Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Mam problem ze swoją PC kiedy temperatury spadły poniżej zera pompa robi każdy defrost z grzałką dziennie około 1-2h pracy grzałki. czy tak powinno być? Temperatura zasilania to 27-29 przy temp. zewnętrznej poniżej 1 stopnia jak ustawie więcej na krzywej w domu jest za gorąco. 100% ogrzewanie podłogowe, bez bufora, wylewki około 8-9 cm, PC 5kw. Czy jak zamontuję bufor i będę grzał do trochę wyższych temp. pompa będzie robiła defrost bez grzałki?? dodam jeszcze że w domu grzeje od miesiąca dopiero więc nie wiem czy jest do końca "wygrzany".

Mam problem ze swoją PC kiedy temperatury spadły poniżej zera pompa robi każdy defrost z grzałką dziennie około 1-2h pracy grzałki. czy tak powinno być? Temperatura zasilania to 27-29 przy temp. zewnętrznej poniżej 1 stopnia jak ustawie więcej na krzywej w domu jest za gorąco. 100% ogrzewanie podłogowe, bez bufora, wylewki około 8-9 cm, PC 5kw. Czy jak zamontuję bufor i będę grzał do trochę wyższych temp. pompa będzie robiła defrost bez grzałki?? dodam jeszcze że w domu grzeje od miesiąca dopiero więc nie wiem czy jest do końca "wygrzany".

Tak to sobie wymyślili. Tak ma być.

Możesz zupełnie wyłączyć grzałki ale wtedy nie włączą się kiedy faktycznie mogą być potrzebne. Ja to olałem. Policz sobie ile Cię to kosztuje to odpuścisz. A grzałka nie chodzi dziennie 2 godziny tylko tak raportuje pompa zaokrąglając czas w górę. Jak masz podlicznik na grzałkę to widać dokładnie ile to kosztuje. Moja grzałka w listopadzie zjadła prądu za 11zł. (G12)

Dołożysz bufor to nie dość, że zapłacisz więcej inwestycyjnie to i więcej za prąd. W instalacjach tylko z podłogówką bufor nie ma sensu, tylko zwiększy koszty użytkowania.

Edytowane przez eMdzeJ

Zapotrzebowanie w projekcie to 80kWh m²/rok a powierzchnia domu 150

Myślałem, że nie projektuje się już domów z takim zapotrzebowaniem. Przecież to jest masakra.

Ustaw krzywą najniższą z możliwych, delta 3 pętle rozkręcone na max- chyba że gdzieś jest za ciepło i grzej non stop.

Mam od kilku dni TCAP 9kW Split. Instalacja w 100% grzejnikowa (pow. grzania 166m2). Instalator poza standardem założył bufor 120l równolegle.

Uczę się nowego ale podstawowa rzecz która mnie irytuje i zastanawia jest taka, co zrobić żeby temp. na wyjściu z bufora czyli defacto na grzejnikach była wyższa albo chociaż bardziej zbliżona do tej jaka jest na odcinku pompa-bufor. Próbowałem różnych parametrów delta ale to nic nie zmienia.

Nie wiem, może tak ma być.

Pompa praktycznie pracuje w trybie ciągłym, ma bardzo mało wyłączeń. Nastawiona obecnie na temp. 41 C, przy czym na grzejniki idzie znacznie mniej przez ten bufor. Ja wiem że on jest po to aby chronić przed taktowaniem ale może można coś poprawić?

Zużycie (wg dodatkowego podlicznika) za ostatnią dobę 33 kWh więc źle nie jest

Bufor dobrze podłączony (nie puszcza wody na grzejniki z dołu bufora?)

Jeśli instalacja jest ok ,to jest to kwestia wyrównania przepływów.

Jeśli przeplyw na grzejnikach jest większy w porównaniu z obiegiem pompy to wraz z ciepła woda wciaga ci również chłodna z powrotu grzejników i daje ja spowrotem na grzejniki.

Myślałem, że nie projektuje się już domów z takim zapotrzebowaniem. Przecież to jest masakra.

Ustaw krzywą najniższą z możliwych, delta 3 pętle rozkręcone na max- chyba że gdzieś jest za ciepło i grzej non stop.

Projekt z 2014r. Takie były standardy podejrzewam bo by projekt inaczej nie przeszedł.

Styropian na ścianach przyklejony grafit zamiast białego oraz na strop dana piana a nie wełna. Więc myślę że parametry trochę lepsze w rzeczywistości. W domu nie mam zimno, jest 22 stopnie ale chodzi o obniżenie zużycia energii.

A do czego ta delta ?

80 kWh/m2 na rok to dom należący do klasy energetycznej B (dom energooszczędny) wiec nie przejmuj się, to standardowy wynik, daleko mu do domu pasywnego ale nie ma żadnej tragedii.

Po prostu pompa ciepła w niskich temperaturach traci sprawność i jej COP zbliża się do 1,5 -1,7 gdzie COP 1 to tak jak byś grzał zwykłą grzałką

To bardzo dobry wynik na takie minusowe temperatury

Edytowane przez zip20

Ja jestem przeciwnikiem stosowanie bufora równolegle, obniża on temperaturę na wyjściu poprzez podmiesznie (dużo większe od sprzęgła) wody z powrotu (temperatura wychodząca jest o kilka stopni niższa).

Lepszym rozwiązaniem jest stosowanie podłużnego sprzęgła lub jeszcze lepiej sprzęgła ze zwężeniem w środku (zmniejsza do minimum podmieszanie wody z powrotu)

Co do bufora jeśli instalacja nie spełnia kryteriów zładu wody można w takim wypadku dodatkowo (razem ze sprzęgłem) zastosować go szeregowo na zasilaniu lub powrocie

Może komuś się przyda taka informacja gdyby w najbliższym czasie planował zakup pompy ciepła:

W ramach tzw. "programu lojalnościowego" od wykonawcy mojej kotłowni mogę bezpłatnie zaoferować kod promocyjny upoważniający do dodatkowego rabatu 500 zł na zakup pompy ciepła w znanej i cenionej na forum firmie z Krakowa.

Dodam jeszcze, że nie jestem instalatorem ani sprzedawcą a zwykłym użytkownikiem i swoją pc wraz z montażem kupowałem właśnie w tej firmie i jestem bardzo zadowolony i z ceny i z montażu.

Żeby nie reklamować firmy, o szczegóły proszę pytać na priv.

Pozdrawiam

Bo kolega ma temperatury wody zasilającej w okolicach 27 stopni , A jak podczas defrostu temperatura wody spadnie poniżej 27 to sprężarka się zatrzymuje , , po czym rusza i robi defrost w Deice Mode 2 ( czyli wysoką częstotliwością sprężarki , gorącymi gazami , czy jak zwał, można to poznać po zatrzymanej objegówce i dużym hałasie i metalicznych dzwiękach na zewnątrz) Jka tu: https://youtu.be/0mpvlWWfTlQ.

A jak się ma cały czas podczas defrostu temperaturę wody powyżej 27 stopni to jest Deice Mode 1 ( czyli rozmraża się energią wody w systemie , objegówka gna jak szalona , a sprężarka moduluje się do 30Hz).

No i tak jest w pompach dwuwentylatorowych ( bo zaraz się znajdzie ktoś ,kto będzie krzyczał ,że jemu jednowentylatorowa się zatrzymuje ).

Bo kolega ma temperatury wody zasilającej w okolicach 27 stopni , A jak podczas defrostu temperatura wody spadnie poniżej 27 to sprężarka się zatrzymuje , , po czym rusza i robi defrost w Deice Mode 2 ( czyli wysoką częstotliwością sprężarki , gorącymi gazami , czy jak zwał, można to poznać po zatrzymanej objegówce i dużym hałasie i metalicznych dzwiękach na zewnątrz) Jka tu: https://youtu.be/0mpvlWWfTlQ.

A jak się ma cały czas podczas defrostu temperaturę wody powyżej 27 stopni to jest Deice Mode 1 ( czyli rozmraża się energią wody w systemie , objegówka gna jak szalona , a sprężarka moduluje się do 30Hz).

No i tak jest w pompach dwuwentylatorowych ( bo zaraz się znajdzie ktoś ,kto będzie krzyczał ,że jemu jednowentylatorowa się zatrzymuje ).

Rzeczywiście temperatura jest niska. Pompa zadana temperaturę ma 38 na prostej i dT 5 ale jaki widac z wykresu nie daje rady tą temperaturę osiągnąc bo jest defrost.

Swoja droga nie za często ten defrost? U mnie 4 domy dalej mój T-cap 9kw robi co 2,5h a tu niecała godzina.

Czy częste defrosty moga byc spowodowane małą ilościa gazu ? Pompa używana juz 4 sezon.