Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Pompa ciepła zużywa ok; > 3000 m3/h powietrza,

Rekuperator ; 100 do 400 m3/h

Przykład z domem i rekuperacją był tylko dla pokazania, że takie coś działa. Nie to jest tematem mojego pytania.

Pompa ciepła pobiera powietrze i wyrzuca je. Z tego co wiem, to pompa jest bardziej efektywna im cieplejsze jest powietrze na wejściu, osiąga wtedy większy parametr COP. Jeśli na wejściu pompy będzie powietrze o temperaturze 7 stopni, to wtedy COP pompy powinien być zawsze 5.08 ( w przypadku mojej pompy Panasonic mononlok 5kW generacja J ).

Jeden z mędrców forumowych mawiał: nie rusz gó*na bo śmierdzi (ktoś wpadł na pomysł aby używać szamba jako dolnego źródła ciepła).

Ty chciałbyś zrobić coś podobnego tylko transporterem tej energi ze ścieków miałoby być powietrze a dokładniej strumień powietrza... a jedyne co byś mógł osiągnąć to wywiewanie smrodu z szamba bo uzysk energetyczny żaden. Droższe byłyby rury do zrobienia tego niż potencjalny zysk.

TEORETYCZNIE mógłbyć doprowadzić do zamrożenia szamba.. ciekawe jakbyś je wtedy wybrał ;)

Jeden z mędrców forumowych mawiał: nie rusz gó*na bo śmierdzi (ktoś wpadł na pomysł aby używać szamba jako dolnego źródła ciepła).

Ty chciałbyś zrobić coś podobnego tylko transporterem tej energi ze ścieków miałoby być powietrze a dokładniej strumień powietrza... a jedyne co byś mógł osiągnąć to wywiewanie smrodu z szamba bo uzysk energetyczny żaden. Droższe byłyby rury do zrobienia tego niż potencjalny zysk.

TEORETYCZNIE mógłbyć doprowadzić do zamrożenia szamba.. ciekawe jakbyś je wtedy wybrał ;)

W którym momencie napisałem, że chcę to zrobić z szamba?

Jaki transport ścieków?

O czym pan pisze?

@andrzej: może napiszę jeszcze raz, ale wolniej. OK?

@marty: jasne, masz rację. Mnie chodziło o to, czy nie będąc pewnym wyboru lepsze jest niewielkie przewymiarowanie czy niewielkie niedowymiarowanie.

Jeśli chcesz grzać non stop, to lepiej 1kW mniej niż więcej. Jeśli tylko w taniej taryfie lepiejej 1 -2 kW więcej mocy.

I wszystkie te wykresy są dostępne "nie mając dostępu do SerwiceClouda".... No chyba nie.

A nawet mając dostęp do serviceclouda i z jego rejestracją co 5min i tak nic nie widać , i można defrost po prostu pominąć.( Jak włączy się rejestrację , wtedy jest co 30s , co też jest bez rewelacji).

Witam ponownie,

nasza pompa to dokładnie KIT-WC09J3E5-1. Podniosłem temp. zasilania żeby powrót był zdecydowanie > 22st i nic to nie dało, dalej każdy defrost idzie na grzałce. Dzisiaj patrzyłem dokładnie na przykładowy defrost: przed nim zasilanie 27 powrót 24, włączył się defrost i od razu ikonka grzałki, podczas defrostu który trwał ok 10 min najpierw zasilanie spadło do 21 st potem zaczęło rosnąć do 28 st, a powrót był na początku defrostu 24 st a na końcu spadł do 23 st.

Już nie wiem dlaczego ciągle włącza się grzałka przy defrostach, może w tej pompie temp powrotu musi mieć 27 st, tylko po co mamy tyle grzać jak dom nieoddany, dogrzewamy tynki, strych rozgrzebany bez wylewki. Poza tym przez 2 tyg. naciągnęło 650kWh grzałka grzała ok 60h a startów sprężarki pokazuje coś koło 600. Może mamy coś źle podłączone.

Czujnikiem , który decyduje o rodzaju defrostu toten , który mierzy Temperaturę wody za skraplaczem (wymiennikiem) a przed grzałkami (patrz w menu z informacjami) , bez włączonych grzalek powinien pokazywać to samo co czujnik temperatury wyjściowej , sprawdz ,czy moze on pokazuje np. mniej niż wyjścia.

Bo jeśli masz temperaturę wyjścia tuz przed defrostem 24 , to już podczas defrostu ,kiedy spręzarka się zatrzyma jest 23 , a jak się zacznie defrost już będzie poniżej 23 ,Sam nawet piszesz ,ze temp wyjscia jest przez chwilę 21 ,to już wystarczy do załączenia grzałki , przez co za chwilę masz temperaturę 28 , bo grzalka się włączyła ( a w systemie masz 24 ,bo tyle wraca do pompy przed defrostem).

Sam już nie wiem i nie rozumiem, godzinami patrzę się w kotłowni na tę pompę conajmniej jakby mi tam wisiały słoneczniki van gogha.

Grzałka włącza mi się od razu jak włącza się defrost, nie tak że po 2 czy 5 min działania defrostu włącza się grzałka. To co mam zrobić żeby się nie włączała? Czekać aż beton się wygrzeje i temp powrotu wzrośnie? Tylko do ilu stopni? A przyszło mi do głowy że może te 22 st to ustawienie fabryczne i może mi je instalator zmienił? Da się tak? Ew. jest opcja zmiany tego parametru w menu serwisowym?

Bardzo malo prawdopodobne ,żeby instalator to zmienił , bo wg serwisowki tego się nie da zmienic ( choć rozne rzeczy producenci chowają). W menu serwisowym co najwyzej ta grzalke da się wylaczyć do defrostu.

To prosta zasada , 22 stopnie i grzałka włączona , 23 stopnie jeszcze wylaczona , masz przez chwilę 21 , zobacz co pokazuje czujnik za wymiennikiem.