Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

T-CAP 9KW 3F, a sterowanie HeishaMon szeregowo miedzy pompą a modułem internetowym Panasonica, kiedyś o to pytałem na PW - samoróbka działa bezproblemowo.

Właśnie jakiś czas temu napisałem program, który wylicza zapotrzebowanie budynku, potem wylicza ile mocy może wygenerować pompa na minimalnej modulacji i wylicza moc grzejników, jakie mają dla temperatur wyjścia z pompy w przedziale 25-55*C, -5 *C powrót, 20*C otoczenie.

Normalnie temperatura na grzejniki jest wyliczona na podstawie zapotrzebowania budynku, wg. krzywej (obecnie +3*C/34*C -> -15*C/40*C), a gdy temperatura jest > 3*C, to temperatura wyjścia jest ustalana na podstawie mocy pompy aby grzejniki oddały tę moc (czyli właściwie krzywa grzewcza wygląda jak parabola).

HA steruje przesunięciem temperatury i trybem pracy CO/CO+CWU na podstawie sensora REST.

Przesunięcie jest ustalane na podstawie oczekiwanej temperatury wyjściowej wyliczonej w programie.

Tryb pracy jest ustalany w programie na podstawie uśrednionej temperatury w domu, gdy średnia osiągnie oczekiwaną + 0.5*C, to przełącza w tryb CWU, a gdy spadnie do oczekiwanej, znowu włącza CO+CWU (czyli właściwie mam histerezę 0.5*C). Temperatura oczekiwana jest w nocy obniżona o 0.5*C, przez co obecnie chyba tylko raz się włączyło grzanie w nocy.

Wynikowo, po analizie działania powyższego mechanizmu, wystarczy właściwie odpowiednio przystosować krzywą grzewczą i dodać automatyzację w HA, aby w temperaturach powyżej 3*C dodać przesuniecie na podstawie średniej temperatury zewnętrznej, wiatru i zysków ze słońca.

Edytowane przez ham3r

No ciekawe :)

Heishamon chyba równolegle ? Bo szeregowo to by znaczyło ,że przechodzą przez nią komendy z modułu Panasonica , chyba ,że tak to zmodyfikowałeś ,że Heishamon również analizuje to co dostaje z modułu , i wysyła to co chce do niego....

Ta wyliczona moc grzejników to jest na styk , mocy minimalnej , czy jakiś zapas jest ?

Szeregowo - komendy z Panasonica nie przechodzą tak często aby był to problem, wystarczy po prostu wstrzymać się z przesyłaniem swoich danych na 1-2 sekundy gdy moduł Panasonica przesyła dane - wtedy tak przerobiony HeishaMon działa transparentnie - przesyła to co do przyszło bez analizowania danych.

Do wyliczonej mocy grzejników wyjściowo doliczam +1*C na wyjściu, to daje wystarczający zapas. Wcześniej zrobiłem żeby było idealnie równo, ale wtedy pompa się wł./wył 1x na godzinę. W efekcie działa to w ten sposób, że w obecnym okresie grzeje kilka godzin (bez przerwy, zwykle 20-25 Hz), przeważnie w czasie gdy jest produkcja z PV (dzień rozpoznaje na podstawie wysokości słońca nad horyzontem).

Największy problem był z ustaleniem odpowiedniej krzywej grzewczej. Instalator przygotował mi krzywą 15*C/28*C, -15*C/40*C, która nie była w 100% odpowiednia, dopiero po wymianie niektórych grzejników jest ona całkiem OK ...Oczywiście pompa przy obecnych temperaturach zewnętrznych taktowałaby jak szalona, bo panelowe grzejniki stalowe mają dopiero jakąś moc od 32*C, dlatego kombinuję jak wyżej.

Zobaczę ile będzie wł./wył. w ciągu całego sezonu i jak to się zachowuje przy temperaturze ~3*C. Wnioski udostępnię po sezonie.

T-cap 3f 9kW

Jeżeli podłączę termostat zewnętrzny do zacisków na płycie głównej i dodatkową pompkę obiegową do zacisków external pump , to jak termostat osiągnie zadaną temperaturę to pompa ciepła przejdzie w stan blokady i wyłączy swoją pompę obiegową i tą dodatkową? Drugie pytanie. Jeżeli przy takim podłączeniu jak wyżej, termostat jeszcze nie osiągnie zadanej temperatury a PC zacznie grzać CWU to też wyłączy dodatkową pompkę obiegową?

Mig25- jeszcze raz dzięki. Instalator niby z firmy , która jest propartnerem Panasa ale to firma , a on jest tylko pracownikiem i to chyba słabym, bo nie bardzo umie odpowiedzieć na pytania i twierdz, że najlepiej to podłączyć pompkę obiegową niezależnie za buforem/sprzęgłem i nic nie wpinać do hydroboxu. (Trochę słabo) Dlatego dziękuję za pomoc z forum.

Właśnie mam kolejny problem . Niby oryginalny czujnik temperatury do zasobnika CWU mi przywiózł (tak twierdzi). Niestety czujnik jest zbyt gruby i nie wchodzi do kapilary w zasobniku cwu. Czujnik ma grubość 7,8mm kapilara wewnątrz 7mm. Jaką grubość ma oryginał?

PAW-TS1 ma średnicę zewnętrzną 6mm.

A co do serwisantów , to przecież żadna nowość , że robią wszystko po najmniejszej linii oporu ,żeby jak najszybciej zrobić i skasować pieniądze , i jeszcze byle pretekstu szukają ,żeby nie uznać gwarancji , tłumacząc to tym ,że tak będzie lepiej i dłużej pompa pracowała :)

Witam od miesiąca posiadam pompę 9kw 3f seria HP.

Do pompy równolegle jest podłączony bufor Galmet 86litrow i dalej instalacja grzejnikowa miedziane rurki plus grzejniki aluminiowe (60L) wody. Pompa obiegowa jest podłączona na powrocie , grzanie na krzywej grzewczej +5(35)-10(40) delta na grzaniu 1K, ustawienie pompy wtórnej na 2 biegu.

Czy można coś poprawić żeby było jeszcze lepiej ?

Czy można coś poprawić żeby było jeszcze lepiej ?

1/ Rozszerzyć zakres krzywej grzewczej +15/35 ; -10/40 ,

2/ Delta = > 5 ,

3/ Moc cieplna grzejników dla 45/35/20 > od mocy pompy czyli 9 kW,

4/ Zład > 180 l ; trzeba będzie dodać lub zamienić grzejniki na większej mocy i o większym zładzie wodnym

Poczytaj;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi

1/ Rozszerzyć zakres krzywej grzewczej +15/35 ; -10/40 ,

2/ Delta = > 5 ,

3/ Moc cieplna grzejników dla 45/35/20 > od mocy pompy czyli 9 kW,

4/ Zład > 180 l ; trzeba będzie dodać lub zamienić grzejniki na większej mocy i o większym zładzie wodnym

Poczytaj;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi

Dlaczego mam deltę mieć powyżej 5 , przecież najlepsza jest dla pompy praca z niską deltą ?

Dzięki za poradę przesledze tamten wątek z linku.

Bo niska delta to większy przepływ , co w grzejnikach od razu słychać ( oczywiście wszystko zależy od instalacji , może u Ciebie być ok).

Rozumiem , gdybym zasilał grzejniki z pompy to pewnie by się gotowało ale ja zasilam bufor więc bardzo krótki obieg na grubej rurce , obieg na grzejniki jest innym obiegiem i zastanawiam się czy jest różnica w jakości grzania z pompą na powrocie i zasilaniu. Wcześniej przy piecu miałowym była na zasilaniu , teraz instalatorzy przełożyli na powrót , wtedy układ otwarty teraz zamknięty .