Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

To może inne pytanie,

1)Jak w PC J7 wygladają defrosty przy temp 27-28 zasilanie i 22-23 powrot. Jest to mode 1 czy 2 ?

2) Czy grzałka bierze udzial w defrostach?

Mam ustawioną żeby się uruchamiała dopiero przy -5, a mimo to tej nocy chodziła 2h to mogą być defrosty ?

Jeśli moje pytania się powtarzają to proszę wybaczyć ale nie da się przejrzeć 900 stron forum.

Jak masz jednostkę jednowentylatorową , to nie masz deice mode 2 (czyli nie zatrzymuje się objegówka , i sprężarka nie grzeje zewnętrznego parownika) ,tam jest ciągle pobór ciepła ze zładu wody , tylko może się co najwyżej włączyć grzałka.

Jak się ma pewność ,że jest wystarczająco duży zład wody do defrostu , to grzałkę da się wyłączyć w opcjach serwisowych.

NIe ma haseł , jest tylko kombinacja klawiszy.

Szkoda ,że instalator nie sprawdził ,czy zład jest wystarczający i nie wyłączył on grzałki , bo teraz będzie mógł Ci powiedzieć ,że straciłeś gwarancję jak wyłączysz , a jak będzie wredny to zrobi to z przyjemnością :)

tu nie chodzi o zład wody, a ochronę sprężarki która w przypadku jednostek jednowentylatorowych nie lubi niskiej temperatury wejściowej. jak zapewne wiesz , to minimalna temperatury wody aby sprężarka mogła pracować to 18st w przypadku agregatów 1-wentylatorowych i 10st w przypadku 2-wentylatorowych

To wydaje mi się, że jak na J7 to ma nieco za dużo bo aż około 230L. Trzeba mieć jakieś hasła do tego żeby to wyłączyć czy mozna samemu pogmerać?

nie polecam wyłączenia grzałki, generalnie jest to zabronione i powoduje utratę gwarancji, a grzałka na defrosty u wiekszości ludzi waha się miedzy 50-80h na sezon co daje 150-240kWh więc to naprawdę nie są astronomiczne kwoty

tu nie chodzi o zład wody, a ochronę sprężarki która w przypadku jednostek jednowentylatorowych nie lubi niskiej temperatury wejściowej. jak zapewne wiesz , to minimalna temperatury wody aby sprężarka mogła pracować to 18st w przypadku agregatów 1-wentylatorowych i 10st w przypadku 2-wentylatorowych

Sprężarka ma właśnie to zabezpieczenie ,że jak temperatura wody spadnie do 18 to się pompa wyłączy z błędem , a większy zład wody powoduje ,że woda się do tej temperatury tak szybko nie wychłodzi , więc jak najbardziej chodzi o duży zład wody .

Poza tym jak wiesz grzałka grzeje wodę wyjściową , a nie bezpośrednio wymiennik .Ochłodzona woda wychodzi z wymiennika ,podgrzewa się w grzałce i idzie w system , zanim wróci to defrost się skończy (no i tu znowu duży zład potrzebny) , ja tu nie widzę ochrony sprężarki.

A 240kWh to może być cała produkcja w okresie zimowym (od grudnia do lutego) fotowoltaiki ... Znam lepsze sposoby tego zmarnotrawienia.

No i na koniec , czym może różnić się sprężarka jednostki jednowentylatorowej od dwuwentylatorowej .... Przecież tu chodzi tylko o to ,że dwuentylatorowa jest się w stanie odszronić w deice mode 2 , a jednowentylatorowa nie , stąd potrzebuje cieplejszej wody.

Edytowane przez MiG25

Pompa nie wyłączy się z błędem tylko wyłączy sprężarkę i włączy grzałkę - błąd może wyrzucić dopiero jak grzałka nie będzie podłączona, nie każdy defrost trwa 2-3 minuty, więc przy dłuższym defroście woda zdązy wrócić do wymiennika ponownie, a dzięki 3kW grzałce nie jest aż tak bardzo wychłodzona, i łatwiej tez wtedy pompie wrócić do temperatury sprzed defrostu, to że ty nie widzisz pewnych rzeczy to nie znaczy że inżynierowie panasonica ich nie widzieli. a jak dla ciebie 240kWh to kosmos no cóż, popatrz ile energii zużywa tcap kiedy robi defrost bez użycia zładu wody....

Pompa wyłączy się z błędem H75. Jest możliwe ,że jak w opcjach Force Heater ustawione jest na Auto ,to pompa włączy się tylko z grzałkami , no ale będzie to praca awaryjna z grzałkami ,a błąd pozostanie.

I po to jest odpowiednio duży zład , żeby ta woda wystarczyła na cały defrost.

Jakby defrost był tak niepożądany ,to pompa miałaby grzałki już w parowniku , nap pewno inżynierowie by o tym pomysleli.

Dla ciebie bedzie kosmos jak ci twoja PV tyle wyprodukuje zima ,a dla mnie to jest miesiac ladowania elektryka i jezdy po miescie mojej zony.

I dokładnie wiem ile energii zuzywa tcap deice mode 2 , stad moj rozmraza sie zawsze w deice mode 1 , mimo ,ze realna temperatura wody jest ponizej 27 stopni ( i tak od 4 lat ,

I kto twierdzi ,że wyłączenie tej opcji to utrata gwarancji ? Producent ( to po co dawał taką opcję) ,czy to zależy od widzimisię instalatora , który nie umie ocenić czy grzałka jest potrzebna czy nie , i na wszelki wypadek ( i swój święty spokój ) odradza i straszy utratą gwarancji...

nie pozostanie błąd, jak tylko grzałka będzie włączona w ukrytym menu i będzie na niej zasilanie, i nie jest to praca awaryjna, praca awarynja wygląda zupełnie inaczej, Opcja wyłącznia grzałek jest dostępna bo są pewne odstępstwa w których można ją wyłączyć, ale taki człowiek jak ty niestety tego nie zrozumie, i jako użytkownik udzielasz nie prawdziwych i często grożących utratą gwarancji informacji. Ty masz jedną pompę i na jej podstawie wyciągasz wnioski, my mamy ich setki, i dbamy o to żeby działały długo i bezawaryjnie.

Dalszy ciąg informacji z obserwacji pracy pompy. Może kogoś zainteresują ;-)

praca w godzinach 21-7

krzywa -15/42 +15/30

delta 6

czas pracy pompy: 9h

wł/wył 7

zużycie 11kW

temperatura minimalna na zewnątrz -3

temperatura w pomieszczeniach 23 (chyba obniżę krzywą jeszcze o stopień bo jeszcze odrobinę za ciepło)

Wniosek jaki mogę wysunąć na dzień dzisiejszy to to że zwiększenie delty o 1 u mnie diametralnie zmieniło na korzyść sytuację dużej ilości wł/wył.

Edytowane przez Magik Cz-wa

nie pozostanie błąd, jak tylko grzałka będzie włączona w ukrytym menu i będzie na niej zasilanie, i nie jest to praca awaryjna, praca awarynja wygląda zupełnie inaczej, Opcja wyłącznia grzałek jest dostępna bo są pewne odstępstwa w których można ją wyłączyć, ale taki człowiek jak ty niestety tego nie zrozumie, i jako użytkownik udzielasz nie prawdziwych i często grożących utratą gwarancji informacji. Ty masz jedną pompę i na jej podstawie wyciągasz wnioski, my mamy ich setki, i dbamy o to żeby działały długo i bezawaryjnie.

Ale ja rozmawiam z wieloma osobami na zagranicznych forach ( a tobie ograniczenie jezykowe na to nie pozwala) , i tam nikt takich kitów nie wciska.

Sprawdz sobie kiedy wyskakuje blad H75 i nie opowiadaj bzdur. Wiedza z obslugi szpadla nie wystarcza ,zeby pojac jak dziala pompa ciepla ( choc technologia kosmiczna to i tak nie jest).

Obecnie po nocy jest ok;0 C na zewnątrz,

PC - nie była uruchamiana przez noc,

Rozumie, że z automatu włącza się grzałka;

- aby mogła zacząć pracę sprężarka i zostały spełnione warunki j/w ???;

- analogicznie jak ssanie w aucie

Wniosek jaki mogę wysunąć na dzień dzisiejszy to to że zwiększenie delty o 1 u mnie diametralnie zmieniło na korzyść sytuację dużej ilości wł/wył.

459e04ce2991.png

https://www.fotosik.pl/zdjecie/28c8962249bd0fdd

Kolego - poczytaj tematy z mojej stopki, oraz moje zalecenia,

Przy temperaturach < ok; +5 C na zewnątrz dla Twojego OZC = 7,8 kW ;

- minimalna moc modulacyjna PC < od mocy cieplnej budynku ,

- i dlatego ilość włączeń jest mniejsza

Edytowane przez Andrzej5101

Obecnie po nocy jest ok;0 C na zewnątrz,

PC - nie była uruchamiana przez noc,

Rozumie, że z automatu włącza się grzałka;

- aby mogła zacząć pracę sprężarka i zostały spełnione warunki j/w ???;

- analogicznie jak ssanie w aucie

Nie , tu chodzi o temperaturę 18 stopni ale wody w ukladzie i grzalki w ednostce wewnętrznej , więc na dworze mozesz miec i -20 ale woda kotłowa jak spadnie do 18 stopni w jednowentylatorowej i 10 stopni w dwuwentylatorowej to wyskoczy błąd H75.

Cos jak ssanie ,to jest grzałka na sprężarce ,która się włącza jak pamiętam w okolicach 3 stopni jak sprężarka nie pracuje (tylko ona jest nieporównywalnie mniejsza , ta do wody w kW , a ta na sprężarce ma paredziesiąt W).

459e04ce2991.png

https://www.fotosik.pl/zdjecie/28c8962249bd0fdd

Kolego - poczytaj tematy z mojej stopki, oraz moje zalecenia,

Przy temperaturach < ok; +5 C na zewnątrz dla Twojego OZC = 7,8 kW ;

- minimalna moc modulacyjna PC < od mocy cieplnej budynku ,

- i dlatego ilość włączeń jest mniejsza

Andrzej nie jestem biegły w tych tematach i do mnie trzeba mówić prostym językiem i konkretnie. Ale jeżeli dobrze rozumiem co mi chcesz przekazać to to że ta zmiana delty nic nie dala a efekt został osiągnięty tylko przez to że temperatury na zewnątrz spadły poniżej 5 i że ratunkiem dla mnie jest trzymanie wysokiej krzywej?

Tyle tylko że wysoka krzywa powodowała że w domu było za cieplo i temperatury powyżej 24 stopni to dla mnie nie do wytrzymania. Inna kwestia to też taka ze nawet jak temperatury były poniżej 5 stopni to pompa miała powyżej 5 włączeń na godzinę. Zobaczymy czy jak się zrobi cieplej i zachowując ta ustawioną delta na 6 ilość włączeń wróci do tych wysokich liczb jak sugerujesz