vwrafi 06.12.2022 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Pompa ciepła zużywa ok; > 3000 m3/h powietrza, Rekuperator ; 100 do 400 m3/h Przykład z domem i rekuperacją był tylko dla pokazania, że takie coś działa. Nie to jest tematem mojego pytania. Pompa ciepła pobiera powietrze i wyrzuca je. Z tego co wiem, to pompa jest bardziej efektywna im cieplejsze jest powietrze na wejściu, osiąga wtedy większy parametr COP. Jeśli na wejściu pompy będzie powietrze o temperaturze 7 stopni, to wtedy COP pompy powinien być zawsze 5.08 ( w przypadku mojej pompy Panasonic mononlok 5kW generacja J ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 06.12.2022 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Jeden z mędrców forumowych mawiał: nie rusz gó*na bo śmierdzi (ktoś wpadł na pomysł aby używać szamba jako dolnego źródła ciepła). Ty chciałbyś zrobić coś podobnego tylko transporterem tej energi ze ścieków miałoby być powietrze a dokładniej strumień powietrza... a jedyne co byś mógł osiągnąć to wywiewanie smrodu z szamba bo uzysk energetyczny żaden. Droższe byłyby rury do zrobienia tego niż potencjalny zysk. TEORETYCZNIE mógłbyć doprowadzić do zamrożenia szamba.. ciekawe jakbyś je wtedy wybrał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 06.12.2022 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Jeden z mędrców forumowych mawiał: nie rusz gó*na bo śmierdzi (ktoś wpadł na pomysł aby używać szamba jako dolnego źródła ciepła). Ty chciałbyś zrobić coś podobnego tylko transporterem tej energi ze ścieków miałoby być powietrze a dokładniej strumień powietrza... a jedyne co byś mógł osiągnąć to wywiewanie smrodu z szamba bo uzysk energetyczny żaden. Droższe byłyby rury do zrobienia tego niż potencjalny zysk. TEORETYCZNIE mógłbyć doprowadzić do zamrożenia szamba.. ciekawe jakbyś je wtedy wybrał W którym momencie napisałem, że chcę to zrobić z szamba? Jaki transport ścieków? O czym pan pisze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 06.12.2022 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Co jakiś czas ktoś wpadnie na pomysł typu: pompa na strychu, pompa w garażu, w magazynie. O powietrznej pompie z zasysem powietrza z podziemi jeszcze nie słyszałem. Może lepiej było kupić gruntową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 06.12.2022 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Jest sens montować grzałkę tacy ociekowej gdzieś przy wymienniku lub zaraz pod. Bez tacy ociekowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 06.12.2022 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Co jakiś czas ktoś wpadnie na pomysł typu: pompa na strychu, pompa w garażu, w magazynie. O powietrznej pompie z zasysem powietrza z podziemi jeszcze nie słyszałem. Może lepiej było kupić gruntową? A na pozostałe sześć pytań potrafi pan odpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 06.12.2022 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Załóżmy że będzie u mnie allinone z wbudowanym zasobnikiem. Czy można mieć dodatkowe źródło ciepła jak kocioł gazowy, płasz wodny i nim zagrzać wodę w zasobniku hydroboxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.12.2022 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Jest sens montować grzałkę tacy ociekowej gdzieś przy wymienniku lub zaraz pod. Bez tacy ociekowej ? Grzałka tacy daje nam pewność, że nam nie zamarznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 06.12.2022 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 A na pozostałe sześć pytań potrafi pan odpowiedzieć? Na 5 tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 06.12.2022 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Grzałka tacy daje nam pewność, że nam nie zamarznie Tak wiem, ale czy potrzebna do tego sama taca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 06.12.2022 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Na 5 tak. Czy wszystkie pana 127 postów ma taką samą wartość merytoryczną jak ten ostatni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 06.12.2022 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Czy wszystkie pana 127 postów ma taką samą wartość merytoryczną jak ten ostatni? Czepiasz się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 06.12.2022 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Czepiasz się? Tak. Pytania zadawać pan potrafi, ale komuś odpisać to już wielki problem. Rozumiem brak wiedzy. Ale jak wiedza jest, to widocznie brak chęci i roszczeniowe podejście do sprawy - mi wszyscy mają pomagać, ale ja nikomu nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 06.12.2022 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Mam pytanie czy nie mając dostępu do SerwiceClouda w opcji dla instalatora jestem w stanie w swojej pompie HP 9kW 3f sprawdzać ilość defrostów? Tak. Widać to na wykresie jako załamanie wykresy temp.zasilania, powrotu, obniżenie Hz pracy sprężarki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 06.12.2022 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 @andrzej: może napiszę jeszcze raz, ale wolniej. OK? @marty: jasne, masz rację. Mnie chodziło o to, czy nie będąc pewnym wyboru lepsze jest niewielkie przewymiarowanie czy niewielkie niedowymiarowanie. Jeśli chcesz grzać non stop, to lepiej 1kW mniej niż więcej. Jeśli tylko w taniej taryfie lepiejej 1 -2 kW więcej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.12.2022 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 I wszystkie te wykresy są dostępne "nie mając dostępu do SerwiceClouda".... No chyba nie. A nawet mając dostęp do serviceclouda i z jego rejestracją co 5min i tak nic nie widać , i można defrost po prostu pominąć.( Jak włączy się rejestrację , wtedy jest co 30s , co też jest bez rewelacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mipat 06.12.2022 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Witam ponownie,nasza pompa to dokładnie KIT-WC09J3E5-1. Podniosłem temp. zasilania żeby powrót był zdecydowanie > 22st i nic to nie dało, dalej każdy defrost idzie na grzałce. Dzisiaj patrzyłem dokładnie na przykładowy defrost: przed nim zasilanie 27 powrót 24, włączył się defrost i od razu ikonka grzałki, podczas defrostu który trwał ok 10 min najpierw zasilanie spadło do 21 st potem zaczęło rosnąć do 28 st, a powrót był na początku defrostu 24 st a na końcu spadł do 23 st.Już nie wiem dlaczego ciągle włącza się grzałka przy defrostach, może w tej pompie temp powrotu musi mieć 27 st, tylko po co mamy tyle grzać jak dom nieoddany, dogrzewamy tynki, strych rozgrzebany bez wylewki. Poza tym przez 2 tyg. naciągnęło 650kWh grzałka grzała ok 60h a startów sprężarki pokazuje coś koło 600. Może mamy coś źle podłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.12.2022 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Czujnikiem , który decyduje o rodzaju defrostu toten , który mierzy Temperaturę wody za skraplaczem (wymiennikiem) a przed grzałkami (patrz w menu z informacjami) , bez włączonych grzalek powinien pokazywać to samo co czujnik temperatury wyjściowej , sprawdz ,czy moze on pokazuje np. mniej niż wyjścia. Bo jeśli masz temperaturę wyjścia tuz przed defrostem 24 , to już podczas defrostu ,kiedy spręzarka się zatrzyma jest 23 , a jak się zacznie defrost już będzie poniżej 23 ,Sam nawet piszesz ,ze temp wyjscia jest przez chwilę 21 ,to już wystarczy do załączenia grzałki , przez co za chwilę masz temperaturę 28 , bo grzalka się włączyła ( a w systemie masz 24 ,bo tyle wraca do pompy przed defrostem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mipat 06.12.2022 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Sam już nie wiem i nie rozumiem, godzinami patrzę się w kotłowni na tę pompę conajmniej jakby mi tam wisiały słoneczniki van gogha. Grzałka włącza mi się od razu jak włącza się defrost, nie tak że po 2 czy 5 min działania defrostu włącza się grzałka. To co mam zrobić żeby się nie włączała? Czekać aż beton się wygrzeje i temp powrotu wzrośnie? Tylko do ilu stopni? A przyszło mi do głowy że może te 22 st to ustawienie fabryczne i może mi je instalator zmienił? Da się tak? Ew. jest opcja zmiany tego parametru w menu serwisowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.12.2022 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Bardzo malo prawdopodobne ,żeby instalator to zmienił , bo wg serwisowki tego się nie da zmienic ( choć rozne rzeczy producenci chowają). W menu serwisowym co najwyzej ta grzalke da się wylaczyć do defrostu. To prosta zasada , 22 stopnie i grzałka włączona , 23 stopnie jeszcze wylaczona , masz przez chwilę 21 , zobacz co pokazuje czujnik za wymiennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts