Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Sam bufor u mnie ma 100l więc myślę ze nie ma problemu z tym brakującymi minimum 80l (może wiesz jak to sprawdzić jaki jest dokładnie zład wodny u mnie? czy to w pompie gdzieś sprawdzę?)

Zadam Ci Andrzej jeszcze inne pytanie czy grzejniki powinny być jakoś zmniejszone przepływy na zasilaniu bądź powrocie czy wszystko ma być otwarte na full? Może zmniejszyć w tym grzejniku na parterze powrót bo to może on który jest blisko kotłowni i za szybko z niego wraca ciepła woda i grzeje ten ogólny powrót (sorry jak gadam głupoty ale główkuję na wszelkie sposoby) ?

Edytowane przez Magik Cz-wa

czy grzejniki powinny być jakoś zmniejszone przepływy na zasilaniu bądź powrocie czy wszystko ma być otwarte na full?

Ja steruje tylko wg; krzywej grzewczej ;

- moce grzejników dobrane do mocy pomieszczeń,

- moc PC ok;1,5 kW wyższa niż moc cieplna lokalu,

- termostaty na grzejnikach otwarte na full, aby nie dławić przepływu i uzyskiwać jak najwyższy COP

Ja moce Twoich grzejników liczyłem dla grzejników ;

- o wysokości 50 cm

Edytowane przez Andrzej5101

Ja moce Twoich grzejników liczyłem dla grzejników ;

- o wysokości 50 cm

Tak wiem. Ja policzyłem już z tej tabeli co wkleiłem wyżej. Podane dla 55/45 pomniejszyłem o 20% (żeby obliczyć dla 45/35) i tak wyszło jak podałem wyżej.

Ale wszystko wskazuje że i moc grzejników i zład wody mieszczą się w wymaganych parametrach.

Pytanie chyba z tych glupich ale mocno o tym myślę. Jestem na etapie ocieplania budynku. Oczywiście jak sam sobie nie zabezpiecze pompy to ekipa tego nie zrobi. I tak właśnie zauważyłem drobinki styropianu na parowniku, wiadomo, że tam jest kurz, pył,a i nawet owady widziałem. Ale z technicznego punktu widzenia czy to może zaszkodzić pompie, wejść gdzieś do środka układu, sprezarki itp ?

No właśnie. U mnie przy zasilaniu na krzywej strefa grzejniki dla -15 43 stopnie i dla +15 30 stopnie dla strefy podłogówka analogicznie 35 stopni i 28 stopni temperatura jest odpowiednia a nawet ciut za ciepło. I o tyle o ile jak jest na zewnątrz poniżej 7 stopni to wszystko działa poprawnie ilość wł/wył jest odpowiednia bo około 2 razy ma godzinne a przy tych minusowych co było to spadło poniżej jednego włączenia na godzinę. Problem jest jak jest ciepło tak jak dziś np czyli w tej chwili u mnie jest 13 stopni na zewnątrz i wtedy pompa włącza się około 6 razy na godzinę pracy(ten licznik w pompie bo patrząc na zegarowe to wychodzi dużo lepiej) i tu pytanie czy jakimiś ustawieniami w pompie może przy prędkościach pompek obiegowych a możec przyk grzejnikach coś przykrecin przepływy np powrót z grzejników?

Porzuciłem forum prawie rok temu-bo mnie już to zaczyna nudzić

Przyznam że nie czytałem tych ostatnich postów lecz nie raz tu pisałem że PC poprawnie zamontowana z odpowiednim przepływem .

NIE MA PRAWA SIĘ W OGÓLE WYŁĄCZAĆ - czy to 1 /h czy 2x/h- to juz jest porażka

PC -to inwenter który ma modulować mocą PC tak aby pracował i grzała dom. A NIE UDAWAŁA ŻE GRZEJE.

Szczerze współczuję -no ale do montażu PC- potrzebna jest wiedza .

Powodzenia.

Przyznam że nie czytałem tych ostatnich postów lecz nie raz tu pisałem że PC poprawnie zamontowana z odpowiednim przepływem .

PC -to inwenter który ma modulować mocą PC tak aby pracował i grzała dom. A NIE UDAWAŁA ŻE GRZEJE.

Powodzenia.

Logiczne jest to co mówisz ale..

Moja instalacjia jest jak mniemam bardzo prostą instalacja wielkiej filozofii tu raczej nie ma. Pompa była montowana do już istniejącej instalacji budowanej na potrzeby pieca na eko. Więc czy można tu było popełnić błąd (mówię o jakimś błędzie instalatora) montażowy? A może pompę należy jakoś inaczej ustawić tylko nie wiem czy pompa sama w sobie ma takie możliwości? Czy może jedyne ustawienia to temperatury zasilania i delta? Jeżeli jednak da się coś jeszcze zmienićw ustawieniach innych to będę wdzięczny za pomoc i sugestie

Póki co idę za namową Andrzeja i szukam jakiejś fajnej okazji by jeden czy dwa grzejniki wymienić na takie że znacznie większą mocą

Ps. Tak sobie myślę. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. Zasilanie na grzejniki rozdziela mi się na górę domu tam same grzejnik i na parter gdzie w jednym pokoju i łazience (drabinka) są grzejniki. Pomieszczenia te właśnie na dole są bezpośrednio przy kotłowni więc powrót i zasilanie bardzo krótkie w porównaniu do piętra. I myślę że ten dół za szybko podnosi mi temperaturę powrotu. Więc myślę czy by w tym grzejniki w pokoju na dole i tej drabince łazienkowej w łazience na dole nie przykręcić trochę powrotu na zaworze grzejnika by w ten sposób dobrowadzic by z tych grzejników nie wracał tak szybko ciepły powrót. Co o tym myślicie? Uprzedzę ew pytanie czy nie wychlodzi to tego pokoju na dole. Otóż nie powinno bo to przy obecnym stanie najcieplejsze pomieszczenie w domu.

Edytowane przez Magik Cz-wa

Bardzo dobrze myślisz , kryzowanie do podstawa .

Ale wcześniej to powinieneś też zauważyć ,że te grzejniki dość intensywnie grzały...

I tak było. Te na dole i jeden w łazience na górze były wyraźnie cieplejsze niż pozostałe. Dziś właśnie te trzy grzejniki przykręciłem trochę na powrocie. Dodatkowo jeszcze zwiększyłem prędkość na pompce od podłogówki. Teraz mam wrażenie że ten powrót z podłogówki który siła rzeczy jest chłodniejszy bardziej wychladza ten całkowity powrót przez co pompa potrzebuje więcej czasu by powrót zrównał się z zasilaniem i dzięki temu pompa dłużej pracuje. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w dłuższej perspektywie. A i jeszcze zwiekszilem deltę z 3 na 5.

Powodzenia.

Człowieku o pseudonimie -voymar-

Czytam to forum z racji kupienia pompy firmy Panasonic.

Często pojawiają się Twoje wypowiedzi pełne chamstwa i agresji w stronę innych, które z Ciebie wychodzi w większości Twoich wypowiedzi.

Sięgnąłeś ze swoją wiedzą gwiazd i myślę, że powinieneś w trybie natychmiastowym zostać zatrudnionym w firmie Panasonic bo nikt nie ma nawet kawałka takiej wiedzy jak Ty, może nawet technicy tej firmy. A może czas wyprodukować swoja pompę ciepła no bo kto mógłby to zrobić jak nie Ty ?

Większość ludzi jest na tym forum aby się czegoś dowiedzieć lub podzielić się swoja wiedzą i doświadczeniem z innymi.

Ty jednak (chyba jako jedyny) jesteś tu po to aby poczuć się jakim jesteś guru, a inni są przysłowiowymi pionkami. Możesz besztać każdego kto inaczej myśli niż Ty. Swoją drogą jest kilku Tobie podobnych w polityce u szczytu władz więc może z nich splendor spływa na Ciebie.

Człowieku nie musisz obrażać innych w swoich wypowiedziach !!!

Jesteś osobą kłamliwą i aby nie szukać daleko to choćby ostatnia wypowiedź:

"Porzuciłem forum prawie rok temu-bo mnie już to zaczyna nudzić" - a ostatni Twój post na tym forum to 11-05-2022 23:37

Liczysz, a może i żyjesz w jakiejś innej rzeczywistości.

Myślę że spróbuj rzeczywiście porzucić to forum na rok ( czyli do 10.2023 ) a wszystkim to wyjdzie na dobre.

Zanim jednak to zrobisz miałbym jedną prośbę do Ciebie (inni też Cię prosili o to ale niestety nie doczekaliśmy się tego) - spraw aby naszym oczom ukazał się Twój legendarny już wykres pracy bez taktowania. Udowodnij wszystkim to o czym piszesz, pokaż jakim jesteś magikiem od pomp ciepła.

Leżę u Twych stóp o Wielki Panie Pompiarzu i czekam skomląc prośbę: .... ukaż wykres, ukaż wykres, ukaż.........

Witam. Przeczytałem ten wątek z ostatnich +/- 3 lat żeby zebrać wiedzę która pompa ciepła byłaby odpowiednią do mojego domu. Wiele wpisów "także w stopkach" mi pomogło chociaż ponad 30% postów to różnego rodzaju inwektywy nie wnoszące nic do tematu, a zabierające tylko czas osobom czytającym i szukającym informacji. Ale wracając do tematu....zanim będę rozglądał się za instalatorem PC chciałbym się zorientować czy moje przemyślenia odnośnie jednostki odpowiadające dla mnie są słuszne, to chciałbym przeczytać wasze sugestie zanim wykonawca będzie chciał mnie zrobić w bambuko.

Budynek: szeregówka w środku więc sąsiedzi grzeją po bokach najdłuższe ściany. Front i tył o szerokosci 7.80m gdzie ucieka ciepło.

Ogrzewanie: podłogówka 40% grzejniki 60% bez rozdzielaczy więc chyba to jeden obieg, termostaty na grzejnikach otwarte max, podlogówka-termostaty RTL na 2-3.

Parter: kuchnia, salon, duży hall...całość otwarta (bez drzwi itp.) około 80 M2. Tu jest 50% OP i 50% grzejniki (purmo C22 2szt. 600x1600, 1szt 600x1000, 2szt 600x600. Wiatrołap+ubikacja 10m2 OP + drabinka.

Piętro: Łazienka 16m2 OP+drabinka, sypialnia1 20m2 grzejnik C33 600x2000, sypialnia2 16m2 grzejnik C33 600x1400, pokój 12m2 grzejnik C22 600x1200

Piwnice: garaż, pralnia, sala kinowa posiadają po 1 grzejniku C22 600x1000 ale temperatura tam wymagana około 10-15 stopni, w kotłowni brak grzejników ale rurki są nieocieplone więc oddają tam ciepło.

Strych: jeden grzejnik C33 300x3000 żeby temperatura była dodatnia.

Budynek : mury w sumie 50 cm (cegła pełna w środku styropian 5cm, na zewnątrz styropian 10cm). Okna 0,9, 3 szybowe, Dach blachodachówka pod spodem pełne deskowanie i ocieplony wełną 15cm+10cm.

Sytuacja aktualna: Dom ogrzewany piecem gazowym Buderus GB192 15KW, CWU-WPT270AS (zasobnik z pompą ciepła)

Mój cel: Pompa ciepła narazie bez zasobnika CWU (aktualny ma 3 lata ale wężownica to tylko 1m2), ale w przyszlości chcę mieć możliwość podłączenia. Piec gazowy też ma około 3 lata więc chcę żeby w punkcie biwalentnym -7/-10 przejmował grzanie w zależności ile nadmiaru prądu będę miał do wykorzystaniu z PV (przypuszczam około 2-2,5 MWh).

Aktualnie wszystkie termostaty grzejników są otwarte na max poza piwnicą i strychem i tak mam od kilku lat. Na jedynym termostacie w salonie mam ustawioną temp. 21 stopni w dzień i 20 stopni w nocy. Krzywa grzewcza 15/30,-20/45, ale nigdy nie widziałem żeby temp zasilania miała więcej niż 38 stopni. Przeważnie piec chodzi na minimalnej mocy 2,4 KW

W sypialnia1 pewnie mógłbym wymienić grzejnik na niskotemperaturowy bo na całej ścianie jest wykusz i 4 okna balkonowe, ale mimo to temperatura 18 stopni nam odpowiada. Czy na zewnątrz jest 0 stopni czy -12 to temperatura 18 stopni jest nonstop.

https://cieplo.app/wynik/1b4uk

Pytanie którą PC byście zaproponowali do w/w budynku? Ja mam swój typ ale nie będę mówił żeby nie sugerować wyboru.

Jeżeli są potrzebne jakieś dodatkowe dane to chętnie podam.

Edytowane przez sapcio2

Ogrzewanie: podłogówka 40% ; grzejniki 60% bez rozdzielaczy ;

- więc chyba to jeden obieg,

Strych:

- jeden grzejnik C33; 300x3000 żeby temperatura była dodatnia,

- podłoga poddasza ; 2cm ocieplenia

Dom ogrzewany piecem gazowym ; Buderus GB192 15KW, CWU-WPT270AS

- (zasobnik z pompą ciepła)

Krzywa grzewcza ; 15/30 ; -20/45,

- ale nigdy nie widziałem żeby temp zasilania miała więcej niż 38 stopni,

- przeważnie piec chodzi na minimalnej mocy 2,4 KW

Piec gazowy chcę żeby w punkcie biwalentnym -7/-10 przejmował grzanie;

- w zależności ile nadmiaru prądu,

- będę miał do wykorzystaniu z PV (przypuszczam około 2-2,5 MWh).

https://cieplo.app/wynik/1b4uk

1/ Należy przemyśleć ;

- likwidacja grzejnika na strychu - b;duża utrata ciepła,

- montaż ok; 40 cm wełny,

- ponowne przeliczenie ciepło właściwe

2/ Przyszłościowo -pod względem eko ;

- celowałbym na pełne grzanie PC + kocioł gazowy w rezerwie

Edytowane przez Andrzej5101

1/ Należy przemyśleć ;

- likwidacja grzejnika na strychu - b;duża utrata ciepła,

- montaż ok; 40 cm wełny,

- ponowne przeliczenie ciepło właściwe

2/ Przyszłościowo -pod względem eko ;

- celowałbym na pełne grzanie PC + kocioł gazowy w rezerwie

Andrzej dzięki za odpowiedź...

Odnośnie punktu 1. To nie wchodzi w rachubę...nie potrzebuję tam wysokiej temperatury, ale mam tam stół bilardowy, barek z lodóweczka itp więc nie mogę dopuścić żeby tam były niskie temp..np. poniżej 10 stopni..

Punkt 2. Jeżeli padnie ten piec gazowy za x lat to chciałbym żeby ta pompa dała radę także przy większych mrozach bez wspomagania piecem....Piec planuję używać żeby nie placić za prąd, PV już mam 9,79Kwp więc to max, i dopóki ceny gazu są niższe niż ceny prądu to chcę to wykorzystać...okaże się za rok czy ceny gazu będą zamrożone czy po wyborach jak zmieni się władza (mam nadzieję) to okaże się że w kasie pusto i gaz dosć dużo podrożeje.