Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Mig25. U mnie defrost trwa kilka minut. Psyknie gaz w rurach, sprężarka schodzi na 26-30hz ( woda w buforze ma ponad 35 więc defrost szybciutki). Chodzi mi o to , że raz w czasie rozmrażania zauważyłem, że PC zatrzymała w czasie jego trwania pompki obiegowe za buforem (może wówczas w buforze było chłodniej) Reszta defrostów odbywa się też szybciutko, ale PC nie wyłącza dodatkowych pompek obiegowych. Jeżeli tak ma być to ok. Po prostu myślałem , że PC zawsze wyłączy dodatkowe pompki bufora gdy się odszrania.

Co do przepływów to spytam jeszcze raz. Gdzie mogę podejrzeć aktualny przepływ w PC.

W "sprawdzenie systemu " nie mam tej funkcji (tak jak podpowiadał poltowski)

Edytowane przez buldog1111

Mig25. U mnie defrost trwa kilka minut. Psyknie gaz w rurach, sprężarka schodzi na 26-30hz ( woda w buforze ma ponad 35 więc defrost szybciutki). Chodzi mi o to , że raz w czasie rozmrażania zauważyłem, że PC zatrzymała w czasie jego trwania pompki obiegowe za buforem (może wówczas w buforze było chłodniej) Reszta defrostów odbywa się też szybciutko, ale PC nie wyłącza dodatkowych pompek obiegowych. Jeżeli tak ma być to ok. Po prostu myślałem , że PC zawsze wyłączy dodatkowe pompki bufora gdy się odszrania.

Co do przepływów to spytam jeszcze raz. Gdzie mogę podejrzeć aktualny przepływ w PC.

W "sprawdzenie systemu " nie mam tej funkcji (tak jak podpowiadał poltowski)

PC nigdy nie wyłączy pompek za buforem ,bo to dodatkowe ciepło do odszronienia. Pompa nie wie ,czy ty masz bufor 50l czy 500l...

Wyłączy je przy deice mode 2. ( bo wyłączy się rownież objegowka pompy)

Inaczej , extra pump połączone jest z objegówką wewnętrzna , i jest wyłączone tylko przy grzaniu zbiornika.

Masz PC 9kW , przy pełnej mocy przepływ przy delcie rownej 1 musiałby być 113l/min - tyle obiegówka nawet przy rurach 5/4' i krótkim objegu bufor-pc nie jest w stanie wytworzyć ( przy dobrym połączeniu max 55l/min )

Więc , albo masz nieskalibrowane czujniki temperatury ( a one i tak pokazują z dokładnością jednego stopnia) , albo podajesz to przy zmodulowanej pompie.

Najlepiej byłoby mierzyć temperatury wejścia i wyjścia dodatkowymi czujnikami z większą dokłądnością.

Suma sumarum , delta 1 jest nie do osiągnięcia przy pracy znamionowej.

rury pomiędzy pc a buforem to pp-r 32mm więc jakieś szczególnie grube nie są. Z poziomiu użytkownika chcąc zobaczyć prędkość pompki , muszę ją zatrzymać i wejść do menu instalatora , wtedy pompka stoi i jedyne co pamiętam że widziałem to jakiś mnożnik 96 do wyboru który kiedyś widziałem. Sam niczego nie zmieniałem w ustawieniach serwisowych poza zmianą delty i ustawieniu krzywej grzewczej a deltę ustawiłem tak dlatego że zauważyłem że przy delcie większej niż 3 pompa zaczęła mocno taktować przy wysokich temperaturach na zewnątrz >10st. oraz dodatkowym minusem było to że na grzejniki szła niższa temperatura niż była w buforze co w efekcie dawało obniżenie komfortu cieplnego w domu.W tej chwili przy około 0 st na zewnątrz pompa pracuje na temperaturze zasilania 35 a powrotu 34 , na grzejnikach na zasilaniu jest 35 stopni wiec jestem jak najbardziej zadowolony. Pewnie bym nie chciał żeby pompa obiegowa w PC wysiadła szybko bo to mogło by się stać w zimę i wtedy czekaj na serwisanta itp więc poruszyłem ten temat tutaj na forum. Czy moje obawy są słuszne ? jeszcze raz dziękuję za odpowiedź

co w efekcie dawało obniżenie komfortu cieplnego w domu.W tej chwili przy około 0 st na zewnątrz pompa pracuje na temperaturze zasilania 35 a powrotu 34 , na grzejnikach na zasilaniu jest 35 stopni wiec jestem jak najbardziej zadowolony. Pewnie bym nie chciał żeby pompa obiegowa w PC wysiadła szybko bo to mogło by się stać w zimę i wtedy czekaj na serwisanta itp więc poruszyłem ten temat tutaj na forum. Czy moje obawy są słuszne ? jeszcze raz dziękuję za odpowiedź

Jaka to temp "komfortowa w domu" przy zasilaniu grzejnika 35deg? A może ten grzejnik to klimakonwektor? :)

Dzięki Mig. Dużo pomogłeś.

PS. Podejżałem Twój podpis i już wiem jak sprawdzić aktualny przepływ w PC. (wrócę jutro do chaty to sprawdzę) - jeszcze raz dziękuję.

Przeglądając menu instalatora znalazłem parametr. "Max czas pracy na CO" oraz na cwu. Na CO mam 1godz 30 min. Za co to odpowiada?/do czego służy? Czy ma to wpływ na odszranianie? Dziś rano zauważyłem , że agregat był baaardzo zalodzony a nadal nie wchodził w defrost. PC pobierała wówczas 1,1kW z COP 2,66. Na zewnątrz 0°. Ogólnie to mam bardzo mało defrostów.

Edytowane przez buldog1111

w pozycji 12 pokazuje 34.85

No i to jest pzepływ aktualny , który mierzy pompa ciepła , i jest on w miarę dokładny .

Przy takim przepływie i delcie równej 1 moc jaką pompa by generowała to 2,8kW.

I inaczej , jeśli pompa pracuje z mocą znamionową 9kW to przy takim pzepływie delta musi wynosić 3,2 stopnia.

Edytowane przez MiG25

Mam pytanie do Ciebie.

Czy taki "stały" pobór energii w dłuższum czasie oznacza prawidłowe ustawienie PC dla układu CO?

[ATTACH=CONFIG]462423[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]462423[/ATTACH]

Jedni mówią ,że lepiej jak pompa pracuje ciągle zmodulowana ,i wg tych jest bardzo dobrze ( o ile to jest modulacja , a nie np praca znamionowa ,ale sądząc po zużywanej energii niecałe 1,5kW to modulacja) , a drudzy ,żeby pracowała z mocą znamionową ,osiągnęła temperaturę docelową i się wyłączyła na odpoczynek..

Ja nie wiem co lepsze.

PS. Podejżałem Twój podpis i już wiem jak sprawdzić aktualny przepływ w PC. (wrócę jutro do chaty to sprawdzę) - jeszcze raz dziękuję.

Przeglądając menu instalatora znalazłem parametr. "Max czas pracy na CO" oraz na cwu. Na CO mam 1godz 30 min. Za co to odpowiada?/do czego służy? Czy ma to wpływ na odszranianie? Dziś rano zauważyłem , że agregat był baaardzo zalodzony a nadal nie wchodził w defrost. PC pobierała wówczas 1,1kW z COP 2,66. Na zewnątrz 0°. Ogólnie to mam bardzo mało defrostów.

Max czas pracy na CWU to czas , w którym ma się zagrzać woda , i jeśli tryb jest CO +CWU , to mimo niedogrzania wody CWU przełączy się na grzanie CO ,żeby nie wychłodzić za bardzo domu.

A Max czas przcy na CO ,podobno odwrotnie , tyle że mi to trudno było stwierdzić. Podobno pompa ciepła ma działać na harmonogramie , w ogóle być nie dotykana ( w senise nie przełączane recznie tryby , zmieniane temperatury itp) , to sama się nie przełączy na CWU ,jeśli czas grzania CO był krótszy...

Nie ma to ustawienie wpływu na defrosty ( no chyba tylko tyle ,że na CWU się bardziej szroni wogóle :) )

Jeśli pompa wyłączyła Ci się np tuż przed defrostem , to za jakiś czas jak się włączy zalodzona , to przed defrostem czeka te 35 min , mimo ze juz prawie nic nie produkuje (chyba że jest na CWU , to wtedy ten czas nie jest liczony - tak to zaobserwowałem).

Edytowane przez MiG25

Jedni mówią ,że lepiej jak pompa pracuje ciągle zmodulowana ,i wg tych jest bardzo dobrze ( o ile to jest modulacja , a nie np praca znamionowa ,ale sądząc po zużywanej energii niecałe 1,5kW to modulacja) , a drudzy ,żeby pracowała z mocą znamionową ,osiągnęła temperaturę docelową i się wyłączyła na odpoczynek..

Ja nie wiem co lepsze.

Dzięki. w domu grzeje tylko w taniej :)

niestety tutaj w firmie nie ma opcji na jakiekolwiek wyłączenia. To ponad 160m2 klocek z 70 lat bez ocieplenia dachu, zewnętrznego a jedynie 5cm od wewnątrz :) Obiekt reaguje na zmiany temp. natychmiast .

Mnie zastanawia tylko, czy ona jest w stanie sie modulować jeszcze poniżej 1kwh czy zacznie taktować.

Tak czy siak po wykresie widać, że stabilna praca bez termostatów na starych grzejnikach (jedynie ustawione kryzy) - pozwala na redukcję zużycia.

jeszcze pytanko.

jaki tryb Twoim zdaniem powinien zostać wybrany na tej PO dla układu z termostatami, a jaki bez termostatów.

LFP-Pompa-2540-70Z-ePCO-180mm.jpg

Moim zdaniem dla Co z termostatami:

charakterystyka proporcjonalna tryb pierwszy od dołu

Dla CO bez termostatów:

charakterystyka stałoobrotowa tryb trzeci od dołu- instalator zostawił właśnie ten.

Dzięki.

Edytowane przez MartyyMcFly

Maksymalny czas pracy na CO to czas po którym pompa przełączy się na CWU pomimo że nie osiągnęła żądanej temperatury na CO. Są takie sytuacje że jest zapotrzebowanie na grzanie CWU ale jak pompa nie uzyska żądanej temperatury to nie przełączy się na CWU ten parametr wymusza grzanie CWU po upływie ustawionego czasu