Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

To w takim razie już nie wiadomo o co z tym zużyciem chodzi, faktem jest że na razie (grzeję od września) jest dość duże przekłamanie na korzyść wskazań PC. Podlicznik wskazuje na większe zużycie (poniżej sumarycznie CO+CWU) :

wrzesień PC 89 kwh / licznik 115 kwh

październik PC 145 / licznik 179 kwh

listopad do teraz PC 334 kwh / licznik 398 kwh

z innej beczki, Panasonic wprowadził skuteczne 'postarzanie' produktu w PC serii J, skoro na defroście sprężarka zalicza 2 starty, obecnie obserwuję deforsty co 1-1,5h,

22.11 miałem 621h pracy / 554 włączeń

29.11 mam 710h / 765 włączeń

praca ciągła

w miesiącach letnich szło mniej więcej 1:1 na samym CWU

Te zużycia szczególnie jak na listopad, są na ten metraż zbyt duże.

Jakie średnie temp za listopad? Tak minus 8, 10?

Zrobili ci w tym szkieleciaku PF i podłogówkę?

Bo nie chce mi się wierzyć, że instalator postawił tak duży gabaryt na łupanej kostce granitowej zatopionej w samej ziemi.

Chyba, że tam wylany jest beton i ta kostka jest w nim zatopiona, ale to nie miałoby sensu.

To nie jest łupana kostka granitowa tylko betonowa, może złudzenie optyczne. Kostka w tym miejscu leży już prawie 20 lat więc ogólnie podłoże jest dość stabilne.

Mimo to zastanawiam się czy na wiosnę (bo teraz nie ma warunków) nie zdjąć kostki i zalać normalny fundament pod pompę, pytanie czy się zgodzą w cenie na chwilowy demontaż na czas zrobienia fundamentu. Wkurzony jestem na ekipę i bo ta sama firma u znajomej postawiła normalny betonowy fundament przed montażem i mnie też zapewniali, że nic absolutnie nie muszę robić. Druga rzecz to nie wiedziałem że będzie tak dużo skroplin, zwłaszcza teraz przy defrostach w związku z czym gdybym nie podłożył kasty to woda stałaby pod pompą bo tam nie ma żadnego spadu. I to też jest do poprawy, widziałem że często ludzie wkopują rurę fi 100 i odprowadzają to dalej w deszczówkę czy grunt.

Te zużycia szczególnie jak na listopad, są na ten metraż zbyt duże.

Jakie średnie temp za listopad? Tak minus 8, 10?

Zrobili ci w tym szkieleciaku PF i podłogówkę?

PF ??

Wszystko masz w mojej stopce, same kaloryfery, do tej pory miałem grzejniki elektryczne + kominek, ale miałem już dość kotłowni w salonie. 2 lata temu zainstalowałem klimę w domu i stweirdziłem że spróbuję nią grzać, było ciepło ale komfort wiecznego 'przeciągu' taki sobie :)

Co do zużycia w listopadzie jestem zadowolony, wcześniej 2 lata grzałem klimą (cały sezon zimowy) i żarło ciut więcej prądu a dodatkowo nie miałem w tym zużyciu CWU - teraz to jest ogrzewanie + CWU - więc jest zauważalny spadek zapotrzebowania na ee.

Do -5 na razie puszczam w kaloryfery 35 stopni i jest 22-23 stopni w całym domu.

Sprawdziłem średnia temp za listopad u mnie ~+4,5 w załączeniu zrzut godzinowy z licznika (całe zużycie nie tylko PC) - sama PC wzięła tyle ile pisałem wyżej.

Z tym że w pierwszej połowie listopada jak nie było mrozów zużycie było mniejsze.

dane (16).txt

2022 Listopad PC.jpg

Edytowane przez a.gwozdz

- jest dość duże przekłamanie na korzyść wskazań PC.

Podlicznik wskazuje na większe zużycie

Wszystkie PC tak mają - to są orientacyjne zużycia,

- na defroście sprężarka zalicza 2 starty, obecnie obserwuję deforsty co 1-1,5h,

Kolega MiG25 - to wyjaśniał;

- jednowentylatorowe jednostki Panasonica tak mają,

Chcesz zmniejszyć tendencje do taktowań;

- grzejniki muszą mieć moc cieplną > 7 kW dla 45/35/20 C,

- krzywa bardziej płasko

Ja nie twierdzę że tak nie mają - mają moim zdaniem mają ujowo bo niepotrzebnie (być może) dwa razy startuje sprężarka na defroście - może tak trzeba, a może tak trzeba żeby szybciej padła sprężarka skoro jest policzona na 50000 startów ..... nie wiem

W kwestii zużycia pisałem z jakiego powodu może być mniej, ale jeden z kolegów napisał że jemu w pewnych warunkach PC pokazała większe zużycie niż podlicznik - nieważne, ważne że jest to wartość orientacyjna, w większości przypadków zaniżająca ten pobór.

Pisałem - nie taktuje - robi defrosty - czy to taktowania ? - jeśli tak to patrz wyżej.

Bardziej płaskiej krzywej niż stałe 35 stopni na zasilaniu od +25 do -5 się nie da zrobić, jeśli potrafisz proszę o wskazówki.

Nie powtarzaj tej twojej mantry proszę bo to nie na temat całkowicie.

Jeśli możesz odnieś się merytorycznie do tych 2 postów - na co szczerze mówiąc liczyłem bo temat ciekawy i mnie nurtuje :

https://forum.muratordom.pl/showthre...=1#post8164234

https://forum.muratordom.pl/showthre...=1#post8164310

Edytowane przez a.gwozdz

Ale ona fizycznie chyba dwa razy nie startuje , tylko jest to kwestia zliczania , zobacz czy po prostu nie liczy Ci każdego startu i każdego stopu .( bo prawie wszystkim licznik zlicza tylko start , ale są wyjątki).

Jednowentylatorowe chyba zatrzymują się przed defrostem , po czym startują ,robią defrost i już się nie zatrzymują , więc jeśli masz to "alternatywne" zliczanie ,to widzisz wzrost o 2.

Edytowane przez MiG25

Przy defroście 2 razy zatrzymuje i startuje sprężarka.

Potwierdzone na wykresach w service cloud jak również organoleptycznie , akurat zdążyłem jak była zabita lodem i obserwowałem defrost.

Spada jej wydajność,

- więc zaczyna się defrost, bez zatrzymania sprężarki,

- następnie sprężarka się zatrzymuje i zaczyna się ten drugi typ defrostu

- po wykonaniu jest stop i po jakieś chwili start i normalna praca.

Mogę wrzucić wykres, ale 100% pewności że są 2 starty przy każdym defroście na J 7 kW

Może to te tryby deicemode 1 / 2 ???

Defrosty 202211.jpg

Edytowane przez a.gwozdz

PF ??

Wszystko masz w mojej stopce, same kaloryfery, do tej pory miałem grzejniki elektryczne + kominek, ale miałem już dość kotłowni w salonie. 2 lata temu zainstalowałem klimę w domu i stweirdziłem że spróbuję nią grzać, było ciepło ale komfort wiecznego 'przeciągu' taki sobie :)

Co do zużycia w listopadzie jestem zadowolony, wcześniej 2 lata grzałem klimą (cały sezon zimowy) i żarło ciut więcej prądu a dodatkowo nie miałem w tym zużyciu CWU - teraz to jest ogrzewanie + CWU - więc jest zauważalny spadek zapotrzebowania na ee.

Do -5 na razie puszczam w kaloryfery 35 stopni i jest 22-23 stopni w całym domu.

Sprawdziłem średnia temp za listopad u mnie ~+4,5 w załączeniu zrzut godzinowy z licznika (całe zużycie nie tylko PC) - sama PC wzięła tyle ile pisałem wyżej.

Z tym że w pierwszej połowie listopada jak nie było mrozów zużycie było mniejsze.

W szkieleciaku, ze względu na jego konstrukcję (niską akumulację) , aż się prosi PF (płyta fundamentowa) i podłogówka.

Kto tak projektuje nowe budynki? Grzejniki pod PC?

Zużycie jak na taki mały metraż i kubaturę bo wątpie, że masz wysoki salon i pomieszczenia jest kolosalne. Tyle to ja zużywam w 170m2 klocku z PRL, nieocieplony stropodach i zero zewnętrznej izolacji na ścianie (jedynie 5cm od wewnątrz bo tak go już kupiłem).

Jak masz termostaty na grzejnikach to je pościągaj i zejdź maksymalnie z krzywą, ale bardziej płasko . Jeśli instalator robił CO z projektu, grzejniki powinny być "pokryzowane". J3śl8 nie, poczytaj jak to zrobić. Będzie o niebo lepiej.

Ostatecznie, powinieneś mieć tam OP, ale jeśli nie to klimakonwektory do grzania- chłodzenia.

Edytowane przez MartyyMcFly

W szkieleciaku, ze względu na jego konstrukcję (niską akumulację) , aż się prosi PF (płyta fundamentowa) i podłogówka.

Kto tak projektuje nowe budynki? Grzejniki pod PC?

Zużycie jak na taki mały metraż i kubaturę bo wątpie, że masz wysoki salon i pomieszczenia jest kolosalne. Tyle to ja zużywam w 170m2 klocku z PRL, nieocieplony stropodach i zero zewnętrznej izolacji na ścianie (jedynie 5cm od wewnątrz bo tak go już kupiłem).

Jak masz termostaty na grzejnikach to je pościągaj i zejdź maksymalnie z krzywą, ale bardziej płasko . Jeśli instalator robił CO z projektu, grzejniki powinny być "pokryzowane". J3śl8 nie, poczytaj jak to zrobić. Będzie o niebo lepiej.

Ostatecznie, powinieneś mieć tam OP, ale jeśli nie to klimakonwektory do grzania- chłodzenia.

A kto pisał że to nowy budynek - ma 15 lat.

No nie będę teraz burzył i robił płyty fundamentowej.

Bez termostatów nie da rady, bo nie całkiem trafiłem z grzejnikami do wszystkich pomieszczeń, pewnie by się dało dalej kombinować ale jest OK na ten moment moim zdaniem.

Gdybym robił tak jak 'fachowiec' polecał to bym miał TCapa + 8 metrowych grzejników czyli jeszcze gorzej

A kto pisał że to nowy budynek - ma 15 lat.

No nie będę teraz burzył i robił płyty fundamentowej.

Bez termostatów nie da rady, bo nie całkiem trafiłem z grzejnikami do wszystkich pomieszczeń, pewnie by się dało dalej kombinować ale jest OK na ten moment moim zdaniem.

Gdybym robił tak jak 'fachowiec' polecał to bym miał TCapa + 8 metrowych grzejników czyli jeszcze gorzej

Ok. Rozumiem.

Bez termostatów się da. Można ustawić kryzą pożądany przepływ a przy pomocy krzywej grzewczej i kryzowania przepływu pożądaną temp. w każdym z pomieszczeń. Nic to nie kosztuje- warto spróbować.

Im prostszy układ CO dla pracy PC- tym lepiej.

Z ciekawości zapytam. Wymieniałeś teraz grzejniki?

Nie miałem, miałem elektryczne konwektory + kominek.

Wywaliłem elektryczne i robiłem całe CO + grzejniki + PC.

Mam PV na dachu. grzejąc klimatyzacją musiałem dopłacić bo brakowało, na chwilę obecną wygląda to tak że na PC będzie na styk i zostaną opłaty stałe, więc dalsze kombinacje nic nie wniosą do tematu oprócz mojej starty czasu ;)

Bardzo duża oszczędność jest na grzaniu CWU, grzejąc wcześniej bojlerem elektrycznym żarło 220-250 kWh / miesięcznie na CWU, jak podłączyłem bojler na podlicznik to mi kapcie spadły ;)

Mam PV na dachu. grzejąc klimatyzacją musiałem dopłacić bo brakowało,

na chwilę obecną wygląda to tak że na PC będzie na styk i zostaną opłaty stałe,

więc dalsze kombinacje nic nie wniosą do tematu oprócz mojej starty czasu ;)

Bardzo duża oszczędność jest na grzaniu CWU, grzejąc wcześniej bojlerem

elektrycznym żarło 220-250 kWh / miesięcznie na CWU, jak podłączyłem bojler

na podlicznik to mi kapcie spadły ;)

Generalnie PC powinno być " szyte na miarę ",

- a znając polskie realia cen energii,

- korzystnie jest mieć PC przewymiarowaną;

...... - szczególnie przy grubej podłogówce,

- lub należy mieć PV o odpowiedniej mocy aby nie być zależnym od cen energii elektrycznej

Nie miałem, miałem elektryczne konwektory + kominek.

Wywaliłem elektryczne i robiłem całe CO + grzejniki + PC.

Mam PV na dachu. grzejąc klimatyzacją musiałem dopłacić bo brakowało, na chwilę obecną wygląda to tak że na PC będzie na styk i zostaną opłaty stałe, więc dalsze kombinacje nic nie wniosą do tematu oprócz mojej starty czasu ;)

Bardzo duża oszczędność jest na grzaniu CWU, grzejąc wcześniej bojlerem elektrycznym żarło 220-250 kWh / miesięcznie na CWU, jak podłączyłem bojler na podlicznik to mi kapcie spadły ;)

To dlaczego nie zmieniłeś na klimakonwektory wodne (zamiast grzejników) przeznaczone dla PC? Przecież klima za niedługo ci padnie i masz tanie chłodzenie z PC i masz jeden układ grzewczo chłodzący ;)

Ja tego już nie kumam. Malutki domek 120m2 , PV, klima, PC, kominek :)

Koszt i inwestycji w ten cały "equipment" przekroczył pewnie grzanie Kospelem czyli czystym prądem i wodną podłogówką na 30 lat. Ale kto bogatemu zabroni.

Pozdrawiam i powodzenia.

Tak jak już pisałem pewne rzeczy są zastane i tego nie zmieniam.

Klima w lecie zajebista rzecz nie zmarnuje się - czy padnie wszystko się może zepsuć.

Czemu nie Klima konwektory no bo jest klima.

Kominek jest do przeorania przy remoncie kuchni na razie stoi mebel.

Chronologia była taka :

najpierw był kominek + elektryczne grzejniki - wtedy PC powietrzna to był dla mnie kosmos

niedawne zakup PV

ze zwrotu z PV zakup klimy (musiałem odrobinę dołożyć)

Jak już grzałem klimą (2020 marzec - 2022 maj) to jak zobaczyłem ile kosztuje brykiet dębowy którym paliłem w kominku to wyszło że wygrałem przejściem na prąd (jak kupowałem wcześniej - 2019 - 2t po 1400 - 1500 zł, w 2020 cena tego brykietu to 1500/tona, teraz 3000/tona .......)

Teraz zamówiłem PC + grzejniki, głównie z powodu ceny grzania CWU. Za zwrot PIT z PC mam zamiar kupić koks i pojechać na dodatkowe wczasy

Patrząc na zużycie i produkcję, jest szansa na bilans będzie zerowy - zatem OK.

Nie rozpatruję ogrzewania domu w kategoriach czy to się zwróci. Ma być wygodnie i bezobsługowo - niektórzy tego nie liczą ja tak.

Idąc tym tropem najtaniej jest kupić grubą kurtkę, czapkę, ciepły wełniany koc i można prąd odciąć z domu.

Andrzej znowu nie na temat ;) - przewymiarowana PC do podłogówki w domu bez podłogówki. I więcej PV w domu w którym już PV jest i więcej na dach nie wejdzie.

Tak jak już pisałem pewne rzeczy są zastane i tego nie zmieniam.

Klima w lecie zajebista rzecz nie zmarnuje się - czy padnie wszystko się może zepsuć.

Czemu nie Klima konwektory no bo jest klima.

Kominek jest do przeorania przy remoncie kuchni na razie stoi mebel.

Chronologia była taka :

najpierw był kominek + elektryczne grzejniki - wtedy PC powietrzna to był dla mnie kosmos

niedawne zakup PV

ze zwrotu z PV zakup klimy (musiałem odrobinę dołożyć)

Jak już grzałem klimą (2020 marzec - 2022 maj) to jak zobaczyłem ile kosztuje brykiet dębowy którym paliłem w kominku to wyszło że wygrałem przejściem na prąd (jak kupowałem wcześniej - 2019 - 2t po 1400 - 1500 zł, w 2020 cena tego brykietu to 1500/tona, teraz 3000/tona .......)

Teraz zamówiłem PC + grzejniki, głównie z powodu ceny grzania CWU. Za zwrot PIT z PC mam zamiar kupić koks i pojechać na dodatkowe wczasy

Patrząc na zużycie i produkcję, jest szansa na bilans będzie zerowy - zatem OK.

Nie rozpatruję ogrzewania domu w kategoriach czy to się zwróci. Ma być wygodnie i bezobsługowo - niektórzy tego nie liczą ja tak.

Idąc tym tropem najtaniej jest kupić grubą kurtkę, czapkę, ciepły wełniany koc i można prąd odciąć z domu.

Andrzej znowu nie na temat ;) - przewymiarowana PC do podłogówki w domu bez podłogówki. I więcej PV w domu w którym już PV jest i więcej na dach nie wejdzie.

Kolego jeśli tak oczywiście mogę- nie rozumiesz idei klimakonwektora wodnego- on nie tylko chłodzi. Podpowiem tylko, że przy jego zastosowaniu mogłbyś sobie pozwolić na niższe temp.zasilania i dużo mniejsze rachunki.

Nie obraź się, ale ma nieodparte wrażenie, że pewna tematyka związana z CO jest ci zupełnie obca.

Pomijam nawet to, że w szkieleciaku zastosowano grzejniki na starcie a nie OP. Ty, mając możliwość przy ich wymianie skorzystania z okazji powinieneś zostawić temat PV, grzejników elektrycznych i Bóg wie czego tam jeszcze- i przemyśleć sprawę przyszłych swoich rachunków. Poruszasz się nieco po omacku- nie obraź się.

I nie pisz proszę bzdur. Mój układ grzewczo chłodzący oparty na PC (plus dwa zabudowane klimatyzatory kanałowe 2,5kW) kosztował równe 5 lat temu 27k brutto z montażem, pompą obiegową i sprzęgłem hydraulicznym. Więc to było ok50% mnoej od tego co zapłaciłem teraz w firmie.

Forum to fajna sprawa, ale wiedzę i uzasadnienia ekonomiczne zdobywa się samemu.

I nie gniewaj się, bo nie piszę tego złośliwie. Może następnym razem podejdziesz do inwestycji bardziej na chłodno, wnikliwiej i wolniej, bo PV też nie jest wieczne, a PC przy takiej ilości start/stopów też wiecznie "żyć" nie będzie....

Przy braku akumulacji w budynkach jak szkieleciak bez OP klimakonwektor w duecie z PC zrobiłby świetną robotę, a przy ścianach z regipsu itd- odprowadzenie skroplin to bajka.

Gdyby odpowiednio dobrać ich moc, miałbyś ciepło "na zawołanie"- takie połączenie grzejnika i klimy - a na takie okresy przejściowe wydłużające się oststnio w naszym pięknym kraju- nie ma nic lepszego.

Przepraszam a gdzie napisałem bzdurę ???

Brak akumulacji w szkieleciaku to jego wado/zaleta w zależności od której strony patrzysz.

Klima konwektorów nie chciałem bo pewnie je jednak słychać skoro mają taki lub inny wymuszony obieg powietrza. Nawet na najniższym biegu dmuchająca klima nam przeszkadzała.

Następnej tego typu inwestycji nie planuję.

Pomijam całkowicie że ja jestem zadowolony a wy marudzicie że mam wysoki pobór prądu ..... i że było podobno drogo na inwestycji.

Przepraszam a gdzie napisałem bzdurę ???

Pisząc o tym, że kilka lat temu cena powietrznej to był kosmos.

Teraz jest duuużo drożej.

Brak akumulacji w szkieleciaku to jego wado/zaleta w zależności od której patrzysz

W naszym klimacie takie rozwiązanie konstrukcyjne nie posiada zalet.

IMHO, szkieleciak to najgorsze z możliwych rozwiązań, a do tego drogie.

Klima konwektorów nie chciałem bo pewnie je jednak słychać skoro mają taki lub inny wymuszony obieg powietrza. Nawet na najniższym biegu dmuchająca klima nam przeszkadzała.

Następnej tego typu inwestycji nie planuję.

Pomijam całkowicie że ja jestem zadowolony a wy marudzicie że mam wysoki pobór prądu ..... i że było podobno drogo na inwestycji.

Dobrych klimakonwektorów nie słychać.

Inwestycja musi mieć uzasadnienie ekonomiczne. Zostawmy temat izolacji budynku. Tak więc, nie montuje się coraz więcej PV na dachu, bo zużycie jest coraz większe, tylko problem rozwiązuje się projektując CO które zmniejsza to zużycie np. PC plus dedykowane klimakonwektory a nie grzejniki. Na starcie temp. zasilania jest kilka stopni niższa. Funkcja chłodzenia eliminuje całkowicie posiadanie drugiego układu chłodzącego.

Sprawność klimakonwektora jest dużo wyższa od grzejnika, natychmiastowy efekt ciepła przy niskiej temp.zasilania to ich niewątpliwe zalety.

Tutaj każdy raczej stara się budować układy CO niskoenergetyczne - jesteś w mniejszości nie widząc nic złego w dużych rachunkach tylko dla tego, że wcześniej miałeś wyższe.

W 120m2 domu, miałeś i masz tak rozbudowany system CO i chłodzenia, PV i kominka i Bog sam wie czego tam jeszcze- że nie ma w tym ani logiki ani ekonomii.

Dlatego dalej płacisz duże rachunki. Idąc Twoją logiką i tokiem rozumowania- następnym krokiem będą następne PV na dachu i kolejne koszty inwestycyjne. Ta zabawa nie zna granic.

Ale to Twoja kasa.

Tyle z mojej strony.