Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Ja z tej instrukcji widzę ,że KPG są czerwone , a KPD są niebieskie , więc jeśli zasilania są podłączone pod czerwone to jest ok.

Zwróć uwagę że zdjęcie jest obrócone w stosunku do schematu. Zdjęcie robiłem od przodu zbiornika (przyłącza są od strony ściany)

Na zdjęciu sytuacja jest taka:

zasobnik2.jpg

zasobnik1.jpg

Ok , widzę teraz o co chodzi , za bardzo mi te czerwone i niebieskie plastiki zasugerowały....

Ale wg mnie to jest widok z dołu ( na schemacie) , i bufor wcale nie jest obrócony , jak to cyferkami zaznaczyłeś.

Ja bym to sprawdził organoleptycznie , odkręcił każde przyłącze po kolei i zobaczył dokąd sięgają rury w tym buforze , jeśli na doł to są wyjścia , a na górze są wejścia.

Edytowane przez MiG25

Witam Wszystkich. Na starcie życząc dużo zdrowia i pogody ducha dla nadchodzących cen EE.

Od niedawna posiadam Panasonica TCap 12kW 3 faz, posiadam też od dłuższego czasu inną PC, ale tam jest nieco inaczej.

Czy ustawiając deltę na np.4, pompa pracując na krzywej grzewczej ma priorytet temp.4deg pomiędzy zasilaniem i powrotem, a dopiero potem kieruje się ustawieniami krzywej grzewczej?

Mam układ grzejniki z buforem i ciekawi mnie jak to wygląda z ustawieniami tej delty.

Jakiej aplikacji używacie do zdalnego sterowania z poziomu tableta/smartfona? Czy Smart Cloud to jedyna możliwość?

Dziękuję. Pozdrawiam.

Od niedawna posiadam Panasonica TCap 12kW 3 faz,

Mam układ grzejniki z buforem i ciekawi mnie jak to wygląda z ustawieniami tej delty..

Masz b; dobrą pompę,

Jeżeli masz bufor wpięty równolegle + ewentualnie pompy obiegowe za buforem;

- to jeżeli nie masz ; tzw; płyty opcjonalnej PCB CZ-NS4P,

- to delta wg; sterownika PC dotyczy tylko obiegu; PC-bufor,

Krzywa grzewcza - to jedno,

Delta - to drugie

Obniżacie temperaturę na noc ?

Zastanawiam się właśnie czy lepiej w sypialni na głowicach termostatycznych dać jeden stopień mniej czy całą krzywą grzewczą zrobić -1 ?

Teoretycznie przy obniżaniu krzywej grzewczej, później trzeba o ten stopien wszystko podgrzać, razem z podłogówkami.

Masz b; dobrą pompę,

Jeżeli masz bufor wpięty równolegle + ewentualnie pompy obiegowe za buforem;

- to jeżeli nie masz ; tzw; płyty opcjonalnej PCB CZ-NS4P,

- to delta wg; sterownika PC dotyczy tylko obiegu; PC-bufor,

Krzywa grzewcza - to jedno,

Delta - to drugie

Dzięki.

Mógłbyś zatem przybliżyć mi jak powinno wyglądać jej ustawienie w układzie jaki podałeś tzn.bufor?

Jaką wartość powinienem ustawić?

Dziękuję.

Mam pytanie, stoję przed wyborem pompy. Temat trochę zgłębiłem.

Zastanawiam się nad Panasoniciem gen. J 7kW. Zastanawia mnie jeden temat. Mieszkam w V. strefie, Panasonic pracuje do -20C. Czy ta pompa da radę w V strefie? Pompa pod grzejniki.

Edytowane przez PPyrek

Mam pytanie, stoję przed wyborem pompy. Temat trochę zgłębiłem.

Zastanawiam się nad Panasoniciem gen. J 7kW. Zastanawia mnie jeden temat. Mieszkam w V. strefie, Panasonic pracuje do -20C. Czy ta pompa da radę w V strefie? Pompa pod grzejniki.

takie rzeczy się liczy a nie strzela w ciemno.

Nikt nie wie jakie masz realne zapotrzebowanie na ciepło. Są tabele doboru Panasonica. W zależności od strefy, zapotrzebowania na ciepło budynku i oczekiwanej temperatury załączenia grzałek (lub 2 źródła ciepła) dobiera się urządzenie.

Czy pompa powietrzna da rade w 5 strefie? Da. Ale sztuka tak dobrać urządzenie, żeby nie taktowała jak będzie cieplej i żeby to wszystko miało sens ekonomiczny.

Zrób faktycznie OZC a nie z kalkulatora, wrzuć wyniki, pewnie ktoś załączy grafikę z manuala Panasa to sobie coś zadecydujesz.

Panowie, jak często pojawiają się u Was defrosty i jak długo trwają?

Od 6 miesięcy mam Aquarea SDC 9 kW 3 fazową, generacja H. Wcześniej (w tym samym domu), przez 10 lat miałem Atlantic Alfea Excelia TRI 11 kW, która zmarła śmiercią bolesną.

U mnie praca pompy i defrosty wyglądają tak jak na obrazku poniżej. Wydaje mi się, że to generalnie jest OK ale zastanawia mnie czas trwania defrostów. Moim zdaniem jest on za długi - wg danych z falownika Fronius trwają one około 30min. Nie wiem też czy defrost odbywa się tylko w Mode 1 czy również w Mode 2.

Nie wiem jak to było w przypadku poprzedniej PC, bo tam nie miałem możliwości sprawdzenia tego.

W Panasoniku nie mam dostępu do Service Cloud (mój instalator twierdzi, że nie może mi takiego dostępu udzielić). Dane ze Smart Cloud są mało precyzyjne.

Dom jest duży, dobrze docieplony i izolowany (58 kWh/m2 rocznie), ma wszystkie potrzebne gadżety, ogrzewanie 100% podłogowe i ścienne, PC jest ustawiona na grzanie w taryfie G12w.

Defrost 18.11.jpg

Edytowane przez Navy1

Panowie, jak często pojawiają się u Was defrosty i jak długo trwają?

Od 6 miesięcy mam Aquarea SDC 9 kW 3 fazową, generacja H. Wcześniej (w tym samym domu), przez 10 lat miałem Atlantic Alfea Excelia TRI 11 kW, która zmarła śmiercią bolesną.

U mnie praca pompy i defrosty wyglądają tak jak na obrazku poniżej. Wydaje mi się, że to generalnie jest OK ale zastanawia mnie czas trwania defrostów. Moim zdaniem jest on za długi - wg danych z falownika Fronius trwają one około 30min. Nie wiem też czy defrost odbywa się tylko w Mode 1 czy również w Mode 2.

Nie wiem jak to było w przypadku poprzedniej PC, bo tam nie miałem możliwości sprawdzenia tego.

W Panasoniku nie mam dostępu do Service Cloud (mój instalator twierdzi, że nie może mi takiego dostępu udzielić). Dane ze Smart Cloud są mało precyzyjne.

Dom jest duży, dobrze docieplony i izolowany (58 kWh/m2 rocznie), ma wszystkie potrzebne gadżety, ogrzewanie 100% podłogowe i ścienne, PC jest ustawiona na grzanie w taryfie G12w.

[ATTACH=CONFIG]462191[/ATTACH]

Na licznik nie masz co patrzeć bo po defroscie pompa musi nadrobić ciepło to co poszło podczas defrostu . U mnie też jest większy pobór tak przez około 30minut .Na wykresie widać jaki pobierała pompa prąd elektryczny.

Przechwytywani3e.JPG

Edytowane przez acros

zastanawia mnie czas trwania defrostów.

Moim zdaniem jest on za długi - trwają one około 30min.

czy defrost odbywa się tylko w Mode 1 czy również w Mode 2.

ogrzewanie 100% podłogowe i ścienne, PC jest ustawiona na grzanie w taryfie G12w.

[ATTACH=CONFIG]462191[/ATTACH]

Gdy temperatura na powrocie jest poniżej 27C dla pomp 2-wu wentylatorowych;

- wtedy pompa wyłącza pompę obiegową i przechodzi do odladzania gorącymi parami,

- dla wersji H i nowszych, w Mode 2 słychać " piłowanie sprężarki " ,

Cześć, czy ktoś może podpowiedzieć jak to jest z defrostem, chodzi mi czy przy każdym defroscie jest zatrzymanie sprężarki i zliczenie podwójnie Liczba zadań w serwisie Cloud ? Bo u mnie za każdym razem tak mi się wydaje zlicza plus 2 .Aquarea 9 kW 1 fazowa, generacja J.

[ATTACH=CONFIG]462194[/ATTACH]

Jak masz jednowentylatorową , to tak , każdy defrost to zatrzymanie sprężarki.

A jak to zlicza , to już nie wiadomo , są pompy co zliczają tlko włączenie sprężarki ( i chyba tak powinno być) ,ale też są użytkownicy ,którym zlicza i włączenie i wyłączenie sprężarki ( stąd zawsze parzysta liczba przy wyłączonej sprężarce).

W pompach z dwoma wentylatorami , jeśli jest deicemode 1 to spręzarka się nie zatrzymuje , jeśli deice mode 2 , to się zatrzymuje , tak w skrócie.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Pompa obiegowa na pewno wyłącza się przynajmniej w części czasu trwania defrostu - to słyszę stojąc obok jednostki wewn.

Sprawdzę jeszcze odgłos i częstotliwość pracy sprężarki (poproszę instalatora o kilka screenów z jego Service Cloud).

Może być tak ,że przez pewną chwilę odszrania się w deice mode 1 , a jak temperatura wody spadnie poniżej tych 27 , to się zatrzymuje i kontynuje odszranianie w deice mode 2 .....