ham3r 28.10.2022 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 (edytowane) T-CAP 9KW 3F, a sterowanie HeishaMon szeregowo miedzy pompą a modułem internetowym Panasonica, kiedyś o to pytałem na PW - samoróbka działa bezproblemowo. Właśnie jakiś czas temu napisałem program, który wylicza zapotrzebowanie budynku, potem wylicza ile mocy może wygenerować pompa na minimalnej modulacji i wylicza moc grzejników, jakie mają dla temperatur wyjścia z pompy w przedziale 25-55*C, -5 *C powrót, 20*C otoczenie. Normalnie temperatura na grzejniki jest wyliczona na podstawie zapotrzebowania budynku, wg. krzywej (obecnie +3*C/34*C -> -15*C/40*C), a gdy temperatura jest > 3*C, to temperatura wyjścia jest ustalana na podstawie mocy pompy aby grzejniki oddały tę moc (czyli właściwie krzywa grzewcza wygląda jak parabola). HA steruje przesunięciem temperatury i trybem pracy CO/CO+CWU na podstawie sensora REST.Przesunięcie jest ustalane na podstawie oczekiwanej temperatury wyjściowej wyliczonej w programie.Tryb pracy jest ustalany w programie na podstawie uśrednionej temperatury w domu, gdy średnia osiągnie oczekiwaną + 0.5*C, to przełącza w tryb CWU, a gdy spadnie do oczekiwanej, znowu włącza CO+CWU (czyli właściwie mam histerezę 0.5*C). Temperatura oczekiwana jest w nocy obniżona o 0.5*C, przez co obecnie chyba tylko raz się włączyło grzanie w nocy. Wynikowo, po analizie działania powyższego mechanizmu, wystarczy właściwie odpowiednio przystosować krzywą grzewczą i dodać automatyzację w HA, aby w temperaturach powyżej 3*C dodać przesuniecie na podstawie średniej temperatury zewnętrznej, wiatru i zysków ze słońca. Edytowane 28 Października 2022 przez ham3r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.10.2022 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 No ciekawe Heishamon chyba równolegle ? Bo szeregowo to by znaczyło ,że przechodzą przez nią komendy z modułu Panasonica , chyba ,że tak to zmodyfikowałeś ,że Heishamon również analizuje to co dostaje z modułu , i wysyła to co chce do niego.... Ta wyliczona moc grzejników to jest na styk , mocy minimalnej , czy jakiś zapas jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ham3r 28.10.2022 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Szeregowo - komendy z Panasonica nie przechodzą tak często aby był to problem, wystarczy po prostu wstrzymać się z przesyłaniem swoich danych na 1-2 sekundy gdy moduł Panasonica przesyła dane - wtedy tak przerobiony HeishaMon działa transparentnie - przesyła to co do przyszło bez analizowania danych. Do wyliczonej mocy grzejników wyjściowo doliczam +1*C na wyjściu, to daje wystarczający zapas. Wcześniej zrobiłem żeby było idealnie równo, ale wtedy pompa się wł./wył 1x na godzinę. W efekcie działa to w ten sposób, że w obecnym okresie grzeje kilka godzin (bez przerwy, zwykle 20-25 Hz), przeważnie w czasie gdy jest produkcja z PV (dzień rozpoznaje na podstawie wysokości słońca nad horyzontem). Największy problem był z ustaleniem odpowiedniej krzywej grzewczej. Instalator przygotował mi krzywą 15*C/28*C, -15*C/40*C, która nie była w 100% odpowiednia, dopiero po wymianie niektórych grzejników jest ona całkiem OK ...Oczywiście pompa przy obecnych temperaturach zewnętrznych taktowałaby jak szalona, bo panelowe grzejniki stalowe mają dopiero jakąś moc od 32*C, dlatego kombinuję jak wyżej. Zobaczę ile będzie wł./wył. w ciągu całego sezonu i jak to się zachowuje przy temperaturze ~3*C. Wnioski udostępnię po sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.10.2022 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Czyli Heishamon też modowałeś dodając następny port szeregowy do obsługi CZ-TAW1 ? (przez co przez Heishamon przechodzi cała transmisja). Je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ham3r 29.10.2022 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Czyli Heishamon też modowałeś dodając następny port szeregowy do obsługi CZ-TAW1 ? (przez co przez Heishamon przechodzi cała transmisja). Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.10.2022 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 A możesz to ystawić na githubie ? Spróbuję zainteresować głównego programistę tm rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ham3r 29.10.2022 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 https://github.com/ham3r/HeishaMon/commit/b112123f8b71d2548eb90cbbd20b8f8f857ae44f Kod nie jest najpiękniejszy i jest to chyba starsza wersja HeishaMon, ale działa. Port szeregowy jest emulowany, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 29.10.2022 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 T-cap 3f 9kWJeżeli podłączę termostat zewnętrzny do zacisków na płycie głównej i dodatkową pompkę obiegową do zacisków external pump , to jak termostat osiągnie zadaną temperaturę to pompa ciepła przejdzie w stan blokady i wyłączy swoją pompę obiegową i tą dodatkową? Drugie pytanie. Jeżeli przy takim podłączeniu jak wyżej, termostat jeszcze nie osiągnie zadanej temperatury a PC zacznie grzać CWU to też wyłączy dodatkową pompkę obiegową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.10.2022 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 tak i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 30.10.2022 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Dzięki za odpowiedź. Teraz wiem jak to ogarnąć. Mój instalator nie chce podłączyć zewnętrznego termostatu innego niż Panasonic. Ja chciałem bezprzewodowy Euroster. Jakie jest maksymalne obciążenie (moc) styków na płycie głównej do podłączenia dodatkowej pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.10.2022 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Wg serwisówki <500W. A instalatorowi powinno być wszystko jedno jaki termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 30.10.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Mig25- jeszcze raz dzięki. Instalator niby z firmy , która jest propartnerem Panasa ale to firma , a on jest tylko pracownikiem i to chyba słabym, bo nie bardzo umie odpowiedzieć na pytania i twierdz, że najlepiej to podłączyć pompkę obiegową niezależnie za buforem/sprzęgłem i nic nie wpinać do hydroboxu. (Trochę słabo) Dlatego dziękuję za pomoc z forum.Właśnie mam kolejny problem . Niby oryginalny czujnik temperatury do zasobnika CWU mi przywiózł (tak twierdzi). Niestety czujnik jest zbyt gruby i nie wchodzi do kapilary w zasobniku cwu. Czujnik ma grubość 7,8mm kapilara wewnątrz 7mm. Jaką grubość ma oryginał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.10.2022 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 PAW-TS1 ma średnicę zewnętrzną 6mm. A co do serwisantów , to przecież żadna nowość , że robią wszystko po najmniejszej linii oporu ,żeby jak najszybciej zrobić i skasować pieniądze , i jeszcze byle pretekstu szukają ,żeby nie uznać gwarancji , tłumacząc to tym ,że tak będzie lepiej i dłużej pompa pracowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szmeli 30.10.2022 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Witam od miesiąca posiadam pompę 9kw 3f seria HP.Do pompy równolegle jest podłączony bufor Galmet 86litrow i dalej instalacja grzejnikowa miedziane rurki plus grzejniki aluminiowe (60L) wody. Pompa obiegowa jest podłączona na powrocie , grzanie na krzywej grzewczej +5(35)-10(40) delta na grzaniu 1K, ustawienie pompy wtórnej na 2 biegu.Czy można coś poprawić żeby było jeszcze lepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 30.10.2022 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Mig25. Właśnie ze względów, które wymieniłeś zamówiłem tylko montaż pompy (hydrobox i agregat zewnętrzny). Resztę (stojak,przepust przez ścianę i hydraulikę robię sam. Wszystko tak jak powinno być - miedź 35 , i osprzęt na 5/4". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.10.2022 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2022 Czy można coś poprawić żeby było jeszcze lepiej ? 1/ Rozszerzyć zakres krzywej grzewczej +15/35 ; -10/40 , 2/ Delta = > 5 , 3/ Moc cieplna grzejników dla 45/35/20 > od mocy pompy czyli 9 kW, 4/ Zład > 180 l ; trzeba będzie dodać lub zamienić grzejniki na większej mocy i o większym zładzie wodnym Poczytaj;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szmeli 31.10.2022 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2022 1/ Rozszerzyć zakres krzywej grzewczej +15/35 ; -10/40 , 2/ Delta = > 5 , 3/ Moc cieplna grzejników dla 45/35/20 > od mocy pompy czyli 9 kW, 4/ Zład > 180 l ; trzeba będzie dodać lub zamienić grzejniki na większej mocy i o większym zładzie wodnym Poczytaj;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi Dlaczego mam deltę mieć powyżej 5 , przecież najlepsza jest dla pompy praca z niską deltą ? Dzięki za poradę przesledze tamten wątek z linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 31.10.2022 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2022 Bo niska delta to większy przepływ , co w grzejnikach od razu słychać ( oczywiście wszystko zależy od instalacji , może u Ciebie być ok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szmeli 31.10.2022 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2022 Bo niska delta to większy przepływ , co w grzejnikach od razu słychać ( oczywiście wszystko zależy od instalacji , może u Ciebie być ok). Rozumiem , gdybym zasilał grzejniki z pompy to pewnie by się gotowało ale ja zasilam bufor więc bardzo krótki obieg na grubej rurce , obieg na grzejniki jest innym obiegiem i zastanawiam się czy jest różnica w jakości grzania z pompą na powrocie i zasilaniu. Wcześniej przy piecu miałowym była na zasilaniu , teraz instalatorzy przełożyli na powrót , wtedy układ otwarty teraz zamknięty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 01.11.2022 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2022 zastanawiam się czy jest różnica w jakości grzania z pompą na powrocie i zasilaniu. . Nie ma żadnej różnicy, Różnica jest w COP całorocznym dla bufora zamontowanego równolegle a w szeregu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts