MiG25 24.11.2022 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 Ma zadaną 38 , a ledwo osiąga 35... Po prostu jego pompa chodzi na max cały czas ( i dopuki nie osiągnie zadanej to tak będzie chodzić) , więc i szybko się szroni , a Twoja może chodzi w już osiągniętej docelowej ,jest zmodulowana i defrost jest rzadziej. Częste defrosty raczej pokazują ,że pompa chodzi na full , i jest to full w stanie osiągać ,więc raczej nie wskazuje to na małą ilość gazu. Z drugiej strony nie osiąga zadanej temperatury , pytanie więc ,czy nie osiąga jej bo jest za duża , czy po prostu nie ma "mocy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 24.11.2022 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 Czy to normalne że przy obecnych temperaturach -2 - +2 stopnie pompa pracuje jakieś 22-23 godz. na dobę i ma od 27 do 31 wł/wył. Mam ustawioną krzywą grzewczą +15/-15 26/31 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.11.2022 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 Stafik73 Jaką masz temperaturę powrotu? -jeżeli < 22C - to będzie się włączała grzałka na CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 24.11.2022 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 Bardzo możliwe bo na prawie 15 tys godz. pracy grzałka działała 389 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.11.2022 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 (edytowane) Spróbuj przesunąć krzywą grzewczą równolegle o 2* w górę https://www.fotosik.pl/zdjecie/28c8962249bd0fdd PC -trochę za słaba dla OZC; 6,3 kW - mocy cieplnej budynku Edytowane 24 Listopada 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 24.11.2022 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 (edytowane) Czy to normalne że przy obecnych temperaturach -2 - +2 stopnie pompa pracuje jakieś 22-23 godz. na dobę i ma od 27 do 31 wł/wył. Mam ustawioną krzywą grzewczą +15/-15 26/31 st. Ja mam do Ciebie inne pytanie. Dlaczego mając PF w XPS, zrobiłeś przekładańca ze styro na płycie i pozbawiłeś się najlepszego buforu energii na świecie ? Gdybyś tego nie zrobił (przy takiej powierzchni grzewczej) - odpaliłbyś PC ze średnią mocą na nieco wyższej krzywej, raz na dwa dni - a w dodatku tylko w drugiej taryfie Edytowane 24 Listopada 2022 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 24.11.2022 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 Może pytanie już było ale znowu za dużo postów, żeby się dokopać. 1) Czy ktoś zna przybliżoną żywotność PC J7kw lub ogólnie wszystkich modeli panasonic chodzi mi o roboczogodziny lub start/stop? Gdzieś na internecie piszą Ok 3000 h rocznie i 2500 wł/wył. Ale to pewnie ogólnie dotyczy PC. Natomiast jeśli w panasonicu jest podobnie to pytanko drugie 2) Czy defrost skraca żywotność PC? U mnie średnio co 1.5h mimo trybu cichego i obniżonej krzywej, ale psuje 'statysyki' wł/wył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 24.11.2022 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 Od kilku dni wilgoć 95% przy -2, czy -3 masakraskąd tyle wilgoci przy minusowej temp? defrosty co 2h, t-cap 9kw, prosta 40* delta 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 25.11.2022 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Jaka jest różnica pomiędzy temperaturami ; - wejściem na bufor a wyjściem na grzejniki z bufora?? Nie potrafię tego zmierzyć bo nie mam odpowiedniego termometru, muszę sobie zamówić jakiś na aledrogo, polecacie jakiś konkretny? Cały czas testuje ustawienia ... Wczoraj, wbrew poradom dotyczącym ustawień parametru delta dla bufora w układzie z grzejnikami, zmniejszyłem deltę z 7 na 3; przedtem jechałem z deltą tylko w górę i to nic nie dawało. Efekt, póki co: odczuwalnie grzejniki są cieplejsze; sama temp. w domu podniosła się o 0,5 stopnia mimo identycznej nastawy temp. pompy (jadę na razie na prostej grzewczej), co wskazuje na lepszy przepływ (??) Ale to za wcześnie, zobaczymy co pokażą kolejne dni. Pytanie: czy jest jakaś w miarę prosta metoda sprawdzenia układu CO, czy wpięcie pompy bez bufora (bypass), ewentualnie przełożenie go na "powrót" będzie OK - w sensie nie będzie szumów w instalacji, jakiś innych złych rzeczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osd 25.11.2022 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 @MiG25 U mnie w 1 wentylatorowej też sprężarka chodzi podczas defrostu, woda w układzie zawsze ok 40 stopni teraz. Jednak po defroście na chwile się zatrzymuje, tak do minuty luz może mnie. Następnie znów grzeje, jednak te zatrzymanie nie zawsze jest odnotowane na wykresie bo pewnie jest zbyt krótkie. Czasem nie jest w ogóle widoczne a czasem tylko jako mocny spadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.11.2022 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 (edytowane) Nie potrafię tego zmierzyć bo nie mam odpowiedniego termometru, muszę sobie zamówić jakiś na aledrogo, polecacie jakiś konkretny? Wcześniej napisałeś; - co zrobić żeby temp. na wyjściu z bufora czyli defacto na grzejnikach była wyższa albo chociaż bardziej zbliżona do tej jaka jest na odcinku pompa-bufor. 1/ Na obiegu PC- bufor ;ustaw dT = 5 *C, 2/ Im szybciej obiegówka za buforem będzie pracować tym dT1 na obiegu bufor-grzejniki będzie mniejsze, 3/ Kolega MiG25 napisał; - Bufor dobrze podłączony (nie puszcza wody na grzejniki z dołu bufora?) -Jeśli instalacja jest ok ,to jest to kwestia wyrównania przepływów. Jeśli przepływ bufor - grzejniki jest większy w porównaniu z obiegiem PC-bufor to wraz z ciepła woda wciaga ci również chłodna wodę z powrotu grzejników i daje ja z powrotem na grzejniki. 4/ Jak masz sterowaną obiegówkę za buforem??? Edytowane 25 Listopada 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 25.11.2022 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 (edytowane) Witam. Wie ktoś może gdzie zainstalowany jest czujnik temperatury w jednostce zewnętrznej, jednowentylatorowej, seria J? Mam taką dziwną sytuacje, że w pewnych warunkach pogodowych, takich jak np dziś czyli 0 stopni na zewnątrz, czujnik po uruchomieniu sprężarki pokazuje nieprawidłową temperaturę. Przez pierwsze parę minut jest ok ale po jakimś czasie temperatura drastycznie spada przez co pompa źle wylicza sobie temperaturę na podstawie krzywej grzewczej. Dla przykładu na zewnątrz 0 stopni a pompa po 10 minutach pokazuje -7. Na wykresie widać to o co mi chodzi, dolna kreska to temperatura zewnętrzna z jednostki zewnętrznej. Zapewne jest to spowodowane tym, że w takiej temperaturze pompa szybko się szroni, przy temp ujemnych ten problem nie występuje. Z góry dzięki i pozdrawiam Dokładnie tak jak myślałem, po defrost czujnik pokazuję prawidłową temperaturę Edytowane 25 Listopada 2022 przez markamx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 25.11.2022 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Witam Andrzeju , jak widzę zawsze pomocny , odniosę się do twego wpisu gdyż mam podobne problemy jak kol anatema. punkt 3 o podbieraniu wody z powrotu na zasilanie z powodu za dużego przepływu za buforem to mnie zaskoczyłeś , o ile jaki przepływ ma PC to można sprawdzić ale ten na grzejniki za buforem to gorzej . Jak ustawić obiegówkę - może różnicą temp zasilanie -powrót na bufor. Jaka powinna być ta różnica. Punkt 2 łączy się z tym trzecim czyli jak ustawić obiegówkę by nie wychładzała bufora za szybko. Punktu 1 nie rozumiem, obieg PC - bufor to zwykły prosty obieg =wejście u góry do bufora a na dole powrót na PC i jedynie na PC mogę ustawić deltę . Mam 2 stopnie jak zrobię 5 st to bardziej się wychłodzi bo po dojściu do zadanej to ruszy ponownie gdy spadnie o te 5 . Czy o to chodzi bo trochę się zgubiłem jak delta 5 stopni ma pomóc PC dojść do zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.11.2022 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Witam. Wie ktoś może gdzie zainstalowany jest czujnik temperatury w jednostce zewnętrznej, jednowentylatorowej, seria J? Mam taką dziwną sytuacje, że w pewnych warunkach pogodowych, takich jak np dziś czyli 0 stopni na zewnątrz, czujnik po uruchomieniu sprężarki pokazuje nieprawidłową temperaturę. Przez pierwsze parę minut jest ok ale po jakimś czasie temperatura drastycznie spada przez co pompa źle wylicza sobie temperaturę na podstawie krzywej grzewczej. Dla przykładu na zewnątrz 0 stopni a pompa po 10 minutach pokazuje -7. Na wykresie widać to o co mi chodzi, dolna kreska to temperatura zewnętrzna z jednostki zewnętrznej. Zapewne jest to spowodowane tym, że w takiej temperaturze pompa szybko się szroni, przy temp ujemnych ten problem nie występuje. Z góry dzięki i pozdrawiam Dokładnie tak jak myślałem, po defrost czujnik pokazuję prawidłową temperaturę Czujnik temperatury zewnętrznej jest w takiej czarnej rurce wystającej z tyłu pompy , lewy górny róg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 25.11.2022 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Czujnik temperatury zewnętrznej jest w takiej czarnej rurce wystającej z tyłu pompy , lewy górny róg. Mam rozumieć że nie musze nic rozkręcać i powinienem go zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.11.2022 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Nie potrafię tego zmierzyć bo nie mam odpowiedniego termometru, muszę sobie zamówić jakiś na aledrogo, polecacie jakiś konkretny? Cały czas testuje ustawienia ... Wczoraj, wbrew poradom dotyczącym ustawień parametru delta dla bufora w układzie z grzejnikami, zmniejszyłem deltę z 7 na 3; przedtem jechałem z deltą tylko w górę i to nic nie dawało. Efekt, póki co: odczuwalnie grzejniki są cieplejsze; sama temp. w domu podniosła się o 0,5 stopnia mimo identycznej nastawy temp. pompy (jadę na razie na prostej grzewczej), co wskazuje na lepszy przepływ (??) Ale to za wcześnie, zobaczymy co pokażą kolejne dni. Pytanie: czy jest jakaś w miarę prosta metoda sprawdzenia układu CO, czy wpięcie pompy bez bufora (bypass), ewentualnie przełożenie go na "powrót" będzie OK - w sensie nie będzie szumów w instalacji, jakiś innych złych rzeczy?? Miałeś wyrównać przepływy . Zmniejszyłeś deltę po stronie PC czym jednocześnie zwiększyłeś przepływ po tej stronie , przepływy bardziej się wyrównały. A teraz zamiast zwiększać przepływ po stronie PC ( zmniejszając deltę) zró odwrotnie , i zmniejsz przepływ po stronie grzejników (może objegówka ma biegi ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.11.2022 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Mam rozumieć że nie musze nic rozkręcać i powinienem go zobaczyć? Zależy co chcesz zrobić... Ja Ci tylko powiedziałem ,że tam jest . Zobaczyć raczej go nie zobaczysz , bo jest tak w połowie tej rurki. Najprostszym sposobem na temperaturę zewnętrzną bez wpłyu pompy jest podłączenie dodatkowego czujnika zewnętrznego (pompa ma możliwość dodanie go) ,i umieszczenie go w takim miejscu , gdzie nie ma wpływy warunków zewnętrznych. Jak masz smykalkę majsterkowicza , i przy okazji nie bojsz się instalatora ,że Ci "anuluje gwarancję" ( no albo już się skonczyla tak czy inaczej) , to możesz próbować się bawić w zasłanianie /przekładanie tego istniejacego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 25.11.2022 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Zależy co chcesz zrobić... Ja Ci tylko powiedziałem ,że tam jest . Zobaczyć raczej go nie zobaczysz , bo jest tak w połowie tej rurki. Najprostszym sposobem na temperaturę zewnętrzną bez wpłyu pompy jest podłączenie dodatkowego czujnika zewnętrznego (pompa ma możliwość dodanie go) ,i umieszczenie go w takim miejscu , gdzie nie ma wpływy warunków zewnętrznych. Jak masz smykalkę majsterkowicza , i przy okazji nie bojsz się instalatora ,że Ci "anuluje gwarancję" ( no albo już się skonczyla tak czy inaczej) , to możesz próbować się bawić w zasłanianie /przekładanie tego istniejacego. Dziękuje Ci bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 25.11.2022 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Wcześniej napisałeś; - co zrobić żeby temp. na wyjściu z bufora czyli defacto na grzejnikach była wyższa albo chociaż bardziej zbliżona do tej jaka jest na odcinku pompa-bufor. 1/ Na obiegu PC- bufor ;ustaw dT = 5 *C, 2/ Im szybciej obiegówka za buforem będzie pracować tym dT1 na obiegu bufor-grzejniki będzie mniejsze, 3/ Kolega MiG25 napisał; - Bufor dobrze podłączony (nie puszcza wody na grzejniki z dołu bufora?) -Jeśli instalacja jest ok ,to jest to kwestia wyrównania przepływów. Jeśli przepływ bufor - grzejniki jest większy w porównaniu z obiegiem PC-bufor to wraz z ciepła woda wciaga ci również chłodna wodę z powrotu grzejników i daje ja z powrotem na grzejniki. 4/ Jak masz sterowaną obiegówkę za buforem??? To tak, na początek miałem deltę ustawioną na 5 przez instalatora. Ale chciałem uzyskać większą temp. na grzejniki i zacząłem się bawić, tj. poczytałem, że przy takim układzie buforowo-grzejnikowym poprawę powinno dać zwiększenie delty ale u mnie to mam wrażenie pogorszyło, więc wróciłem na ustawienie 5, a wczoraj stestowałem mniejszą deltę 3 i zauważyłem poprawę. Czy to się utrzyma - trudno powiedzieć, będę obserwował kolejne dni. Pompa obiegowa za buforem jest podpięta do pc ale na zasadzie on/off. To jest pompka LFP, która ma 3 tryby pracy z 3 biegami - u mnie pracuje na 2 biegu; próbowałem zwiększyć na 3 bieg ale było nieprzyjemne huczenie w instalacji. ---- Pytanie z zupełnie innej beczki: muszę finalnie podpisać protokół odbioru instalacji. Oczywiście jak się nie jest specjalistą to trudno się do czegoś czepiać od strony połączeń hydraulicznych etc. Natomiast jako laik dostrzegam jedną zasadniczą wadę montażową instalacji tj. jednostka zewnętrzna (mam Split-a) została postawiona na stelażu, którzy panowie montażyści przykręcili do kostki brukowej otaczającej budynek. Żałuję że nie przygotowałem sobie wcześniej małego fundamentu ale byłem zapewniony, że nie potrzeba nic robić bo całkowita robota jest po ich stronie. Podłoże kostkowe jest od 20 lat więc raczej stabilne ale mimo wszystko wydaje mi się to mega nieprofesjonalne umieszczać jakby nie patrzeć urządzenie które powinno być dobrze ustabilizowane na takim podłożu. Zastanawiam się czy w uwagach nie wpisać konieczności uzupełnienia wykonania o dodatkowy fundament (teraz się pewnie już tego nie zrobi ale na wiosnę) Co uważacie? Przesadzam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.11.2022 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 . Jak ustawić obiegówkę - może różnicą temp zasilanie -powrót na bufor. . PC z buforem ; 1/ powinna pracować na przepływie nominalnym – czyli z dT = 5*C, - przy takiej delcie PC -Panasonic osiąga najlepszą efektywność, sprawność, 2/ bufor wpięty równolegle ; – powoduje, że temperatura na wyjściu z bufora na grzejniki musi być ok;2 do 3 *C wyższa, niż ta na wlocie do bufora, a to powoduje spadek COP, 3/ bufor równoległy ; - to w rzeczywistości sprzęgło hydrauliczne o dużej pojemności, 4/ dużo korzystniej to bufor w szeregu na powrocie; ...a/ praca tylko z wykorzystaniem obiegówki w PC, ...b/ jeżeli są problemy to należy; - zastosować np.; 2 obiegówki na 2 piony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts