Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

No ciekawe :)

Heishamon chyba równolegle ? Bo szeregowo to by znaczyło ,że przechodzą przez nią komendy z modułu Panasonica , chyba ,że tak to zmodyfikowałeś ,że Heishamon również analizuje to co dostaje z modułu , i wysyła to co chce do niego....

Ta wyliczona moc grzejników to jest na styk , mocy minimalnej , czy jakiś zapas jest ?

Szeregowo - komendy z Panasonica nie przechodzą tak często aby był to problem, wystarczy po prostu wstrzymać się z przesyłaniem swoich danych na 1-2 sekundy gdy moduł Panasonica przesyła dane - wtedy tak przerobiony HeishaMon działa transparentnie - przesyła to co do przyszło bez analizowania danych.

Do wyliczonej mocy grzejników wyjściowo doliczam +1*C na wyjściu, to daje wystarczający zapas. Wcześniej zrobiłem żeby było idealnie równo, ale wtedy pompa się wł./wył 1x na godzinę. W efekcie działa to w ten sposób, że w obecnym okresie grzeje kilka godzin (bez przerwy, zwykle 20-25 Hz), przeważnie w czasie gdy jest produkcja z PV (dzień rozpoznaje na podstawie wysokości słońca nad horyzontem).

Największy problem był z ustaleniem odpowiedniej krzywej grzewczej. Instalator przygotował mi krzywą 15*C/28*C, -15*C/40*C, która nie była w 100% odpowiednia, dopiero po wymianie niektórych grzejników jest ona całkiem OK ...Oczywiście pompa przy obecnych temperaturach zewnętrznych taktowałaby jak szalona, bo panelowe grzejniki stalowe mają dopiero jakąś moc od 32*C, dlatego kombinuję jak wyżej.

Zobaczę ile będzie wł./wył. w ciągu całego sezonu i jak to się zachowuje przy temperaturze ~3*C. Wnioski udostępnię po sezonie.

T-cap 3f 9kW

Jeżeli podłączę termostat zewnętrzny do zacisków na płycie głównej i dodatkową pompkę obiegową do zacisków external pump , to jak termostat osiągnie zadaną temperaturę to pompa ciepła przejdzie w stan blokady i wyłączy swoją pompę obiegową i tą dodatkową? Drugie pytanie. Jeżeli przy takim podłączeniu jak wyżej, termostat jeszcze nie osiągnie zadanej temperatury a PC zacznie grzać CWU to też wyłączy dodatkową pompkę obiegową?

Mig25- jeszcze raz dzięki. Instalator niby z firmy , która jest propartnerem Panasa ale to firma , a on jest tylko pracownikiem i to chyba słabym, bo nie bardzo umie odpowiedzieć na pytania i twierdz, że najlepiej to podłączyć pompkę obiegową niezależnie za buforem/sprzęgłem i nic nie wpinać do hydroboxu. (Trochę słabo) Dlatego dziękuję za pomoc z forum.

Właśnie mam kolejny problem . Niby oryginalny czujnik temperatury do zasobnika CWU mi przywiózł (tak twierdzi). Niestety czujnik jest zbyt gruby i nie wchodzi do kapilary w zasobniku cwu. Czujnik ma grubość 7,8mm kapilara wewnątrz 7mm. Jaką grubość ma oryginał?

PAW-TS1 ma średnicę zewnętrzną 6mm.

A co do serwisantów , to przecież żadna nowość , że robią wszystko po najmniejszej linii oporu ,żeby jak najszybciej zrobić i skasować pieniądze , i jeszcze byle pretekstu szukają ,żeby nie uznać gwarancji , tłumacząc to tym ,że tak będzie lepiej i dłużej pompa pracowała :)

Witam od miesiąca posiadam pompę 9kw 3f seria HP.

Do pompy równolegle jest podłączony bufor Galmet 86litrow i dalej instalacja grzejnikowa miedziane rurki plus grzejniki aluminiowe (60L) wody. Pompa obiegowa jest podłączona na powrocie , grzanie na krzywej grzewczej +5(35)-10(40) delta na grzaniu 1K, ustawienie pompy wtórnej na 2 biegu.

Czy można coś poprawić żeby było jeszcze lepiej ?

Czy można coś poprawić żeby było jeszcze lepiej ?

1/ Rozszerzyć zakres krzywej grzewczej +15/35 ; -10/40 ,

2/ Delta = > 5 ,

3/ Moc cieplna grzejników dla 45/35/20 > od mocy pompy czyli 9 kW,

4/ Zład > 180 l ; trzeba będzie dodać lub zamienić grzejniki na większej mocy i o większym zładzie wodnym

Poczytaj;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi

1/ Rozszerzyć zakres krzywej grzewczej +15/35 ; -10/40 ,

2/ Delta = > 5 ,

3/ Moc cieplna grzejników dla 45/35/20 > od mocy pompy czyli 9 kW,

4/ Zład > 180 l ; trzeba będzie dodać lub zamienić grzejniki na większej mocy i o większym zładzie wodnym

Poczytaj;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi

Dlaczego mam deltę mieć powyżej 5 , przecież najlepsza jest dla pompy praca z niską deltą ?

Dzięki za poradę przesledze tamten wątek z linku.

Bo niska delta to większy przepływ , co w grzejnikach od razu słychać ( oczywiście wszystko zależy od instalacji , może u Ciebie być ok).

Rozumiem , gdybym zasilał grzejniki z pompy to pewnie by się gotowało ale ja zasilam bufor więc bardzo krótki obieg na grubej rurce , obieg na grzejniki jest innym obiegiem i zastanawiam się czy jest różnica w jakości grzania z pompą na powrocie i zasilaniu. Wcześniej przy piecu miałowym była na zasilaniu , teraz instalatorzy przełożyli na powrót , wtedy układ otwarty teraz zamknięty .

Witam,

pewnie już takie pytania padły, ale wątek ma 900 stron i ciężko już nawet coś odszukać.

Mam pompę gen. J HP R32 7kW. Przewymiarowane grzejniki używane różnie + bufor 200L z zewn. pompą obiegową. Grzanie wg krzywej grzewczej.

Co sam już zdążyłem zauważyć i może komuś się przyda:

- podobno CWU ma pierwszeństwo, a ja czasami miałem problem z tym, że nawet jeśli CWU spadało niżej niż temp ponownego wygrzania (2st.), i to niżej o 3-4 stopnie to CWU potrafiło się nie włączać. Po restarcie systemu nagle wstawało grzanie. Wychodzi na to, że blokował to parametr max czasu pracy CO, więc dobrze go ustawić na niezbyt długi.

Mam natomiast takie pytania, może ktoś zna dobra odpowiedź ale nie na podstawie instrukcji a własnych doświadczeń:

1. Co zmienia delta T przy parametrze włączenia grzania (zakres 1-15 st.), skoro jeśli pompa się wyłącza po nagrzaniu to wyłącza też swoją wewn. pompę obiegową, więcej temperatura na wejściu i wyjściu jest taka sama. Jedyne co zauważyłem to szybsza praca wbudowanej pompy wody przy ustawieniu 1. Pompa wchodzi na bufor więc sam nie wiem jakie to ma dla mnie znaczenie.

2. Po co pompie informacja czy mam bufor, czy tylko aby sterować zewnętrzną pompą?

3. Co daje ustawienie delta T przy zbiorniku buforowym (zakres 0-10), nie mam pojęcia co zmienia ten parametr w pracy pompy więc nie wiem jak go do końca ustawić poprawnie.

4. Czy ktoś zauważył, że parametr Temperatura zewn. wyłączenia grzania średnio działa ? Mam ustawione na 14 a pompa często dalej chodziła do grzania CO przy 16-17 stopniach, czy to wina grzania wg krzywej ?

5. To samo tyczy się parametru włączenia grzania, on nawet nie jest ujęty w instrukcji obsługi, fabrycznie ustawiony na 0, chyba totalnie nie jest brany pod uwagę ?

Edytowane przez osd