Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Ja nie narzekam - dyskutuję i wymieniam się doświadczeniem.

Co do zużycia ee na harmonogramie jak wyżej wygląda to tak.

Te 2 dni powyżej 9 kWh to były jakieś takie zimniejsze chyba a i tak w domu temperatura jest w okolicach 23stopni, w nocy chłodniej co nam akurat odpowiada, na ten moment w sypialni mam ciągle uchylone okno, pomimo porannych spadków temp do 1-2 stopni, i w sypialni nie było chłodniej niż 20 stopni.

CWU grzane raz dziennie zżera ~2kWh przeważnie niecałe 2kWh.

Za cały listopad PC wciągnęła 180 kWh, Co + CWU, szacuję że CWU ~50 kWh - odczyty z podlicznika

@Szmeli masz grzejniki ?? Zwróć proszę uwagę że dom w technologii szkieletowej nagrzewa i wychładza się ciut inaczej niż murowany. W szkieletorze nie ma praktycznie wcale akumulacji bo nie ma w czym się ciepło akumulować. To takie powietrze owinięte w ocieplenie ;).

Dorzuciłem wykres KG jaki mam od października.

Zużycie ee Październik 2022.jpg

20221004_KG.JPG

Edytowane przez a.gwozdz

Ja nie narzekam - dyskutuję i wymieniam się doświadczeniem.

Co do zużycia ee na harmonogramie jak wyżej wygląda to tak.

Te 2 dni powyżej 9 kWh to były jakieś takie zimniejsze chyba a i tak w domu temperatura jest w okolicach 23stopni, w nocy chłodniej co nam akurat odpowiada, na ten moment w sypialni mam ciągle uchylone okno, pomimo porannych spadków temp do 1-2 stopni, i w sypialni nie było chłodniej niż 20 stopni.

CWU grzane raz dziennie zżera ~2kWh przeważnie niecałe 2kWh.

Za cały listopad PC wciągnęła 180 kWh, Co + CWU, szacuję że CWU ~50 kWh - odczyty z podlicznika

@Szmeli masz grzejniki ?? Zwróć proszę uwagę że dom w technologii szkieletowej nagrzewa i wychładza się ciut inaczej niż murowany. W szkieletorze nie ma praktycznie wcale akumulacji bo nie ma w czym się ciepło akumulować. To takie powietrze owinięte w ocieplenie ;).

Dorzuciłem wykres KG jaki mam od października.

Mam aluminiowe , z tym nie nagrzewaniem się ścian w budynku szkieletowym to nie wiem jak jest bo nie mam doświadczeń, u mnie gazobeton i tynk cem-wapienny.

Na ileś tam przestudiowałem , sprężarka w tych temperaturach aktualnie , czyli około 10st nie pracuje krócej niż 15 min co wg Stanisława Głodnego jest ok więc nie będę wymyślał . Pewnie wolałbym żeby zmodulowała do 0.6kw i działała 1h a potem 1h przerwy no ale . Aktualnie mam dobowo 23 załączenia i 8h pracy sprężarki , ktoś powie że źle ale przy 60 litrach wody w instalacji to chyba świetny wynik , będę wdzięczny za mądre rady .

Mam jeszcze jedno pytanko ,internet podaje że najlepsze grzejniki niskotemperaturowe to regulusy ale one mają tak małą pojemnosc wodną że wg tego co piszecie nie nadają się do pompy ciepła i kto ma rację skoro taki grzejnik metrowy ma 0.5 litra wody to jak duży przepływ musiałby być żeby oddał dużo energii do domu ?

Edytowane przez Szmeli

Na ileś tam przestudiowałem ,

Aktualnie mam dobowo 23 załączenia i 8h pracy sprężarki ,

będę wdzięczny za mądre rady .

Radę otrzymałeś w poście #17967

- nic mądrzejszego nikt nie wymyślił,

- należy tylko to wcielić w życie

Markowe grzejniki to Kermi V33 ;

- mają dużą pojemność,

- b; dobre opinie,

- https://www.tukado.pl/kategoria-1-V33_wysokosc_600-13381975271343.html

Im większa będzie moc cieplna grzejników - tym korzystniej ,

Zobacz propozycje dla Magik Cz-wa ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page895

Edytowane przez Andrzej5101

Wspomniał ktoś o grzejnikach regulus. Posiadam takie.bardzo sobie chwalę. 15lat przepracowały z kotłem na ekogroszek. Teraz będą spinane z PC. Mam je przewymiarowane dzięki temu w duże mrozy nigdy nie przekroczyłem 45 na zasilaniu. Ogólnie chodzą na 37-38°. ( ulubiona temp. w pomieszczeniach 23°) Powiem tak. Bardzo sprawne grzejniczki. Letnia woda w rurze a one już oddają sprawnie ciepło. Budowa podobna do chłodnicy samochodowej. Duża samoistna konwekcja. Lekkie i bardzo mała pojemność wody. (To raz wada raz zaleta). Ze względu na małą pojemność robię system z 200 litrowym buforem /sprzęgłem. Myślę , że się sprawdzą zPC. Dam znać jak to chodzi razem.

Idąc za radą w tym tygodniu wymieniłem jeden z grzejników 55x70x10 na trzyplytowy 90x110 k33 moc 3627W

Ps. Andrzej te moje grzejniki to jednak nie Kermi a Viessmann

Co do tej wymiany to mam pytanie czy do PC ważniejsza jest moc grzejnika czy pojemność wodna? Dlaczego pytam bo ten co zdemontowałem (55×70×10) ma moc większą niż inny z moich grzejników (55×80×7), ktory moglbym zastapic ale zaś ten ma większą pojemność wodną.

Edytowane przez Magik Cz-wa

1/ wymieniłem jeden z grzejników 55x70x10 na trzyplytowy 90x110 k33 moc 3627W

2/ czy do PC ważniejsza jest moc grzejnika czy pojemność wodna?

ad1/ Zgodnie z obliczeniami z #17903 ;

Suma mocy dla 45/35/20 C to = 2788 W + 883 W = 3671 W

Minimum to ; 3900 W;

Optimum to ; 4500 W

Czyli z grubsza do optimum brakuje ok; 900 W ;

- czyli należy dołożyć do istniejącej mocy cieplnej grzejników ok ;900 W dla 45/35/20 C,

Wg;https://www.tukado.pl/produkt-21-KERMI_V33_900x1100_-_Grzejnik_plytowy-12982818416065-13381975339745.html

- grzejnik 90 x 110 to 1779 W - dla 55/45/20 co daje = 1779 x 0,5779 = 1028 W - dla 45/35/20 C

ad2/ Oba parametry są istotne

ad1/ Zgodnie z obliczeniami z #17903 ;

Suma mocy dla 45/35/20 C to = 2788 W + 883 W = 3671 W

Minimum to ; 3900 W;

Optimum to ; 4500 W

Czyli z grubsza do optimum brakuje ok; 900 W ;

- czyli należy dołożyć do istniejącej mocy cieplnej grzejników ok ;900 W dla 45/35/20 C,

Wg;https://www.tukado.pl/produkt-21-KERMI_V33_900x1100_-_Grzejnik_plytowy-12982818416065-13381975339745.html

- grzejnik 90 x 110 to 1779 W - dla 55/45/20 co daje = 1779 x 0,5779 = 1028 W - dla 45/35/20 C

ad2/ Oba parametry są istotne

Ad.1 Czyli było 3671 - 300( ten zdemontowany) + 1028( ten nowy) = 4499W Czyli prawie idealnie

Ad.2 to wiem ale który lepszy 55x80x7(240W) czy 55x70×10(300W ale mniejsza pojemnosc wodna, waty wynikaja z większego radiatora)?

Ad.1 Czyli było 3671 - 300( ten zdemontowany) + 1028( ten nowy) = 4499W Czyli prawie idealnie

Mnie wychodzi 4399 W

Ad.2 to wiem ale który lepszy 55x80x7(240W) czy 55x70×10(300W ale mniejsza pojemnosc wodna, waty wynikaja z większego radiatora)?

Zamienić - to na grzejnik o dużo większej mocy i tym samym większej pojemności wodnej

Szmeli . Ja te Regulusy mam tak. Z kotłowni do każdej rozdzielnicy (mam dwie) miedziana rura 28. Z rozdzielnic do grzejników pex 16. Przepływy. Hmmm. Jak grzeję tylko parter pompka obiegowa LFP 25por40c chodzi na 1 biegu (30W) jak puszczę także na piętro to przełączam na 2 bieg (45W) .Deltę mam 5° .

Mig25 pytałeś czemu bufor jako sprzęgło.

1. Obawiałem się , że przy buforze na powrocie i konieczności zachowania dużego przepływu, będzie szumieć w rurach. ( w układzie który opisałem wyżej przełączenie pompki na 3 bieg generuje szumy w instalacji)

2. Zależało mi na zachowaniu możliwości oddzielnego sterowania obiegami ( parter, piętro)

Żeby ograniczyć stratę buforową kupiłem bufor, który ma na górze (suficie) wspawaną mufę 5/4 , więc z niej wezmę zasilanie i rozdzielę na 2 niezależne obiegi. Czy to się sprawdzi ???? Nie wiem. Zobaczymy jak przerobię instalację. Może w tym tygodniu się uda.

Mig25. Dwie pompy Wilo pico plus 25-1/4 już czekają. Dwa termostaty bezprzewodowe są w drodze. Prosty układ do sterowania pompami (na dwuch przekaźnikach) będzie w rozdzielnicy przy pompie. Dzięki przekaźnikom termostaty i pompy obiegowe będą niezależne od siebie a do PC podłączę się tylko pod styki Extra pump i termostat.

Jak się ogarnę to poproszę o pomoc w kwestii dostania się do menu serwis i uaktywnienia termostatu zewnętrznego.

Pozdrawiam

Tego się nie ustawia w menu serwisowym , tylko w ustawienia instalatora / ustawienia serwisowe / Strefa & Czujnik ,i tam trzeba wybrać termostat pokojowy zewnętrzny . Do tego masz dostęp.

Masz jakiś już schemat połączeń tego układu ? Trzeba by "rozmnożyć styki termostatów tymi przekaźnikami ... Powinno się dać....

Edytowane przez MiG25

Wymyśliłem to tak:

Przekaźniki przemysłowe R4 230W Z podstawami montażowymi do rozdzielnicy przy PC.

Jeden termostat bezprzewodowy będzie podawał napięcie na jedną cewkę przekaźnika. Drugi na drugą. Pod jedną parę styków NO w obu przekaźnikach dam obwód termostatu zewnętrznego z PC. Pod drugą parę styków NO w obu przekaźnikach dam obwód

zasilania do pomp obiegowych z wyjścia Extra pump. W sumie to nawet nie trzeba brać zasilania z Extra pump, tylko podać pod styki przekaźników fazę z sieci do zasilania pomp obiegowych.

Gdy termostat zadziała (chcę grzania) to zewrze styki i poda napięcie na cewkę przekaźnika. Przekaźnik zewrze styki i zamknie obwód termostatu zewnętrznego w PC. PC zacznie grzać. W tym samym czasie w przekaźniku zewrze się drugą para styków i da zasilanie do pompy obiegowej za buforem. Drugi termostat analogicznie. Powinno działać.