buldog1111 25.11.2022 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Poltowski. To że komfort lepszy przy mniejszej delcie to bardzo względnie. Jeżeli ktoś ma mocno przewymiarowane grzejniki to ma komfort i przy dużej. Jak ma zamałe to i mała deltę nie pomoże. Ja jednak dalej drążę temat delty w ustawieniach PC zbuforem a nie delty za nim.(już na instalacji grzejnikowej). Jak już pisałem. Instalator powiedział , że ustawia deltę na 8 bo są grzejniki. PC ładuje bufor na mocy minimalnej i ma deltę 3-4stopnie. Jedyne 8 stopni to mam i owszem ale histerezę w ładowaniu zasobnika cwu. Ustawione 45 a zaczyna ładować jak temp.w zasobniku spadnie o 8°. Nie wiem może instalator coś pokręcił i zamiast delty dla PC ustawił histerezy cwu a PC pracuje zupełnie na innej delcie niż wspomniane 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 25.11.2022 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 dwa obiegi są powiązane , to nie są oddzielne obiegi. Dt na PC ma zdecydowanie wpływ na całą instalację. Może inaczej , co kolega chcę osiągną i w czym jest problem , co jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 25.11.2022 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Poltowski , dwa obiegi nie zawsze są powiązane chyba że pompka obiegowa jest sterowana przez PC . Ja mam do obiegówki osobny sterownik z termostatem i jest to osobno za buforem. Miałem deltę T ustawioną na 7 st ale nie dobijała do zadanej , zmniejszyłem na 5 st czyli do ustawienia fabrycznego i jest lepiej a teraz próbuję wyczuć prędkość obiegówki za buforem by to zgrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 25.11.2022 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 (edytowane) Poltowski , dwa obiegi nie zawsze są powiązane chyba że pompka obiegowa jest sterowana przez PC . Ja mam do obiegówki osobny sterownik z termostatem i jest to osobno za buforem. Miałem deltę T ustawioną na 7 st ale nie dobijała do zadanej , zmniejszyłem na 5 st czyli do ustawienia fabrycznego i jest lepiej a teraz próbuję wyczuć prędkość obiegówki za buforem by to zgrać. oczywiście , ale buldog ma pompe za buforem wpiętą w Pc dodam ,że miałem taki sam schemat i dzisiaj ściągnąłem. panel sterowania ustawiłem na termo i pompę za buforem wpiąłem w Pc i wygląda że w moim przypadku będzie ekonomiczniej i oczywiście plus harmonogram Edytowane 25 Listopada 2022 przez poltowski2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 25.11.2022 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 Chodzi o zwiększenie temperatury powrotu > 22 *CJak podniosę krzywą tak jak radzisz to co osiągnę? Pompa będzie lepiej pracować? Podniesie pewnie mi się też temperatura w domu, wtedy jeszcze na rotametrach będę musiał trochę zmniejszyć przepływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 26.11.2022 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) jasne , zobaczysz przepływ -info o systemie -info bieżące poz. 5 To u mnie coś inaczej: Sprawdz. systemu a w nim: Monit.pob.energii Temp.wody Hist.błędów Sprężarka Grzałka Nigdzie nie mogę znaleźć : info bieżące Co do tej delty w PC to już chyba zajażyłem: Po prostu jeżeli dojdzie do sytuacji w której PC (pomimo modulacji) wyrówna temp. wody wychodzącej i powracającej ( nadmiar produkcji energii) to się wyłączy. Ponowne włączenie nastąpi dopiero gdy temp.wody powracającej do PC będzie niższa właśnie o ustawioną deltę. Czyli jeżeli pompa jest przewymiarowana i taktuje, to zwiększenie delty wydłuży czasy przestoju pomiędzy wył/zał. Wydaje mi się również , że algorytm jest tak skonstrułowany , że przy mniejszej delcie PC "stara" się szybciej osiągnąć temperaturę wynikającą z krzywej. Przy większej delcie robi to "wolniej". Tu nie wiem , czy mam rację na razie obserwuję. Poproszę o komentaż bardziej doświadczonych Edytowane 26 Listopada 2022 przez buldog1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.11.2022 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) Instalator powiedział, że ustawia deltę na 8 bo są grzejniki. To jest aktualne jak nie ma bufora; - bo przy dużej dT, przepływ jest mniejszy, - i tym samym mniejszy szum na grzejnikach Najkorzystniej to bufor w szeregu na powrocie - i wówczas masz możliwość sterowania całym układem grzewczym z pozycji sterownika PC Zobacz też; #18202 Edytowane 26 Listopada 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.11.2022 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Ale chciałem uzyskać większą temp. na grzejniki i zacząłem się bawić, Temperaturę podnosi się przez; - podnoszenie krzywej grzewczej równolegle, - zmianę nachylenia krzywej grzewczej Jednostka zewnętrzna (mam Split-a) została postawiona na stelażu, którzy panowie montażyści przykręcili do kostki brukowej otaczającej budynek. Żałuję że nie przygotowałem sobie wcześniej małego fundamentu ale byłem zapewniony, że nie potrzeba nic robić bo całkowita robota jest po ich stronie. Czyli zakładałeś, że ekipa montażowa wykona fundament; - bardzo nie profesjonalne podejście Zobacz; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378145-Czy-bede-mial-problem-z-s%C4%85siadem-Poziom-decybeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 26.11.2022 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Tak Andrzeju mógł zakładać . Mój instalator zbudował całą konstrukcję i uprzedził że nie mam nic robić i to ma w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.11.2022 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 . Mój instalator zbudował całą konstrukcję i uprzedził że nie mam nic robić i to ma w cenie. Zbudował fundament pod PC?? Pokaż zdjęcie zamontowanej PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 26.11.2022 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Nie fundament ale stalową konstrukcję osadził w otworach wywierconych otwornicą i zasypał suchym betonem. Spróbuję wstawić fotkę ale nie wiem czy umiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 26.11.2022 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Fotka nie weszła . Komunikat muratora że jakieś założenie grupy nie powiodło się . Nie wiem jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szmeli 26.11.2022 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Mam pytanko do szanownego grona posiadaczy PC Panasonic , mam ustawioną deltę t na 1 i jestem bardzo zadowolony , jedynie obawiam się jakichś długotrwałych negatywnych skutków których mogę nie być świadomy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 26.11.2022 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Jakby się przyczepić to tylko to ,że obiegówka chodzi CI na max. Masz ją ograniczoną w menu ? A tak to innych negatywnych skutków nie będzie.Ile realnie ta delta jest ? ( bo na pewno nie 1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 26.11.2022 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 @ Andrzej5101 bardzo fajny wywód #17 w temacie "Pompa ciepla i zwrotnica (sprzeglo hydrauliczne" , wyjaśnia 90% pytań na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szmeli 26.11.2022 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Jakby się przyczepić to tylko to ,że obiegówka chodzi CI na max. Masz ją ograniczoną w menu ? A tak to innych negatywnych skutków nie będzie. Ile realnie ta delta jest ? ( bo na pewno nie 1). Nie mam żadnych specjalnych ustawień prędkości pompki , na ekranie realna delta T to 1 , czyli np zasilanie 36 a powrót 35 . Dzięki za odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nipern 26.11.2022 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Skąd bierzecie wykresy pracy pompy? W zainstalowanej aplikacji Panasonica zbyt wiele nie idzie się dowiedzieć np. ile defrostów dziennei było. Mozna wejść w menu i stamtąd conieco odczytać ale nie w formie wykresów i bardziej szczegółowych informacji. PC mam od połowy marca i powoli zaczynam analizować jej pracę oraz szykować sie do przyszłorocznego limitu "taniego prądu" Do dzisiaj zużycie 1600 kWh wg krzywej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 27.11.2022 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Od czego zależy to, że w czasie defrostu wyłączy dodatkowe pompki obiegowe lub nie? ( przypomnę- mam bufor jako sprzęgło i za nim pompki podłączone do extra pump w PC) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 27.11.2022 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Skąd bierzecie wykresy pracy pompy? W zainstalowanej aplikacji Panasonica zbyt wiele nie idzie się dowiedzieć np. ile defrostów dziennei było. Mozna wejść w menu i stamtąd conieco odczytać ale nie w formie wykresów i bardziej szczegółowych informacji. PC mam od połowy marca i powoli zaczynam analizować jej pracę oraz szykować sie do przyszłorocznego limitu "taniego prądu" Do dzisiaj zużycie 1600 kWh wg krzywej. Musisz utworzyć konto na stronie: https://aquarea-service.panasonic.com/ jako serwisant, podajesz dane swojej pompy. O ile twój instalator już tego nie zrobił. Lub można też zrobić to przez homeassistan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.11.2022 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Od czego zależy to, że w czasie defrostu wyłączy dodatkowe pompki obiegowe lub nie? ( przypomnę- mam bufor jako sprzęgło i za nim pompki podłączone do extra pump w PC) ? Ja też przypomnę, ( bo to średnio co tydzień temat wraca) , zależy od temperatury wody podczas defrostu, W dwuwentylatorowych dopoki nie spadnie poniżej 27 to jest defrost mode 1 ( przy uzyciu energi zladu ,stad obiegowka pracuje pelna parą ) , a jak spadnie ponizej 27 to natychmist przelacza się na deice mode 2 ( spręzarka się zatrzymuje , po czym zaczyna chodzc na wysokich czestotliwosciach , a obiegowka się zatrzymuje , i defrost robi się sprężarką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts