączać i wyłączać często to sobie można jakiś grzejnik , maty...

EDIT: A najlepiej byłoby doprowadzić do tego , żeby grzejniki ( a w zasadzie cały układ) były w stanie odbierać całe ciepło wyprodukowane przez pompę ciepła , przez co nie wyłączałaby się tak często ( to co pisał Andrzej , większe grzejniki , bufor...)

Edytowane przez MiG25

Szybkie pytanie, po włączeniu trybu cichego 3 na grzaniu CO jakby ciut lepiej bo ogranicza Hz sprężarki ale za to dużo dłużej (i jakby większy pobór energii przez to) przy grzaniu CWU.

Niby w konfiguracji (ServiceCloud) mam opcję włączenia harmonogramu pracy cichej ale za cholerę nie mogę go nigdzie w ustawieniach znaleźć.

Z trzeciej strony na razie i tak to takie grzanie na ćwierć gwizdka - może poczekam na bardziej sprzyjające do kombinacji temperatury.

Szybkie pytanie, po włączeniu trybu cichego 3 na grzaniu CO jakby ciut lepiej bo ogranicza Hz sprężarki ale za to dużo dłużej (i jakby większy pobór energii przez to) przy grzaniu CWU.

Niby w konfiguracji (ServiceCloud) mam opcję włączenia harmonogramu pracy cichej ale za cholerę nie mogę go nigdzie w ustawieniach znaleźć.

Z trzeciej strony na razie i tak to takie grzanie na ćwierć gwizdka - może poczekam na bardziej sprzyjające do kombinacji temperatury.

Nie używaj harmo z apki tylko na sterowniku pompy, tylko czekać aż znowu beda mieli problemy z serwerami.

Dziękuję za podpowiedź. Jak to sprawdzić? łopatologicznie stac i liczyc?

stalem 45 min, sprezarka wlaczyla sie dwa razy przez ten czas. Niestety licznik zmienia sie tylko przy wlaczeniu. Mam cisnienie 1,5 bara i jak sprezarka sie zalacza ( wentylatory sie kreca w jednostce zewnetrzenj) to cisnienie spada do 1 bara. Czestotliwosc to przez dluzszy czas 32-33 Hz a pozniej przez jakis czas 22-23 Hz. Caly cykl trwa okolo 5-6min. Teraz mialem 15 stopni temp zew. na pompie, woda po 32-37 stopni. Pompa dziala na krzywej na ustawieniu 0 czyli ani nie obnizam ani nie podwyzszam aktualnie krzywej. Aktualnie jest 4916 wlaczen sprezarki. Szkoda ze nie widac jakiegos zestawienia kiedy ona pracuje.

Cześć, nigdy pompa nie liczy wyłączeń, różnica jest taka że duże jednostki w trakcie defrostu maja 1 włączenie, a małe jednostki 2 włączenia, jak chcesz wydłużyć cykle to musisz podnieść krzywą, i zamontować jakiś termostat pomieszczeniowy jako kaganiec, wtedy znacząco ograniczysz ilość cykli