Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Jeżeli defrost odbywa się prawidłowo -to jest OK;

- grzałka tacy ma zapobiec powstawaniu lodu na tacy i poprawa /udrażnianie odpływu,

Koledzy - brak danych budynku i pompy ;

-utrudnia to precyzje wypowiedzi

Odnoszę wrażenie, że mój serwisant wie mniej niż ja

- Dlatego wolę się edukować tutaj bo widzę, że niektórzy mają potężną wiedzę.

- Piszesz, że defrost odbywa się prawidłowo więc jest Ok. Po czym tak twierdzisz zatem?

Pisząc o tym, że kilka lat temu cena powietrznej to był kosmos.

Teraz jest duuużo drożej.

W naszym klimacie takie rozwiązanie konstrukcyjne nie posiada zalet.

IMHO, szkieleciak to najgorsze z możliwych rozwiązań, a do tego drogie.

Dobrych klimakonwektorów nie słychać.

Inwestycja musi mieć uzasadnienie ekonomiczne. Zostawmy temat izolacji budynku. Tak więc, nie montuje się coraz więcej PV na dachu, bo zużycie jest coraz większe, tylko problem rozwiązuje się projektując CO które zmniejsza to zużycie np. PC plus dedykowane klimakonwektory a nie grzejniki. Na starcie temp. zasilania jest kilka stopni niższa. Funkcja chłodzenia eliminuje całkowicie posiadanie drugiego układu chłodzącego.

Sprawność klimakonwektora jest dużo wyższa od grzejnika, natychmiastowy efekt ciepła przy niskiej temp.zasilania to ich niewątpliwe zalety.

Tutaj każdy raczej stara się budować układy CO niskoenergetyczne - jesteś w mniejszości nie widząc nic złego w dużych rachunkach tylko dla tego, że wcześniej miałeś wyższe.

W 120m2 domu, miałeś i masz tak rozbudowany system CO i chłodzenia, PV i kominka i Bog sam wie czego tam jeszcze- że nie ma w tym ani logiki ani ekonomii.

Dlatego dalej płacisz duże rachunki. Idąc Twoją logiką i tokiem rozumowania- następnym krokiem będą następne PV na dachu i kolejne koszty inwestycyjne. Ta zabawa nie zna granic.

Ale to Twoja kasa.

Tyle z mojej strony.

Czy możesz podać ile musiałbym zapłacić za klimakonwelktory na 150m2 gdzie mam aktualnie 8 grzejników o łącznej długości 12m ?

Czy zasilanie pompy aquarea gen j HP 5kw oraz zasilanie grzałki można podpiąć do tego samego b16 w rozdzielni głównej?

Czy może jednak obok pompy zamontować małą rozdzielnie z dwoma b16?

1 fazowego Panasa można podłączyć;

- jedna faza sama pompa ,

- jedna faza na grzałkę CO,

- jedna faza na grzałkę CWU,

Możesz dodatkowo zamontować " Automatyczny przełącznik faz PEF-301 " bez styczników, bo moc na jednej fazie nie przekracza mocy 3,5 kW/16 A dla PC 5kW

Przeważnie klimakonwektory montuje się w pomieszczeniach od południa ;

- na osobnym pionie oraz buforze w szeregu - jeżeli chce się korzystać z chłodzenia

A to ciekawe, że tylko od południa. Myślałem, że od północy, wschodu czy zachodu‐ też się daje nimi ogrzewać pomieszczenia...

Ale głupi byłem :)

Witam, mam pytanie do użytkowników pompy Aquarea wersja J (jednofazowa) 7 lub 9 kW wentylator z jedym wiatrakiem: czu u Was zawsze defrost idzie z grzałką?

Mam tą pompę od 2 tygodni na budynku, w budynku dużo wilgoci (w sezonie robione wylewki i tynki) ocieplony od zewnątrz, na stropie rozłożone tylko 10 cm styropianu. Pompa działa wg. krzywej ale zmniejszyłem temp. względem krzywej o -5st. Teraz przy 0st na zewnątrz na zasilaniu pompa daje ok 26-27 st. Powrót mam cały czas ok 22-23 st. Uruchomilismy grzanie jak budynek był wychłodzony do 2 st C.

Stopniowo odkręcam kolejne obiegi ale teraz mam już ok 90% obiegów uruchomionych. Czy w tej pompie zawsze defrost idzie z grzałką? Martwi mnie duże zuzycie prądu.

Teraz przy 0 st na zewnątrz na zasilaniu pompa daje ok 26-27 st.

Powrót mam cały czas ok 22-23 st. Uruchomilismy grzanie jak budynek był wychłodzony do 2 st C.

Stopniowo odkręcam kolejne obiegi ale teraz mam już ok 90% obiegów uruchomionych.

Czy w tej pompie zawsze defrost idzie z grzałką? Martwi mnie duże zuzycie prądu.

1/ DEFROST

A/ Mode 1

Ciepło jest pobierane z instalacji grzewczej - energii zładu, stad obiegówka pracuje pełna parą,

...a/ Przy tym rodzaju defrostu najważniejsze to temperatura wody na powrocie, jeśli jest ona wyższa;

.......1/ niż 27 stopni w przypadku 2-wu wentylatorowych,

...... 2/ niż 22 stopni w przypadku zwykłych pomp ,

..b/ odpowiedni przepływ ,

..c/ odpowiednia pojemność wodna instalacji ,

..d/ czasami zdarza się, że podczas samego defrostu przy pomocy wymiennika temperatura spada na tyle, że się Mode 1 przerywa i zaczyna Mode 2,

Mode 2 - dla Tp < 22 C

- dla jednowentylatorowych pomp odbywa się z grzałką

Poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne)

Dziękuję za szybką odpowiedź. W takim razie zanim otworzę kolejne obiegi muszę zaczekać aż temp. powrotu wzrośnie, żeby była > 22 st i żeby defrost był bez grzałki. Mam Home Assistant i jeden z czujników temp. mam pa powrocie przy pompie:

powrot.jpg

Widać że jestem z temp. powrotu idealnie na 22 st tzn. przy defroście spada poniżej 22 st i pewnie dlatego włacza się grzałka.

Panowie, czy widzicie jakiś związek między mocą pompy vs zapotrzebowanie budynku na ciepło a ilością defrostów?

Chodzi mi o to, czy np. pompa przewymiarowana (w stosunku do OZC budynku) może mieć mniej defrostów niż pompa lekko niedowymiarowana? Mam na myśli defrosty w najtrudniejszych pod tym względem warunkach, czyli wysoka wilgotność powietrza i temperatury w przedziale mniej więcej od -3*C do +3*C.

Zmieniłem (tzn. musiałem zmienić) PC Atlantic 3F 11 kW na PC Panasonic SDC gen. H 3F 9 kW. Panas jest dobrany zgodnie z tabelą doborową (OZC około 10 kW, powierzchnia ogrzewana około 280 m2, układ biwalentny z kotłem gazowym jako źródło szczytowe). Wydaje mi się, że Panas robi więcej defrostów ale to tylko moja obserwacja. W Atlanticu nie było możliwości kontroli defrostów (pierwsza wersja Alfea Excelia TRI, z wyświetlaczem na środku jedn. wewn. i bardzo marnym oryginalnym "zdalnym sterowaniem").

Panowie, czy widzicie jakiś związek między mocą pompy vs zapotrzebowanie budynku na ciepło a ilością defrostów?

Chodzi mi o to, czy np. pompa przewymiarowana (w stosunku do OZC budynku) może mieć mniej defrostów niż pompa lekko niedowymiarowana? Mam na myśli defrosty w najtrudniejszych pod tym względem warunkach, czyli wysoka wilgotność powietrza i temperatury w przedziale mniej więcej od -3*C do +3*C.

Generalnie pompy 2-wentylatorowe szronią się rzadziej ;

- a więc im większy parownik tym tendencja mniejsza do szronienia

Obydwie pompy (Atlantic i Panasonic) są 2-wentylatorowe, 3-fazowe, pracują na czynniku R410a i mają niemal identyczną powierzchnię parownika. Na papierze dane Atlantica (czyli Fujitsu) i Panasonica są zbliżone. Jedna różnica to moc: Atlantic 11 kW ma moc trochę powyżej OZC, Panasonic 9 kW ma moc trochę poniżej OZC. Atlantic taktował przy dodatnich temperaturach zewn. (rzędu +7 *C i więcej) i mocno taktował w trybie chłodzenia (woda lodowa +5 *C na klimakonwektory). Panasonic nie taktuje w dodatnich temperaturach i świetnie radzi sobie w trybie chłodzenia. Jednak wydaje mi się, że Panas robi więcej defrostów.