Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Witam,

pewnie już takie pytania padły, ale wątek ma 900 stron i ciężko już nawet coś odszukać.

Mam pompę gen. J HP R32 7kW. Przewymiarowane grzejniki używane różnie + bufor 200L z zewn. pompą obiegową. Grzanie wg krzywej grzewczej.

Co sam już zdążyłem zauważyć i może komuś się przyda:

- podobno CWU ma pierwszeństwo, a ja czasami miałem problem z tym, że nawet jeśli CWU spadało niżej niż temp ponownego wygrzania (2st.), i to niżej o 3-4 stopnie to CWU potrafiło się nie włączać. Po restarcie systemu nagle wstawało grzanie. Wychodzi na to, że blokował to parametr max czasu pracy CO, więc dobrze go ustawić na niezbyt długi.

Mam natomiast takie pytania, może ktoś zna dobra odpowiedź ale nie na podstawie instrukcji a własnych doświadczeń:

1. Co zmienia delta T przy parametrze włączenia grzania (zakres 1-15 st.), skoro jeśli pompa się wyłącza po nagrzaniu to wyłącza też swoją wewn. pompę obiegową, więcej temperatura na wejściu i wyjściu jest taka sama. Jedyne co zauważyłem to szybsza praca wbudowanej pompy wody przy ustawieniu 1. Pompa wchodzi na bufor więc sam nie wiem jakie to ma dla mnie znaczenie.

2. Po co pompie informacja czy mam bufor, czy tylko aby sterować zewnętrzną pompą?

3. Co daje ustawienie delta T przy zbiorniku buforowym (zakres 0-10), nie mam pojęcia co zmienia ten parametr w pracy pompy więc nie wiem jak go do końca ustawić poprawnie.

4. Czy ktoś zauważył, że parametr Temperatura zewn. wyłączenia grzania średnio działa ? Mam ustawione na 14 a pompa często dalej chodziła do grzania CO przy 16-17 stopniach, czy to wina grzania wg krzywej ?

5. To samo tyczy się parametru włączenia grzania, on nawet nie jest ujęty w instrukcji obsługi, fabrycznie ustawiony na 0, chyba totalnie nie jest brany pod uwagę ?

Edytowane przez osd

Ad.1 Pompa z serii J ma do wyboru ,albo grzać wg ustawionej delty , albo w wg maksymalnego przepływu ( w H jak się ustawi deltę równą 1 to też jest maksymalny przepływ ). A jakie ma znaczenie przy buforze i grzejnikach to mi trudno się wypowiadać ,bo nie mam. Może być tak ,że przy dużym przepływie z pompy , jest mniejszy przepływ na grzejniki ,ale powracająca woda z grzejników jes wystarczająco wychłodzona ,tak ,że objeg pompy i tak "wciąga" tą zimną wodę i jest ok .

Ad.2 i 3. Nie tylko . Trzeba mieć płytę opcjonalną ,i czujnik temperatury w buforze. Wtedy ustawia się też deltę bufora i pompa stara się go wtedy zagrzać o tą deltę bufora więcej . Czy to jest dobre rozwiązanie czy nie to trudno powiedzieć , bo chyba nikt tu nie ma czujnika w buforze nawet jak ma bufor i płytę opcjonalną...

Jak masz płytę opcjonalną i czujnik w buforze to przetestuj co to daje....

Ad.4 W serwisówce jest napisane ,że pompa wyłączy grzanie ,kiedy temperatura otoczenia będzie większa o 3 stopnie od ustawionej , natomiast włączy grzanie ponownie ,kiedy temperatura na zewnątrz będzie o 1 większa od ustawionej.

Ad.5 To ustawienie włączenia grzania jest dla grzałki ,więc trzeba patrzeć ,czy grzałka się włącza podczas normalnego grzania ( nie podczas defrostu).

@MiG25

Dzięki za wyjaśnienia,

co do 1 - więc faktycznie to u mnie przy buforze i drugiej pompie chyba nie ma różnicy poza inną wydajnością pompy wewnętrznej, bo w sumie co nie ustawie to grzeje tak samo wg krzywej tylko zmienia się szybkość pompy wewn.

2,3 - mam dodatkową płytę i czujnik temp w buforze, i faktycznie po ustawieniu wyższej delty chce dobić wyżej.

4,5 - to sporo wyjaśnia.

Mam pompę gen. J HP R32 7kW. Przewymiarowane grzejniki używane różnie + bufor 200L z zewn. pompą obiegową. Grzanie wg krzywej grzewczej.

- Co zmienia delta T przy parametrze włączenia grzania (zakres 1-15 st.), skoro jeśli pompa się wyłącza po nagrzaniu to wyłącza też swoją wewn. pompę obiegową, więcej temperatura na wejściu i wyjściu jest taka sama. Jedyne co zauważyłem to szybsza praca wbudowanej pompy wody przy ustawieniu 1. Pompa wchodzi na bufor więc sam nie wiem jakie to ma dla mnie znaczenie.

Moc PC ; Q = 1,163 dT x V ;

...gdzie V - to prędkość przepływu w m3/h;

............Q - moc w kW;

...........dT - w stopniach K*

1/Jeżeli grzejniki (tzw; duży obieg ;bufor-grzejniki ) nie odbiorą mocy cieplnej wytworzonej przez pompę ciepła w tzw; małym obiegu ( PC - bufor ) - to PC się wyłączy,

2/ Włączy się jeżeli zapotrzebowanie ciepła będzie większe od mocy cieplnej zgromadzonej w buforze,

3/ Mając możliwość regulacji dT i V - ustawiamy optymalne warunki pracy PC dla danego budynku

Jeszcze odnośnie podłączenia termostatu do płyty głównej. Mam model WH-SQC09H3E8.

Na płycie nie mam zworki (jak się tu opisywało)

Extra pump jest ( czyli tu mogę podłączyć bezpośrednio dodatkową pompę obiegową wychodzącą z bufora). Gdzie natomiast podłączyć termostat typu ON/OFF ?

Nie mogę załadować foty więc opiszę styki od góry

1.OLP Booster heater

2. Room temp zone 1

3. Outdoor air sensor

4. Tank sensor ( tu jest czujnik od temp. zasobnika cwu)

5. External control 1

6. Rem controler ( tu jest panel z drzwiczek)

7. Boiler contact

8. Extra pump

9. Booster heater

Czy w tym modelu da się podpiąć zewnętrzny termostat?

Dziękuję za pomoc.

Jeszcze jedno pytanie. Żeby włączała się dodatkowa pompa obiegowa ( którą podłączę pod styki "Extra pump") trzeba jeszcze coś ustawić w menu , czy po prostu będzie działać jednocześnie z pompą wewnętrzna PC?

Edytowane przez buldog1111

Mam dwa pytania do powyższej dyskusji :

1. czy w pompie za buforem na obiegu grzejnikowym, jest jakkolwiek sterowana wydajność przez PC czy tylko on/off + oczywiście ewentualne ustawienia na samej pompie obiegowej ??

2. czy można skonfigurować PC tak że będzie sobie pracowała przez X h sprężarka i po wyłączeniu sprężarki, zagrzaniu układu pozostawimy włączoną pompę obiegu grzejnikowego przy wyłączonym grzaniu PC, chodzi o to by rozładować zagrzaną wodę w buforze. Podobna historia przy grzaniu cwu, pompa mogłaby pchać ciepło z bufora na grzejniki podczas pracy PC na grzaniu CWU

Pytam ponieważ obecnie moja PC pracuje przez 3-4h rano i po wyłączeniu mam w buforze 80l wody o temp, ~35-38 stopni która sobie do następnego poranka stygnie.

Nie grzeję jeszcze w ciągu dnia ale w czasie grzania CWU grzejniki mogłyby być zasilane ciepłem z bufora.

Tak mi się przynajmniej wydaje że byłoby optymalniej ..... ? Choć z drugiej strony oczywiście bardziej wychłodzony bufor to więcej pracy PC do zagrzania tego ponownie do żadanej temperatury, ale komfort chyba lepszy (brak takiego wychłodzenia grzejników)

1. On/OFF

2. Bez sensu. W/g Twojej stopki masz więcej wody w układzie (rury+grzejniki) niż w samym buforze. Pompa przemieli taką ilość w kilka minut i buforek rozładowany. Jak chcesz to podłącz pompę obiegową bezpośrednio pod 230V. Wyłącz PC i zobacz jak szybko wyciągnie Ci tą odrobinę zmagazynowanej energii z bufora. PC musi potem nadrobić tą stratę. To tylko moje zdanie. Więc niech inni się wypowiedzą. Ale zawsze najgorszy jest start przy zimnym układzie. ( nie ważne co jest źródłem ciepła)

Co do Twojego bufora. Bufor to 1000l w górę. W sumie to masz sprzęgło hydrauliczne.

PS. Mig - dzięki

Edytowane przez buldog1111

On/Off ,ale trzeba pamiętać w jaki sposób mamy ustawioną pompę( a w zasadzie czy mamy ustawiony termostat ,czy nie).

Jeśli nie mamy ustawionego termostatu ,to obiegówki (wewnetrzna i z ext. Pump) będą chodziły zawsze ,dopóki pompa nie przelaczy się na grzanie wody albo sama pc nie zostanie wyłączona (przez przycisk z dioda albo harmonogram).

Panasonic tak to wymyślił, że pompa ciągle sprawdza temperatury wody po to ,żeby wiedzieć kiedy włączyć i wyłączyć sprezarke ,a do tego potrzebna jest informacja z układu ,stąd obiegówki non stop pracują.

Przy termostacie dodatkowo jest tak ,ze pompa wyłącza obiegówki, kiedy dostanie sygnal off z termostatu ,a jak jest on z termostatu to zalacza obiegówki i odczytuje temperatury wody ,i zazwyczaj jest tak ze zalacza sprezarke ,ale może zdarzyć się, że krzywa jest za nisko i mimo to sprezarki nie wlaczy( trzeba wtedy dopasować krzywa).

A co do samego bufora ,to jak najbardziej jest go za mało, żeby przejmować się ciepłem w nim zgromadzonym ,pompa w pare minut to nadrobi ,a tak przynajmniej ciepło w kotlowni bedzie( można tam przykręcić grzejnik)

1. czy w pompie za buforem na obiegu grzejnikowym, jest jakkolwiek sterowana wydajność przez PC czy tylko on/off + oczywiście ewentualne ustawienia na samej pompie obiegowej ??

2. czy można skonfigurować PC tak że będzie sobie pracowała przez X h sprężarka i po wyłączeniu sprężarki, zagrzaniu układu pozostawimy włączoną pompę obiegu grzejnikowego przy wyłączonym grzaniu PC, chodzi o to by rozładować zagrzaną wodę w buforze. Podobna historia przy grzaniu cwu, pompa mogłaby pchać ciepło z bufora na grzejniki podczas pracy PC na grzaniu CWU

Pytam ponieważ obecnie moja PC pracuje przez 3-4h rano i po wyłączeniu mam w buforze 80l wody o temp, ~35-38 stopni która sobie do następnego poranka stygnie.

Nie grzeję jeszcze w ciągu dnia ale w czasie grzania CWU grzejniki mogłyby być zasilane ciepłem z bufora.

Tak mi się przynajmniej wydaje że byłoby optymalniej ..... ? Choć z drugiej strony oczywiście bardziej wychłodzony bufor to więcej pracy PC do zagrzania tego ponownie do żadanej temperatury, ale komfort chyba lepszy (brak takiego wychłodzenia grzejników)

Dlaczego nie ustawiłeś grzania CO na krzywej grzewczej ?

Mam na krzywej grzewczej, ale mam stosunkowo duże uzyski słoneczne więc na teraz wystarcza że PC pracuje sobie rano przez 4h (4:00 - 8:00), przy temperaturach >= 10 st potrafi się 3-4 razy wyłączyć przez te 4h, dla temp < 10 st pracuje te 4h ciągle modulując, chyba że w okolicy 2-3st robi defrosty. Nie widzę sensu włączania PC na cały dzień żeby modulowała i taktowała cały czas.

To taka trochę dyskusja akademicka co by było gdyby i co można by było zrobić lepiej.

Oczekuję jak najniższego zużycia energii bez utraty komfortu cieplnego w domu.

PC mam od maja, pewne obserwacje w zakresie CWU już mam, teraz w związku z uruchomieniem grzania CO przyszła kolej na weryfikację możłiwości konfiguracji i konfiguracji grzania CO.

Edytowane przez a.gwozdz

Nie chcę grzebać czy przerabiać, zastanawiam się nad możliwościami tymi która daje sama PC.

Czyli konfiguracja tego co jest możliwe.

Mam termostat ale mam go w salonie i żeby nim sterować ogrzewaniem to nie był najszczęśliwszy pomysł (w chwili obecnej nie korzystam z niego - jest wyłączony), musiałbym go przenieść do pokoju na poddaszu (tego najzimniejszego) a w reszcie pomieszczeń skręcić zawory, może spróbuję.

Na razie czekam na korzystniejsze warunki - czyli zimniej i mniej słońca, bo na razie to nie grzanie a zawracanie dupy.

Nie chcę grzebać czy przerabiać, zastanawiam się nad możliwościami tymi która daje sama PC.

- Czyli konfiguracja tego co jest możliwe.

- Mam termostat ale mam go w salonie i żeby nim sterować ogrzewaniem to nie był najszczęśliwszy pomysł (w chwili obecnej nie korzystam z niego - jest wyłączony), musiałbym go przenieść do pokoju na poddaszu (tego najzimniejszego) a w reszcie pomieszczeń skręcić zawory, może spróbuję..

Najkorzystniej to;

- bufor zamontować na powrocie a nie jako sprzęgło,

- skasować pompę obiegową,

- w pełni wykorzystać krzywą grzewczą

Nie wiem jak masz ustawione do końca ale ja mam bufor równolegle jak by jako sprzęgło, grzanie wg krzywej i faktycznie pompa obiegowa w PC czasami się wyłącza ale zewnętrzna obiegówka CO podłączona pod PC chodzi cały czas, PC jej nie wyłącza. Zauważyłem, że po pewnym czasie pompa załącza swoją obiegówkę, pewnie jak temp układu trochę spadnie, potem ew. dogrzeje całość, pompa PC jeszcze trochę chodzi pewnie aby wyrównać temp bufora i PC i znów się wyłącza. Sprawdza się to póki co dość OK, stosunek włączeń pompy do czasu pracy jest bliski 1, i każdorazowo pompa chodzi minimum ok niecałej godziny lub więcej. Z tego co wyczytałem jest to poprawne.

Najkorzystniej to;

- bufor zamontować na powrocie a nie jako sprzęgło,

- skasować pompę obiegową,

- w pełni wykorzystać krzywą grzewczą

Taką propozycję dawałem instalatorowi ale nie był skłonny tak to robić, twierdził że sprzęgło jest potrzebne gdyby grzejniki były pozakręcane oraz żeby zapewnić zład do defrostów,

Mówił że do grzejników robią tak i jest dobrze.

Teoretycznie można zrobić bypas i puścić wszystko na obiegowej z PC ale jak rozumiem wtedy nie mogę mieć wszędzie skręconych termo zaworów na grzejnikach bo musi być zapewniony przepływ prze grzejniki.

Inna kwestia że dzisiaj jak poszedłem zerknąć na obiegówkę obiegu grzejnikowego to wydawało się że pracowała (podczas grzania CWU) - tzn była włączona bo świeciły się na niej diody trybu pracy ......

@OSD tak mam ustawiony bufor jako sprzęgło, czyli krótki obieg między PC a 'buforem' na obiegówce PC, oraz duży obieg na grzejniki z pompą Aplha1 L 25-60

przy około 10 stopniach i więcej temp zew. zaczyna się taktowanie. PC pracuje ~1h i wyłącza sie na kilkanaście minut - patrz wykres

20221102_CO_i_CWU.jpg