Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Poltowski. To że komfort lepszy przy mniejszej delcie to bardzo względnie. Jeżeli ktoś ma mocno przewymiarowane grzejniki to ma komfort i przy dużej. Jak ma zamałe to i mała deltę nie pomoże. Ja jednak dalej drążę temat delty w ustawieniach PC zbuforem a nie delty za nim.(już na instalacji grzejnikowej). Jak już pisałem. Instalator powiedział , że ustawia deltę na 8 bo są grzejniki. PC ładuje bufor na mocy minimalnej i ma deltę 3-4stopnie. Jedyne 8 stopni to mam i owszem ale histerezę w ładowaniu zasobnika cwu. Ustawione 45 a zaczyna ładować jak temp.w zasobniku spadnie o 8°. Nie wiem może instalator coś pokręcił i zamiast delty dla PC ustawił histerezy cwu a PC pracuje zupełnie na innej delcie niż wspomniane 8.

Poltowski , dwa obiegi nie zawsze są powiązane chyba że pompka obiegowa jest sterowana przez PC . Ja mam do obiegówki osobny sterownik z termostatem i jest to osobno za buforem. Miałem deltę T ustawioną na 7 st ale nie dobijała do zadanej , zmniejszyłem na 5 st czyli do ustawienia fabrycznego i jest lepiej a teraz próbuję wyczuć prędkość obiegówki za buforem by to zgrać.

Poltowski , dwa obiegi nie zawsze są powiązane chyba że pompka obiegowa jest sterowana przez PC . Ja mam do obiegówki osobny sterownik z termostatem i jest to osobno za buforem. Miałem deltę T ustawioną na 7 st ale nie dobijała do zadanej , zmniejszyłem na 5 st czyli do ustawienia fabrycznego i jest lepiej a teraz próbuję wyczuć prędkość obiegówki za buforem by to zgrać.

oczywiście , ale buldog ma pompe za buforem wpiętą w Pc

dodam ,że miałem taki sam schemat i dzisiaj ściągnąłem. panel sterowania ustawiłem na termo i pompę za buforem wpiąłem w Pc i wygląda że w moim przypadku będzie ekonomiczniej i oczywiście plus harmonogram

Edytowane przez poltowski2000

jasne , zobaczysz przepływ

-info o systemie

-info bieżące

poz. 5

To u mnie coś inaczej:

Sprawdz. systemu a w nim:

Monit.pob.energii

Temp.wody

Hist.błędów

Sprężarka

Grzałka

Nigdzie nie mogę znaleźć : info bieżące

Co do tej delty w PC to już chyba zajażyłem:

Po prostu jeżeli dojdzie do sytuacji w której PC (pomimo modulacji) wyrówna temp. wody wychodzącej i powracającej ( nadmiar produkcji energii) to się wyłączy. Ponowne włączenie nastąpi dopiero gdy temp.wody powracającej do PC będzie niższa właśnie o ustawioną deltę. Czyli jeżeli pompa jest przewymiarowana i taktuje, to zwiększenie delty wydłuży czasy przestoju pomiędzy wył/zał.

Wydaje mi się również , że algorytm jest tak skonstrułowany , że przy mniejszej delcie PC "stara" się szybciej osiągnąć temperaturę wynikającą z krzywej. Przy większej delcie robi to "wolniej". Tu nie wiem , czy mam rację na razie obserwuję. Poproszę o komentaż bardziej doświadczonych

Edytowane przez buldog1111

Instalator powiedział, że ustawia deltę na 8 bo są grzejniki.

To jest aktualne jak nie ma bufora;

- bo przy dużej dT, przepływ jest mniejszy,

- i tym samym mniejszy szum na grzejnikach

Najkorzystniej to bufor w szeregu na powrocie

- i wówczas masz możliwość sterowania całym układem grzewczym z pozycji sterownika PC

Zobacz też; #18202

Edytowane przez Andrzej5101

Ale chciałem uzyskać większą temp. na grzejniki i zacząłem się bawić,

Temperaturę podnosi się przez;

- podnoszenie krzywej grzewczej równolegle,

- zmianę nachylenia krzywej grzewczej

Jednostka zewnętrzna (mam Split-a) została postawiona na stelażu, którzy panowie montażyści przykręcili do kostki brukowej otaczającej budynek.

Żałuję że nie przygotowałem sobie wcześniej małego fundamentu ale byłem zapewniony, że nie potrzeba nic robić bo całkowita robota jest po ich stronie.

Czyli zakładałeś, że ekipa montażowa wykona fundament;

- bardzo nie profesjonalne podejście

Zobacz; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378145-Czy-bede-mial-problem-z-s%C4%85siadem-Poziom-decybeli

Jakby się przyczepić to tylko to ,że obiegówka chodzi CI na max. Masz ją ograniczoną w menu ?

A tak to innych negatywnych skutków nie będzie.

Ile realnie ta delta jest ? ( bo na pewno nie 1).

Nie mam żadnych specjalnych ustawień prędkości pompki , na ekranie realna delta T to 1 , czyli np zasilanie 36 a powrót 35 .

Dzięki za odpowiedź .

Skąd bierzecie wykresy pracy pompy? W zainstalowanej aplikacji Panasonica zbyt wiele nie idzie się dowiedzieć np. ile defrostów dziennei było. Mozna wejść w menu i stamtąd conieco odczytać ale nie w formie wykresów i bardziej szczegółowych informacji. PC mam od połowy marca i powoli zaczynam analizować jej pracę oraz szykować sie do przyszłorocznego limitu "taniego prądu" Do dzisiaj zużycie 1600 kWh wg krzywej.

Skąd bierzecie wykresy pracy pompy? W zainstalowanej aplikacji Panasonica zbyt wiele nie idzie się dowiedzieć np. ile defrostów dziennei było. Mozna wejść w menu i stamtąd conieco odczytać ale nie w formie wykresów i bardziej szczegółowych informacji. PC mam od połowy marca i powoli zaczynam analizować jej pracę oraz szykować sie do przyszłorocznego limitu "taniego prądu" Do dzisiaj zużycie 1600 kWh wg krzywej.

Musisz utworzyć konto na stronie: https://aquarea-service.panasonic.com/ jako serwisant, podajesz dane swojej pompy. O ile twój instalator już tego nie zrobił. Lub można też zrobić to przez homeassistan.

Od czego zależy to, że w czasie defrostu wyłączy dodatkowe pompki obiegowe lub nie? ( przypomnę- mam bufor jako sprzęgło i za nim pompki podłączone do extra pump w PC) ?

Ja też przypomnę, ( bo to średnio co tydzień temat wraca) , zależy od temperatury wody podczas defrostu, W dwuwentylatorowych dopoki nie spadnie poniżej 27 to jest defrost mode 1 ( przy uzyciu energi zladu ,stad obiegowka pracuje pelna parą ) , a jak spadnie ponizej 27 to natychmist przelacza się na deice mode 2 ( spręzarka się zatrzymuje , po czym zaczyna chodzc na wysokich czestotliwosciach , a obiegowka się zatrzymuje , i defrost robi się sprężarką).