Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

MiG25 napisał:
Ja z tej instrukcji widzę ,że KPG są czerwone , a KPD są niebieskie , więc jeśli zasilania są podłączone pod czerwone to jest ok.

Zwróć uwagę że zdjęcie jest obrócone w stosunku do schematu. Zdjęcie robiłem od przodu zbiornika (przyłącza są od strony ściany)

Na zdjęciu sytuacja jest taka:

zasobnik2.jpg

zasobnik1.jpg

Ok , widzę teraz o co chodzi , za bardzo mi te czerwone i niebieskie plastiki zasugerowały....

Ale wg mnie to jest widok z dołu ( na schemacie) , i bufor wcale nie jest obrócony , jak to cyferkami zaznaczyłeś.

Ja bym to sprawdził organoleptycznie , odkręcił każde przyłącze po kolei i zobaczył dokąd sięgają rury w tym buforze , jeśli na doł to są wyjścia , a na górze są wejścia.

Edytowane przez MiG25

Witam Wszystkich. Na starcie życząc dużo zdrowia i pogody ducha dla nadchodzących cen EE.

Od niedawna posiadam Panasonica TCap 12kW 3 faz, posiadam też od dłuższego czasu inną PC, ale tam jest nieco inaczej.

Czy ustawiając deltę na np.4, pompa pracując na krzywej grzewczej ma priorytet temp.4deg pomiędzy zasilaniem i powrotem, a dopiero potem kieruje się ustawieniami krzywej grzewczej?

Mam układ grzejniki z buforem i ciekawi mnie jak to wygląda z ustawieniami tej delty.

Jakiej aplikacji używacie do zdalnego sterowania z poziomu tableta/smartfona? Czy Smart Cloud to jedyna możliwość?

Dziękuję. Pozdrawiam.

MartyyMcFly napisał:

Od niedawna posiadam Panasonica TCap 12kW 3 faz,

Mam układ grzejniki z buforem i ciekawi mnie jak to wygląda z ustawieniami tej delty..

Masz b; dobrą pompę,

Jeżeli masz bufor wpięty równolegle + ewentualnie pompy obiegowe za buforem;

- to jeżeli nie masz ; tzw; płyty opcjonalnej PCB CZ-NS4P,

- to delta wg; sterownika PC dotyczy tylko obiegu; PC-bufor,

Krzywa grzewcza - to jedno,

Delta - to drugie

Obniżacie temperaturę na noc ?

Zastanawiam się właśnie czy lepiej w sypialni na głowicach termostatycznych dać jeden stopień mniej czy całą krzywą grzewczą zrobić -1 ?

Teoretycznie przy obniżaniu krzywej grzewczej, później trzeba o ten stopien wszystko podgrzać, razem z podłogówkami.

Andrzej5101 napisał:
Masz b; dobrą pompę,

Jeżeli masz bufor wpięty równolegle + ewentualnie pompy obiegowe za buforem;

- to jeżeli nie masz ; tzw; płyty opcjonalnej PCB CZ-NS4P,

- to delta wg; sterownika PC dotyczy tylko obiegu; PC-bufor,

Krzywa grzewcza - to jedno,

Delta - to drugie

Dzięki.

Mógłbyś zatem przybliżyć mi jak powinno wyglądać jej ustawienie w układzie jaki podałeś tzn.bufor?

Jaką wartość powinienem ustawić?

Dziękuję.

Mam pytanie, stoję przed wyborem pompy. Temat trochę zgłębiłem.

Zastanawiam się nad Panasoniciem gen. J 7kW. Zastanawia mnie jeden temat. Mieszkam w V. strefie, Panasonic pracuje do -20C. Czy ta pompa da radę w V strefie? Pompa pod grzejniki.

Edytowane przez PPyrek

PPyrek napisał:
Mam pytanie, stoję przed wyborem pompy. Temat trochę zgłębiłem.

Zastanawiam się nad Panasoniciem gen. J 7kW. Zastanawia mnie jeden temat. Mieszkam w V. strefie, Panasonic pracuje do -20C. Czy ta pompa da radę w V strefie? Pompa pod grzejniki.

takie rzeczy się liczy a nie strzela w ciemno.

Nikt nie wie jakie masz realne zapotrzebowanie na ciepło. Są tabele doboru Panasonica. W zależności od strefy, zapotrzebowania na ciepło budynku i oczekiwanej temperatury załączenia grzałek (lub 2 źródła ciepła) dobiera się urządzenie.

Czy pompa powietrzna da rade w 5 strefie? Da. Ale sztuka tak dobrać urządzenie, żeby nie taktowała jak będzie cieplej i żeby to wszystko miało sens ekonomiczny.

Zrób faktycznie OZC a nie z kalkulatora, wrzuć wyniki, pewnie ktoś załączy grafikę z manuala Panasa to sobie coś zadecydujesz.

Panowie, jak często pojawiają się u Was defrosty i jak długo trwają?

Od 6 miesięcy mam Aquarea SDC 9 kW 3 fazową, generacja H. Wcześniej (w tym samym domu), przez 10 lat miałem Atlantic Alfea Excelia TRI 11 kW, która zmarła śmiercią bolesną.

U mnie praca pompy i defrosty wyglądają tak jak na obrazku poniżej. Wydaje mi się, że to generalnie jest OK ale zastanawia mnie czas trwania defrostów. Moim zdaniem jest on za długi - wg danych z falownika Fronius trwają one około 30min. Nie wiem też czy defrost odbywa się tylko w Mode 1 czy również w Mode 2.

Nie wiem jak to było w przypadku poprzedniej PC, bo tam nie miałem możliwości sprawdzenia tego.

W Panasoniku nie mam dostępu do Service Cloud (mój instalator twierdzi, że nie może mi takiego dostępu udzielić). Dane ze Smart Cloud są mało precyzyjne.

Dom jest duży, dobrze docieplony i izolowany (58 kWh/m2 rocznie), ma wszystkie potrzebne gadżety, ogrzewanie 100% podłogowe i ścienne, PC jest ustawiona na grzanie w taryfie G12w.

Defrost 18.11.jpg

Edytowane przez Navy1

Navy1 napisał:
Panowie, jak często pojawiają się u Was defrosty i jak długo trwają?

Od 6 miesięcy mam Aquarea SDC 9 kW 3 fazową, generacja H. Wcześniej (w tym samym domu), przez 10 lat miałem Atlantic Alfea Excelia TRI 11 kW, która zmarła śmiercią bolesną.

U mnie praca pompy i defrosty wyglądają tak jak na obrazku poniżej. Wydaje mi się, że to generalnie jest OK ale zastanawia mnie czas trwania defrostów. Moim zdaniem jest on za długi - wg danych z falownika Fronius trwają one około 30min. Nie wiem też czy defrost odbywa się tylko w Mode 1 czy również w Mode 2.

Nie wiem jak to było w przypadku poprzedniej PC, bo tam nie miałem możliwości sprawdzenia tego.

W Panasoniku nie mam dostępu do Service Cloud (mój instalator twierdzi, że nie może mi takiego dostępu udzielić). Dane ze Smart Cloud są mało precyzyjne.

Dom jest duży, dobrze docieplony i izolowany (58 kWh/m2 rocznie), ma wszystkie potrzebne gadżety, ogrzewanie 100% podłogowe i ścienne, PC jest ustawiona na grzanie w taryfie G12w.

[ATTACH=CONFIG]462191[/ATTACH]

Na licznik nie masz co patrzeć bo po defroscie pompa musi nadrobić ciepło to co poszło podczas defrostu . U mnie też jest większy pobór tak przez około 30minut .Na wykresie widać jaki pobierała pompa prąd elektryczny.

Przechwytywani3e.JPG

Edytowane przez acros

Navy1 napisał:

zastanawia mnie czas trwania defrostów.

Moim zdaniem jest on za długi - trwają one około 30min.

czy defrost odbywa się tylko w Mode 1 czy również w Mode 2.

ogrzewanie 100% podłogowe i ścienne, PC jest ustawiona na grzanie w taryfie G12w.

[ATTACH=CONFIG]462191[/ATTACH]

Gdy temperatura na powrocie jest poniżej 27C dla pomp 2-wu wentylatorowych;

- wtedy pompa wyłącza pompę obiegową i przechodzi do odladzania gorącymi parami,

- dla wersji H i nowszych, w Mode 2 słychać " piłowanie sprężarki " ,

acros napisał:
Cześć, czy ktoś może podpowiedzieć jak to jest z defrostem, chodzi mi czy przy każdym defroscie jest zatrzymanie sprężarki i zliczenie podwójnie Liczba zadań w serwisie Cloud ? Bo u mnie za każdym razem tak mi się wydaje zlicza plus 2 .Aquarea 9 kW 1 fazowa, generacja J.

[ATTACH=CONFIG]462194[/ATTACH]

Jak masz jednowentylatorową , to tak , każdy defrost to zatrzymanie sprężarki.

A jak to zlicza , to już nie wiadomo , są pompy co zliczają tlko włączenie sprężarki ( i chyba tak powinno być) ,ale też są użytkownicy ,którym zlicza i włączenie i wyłączenie sprężarki ( stąd zawsze parzysta liczba przy wyłączonej sprężarce).

W pompach z dwoma wentylatorami , jeśli jest deicemode 1 to spręzarka się nie zatrzymuje , jeśli deice mode 2 , to się zatrzymuje , tak w skrócie.

Navy1 napisał:
Dzięki za szybką odpowiedź.

Pompa obiegowa na pewno wyłącza się przynajmniej w części czasu trwania defrostu - to słyszę stojąc obok jednostki wewn.

Sprawdzę jeszcze odgłos i częstotliwość pracy sprężarki (poproszę instalatora o kilka screenów z jego Service Cloud).

Może być tak ,że przez pewną chwilę odszrania się w deice mode 1 , a jak temperatura wody spadnie poniżej tych 27 , to się zatrzymuje i kontynuje odszranianie w deice mode 2 .....