Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Na poprzedniej stronie identyczny wpis : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8155939&viewfull=1#post8155939

Co to za pompy są ? Która generacja ?

Na zewnątrz ( ze sprężarki ) słychać to podobnie ?

Tak, u mnie na zewnatrz dzwiek identyczny. PC Panasonic serii J 9 kW. Dopiero co zamontowana tydzien temu i chyba pozostanie wezwac instalatora.

Rozpakowałem swoją pompę Panasonic WH-MDC05J3E5. Na pompie były naklejone instrukcje w worku, ale nie widziałem nigdzie kontrolera (tego pilota do zmiany ustawień). Czy on jest gdzieś w pompie w środku, czy też ktoś go nie spakował? Gdzie był wasz pilot? Pompy nie zdjąłem jeszcze z palety.

Witam serdecznie

Mam pytanie i prośbę.

Od końca maja mam uruchomioną PC PanasonicHP 9kw bufor na wyjściu 100l.

Dom 175m2. Zapotrzebowanie 7,8kw. Dwie strefy 1 piętro grzejniki delikatnie przewymiarowane, strefa 2 podłogówka parter.

Dla drugiej strefy zamontowany czujnik temperatury(termistor) Panasonic.

Od około 2tyg włączone CO wcześniej tylko CWU na 43stopinie . Dwie krzywe grzewcze (1 strefa 15/28, -15/43, 2 strefa 15/26, -15/35) początkowo dla drugiej strefy ustawiony czujnik temperatury na 22 stopnie obecnie tylko na KG. Z dodatkowych ustawień to wyłączenie w harmonogramie pompy od pn-pt w godz. 7-11 i 16-21 G13Tauron).

Pozytywy takie, że w domu jest temperatura taka jakiej oczekuję czyli ok22stopni, zużycie dzienne też chyba ok bo przedział między 5-10kw dziennie(podlicznik)

Ale jedyne co mnie na chwilę obecną martwi to chyba duża ilość włączeń i wył/wł bo ok 15 na 2h pracy. W ciągu dnia jak patrzę to pomimo delty5 to zasilanie równa się powrotowi 28/28. Pompki obiegowe ustawione na I bieg wszystkie obiegi w pełni otwarte.

W chwil obecnej mam dość ciepło na dworze i może z tego powodu tak pompa pracuje, a nie inaczej i może z wnioskami wstrzymać sie aż zacznie się właściwy sezon grzewczy?, a może coś w tych ustawieniach należy zmienić? może jednak z powrotem na podłogówce włączyć ten czujnik temperatury z zadaną 22stopnie?

Co radzicie?

Od końca maja mam uruchomioną PC PanasonicHP 9kw bufor na wyjściu 100l.

Dom 175m2. Zapotrzebowanie 7,8kw. Dwie strefy 1 piętro grzejniki delikatnie przewymiarowane, strefa 2 podłogówka parter.

Radziłem - znacznie przewymiarować grzejniki lub zastosować klimakonwektory,

Jaką moc cieplną mają grzejniki dla 45/35/20 C ???

Jaka moc cieplna piętra??

Dwie krzywe grzewcze (1 strefa 15/28, -15/43 ; 2 strefa 15/26, -15/35 )

Kolega nie posłuchał podpowiedzi ;

...- tak co do PC,

...- jak i bufora mimo, że zakupił PC z opcją 2-strefową

Ale jedyne co mnie na chwilę obecną martwi to chyba duża ilość włączeń i wył/wł bo ok 15 na 2h pracy.

W ciągu dnia jak patrzę to pomimo delty5 to zasilanie równa się powrotowi 28/28.

Pompki obiegowe ustawione na I bieg wszystkie obiegi w pełni otwarte.

Obecnie należy metodą prób zmieniać krzywą grzewczą dla strefy 1, np ; +15/37 C ; -15/45

Co do grzejników to że względów finansowych to przewymiarowanie będę zwiększał w miarę możliwości stopniowo lub wymienial na klimakonwektory. Póki co ,,dostałem" duży grzejnik tzn znacznie większy powierzchniowo od tego którego zastąpiłem ten zaś zdjęty dałem za kolejny mniejszy w innym pomieszczeniu itd. Nie jestem biegły w tym temacie i nie wiem jak obliczyć jaką mam moc poszczególnych grzejników.

Co do PC i bufora to nie pamiętam co konkretnie radziłeś. Doradców było sporo i nie tylko z tego forum. Wybór taki a nie inny. Czy dobry czy zły to pewnie odpowiedź będę znał po sezonie grzewczym.

Co do zwiększenia kg to gdzieś w jakiś starym wątku czytałem taka twoja radę tylko że przy obecnych temperaturach zewnętrznych to przy tak wysokich temperaturach na kg to ja się ugotuje zwłaszcza że te grzejniki są w sypialniach. Stąd pytanie czy to jedyny sposób przy obecnych temperaturach na zewnątrz?

Jak masz temperaturę wejściową równą temperaturze wyjściowej to albo sprężarka nie pracuje , albo te czujniki są nieskalibrowane.

A mi się tak na oko wydaje ,że podniesienie temperatury na grzejniku o 2 stopnie nie powinno nic w pokoju zmienić , a dla pompy to dość dużo... No ale ja grzejników nie mam...

Nie jestem specjalistą ale ja to odczytuje w ten sposob ze nie ma odbioru ciepła tzn za cieplo jest w domu stad zasilanie praktycznie rowna sie powrotowi.

Nie jesteśmy miłośnikami wysokich temp. w domu dla nas 21 to bardzo komfortowa temperatura Może gdyby osiągał 23-24 stopnie to problem z odbiorem temperatury by nie było. Ale z drugiej strony grzać wysko tylko po to by pompa płyniej chodziła średnio mi się podoba.

Nie mniej jednak ustawiłem tą kg grzejników +15/34 -15/43. Zobaczymy jaki będzie efekt w postaci pracy pompy temperatury w pomieszczeniach i zużycia energii.

Od 16.00 pompa wyłączona harmonogramem. Start o 21.00

Stan na teraz temperatura na zewnątrz 9 stopni, wewnątrz tam gdzie podłogowe czyli parter 21.1 na piętrze gdzie grzejnik 21.6

Edytowane przez Magik Cz-wa

Jak nie ma odbioru ciepła ,a sprężarka pracuje to woda osiąga coraz wyższe temperatury , aż przekroczy docelową i się wyłączy ,

Powtarzam jeszcze raz , nie ma takiej możliwości ,żeby sprężarka działała , i temperatury były równe. Wynika to z podstawowego wzoru na moc pompy (oczywiście w jakimś sanie ustalonym ,bo parę sekund minie ,zanim uruchomiona sprężarka wywoła róznicę temperaur ,czyli deltę)

Edytowane przez MiG25

Chyba udało mi się jeden problem rozwikłać. Miałem pompki obiegowe do 1 i 2 strefy ustawione na minimum. Zwiększyłem prędkości do niecałego 2go biegu i od razu zrobiła die różnica między powrotem a zasilaniem i waha się między 4 a 5 stopni różnicy. Zobaczę za jakiś czas jak to wygląda i jak wpłynęło na wyłączanie sprężarki

Stan na rano po ustawieniu krzywa 15/32 -15/41 i pompek obiegowych na 1,5 biegu

Pompa włączona od 21 do 7 w tym czasie godzin pracy 6 włączeń/ wyłączeń 17. Wychodzi ze patrząc na godziny pracy to jakieś 3 na h. Czyli dużo? Nie dużo? Może być zważywszy na temperatury zewnętrze?

A może pokombinowac coś z deltą? W tej chwili jest 5

Edytowane przez Magik Cz-wa

Pierwsze przymrozki za mną. Pojawiło się kilka nieścisłości i może ktoś pomoże i rozjaśni sprawę;

1)Czas pracy sprężarki 12h ( cała noc)

2) ilość wł/wył. 21 przez ten czas

Jak to możliwe, że tyle razy się włączała, a mimo to pracowała 12h. Czy po prostu wł/wył trwało chwilę tuż po defroscie? Czy może liczy każde uruchomienie grzałki do defrostu?

PC J 7

Dzięki za odp

Za mną kolejna noc obserwacji

w stosunku do poprzednich ustawień postanowiłem zwiększyć deltę na 6 z 5

I teraz czy to kwestia tej zmiany czy tego, że w nocy temperatura spadła do -1 ale

statystyki znacznie się poprawiły:

praca pompy od 21-7

ilość godzin pracy: 9

ilość wł/wył: 6

zużycie kW(podliczniki) w tym czasie: 11

Plan na kolejny noc to jednak zjechanie myślę że o 2 stopnie z KG ponieważ temperatura w pomieszczeniach

wzrosła do 24 a to dla mojej rodziny przynajmniej o te 2 stopnie za ciepło i zostawienie delty na 6.

ps. mam pytanie czy rejestrowaliście swoje pompy 9kw i większe w http://www.cro.ichp.pl ?

nuballo

Dla prawidłowego działania PC istotne jest;

1/ moc PC dla -20 C,

2/ OZC budynku , czyli ;

a/ moc cieplna budynku,

b/ moce cieplne poszczególnych pomieszczeń

c/ zapotrzebowanie na ciepło budynku,

d/ moce cieplne odbiorników ciepła ; podłogówka, grzejniki

3/ Moc cieplna odbiorników powinna być > od mocy cieplnej budynku oraz od mocy cieplnej max PC,

4/ zład wodny instalacji = N x 20 l/kW - gdzie N -to moc PC w kW

Andrzej5101

Masz rację chociaż odpowiadasz trochę jak polityk. Nie pytałem co jest potrzebne dla prawidłowego działania PC tylko skąd taka duża liczba wł/wył przy ciągłej pracy sprężarki i czy PC systemowo zlicza defrost lub uruchomienie grzałki jak WŁ/WYŁ. Gdzieś tu ktoś kiedyś pisał, że przy generacji J pompa używa grzałki do defrostu o ile powrót nie osiąga 27stopni (o ile mnie pamięc nie myli). Być może przyczyną jest nieprawidłowa praca pompy ale moje pytanie dotyczyło działania systemu.