Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Dzięki Mig. Dużo pomogłeś.

PS. Podejżałem Twój podpis i już wiem jak sprawdzić aktualny przepływ w PC. (wrócę jutro do chaty to sprawdzę) - jeszcze raz dziękuję.

Przeglądając menu instalatora znalazłem parametr. "Max czas pracy na CO" oraz na cwu. Na CO mam 1godz 30 min. Za co to odpowiada?/do czego służy? Czy ma to wpływ na odszranianie? Dziś rano zauważyłem , że agregat był baaardzo zalodzony a nadal nie wchodził w defrost. PC pobierała wówczas 1,1kW z COP 2,66. Na zewnątrz 0°. Ogólnie to mam bardzo mało defrostów.

Maksymalny czas pracy na CO to czas po którym pompa przełączy się na CWU pomimo że nie osiągnęła żądanej temperatury na CO. Są takie sytuacje że jest zapotrzebowanie na grzanie CWU ale jak pompa nie uzyska żądanej temperatury to nie przełączy się na CWU ten parametr wymusza grzanie CWU po upływie ustawionego czasu

I wszystko jasne. Dzięki

Szmeli 34,85. l/min ?

Czyli 2091l/h

Sprawdziłem teraz przepływ u siebie.

W poz. 12 pokazuje ok.14. Czyli ok.840 l/h . Zewnętrzn temp.+2°. Temp wody wychodzącej 37, powrót 33 . Pobór PC pokazuje 1kW produkcja 4,2kW. Sprężarka moduluje na 22Hz. Pompki za buforem pracują na 7 i 5W. Pokazują przy tym przepływ (łącznie) ok.1000l/h

W takim razie troszkę zmniejszę na nich przepływ , żeby był równy z PC i zobaczę co to da. Temp w domu 22,4°(muszę trochę podnieść krzywą żeby osiągnąć docelowe 23). Jak na razie jestem zadowolony. Średnie zużycie energii w/g podlicznika po równo 5 dobach - 28,7 kWh/24h ( PC pokazuje mniejsze zużycie energii)

Edytowane przez buldog1111

Jedni mówią ,że lepiej jak pompa pracuje ciągle zmodulowana ,i wg tych jest bardzo dobrze ( o ile to jest modulacja , a nie np praca znamionowa ,ale sądząc po zużywanej energii niecałe 1,5kW to modulacja) , a drudzy ,żeby pracowała z mocą znamionową ,osiągnęła temperaturę docelową i się wyłączyła na odpoczynek..

Ja nie wiem co lepsze.

Ja tak się zastanawiam nad tym obciążeniem i ciągłą modulacją czy to aby na pewno optymalne, tzn wiadomo że każde urządzenie ma jakieś parametry pracy w których pracuje z najwyższą sprawnością, zapewne modulacja do 19Hz jak i praca z częstotliwością 80-100 Hz nie są optymalnymi (z punktu widzenia sprawności) parametrami pracy sprężarki.

Zatem pytanie jest takie czy mniejsza PC która w temp między -5 a 5 nie będzie się modulowała do minimum tylko właśnie pracowała w optymalnym zakresie częstotliwości sprężarki (największa sprawność), czyli krótko mówiąc PC nie będzie przewymiarowana żeby się do -20 nie włączyła grzałka, nie będzie na tą samą pracę zużywała mniej energii elektrycznej ??

Czyli przewymiarowana PC pracuje w optymalnym zakresie obrotów przez minimalną część czasu gdy temp niższa niż np. -10 a w całej reszcie sezonu na minimum a przy temperaturach dodatnich taktuje. (załączam wykres godzin w określonych temp.za ostatnie 3 sezony grzewcze 15 październik do 15 marzec), tutaj w stopkach również widziałem teksty w stylu że 80% ogrzewania przypada na temp > -2 stopnie ....

Co teoretycznie zyskujemy dostarczymy tyle samo energii do domu tylko mniejszym kosztem (większą sprawnością a zatem mniejszym zużyciem energii) a w przypadku kiedy na 20-30 h będzie się musiała włączyć grzałka to i tak nie zużyje takiej ilości energii co zaoszczędzimy na 80% czasu pracy z niższym poborem, teoretycznie powinien być wyższy COP również.

Powyższe na podstawie obserwacji pracy z grzejnikami, praca z podłogówką być może wygląda trochę inaczej ale co do zasady również powinno być lepiej.

Na chwilę obecną praca na temp zasilania 35 st daje radę do ~ -7st (przez kilka godzin spadła temp do -10 to w domu temp zaczęła spadać delikatnie), w chwili obecnej zaczynam obniżać temp.

KG 42/-15 - 34/-5

Temperatura i ustawienia Śląsk / III Strefa

Wykres temperatur.jpg

Edytowane przez a.gwozdz

Tak Andrzeju mógł zakładać . Mój instalator zbudował całą konstrukcję i uprzedził że nie mam nic robić i to ma w cenie.

Pytałem kilka razy, bo nawet chciałem to zrobić samodzielnie. No ale może uznali że kostka brukowa to w sumie stabilne podłoże. Niestety w trakcie akurat montażu tego elementu musiałem być w pracy.

Teraz zastanawiam się czy do protokołu odbioru nie wpisać jednak tej uwagi. Fundament pod pompę mogę wykonać na wiosnę bo teraz już raczej za późno.

anatema

Wpis nic nie pomoże,

Należy z serwisantem omówić ten problem;

- przestudiowałeś temat ;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378145-Czy-bede-mial-problem-z-s%C4%85siadem-Poziom-decybeli

Są jakieś negatywne skutki montażu obecnego???

- pompa jest wypoziomowana?

- są drgania przenoszona na budynek?

- rury gazowe przy wejściu w mur są prawidłowo zaizolowane?

Edytowane przez Andrzej5101

Ale o co Ci chodziło ??

Generalnie jest sprawą oczywistą że w różnych strefach klimatycznych (nie tylko w PL) jest różny rozkład temp zewnętrznych. Co nie zmienia logiki doboru tylko przesuwa punkty temperatury doboru.

Pomijam że obrazki są nieczytelne.

Ale o co Ci chodziło ??

Generalnie jest sprawą oczywistą że w różnych strefach klimatycznych (nie tylko w PL) jest różny rozkład temp zewnętrznych.

Co nie zmienia logiki doboru tylko przesuwa punkty temperatury doboru.

Pomijam że obrazki są nieczytelne.

Ty podałeś obraz zużycia dla swojego budynku w zależności od zakresów temperatury zewnętrznej,

Ja podałem dane Instytutu Meteorologii odnośnie ilości godzin z daną temperaturą dla danej miejscowości,

Klikaj na adres a nie na obrazek

Witam

Posiadam Panasonic Aquarea 7KW, czy odgłos "przelewającego się gazu"/"bulgotania" w rurach freonowych oraz przy agregacie zewnętrznym jest normalną sprawą? Pytałem kilku użytkowników i twierdzą że nie słyszą takich dzwięktów.

W linku podsyłam film akurat z defrostu mojej jednostki gdzie taki dzwięk słychać

, 45 sekunda oraz 2 minuta najlepiej to słychać.

Oprócz tych dzwięków pompa wydaje się pracować prawidłowo. Jeden z użytkowników walczył z tematem i od Panasonic otrzymał info "doszliśmy z serwisem Panasonica do przyczyny po pomiarach i termowizji okazało się że na parowniku są zatkane dwie rury i gaz nie ma swobodnego przepływu.Diagnoza- błąd fabryczny i w przyszłym tygodniu wymiana jednostki zewnętrznej na nową.Warto się zainteresować bo to może doprowadzić do zajechania sprężarki."

Jeżeli ktoś spotkał się z taką sytuacją proszę o infomrację.

Pozdrawiam

Witam

Posiadam Panasonic Aquarea 7KW, czy odgłos "przelewającego się gazu"/"bulgotania" w rurach freonowych oraz przy agregacie zewnętrznym jest normalną sprawą? Pytałem kilku użytkowników i twierdzą że nie słyszą takich dzwięktów.

W linku podsyłam film akurat z defrostu mojej jednostki gdzie taki dzwięk słychać

, 45 sekunda oraz 2 minuta najlepiej to słychać.

Oprócz tych dzwięków pompa wydaje się pracować prawidłowo. Jeden z użytkowników walczył z tematem i od Panasonic otrzymał info "doszliśmy z serwisem Panasonica do przyczyny po pomiarach i termowizji okazało się że na parowniku są zatkane dwie rury i gaz nie ma swobodnego przepływu.Diagnoza- błąd fabryczny i w przyszłym tygodniu wymiana jednostki zewnętrznej na nową.Warto się zainteresować bo to może doprowadzić do zajechania sprężarki."

Jeżeli ktoś spotkał się z taką sytuacją proszę o infomrację.

Pozdrawiam

Identycznie jest u mnie, też w 7KW. Pisałem o tym parę stron temu. Inni koledzy też to potwierdzili.

Dźwięk występuje u mnie tylko przy najniższej modulacji. Kiedy pompa wchodzi na troszkę wyższe obroty, odgłos znika

Ty podałeś obraz zużycia dla swojego budynku w zależności od zakresów temperatury zewnętrznej,

Ja podałem dane Instytutu Meteorologii odnośnie ilości godzin z daną temperaturą dla danej miejscowości,

Klikaj na adres a nie na obrazek

Niestety ale linki nie działają a to co widać na forum jest nieczytelne. Ale to i tak nie o rozkłady temp w Białymstoku chodzi.

"Strona nie znaleziona - Błąd 404

Strona o podanym adresie nie istnieje, prawdopodobnie strona usunięta lub też jej adres uległ zmianie.

Sprawdź dokładnie wpisany adres lub przejdź do strony głównej."

Co do podanych przeze mnie rozkładów temperatur - nie obrazu zużycia - to takie będzie rejestrować moja PC a nie temp występujące w Krakowie czy innym Białymstoku.

(są to odczyty z licznik taurona na słupie - z tego co obserwowałem do badań naukowych się nie nadaje ale do poglądu czy było - 20, - 15 czy też + 10 wystarczy),

Generalnie chodzi mi o delikatne niedowymiarowanie PC, zamiast ogólnej tendencji do przewymiarowania żeby nie włączały się grzałki.

Powiedzmy że jestem w stanie zaakceptować że jak przez kilka godzin w sezonie temp spadnie poniżej oczekiwanej, od projektowej dla strefy to w domu odrobinę obniży się temp, skrajne temperatury występują sporadycznie i nie utrzymują się dłużej niż kilka godzin ciągle. Nawet jak wystapiło -18 to była to 1h poprzedzona temp ~ -13 i po poranku stosunkowo szybko wzrosła do -10.

Na przykładzie PC Aquarea serii J 3,5,7,9 kW są dostępne 2 sprężarki w jednostkach zew .:

3kW, 5kW (WH-UD03JE5 / WH-UD05JE5) - Motor Type Brushless (6-poles), Rated Output kW 0.90

Maximum Input Power For Heatpump System kW 2.59

Power Supply 1 : Phase (Ø) / Max. Current (A) / Max. Input Power (W) 1Ø / 12.0 / 2.59k

Power Supply 2 : Phase (Ø) / Max. Current (A) / Max. Input Power (W) 1Ø / 13.0 / 3.00k

7kW, 9kW (WH-UD07JE5 / WH-UD09JE5) - Motor Type Brushless (4-poles), Rated Output kW 1.70

Maximum Input Power For Heatpump System kW 3.47

Power Supply 1 : Phase (Ø) / Max. Current (A) / Max. Input Power (W) 1Ø / 15.9 / 3.47k

Power Supply 2 : Phase (Ø) / Max. Current (A) / Max. Input Power (W) 1Ø / 13.0 / 3.00k

Jeszcze dygresja na temat 'przekłamywania' zużycia PC, mam dwie jednostki zew klimatyzacji Gree - Amber Prestige 3,5kW + jednostka Gree Multi 8kW - te dwie niewłączone jednostki zew w dniu kiedy była temp poniżej 0 stopni - wzięły sumarycznie ~5 kWh energii elektrycznej !!! (grzałki tacy ociekowej + grzałka karteru sprężarki w jednej z nich).

Nie wiem czy Aquarea ma grzałkę tacy ociekowej lub grzałkę sprężarki ale pompa obiegowa i inne klamoty również biorą prąd a PC liczy chyba tylko zużycie ee przez sprężarkę. Co dla reklamowanego COP jest oczywiście na plus :)

Edytowane przez a.gwozdz

Ja na t-cap 9kW 3f super cichą czekałem od końca marca. Pompy zasysa zchód Europy. Jakoś w sierpniu Panas przestał przyjmować zamówienia na pompy bo nie wiedzieli kiedy będzie dostępność. Takie czasy nastały.

Co do samego uśredninego COP/SCOP. W czasie defrostu COP wskakuje na ponad 20. Myślę , że te momenty PC też zlicza sobie do całości i dlatego ogólnie lekko zawyża dane.

Edytowane przez buldog1111

anatema

Wpis nic nie pomoże,

Należy z serwisantem omówić ten problem;

- przestudiowałeś temat ;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378145-Czy-bede-mial-problem-z-s%C4%85siadem-Poziom-decybeli

Są jakieś negatywne skutki montażu obecnego???

- pompa jest wypoziomowana?

- są drgania przenoszona na budynek?

- rury gazowe przy wejściu w mur są prawidłowo zaizolowane?

Tutaj zdjęcie zainstalowanego TCAP: https://photos.app.goo.gl/dACw6z4WbGjXB1NU8

A odpowiadając:

- tak jest wypoziomowana,

- żadnych drgań, nie wiem zresztą jak miałyby się przenosić

- jak widać na fotce.

Niestety ale linki nie działają a to co widać na forum jest nieczytelne. Ale to i tak nie o rozkłady temp w Białymstoku chodzi.

"Strona nie znaleziona - Błąd 404

Strona o podanym adresie nie istnieje, prawdopodobnie strona usunięta lub też jej adres uległ zmianie.

Sprawdź dokładnie wpisany adres lub przejdź do strony głównej."

Co do podanych przeze mnie rozkładów temperatur - nie obrazu zużycia - to takie będzie rejestrować moja PC a nie temp występujące w Krakowie czy innym Białymstoku.

(są to odczyty z licznik taurona na słupie - z tego co obserwowałem do badań naukowych się nie nadaje ale do poglądu czy było - 20, - 15 czy też + 10 wystarczy),

Generalnie chodzi mi o delikatne niedowymiarowanie PC, zamiast ogólnej tendencji do przewymiarowania żeby nie włączały się grzałki.

Powiedzmy że jestem w stanie zaakceptować że jak przez kilka godzin w sezonie temp spadnie poniżej oczekiwanej, od projektowej dla strefy to w domu odrobinę obniży się temp, skrajne temperatury występują sporadycznie i nie utrzymują się dłużej niż kilka godzin ciągle. Nawet jak wystapiło -18 to była to 1h poprzedzona temp ~ -13 i po poranku stosunkowo szybko wzrosła do -10.

Na przykładzie PC Aquarea serii J 3,5,7,9 kW są dostępne 2 sprężarki w jednostkach zew .:

3kW, 5kW (WH-UD03JE5 / WH-UD05JE5) - Motor Type Brushless (6-poles), Rated Output kW 0.90

Maximum Input Power For Heatpump System kW 2.59

Power Supply 1 : Phase (Ø) / Max. Current (A) / Max. Input Power (W) 1Ø / 12.0 / 2.59k

7kW, 9kW (WH-UD07JE5 / WH-UD09JE5) - Motor Type Brushless (4-poles), Rated Output kW 1.70

Maximum Input Power For Heatpump System kW 3.47

Power Supply 1 : Phase (Ø) / Max. Current (A) / Max. Input Power (W) 1Ø / 15.9 / 3.47k

Jeszcze dygresja na temat 'przekłamywania' zużycia PC, mam dwie jednostki zew klimatyzacji Gree - Amber Prestige 3,5kW + jednostka Gree Multi 8kW - te dwie niewłączone jednostki zew w dniu kiedy była temp poniżej 0 stopni - wzięły sumarycznie ~5 kWh energii elektrycznej !!! (grzałki tacy ociekowej + grzałka karteru sprężarki w jednej z nich).

Nie wiem czy Aquarea ma grzałkę tacy ociekowej lub grzałkę sprężarki ale pompa obiegowa i inne klamoty również biorą prąd a PC liczy chyba tylko zużycie ee przez sprężarkę. Co dla reklamowanego COP jest oczywiście na plus :)

Raz przy mrozie - 8 stopni praktycznie cała dobę pompa wzięła mi ok 50kw

Co dziwne licznik pompy pokazał większe zużycie w tym dniu niżeli podlicznik

To w takim razie już nie wiadomo o co z tym zużyciem chodzi, faktem jest że na razie (grzeję od września) jest dość duże przekłamanie na korzyść wskazań PC. Podlicznik wskazuje na większe zużycie (poniżej sumarycznie CO+CWU) :

wrzesień PC 89 kwh / licznik 115 kwh

październik PC 145 / licznik 179 kwh

listopad do teraz PC 334 kwh / licznik 398 kwh

z innej beczki, Panasonic wprowadził skuteczne 'postarzanie' produktu w PC serii J, skoro na defroście sprężarka zalicza 2 starty, obecnie obserwuję deforsty co 1-1,5h,

22.11 miałem 621h pracy / 554 włączeń

29.11 mam 710h / 765 włączeń

praca ciągła

w miesiącach letnich szło mniej więcej 1:1 na samym CWU

Edytowane przez a.gwozdz