nuballo 02.12.2022 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 Witam,Dzisiaj zauważyłem, że dolna część wymiennika nie jest oszroniona. Coś się popsuło czy tak może być?Zdjęcie https://files.fm/u/7nt9wrq93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 03.12.2022 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Mam identycznie (t-cap 9kW 3f). Właśnie próbowałem dodać fotkę ale mi nie wchodzi ( nie wiem czemu). Ponawiam pytanie kolegi nuballo. Coś jest nie tak? O czym to może świadczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 03.12.2022 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Niedobór czynnika lub zator w rurce. Bo na logikę nic innego nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2022 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 dolna część wymiennika nie jest oszroniona. Coś się popsuło czy tak może być? https://files.fm/u/7nt9wrq93 Działa grzałka tacy ociekowej ; - w Panasie grzałka skroplin jest podłączona Opcjonalnie ; * Typ A - Grzałka tacy skroplin uaktywnia się wyłącznie podczas odszraniania, * Typ B - Grzałka tacy skroplin uaktywnia się, gdy zewnętrzna temperatura otoczenia < 5 °C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 03.12.2022 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Tyle, że nie mam zamontowanej grzałki tacy skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 03.12.2022 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Może inaczej. Czy to normalne? Czy trzeba podjąć jakieś działania w systemie i zmienić ? Czy telefon do serwisanta i gwarancja bo już sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2022 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Czy to normalne? Czy trzeba podjąć jakieś działania w systemie i zmienić ? Czy telefon do serwisanta i gwarancja bo już sam nie wiem... Zawsze warto wykonać telefon do serwisanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 03.12.2022 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 U mnie dodatkowo oprócz tych dwóch rurek na dole nie zaszrania się jeszcze jedna u samej góry. O co kaman?Wcześniej tego nie było a pompa chodzi dopiero tydzień z ogonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 03.12.2022 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Serwisant twierdzi, że nic się nie dzieje jak działa, czyli nie wie. Dlatego zasięgam wiedzy tu i pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 03.12.2022 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Pisząc o tym, że kilka lat temu cena powietrznej to był kosmos. Teraz jest duuużo drożej. Inwestycja musi mieć uzasadnienie ekonomiczne. Dlatego dalej płacisz duże rachunki. Ustosunkuje się tylko do tych 3 'zarzutów' Mógł to być kosmos z mojego punktu widzenia w momencie budowy domu. Nie każda inwestycja musi mieć uzasadnienie ekonomiczne, niektóre inwestycje posiadają czy mogą posiadać inne uzasadnienia Skąd wniosek że płacę duże rachunki ?! I co znaczy duże ? Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2022 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 (edytowane) U mnie dodatkowo oprócz tych dwóch rurek na dole nie zaszrania się jeszcze jedna u samej góry. O co kaman? Wcześniej tego nie było a pompa chodzi dopiero tydzień z ogonem. To zmienia postać rzeczy; - telefon do serwisanta obowiązkowo, oraz mail- aby mieć czarno na białym, - powodem prawdopodobnie jest zbyt duża ilość czynnika w układzie Edytowane 3 Grudnia 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 03.12.2022 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Odległość od agregatu zewn do hydroboxu 295cm (długość rurek) , instalator twierdził , że będzie wszystko ok. Półtora tygodnia nic się nie działo -szronił się równo na całości odzszraniał (powiedzmy) nie często. Wyświetla mi 224 godz. pracy i tylko 41 wył-zał. Średni COP od początku 3.1 zużycie w/g podlicznika 322kWh . Ogólnie niby wszystko ok. Ale dziś te rurki niezaszronione nie dają mi spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2022 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Ale dziś te rurki niezaszronione nie dają mi spokoju. Zrób zdjęcie i wyślij na maila serwisantowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 03.12.2022 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Andrzej5101A coś więcej odnośnie tych dolnych rurek? I tej grzałki tacy. Tak się może dziać czy to błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2022 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 A coś więcej odnośnie tych dolnych rurek? I tej grzałki tacy. Tak się może dziać czy to błąd Jeżeli defrost odbywa się prawidłowo -to jest OK; - grzałka tacy ma zapobiec powstawaniu lodu na tacy i poprawa /udrażnianie odpływu, Koledzy - brak danych budynku i pompy ; -utrudnia to precyzje wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 03.12.2022 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Defrost odbywa się prawidłowo. Ale ewidentnie 2 dolne 'rurki' nie pracują, przykładam drobinki styropianu i nie zasysa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 03.12.2022 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Rozumien działanie grzałki tacy skroplin natomiast nie rozumiem czemu dwie dolne rurki nie pracują. Nie posiadam tej grzałki.Pompa 7kw J allinone. Budynek piętrowy 145m2. 100% podłoga. Spróbuję później dodać stopkę u dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2022 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Rozumien działanie grzałki tacy skroplin, natomiast nie rozumiem czemu dwie dolne rurki nie pracują. Nie posiadam tej grzałki. Zadzwoń do serwisanta; - może On założył bez Twojej wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 03.12.2022 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Nie ma patrzyłem. Poza tym zapewne doliczyłby ją do usługi. Chcesz mi powiedzieć, że w ustawieniach jest ona 'włączona' i przez to dwie rurki nie pracują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2022 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Chce powiedzieć, że należy atakować serwisanta ; - bo wziął grubą kasę za sprzęt i montaż, - a Ty masz teraz problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts