MiG25 04.10.2022 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Szybkie pytanie, po włączeniu trybu cichego 3 na grzaniu CO jakby ciut lepiej bo ogranicza Hz sprężarki ale za to dużo dłużej (i jakby większy pobór energii przez to) przy grzaniu CWU. Niby w konfiguracji (ServiceCloud) mam opcję włączenia harmonogramu pracy cichej ale za cholerę nie mogę go nigdzie w ustawieniach znaleźć. Z trzeciej strony na razie i tak to takie grzanie na ćwierć gwizdka - może poczekam na bardziej sprzyjające do kombinacji temperatury. Ale lepiej z czym? Tryb cichy 3 ogranicza czestotliwosc sprężarki(jako "efekt uboczny" ,bo podstawowym działaniem jest zmniejszenie obrotów wentylatorow), przez co jest dłużej i może i ciut więcej energii łącznie idzie (sam do tego doszedles) ,to jaki jest powód kombinacji? No i harmonogramu trybu cichego z service cloud możesz nie ustawić ponieważ tego harmonogramu CZ-TAW1 nie obsługiwał (chyba ze coś się od poprzedniego sezonu zmieniło i zaktualizowalo). Moduł obsługiwał tylko harmonogram ogolny ,ten od wlacz wylacz i tryb pracy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 04.10.2022 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 W kwestii harmonogramu pracy cichej OK. W kwestii używania servicecloud do ustawiania harmonogramu ogólnego to szkoda że ten ustawiony z service cloud nie zapładnia sterownika PC. Powód 'kombinacji' jest jak najlepsze ustawienie pompy, przez najlapsze mam na myśli najbardziej optymalne pod każdym względem : taktowania, poboru energii. utrzymania komfortowej temp w domu. PC mam od maja więc jest to w zasadzie uruchomienie CO (od około połowy września) Tak sam zauważyłem że włączenie trybu cichego 3 spowodowało ponad 2 krotne wydłużenie czasu grzania CWU (powiedzmy że w okresie letnio jesienno wiosennym to nie problem), pzy jednoczesnym zauważalnym wzroście poboru energii (analizuję pobór z podlicznika Zamel nie z wskazań PC) o około kilkanaście % Zauważyłem również że zwiększenie delty (z 5 do wcale nie spowodowało wydłużenia pracy pompy a ją skróciło (podobna temp zew. ~9/10stopni), obecnie na delcie 5 różnica na wykresie w servicecloud wynosi ~3 stopnie i dalej pompa pracuje Na chwilę obecną PC pracuje rano od 4:00 - 9:00 i to wystarcza do utrzymania komfortu w domu, Korygowałem już krzywą, przesunąłem temp w górę do 35 i zmniejszyłem temp z 15 do 10 przy której obowiązuje ta temp CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.10.2022 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Jak nie masz problemów z odbiorem ciepła z pompy ,przez co nie wyłącza Ci się ona często, a także nikt nie mowi,że jest głośno, to załączanie trybu cichego jest niepotrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 04.10.2022 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 (edytowane) Na takie okresy przejściowe brakuje mi takiej funkcji (a może jest lub da się jakoś ustawić pompę w podobny sposób) żeby po wyłączeniu się sprężarki - nie włączała się ponownie ale wyczerpała cały bufor z nagrzanej wody, obecnie ta woda stygnie w buforze do dnia następnego. Dzisiaj miałem taką sytuację że pompa chodziła od 4:00 - 8:00 (harmonogram do 9:00) - o 8:30 niepotrzebnie się włączyła zamiast sobie wyssać z bufora. Edytowane 4 Października 2022 przez a.gwozdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.10.2022 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 (edytowane) Cześć, nigdy pompa nie liczy wyłączeń, różnica jest taka że duże jednostki w trakcie defrostu maja 1 włączenie, a małe jednostki 2 włączenia, jak chcesz wydłużyć cykle to musisz podnieść krzywą, i zamontować jakiś termostat pomieszczeniowy jako kaganiec, wtedy znacząco ograniczysz ilość cykli Ta , nigdy... Pierwsze z brzegu posty niektórych kolegów: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7996237&viewfull=1#post7996237 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7996405&viewfull=1#post7996405 Na pewno jeszcze @plusfoto tak ma... Więc to na pewno nie przypadek. Duże jednostki mają 1 cykl ? A niema przypadkiem takiego trybu , gdzie sprężarka podczas defrostu w duzych jednostkach się nie zatrzymuje ? Czyli nic nie zliczy... No ale to ty wiesz wszystko , a ja się mam uczyć Edytowane 4 Października 2022 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.10.2022 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 (edytowane) Ta , nigdy... Pierwsze z brzegu posty niektórych kolegów: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7996237&viewfull=1#post7996237 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7996405&viewfull=1#post7996405 Na pewno jeszcze @plusfoto tak ma... Więc to na pewno nie przypadek. Duże jednostki mają 1 cykl ? A niema przypadkiem takiego trybu , gdzie sprężarka podczas defrostu w duzych jednostkach się nie zatrzymuje ? Czyli nic nie zliczy... No ale to ty wiesz wszystko , a ja się mam uczyć Małe jednostki mają jeden tryb defrostu tzw deice 1, a duże jednostki mogą mieć dwa tryby odszraniania zależny od temperatury wody kotłowej i temperatury zewnętrznej, czyli deice 1 lub deice 2, i w trybie deice 1 sprężarka się nie zatrzymuje więc nie zlicza włączenia https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7996405&viewfull=1#post7996405 tu nie pisze że zliacz włączenie i wyłączenie tylko że zlicza 2 włączenia jeden na początku i drugi na końcu deforstu i to się zgadza, bo sprężarka się 2 razy zatrzymuje https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7996237&viewfull=1#post7996237 tu ciężko się określić, ale albo jest jakiś błąd w sofcie, albo jest to źle policzone, ja w swoim zasobie nie mam żadnej pompy która by zliczała wyłączenia, i podejrzewam że na fabryce nikt nie używa losowania a ta ma zliczać wyłączenia a ta nie. Edytowane 5 Października 2022 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.10.2022 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Akurat dwuwentylatorowa to w trybie deice 2 właśnie się zatrzymuje i zlicza , a nie jak napisałeś w 1... No i może w końcu pompa zliczać osobno wł osobno wył ,czy nie ? Pisałeś ,że nie może , a na forum są przypadki ,że zlicza... ( i nie wiesz ,czy błędem jest to ,że zlicza z osobna wł i wył. , czy tylko wł.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 05.10.2022 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Witam ponownieDzisiaj zauważyłem, że PC chodzi na niskich/średnich obrotach o częstotliwości ok 20-35 HZ przez 8-12 godzin. Czy to nie za dużo dla jej 'zdrowotności' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.10.2022 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Są dwie szkoły , jedna mówi ,żeby sprężarka pracowała na nominalnych obrotach ,szybko nagrzewała i się wyłączyła , a druga odwrotnie ,żeby jak najszybciej się zmodulowała i jak najdłużej pracowała. A która lepsza to pewnie nikt jednoznacznie nie odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.10.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Dla grzejników - z pewnością ta druga opcja; - ponieważ jak PC przy grzejnikach nie pracuje to mimo, że temperatura powietrza jest OK , - to czuć dyskomfort temperaturowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.10.2022 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 To na pewno , tyle że jak temperatura powietrza jest ok ( czyli 10 - 15 stopni) ,to i COPy są dobre , przez co nawet jak pompa się zmoduluje do minimum to wytwarza stosunkowo dużo ciepła ( a już jak jest przewymiarowana pompa to w ogóle) ,i momentalnie grzejniki gorące , i pompa się wyłącza... Bez przewymiarowanych grzejników( no albo optymalnych pod pompę jak kto woli) , to ciężko takie cośosiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.10.2022 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 .. Bez przewymiarowanych grzejników( no albo optymalnych pod pompę jak kto woli) , to ciężko takie coś osiągnąć. Przewymiarowane grzejniki + odpowiedni zład wodny instalacji, Jak łamiesz przepisy drogowe ; - to trudno nie dostać mandatu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 05.10.2022 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 6 min to pracuje sprezarka. Wlacza sie co okolo 30min. przez cale 45 min jak patrzylem na pompe i za kazdym razem jak wszedlem do kotlowni zeby sprawdzic z ciekawosci pompe to byla widoczna - ta strzalka pod nr 8 z linku nizej. https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/aquareaplus/how-to-use-my-aquarea/ na razie nie ma minusowych temperatur to chyba krzywej nie trzeba zmieniac tej wartosci 48stoppni przy - 5 ale rozumiem ze mam zwiekszyc 35 na grzejnikach przy 15 stopniach. Czy ta temperatura zmienia sie tak jak pokazuje to wykres? ze np przy 15 stopniach jest 35 a przy 14 czy 13 czy 12 jest np 36,37,38? a moze wieksza delte ustawic? Wolniej płynie woda przy większej delcie. Ma szanse oddać ciepło na grzejnikach. Grzejniki maja mniejsza powierzchnie wiec potrzebują więcej czasu i temperatury by oddać odpowiednia moc cieplna Włącza się do 2 razy na godzinę to co to za problem jak dopuszczalne są 4 wyłączenia ? Gdy temperatury spadną będzie się wyłączać o wiele rzadziej albo wcale . Wyższa delta to dłuższy postój po wyłączeniu co przełoży się na zmniejszenie ogólnej ilości wł/wył .Teoretycznie możesz przy tych temp ustawić deltę nawet na 15 co znacząco zmniejszy ilość on/off na skutek dłuższego postoju po wyłączeniu ale może spaść temp w domu i wtedy trzeba ją skorygować . Pompa dysponująca zapasem mocy w danej temp zmoduluje ale i tak się wyłączy . Praca pompy z buforem a bez bufora lub z buforem na powrocie wpiętego szeregowo znacząco się różni i w tym drugim przypadku delta ma bezpośrednie przełożenie na parametry pracy pompy a z buforem tylko pośrednie i ze sporą bezwładnością . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.10.2022 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Przewymiarowane grzejniki + odpowiedni zład wodny instalacji, Jak łamiesz przepisy drogowe ; - to trudno nie dostać mandatu!!! Chyba za bardzo ufasz policji Każdy (kto jeździ) łamie przepisy (mniejsze bądź większe) choćby się bardzo starał tego nie robić ( bo a to stanie na skrzyżowaniu , a to najedzie na linię ciągłą , a to spojży się na telefon ) , kwestia przypilnowania , więc mandat (jak na razie) jest ciągle bardziej kwestią "szczęścia" niż tego ,że każde przewinienie będzie ukarane... No ale powoli dążymy do tego ,żeby tak było ( kamery , drony , "inteligentne" samochody itp ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.10.2022 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Chyba za bardzo ufasz policji Obecna policja - to policja PiS-owska, -więc trudno jej ufać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.10.2022 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 (edytowane) Akurat dwuwentylatorowa to w trybie deice 2 właśnie się zatrzymuje i zlicza , a nie jak napisałeś w 1... No i może w końcu pompa zliczać osobno wł osobno wył ,czy nie ? Pisałeś ,że nie może , a na forum są przypadki ,że zlicza... ( i nie wiesz ,czy błędem jest to ,że zlicza z osobna wł i wył. , czy tylko wł.) Tak chodziło o deice 1, to akurat była literówka odnośnie zliczania wyłączenia, to pompy tego nie liczą, więc nie może zliczać, a jak u kogoś zlicza to coś jest nie tak, albo z pompą albo softem Edytowane 5 Października 2022 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sAndp 05.10.2022 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Hej, dolaczylem do posiadaczy pompy Panasonic T-Cap 9kW i zmagam sie w moim odczuciu z nadmiernym halasem z rury biegnacej od sprezarki do jednostki wewnetrznej oraz jej buczeniem. Bardzo prosze o posiadaczy pompy podzieleniem sie opinii czy sa to typowe 'odglosy' pracy tego modelu link : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.10.2022 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 To dźwięk podczas normalnej pracy ? ( Nie podczas defrostu ? ) Jaka jest częstotliwość sprężarki wtedy i jaki przepływ wody ? Przypomina to trochę dźwięk defrostu w mode 2 : Generalnie są czasami dziwne przemijające dźwięki (ale to zanim pompa ustabilizuje pracę , czyli jak się włączy , albo zmienia grzanie na CWU , albo tuż po defroście ) , ale to przy temperaturach zewnetrznych dużo niższych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 06.10.2022 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Czy to był defrost ~7:45 ??? Temperatura zew. była niska ~3 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.10.2022 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Hej, dolaczylem do posiadaczy pompy Panasonic T-Cap 9kW i zmagam sie w moim odczuciu z nadmiernym halasem z rury biegnacej od sprezarki do jednostki wewnetrznej oraz jej buczeniem. Poczytaj;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378145-Czy-bede-mial-problem-z-s%C4%85siadem-Poziom-decybeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts