Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Spróbuj przesunąć krzywą grzewczą równolegle o 2* w górę

Ale wtedy mam za ciepło w domu.

[ATTACH=CONFIG]462364[/ATTACH]

https://www.fotosik.pl/zdjecie/28c8962249bd0fdd

PC -trochę za słaba dla OZC; 6,3 kW - mocy cieplnej budynku

Czemu tak uważasz. Raczej mam za ciepło w domu niż za zimno(około 22,5 st.),często ustawiając nawet przy mojej krzywej grzewczej na -1. Dodatkowo na rotametrach mam niektóre pomieszczenia skręcone trochę żeby się nie przegrzewały.

Chyba że jest to wywnioskowane z ilości włączeń i wyłączeń.

Ja mam do Ciebie inne pytanie.

Dlaczego mając PF w XPS, zrobiłeś przekładańca ze styro na płycie i pozbawiłeś się najlepszego buforu energii na świecie ?

Gdybyś tego nie zrobił (przy takiej powierzchni grzewczej) - odpaliłbyś PC ze średnią mocą na nieco wyższej krzywej, raz na dwa dni - a w dodatku tylko w drugiej taryfie :)

Budując dom około 5 lat temu ,wiedzę czerpałem z forum. W projekcie miałem 20 cm pod płytą i 5 cm nad. Wtedy płyty fundamentowe były jakąś tam nowością ,nie miałem gdzie zasięgnąć wiedzy. Różne wersje płyt były wychwalane. Być może tak by było lepiej ,aczkolwiek zwiększyła by się bezwładność. Bardziej zależy nam na tym żeby były jak najmniejsze wahania temperatury w pomieszczeniach i to się udało. Ze zużycia energii przez pompę jestem zadowolony. Później założyłem panele które nie były brane pod uwagę przy budowie domu także na dzień dzisiejszy ile zużyje pompa nie ma znaczenia.

No to się pochwalę i przy okazji zapytam o ustawienia. Czwartą dobę pracuje u mnie t-cap 3f 9kW. Dom z poddaszem użytkowym, po podłogach ok.185m2. Ściany kolankowe na poddaszu 150cm. Garaż 22m2 + kotłownia 13m2 w bryle budynku. Dom z 2006r (ściana 3 warstwowa- pustak ceramiczny U 25cm/12 styropian/cegła kratówka 12cm) wszystko na grzejnikach ( przewymiarowanych) . Hydraulikę zrobiłem sam. Bufor /sprzęgło 200l. ( żeby ograniczyć "stratę buforową" wyjście z bufora zrobiłem z jego sufitu przyłączem 5/4" I rozdzieliłem na dwa piony miedzią 28 z pompkami wilo pico plus. PC z buforem oraz zasobnikiem CWU połączyłem miedzią 35.(oczywiście cała armatura 5/4") . Na razie instalator PC ustawił deltę na 8° bo "jak są grzejniki to taka ma być". Krzywą ustawił: -15°/45° ÷ +15°/25 .zasilanie cwu 45°(zbiornik nierdzewny z wężownicą 3,2m2 o pojemności 300l) Przy obecnych temp. Czyli około zerowych PC zjada ok.30kWh/24h i po 40h pracy miała 9 wył/zał. Temp. wody z PC między 35-37° , powrót do PC z bufora 3-4° mniej. PC moduluje 19÷23Hz . Temperatura wody wychodzącej z bufora jest praktycznie równa z temp. wody wychodzącej z PC. ( z pomiarów profesjonalnym termometrem wyszło , że z PC wychodzi 1,2- 1,5° mniej niż pokazuje na ekranie . Pompy obiegowe za buforem pokazują przepływ 0,4 i 0,6 m3/h. (Te pompy mają tą przydatną funkcję) . COP chwilowe różne z przewagą 2,8 - średnie też coś koło tego. Pytanie czy wszystko ok? Co ewentualnie można zmienić/poprawić?

Spytałem instalatora o ustawienie prędkości przepływu / biegów pompy obiegowej w PC to powiedział , że "reguluje się sam" (???- Czy to prawda???

Dodam , że w domu 22,5°. Garaż na razie nie ogrzewany ale kotłownia tak. Docelowo domontuję jeszcze termostaty bezprzewodowy na parter i piętro i zobaczę jak się spisze takie sterowanie pompami obiegowymi. ( może podnieść wówczas trochę krzywą , żeby PC nie chodziła cały czas na minimalnych obr.???). Gdzie mogę podejżeć na jakim przepływie pracuje aktualnie PC?

Mig 25- za Twoją sugestią poprosiłem o podłączenie pomp obiegowych za buforem do "Extra pump" -gość marudził ale podłączył , termostatu już nie bo to nie Panasonic.( cóż zrobię sam). Wszystkie rady i sugestie mile widziane.

Edytowane przez buldog1111

Andrzeju cenię sobie twoje rady ale zacytowałeś moje pytanie o ustawienie obiegówki a odpowiedzi nie na temat. Przepływ Panasa mnie nie dotyczy mam Rotenso a myślałem że piszesz o tej delcie jak o ustawieniu uniwersalnym -mój błąd zapomniałem że temat o Panasie. Resztę info o buforze = sprzęgle już wiem , także z innych Twoich wpisów . Chcę po prostu zgrać pracę - przepływy na PC - bufor i drugi bufor - grzejniki . Ten pierwszy pewnie tylko przez deltę T teraz mam 2 st. ten drugi to obiegówka Keller i wiele ustawień prędkości. Dlatego pytałem o różnicę temperatur wyjście -powrót bufora. HEJ

@budlog1111

faktycznie pompa obiegowa PC moduluje się sama, jedynie co można zmienić to max przepływ który występuję podczas defrostu ( na wypadek szumów ) , ale tu trzeba pamiętać o minimalnych wartościach z DTRki

Można zmienić maxymalny przepływ ,ale podczas grzania , podczas defrostu jest i tak maxymalny taki jaki jest orginalnie , ograniczanie nic nie daje.

Ok. Czyli w tym modelu Panasa co mam , nie muszę kombinować z przepływem /prędkością pompy obiegowej w PC bo dobierze się sam ( czytając ten wątek wiele razy widziałem , że pisaliście o zmianie owej prędkości i , że samo się to nie dobierze) . Rozumiem , że pozostałe parametry ( COP, temperatury , Hz sprężarki ) są u mnie ok i na razie nie muszę się niczym martwić?

Co do przepływów w PC. Spytam jeszcze raz. Mogę to gdzieś podejżeć na bieżąco? . Znam przepływy po stronie wtórnej bufora. (No przynajmniej orientacyjnie mam tą informację z pomp obiegowych) Znając przepływ po stronie pierwotnej, może mógłbym lepiej "zestroić" układ. Co do delty przestawiać na 5? Czy zostawić to 8? Zmieni to wogóle coś w moim przypadku?

No ale mówimy o delcie po stronie pierwotnej ( w PC) a nie za buforem. Za buforem sprawa prosta . Czym wolniej płynie woda tym różnica temperatury zasilania i powrotu większą. Czym wolniej płynie woda tym mniej ciepła zabiera z bufora ale i dostarcza chłodniejszą do niego. Czym szybciej płynie woda tym więcej energii z bufora zabierze ale i odda cieplejszą. Jak się przegnie z prędkością to fakt woda wraca prawie o tej samej temp. Co wyszła ale szumi w rurach i pompka obiegowa dostaje po tyłku. Trzeba znaleźć złoty środek ( najmniejsza deltę przy najmniejszym możliwym przepływue) Ale tu jest prosto bo z bufora tylko zabieram. Mnie bardziej ciekawi co dają zmiany delty w PC. Na moim przykładzie. Instalator ustawił 8. Mimo to PC (W obecnych warunkach pogodowych) ładuje bufor z minimalną mocą (19-23Hz) i ma deltę 3÷4°. Co gdyby w identycznych warunkach przestawić deltę na 5 lub 3? Co by to dało? PC zacznie taktować? Nie zejdzie tak nisko z obrotami czy co? Chcę po prostu zrozumieć tą zależność. Może jestem za bardzo dociekliwy , ale stwierdzenie mojego instalatora : "jak są grzejniki to ma być 8" jakoś do mnie nie przemawia( tym bardziej , że dalej w polemikę nie poszedł. Ma tak być i h.. ). PC ładuje bufor a nie grzejniki. Bufor mam równolegle nie w szeregu.

Co do samych przepływów też sprawa prosta. Jeżeli po stronie wtórnej bufora przepływ jest większy niż po stronie pierwotnej to woda wychodzącą z bufora będzie chłodniejsza niż wchodząca z PC ( zabieramy więcej energii niż wkładamy) jeżeli będziemy zwiększać przepływ po stronie pierwotnej to zacznie nam się zmniejszać deltę na odcinku PC/bufor a temp. wody wychodzącej z bufora na instalację zbliży się lub wyrówna z temp.wody wchodzącej z PC ( żeby tak się stało musi być jeszcze jeden warunek- wyjście z bufora na instalację ma być z sufitu tego bufora. Jeżeli jest z boku poniżej najwyższego punktu to raczej nie uda się zrównać tych temperatur)

Edytowane przez buldog1111

Pompa 9kW seria H chodzi na "pogodówce" gdy osiągnie obliczoną z krzywej to przestaje grzać ale chodzi obiegówka, normalne. Czy jak podłącze termostat lub termistor to po osiągnięciu zadanej temperatury obiegówka też się wyłączy? Bo dość szybko spada temperatura w zbiorniku CWU np. od 41 do 33 w 11 godzin. Gdy PC całkiem wyłączona to temperatura spada wolniej. Zawór trójdrożny nie domyka się czy co? Obiegówka tylko wewnętrzna żadnych dodatkowych.