Czacha85 06.12.2022 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 A czy nie jest tak, że jednowentylatorowe potrzebują do defrostu 27 stopni na powrocie, a T-cap 23 stopnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.12.2022 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Kolego MiG25 ; -czy możesz się odnieść do pytania z postu ; #18313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mipat 06.12.2022 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Temperatury o których piszę są z: 2 Sprawdz. systemu i dalej 2.2 Informacje o syst. I tutaj mam temp. powrót i zasilanie. Przy starcie defrost obie temp są > 22 st. a grzałka startuje od razu. Nie widzę w menu innego miejsca z temperaturą powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.12.2022 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 A czy nie jest tak, że jednowentylatorowe potrzebują do defrostu 27 stopni na powrocie, a T-cap 23 stopnie? Generalnie odwrotnie, jednowentylatorowe 23 , dwuwentylatorowe ( w tym T-CAP , bo nie każda dwuwentylatorowa to T-CAP) 27... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.12.2022 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Temperatury o których piszę są z: 2 Sprawdz. systemu i dalej 2.2 Informacje o syst. I tutaj mam temp. powrót i zasilanie. Przy starcie defrost obie temp są > 22 st. a grzałka startuje od razu. Nie widzę w menu innego miejsca z temperaturą powrotu. Menu z informacjami , patrz mój podpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.12.2022 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Witam ponownie, nasza pompa to dokładnie KIT-WC09J3E5-1. Podniosłem temp. zasilania żeby powrót był zdecydowanie > 22st i nic to nie dało, dalej każdy defrost idzie na grzałce. Dzisiaj patrzyłem dokładnie na przykładowy defrost: przed nim zasilanie 27 powrót 24, włączył się defrost i od razu ikonka grzałki, podczas defrostu który trwał ok 10 min najpierw zasilanie spadło do 21 st potem zaczęło rosnąć do 28 st, a powrót był na początku defrostu 24 st a na końcu spadł do 23 st. Już nie wiem dlaczego ciągle włącza się grzałka przy defrostach, może w tej pompie temp powrotu musi mieć 27 st, tylko po co mamy tyle grzać jak dom nieoddany, dogrzewamy tynki, strych rozgrzebany bez wylewki. Poza tym przez 2 tyg. naciągnęło 650kWh grzałka grzała ok 60h a startów sprężarki pokazuje coś koło 600. Może mamy coś źle podłączone. Witam! Zawsze można zmienic charakter grzania budynku. Skoro nie mieszkasz to wygrzewaj dom krócej -lecz na wyższych parametrach. Tak by powrót był na 27*C Z racji tego że jestem na forum w tym roku 2 raz nie pamiętam wszystkiego lecz coś mi swita że musi być min 27*C aby to szło na wodzie. Po co tracisz czas na forum? Jak już nikt nie doradza tylko mądrości pokazuje. Przetestuj na grzaniu np. 33*C Delta 5 i zobaczysz co będzie . Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.12.2022 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Witam, Dzisiaj zauważyłem, że dolna część wymiennika nie jest oszroniona. Coś się popsuło czy tak może być? Zdjęcie https://files.fm/u/7nt9wrq93 To jeszcze nic, co powiecie na to To nie moje zdjęcie , znalezione w internecie. Generalnie u siebie też parę razy widziałem ,że jakiś pas się nie zaszraniał , ale to przechodziło po defroście. Więc martwiłbym się , jeśli byłoby tak codziennie. Tak wg serwisówki wygląda parownik: Wg tego jest podzielony na 10 równoległych pasów , i może się zdażyć ,że przez któryś w pewnym momencie gaz nie przechodzi ( bo się tam np skroplił ,albo coś tam pzepływ zaczopowało). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mipat 06.12.2022 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Menu z informacjami , patrz mój podpis. Aha, jutro sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 06.12.2022 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 To jeszcze nic, co powiecie na to To nie moje zdjęcie , znalezione w internecie. Generalnie u siebie też parę razy widziałem ,że jakiś pas się nie zaszraniał , ale to przechodziło po defroście. Więc martwiłbym się , jeśli byłoby tak codziennie. Tak wg serwisówki wygląda parownik: Wg tego jest podzielony na 10 równoległych pasów , i może się zdażyć ,że przez któryś w pewnym momencie gaz nie przechodzi ( bo się tam np skroplił ,albo coś tam pzepływ zaczopowało). Generalnie przez 2 dni widziałem taka sytuację jak temperatura trzymała na minusie i defrosty nic nie zmieniały. Wczoraj patrzyłem było +2 i dół się szronił ale jakby mniej niż pozostała część. Możliwe, że przymarzł i jakiś zastój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 06.12.2022 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Panowie, tuż przed defrostem cały parownim powinien być zaszroniony w ten sam jednolity sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.12.2022 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 ....A trawa powinna być zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 06.12.2022 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 (edytowane) ....A trawa powinna być zielona. Użytkuję PC Samsung 8kW od 6 lat. Przed defrostem z ZAWSZE parownik jest oszroniony równomiernie. Od tego czasu serwis widziałem raz, właśnie wtedy kiedy zgłosiłem że się szroni "w paski". Okazało się, że problem był z ilością czynnika. Model PC nie ma tu nic do rzeczy. Obecnie w TCap- ie 3 faz, także szroni się równomiernie. ZAWSZE. Edytowane 6 Grudnia 2022 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 07.12.2022 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Użytkuję PC Samsung 8kW od 6 lat. Przed defrostem z ZAWSZE parownik jest oszroniony równomiernie. Od tego czasu serwis widziałem raz, właśnie wtedy kiedy zgłosiłem że się szroni "w paski". Okazało się, że problem był z ilością czynnika. Model PC nie ma tu nic do rzeczy. Obecnie w TCap- ie 3 faz, także szroni się równomiernie. ZAWSZE. U mnie dalej ten sam problem. Według Ciebie ilość czynnnika jest za duża czy za mała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.12.2022 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Użytkuję PC Samsung 8kW od 6 lat. Przed defrostem z ZAWSZE parownik jest oszroniony równomiernie. Od tego czasu serwis widziałem raz, właśnie wtedy kiedy zgłosiłem że się szroni "w paski". Okazało się, że problem był z ilością czynnika. Model PC nie ma tu nic do rzeczy. Obecnie w TCap- ie 3 faz, także szroni się równomiernie. ZAWSZE. Rozumiem, ze skoro piszesz ZAWSZE ,to masz zdjęcia z KAŻDEGO defrostu, lub przynajmniej tabelkę ,gdzie dokumentujesz KAŻDY defrost. Bo jak nie ,to rownie dobrze mogłeś tego nie zauważyć . Jak najbardziej moze brakować czynnika ,lub inne dziwne rzeczy z pompa mogą być (w stylu zaczopowane sekcje itp). Ale jeśli jednego dnia jest pasek ,a następnego juz wszystko jest ok , to nie ma się czym martwic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 07.12.2022 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Rozumiem, ze skoro piszesz ZAWSZE ,to masz zdjęcia z KAŻDEGO defrostu, lub przynajmniej tabelkę ,gdzie dokumentujesz KAŻDY defrost. Bo jak nie ,to rownie dobrze mogłeś tego nie zauważyć . Jak najbardziej moze brakować czynnika ,lub inne dziwne rzeczy z pompa mogą być (w stylu zaczopowane sekcje itp). Ale jeśli jednego dnia jest pasek ,a następnego juz wszystko jest ok , to nie ma się czym martwic. Swego czasu (zaraz po montażu) obserwowałem PC - dlatego udało mi się szybko zauważyć nierównomierne szronienie i problem został rozwiązany. Nie pisałem o tym, że za każdym razem ilość czy grubość szronu na parowniku jest taka sama tylko o tym, że powinien być cały oszroniony tuż przed defrostem. Jeśli na parownik TUŻ przed defrostem jest oszroniony np.w górnej części, a w dolnej nie to świadczy o tym jak nierównomiernie przepływa przez niego czynnik. Na zdjęciach jakie wrzuciłeś czyli szronienie "w paski" problem może być także z nieprawidłowym obiegiem czynnika. Z jekiego powodu- nie mam pojęcia. Panas jest nowym nabytkiem, ale wiem jakie problemy może płatać nieprawidłowa ilość czynnika (np.problemy z otwierającym się tylko częściowo zaworem) w pompie ciepła bo u mnie dopiero serwis firmowy który przyjechał poradził sobie po odpowiedniej diagnostyce pompy z problemem. Goście którzy montowali mi PC, stawiali na wszystko tylko nie ilość czynnika. Jaki był problem, że nie można było na starcie umieścić tego czynnika więcej nie powiedziano mi. Po naprawie, od 5 lat wymiennik szroni się cały i można powiedzieć idealnie. Wtedy jeszcze kamerą sobie to zgrywałem, teraz robię to wyrywkowo. Ten rok jest wyjątkowy i w mojej lokalizacji blisko lasu, defrost jest częstym zjawiskiem więc zerkam jak wygląda. Tyle moich doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 07.12.2022 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 U mnie dalej ten sam problem. Według Ciebie ilość czynnnika jest za duża czy za mała? Tego na forum nikt ci nie powie. Do mnie przyjechał główny serwisant Samsunga i robił diagnostykę orzy pomocy laptopa i oprogramowania przez dwa dni (mieszkał w hotelu) aby wykluczyć możliwość innego problemu. Potem zadzwonił po swego kolegę i po dwóch dniach PC ruszyła. Firma która montowała mi PC (jedna z większych w Polsce) nie mogła sobie poradzić z tym kilkukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 07.12.2022 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Tego na forum nikt ci nie powie. Do mnie przyjechał główny serwisant Samsunga i robił diagnostykę orzy pomocy laptopa i oprogramowania przez dwa dni (mieszkał w hotelu) aby wykluczyć możliwość innego problemu. Potem zadzwonił po swego kolegę i po dwóch dniach PC ruszyła. Firma która montowała mi PC (jedna z większych w Polsce) nie mogła sobie poradzić z tym kilkukrotnie. Ok, dziękuję. Będę obserwował jak to wygląda, w razie czego serwis I dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czacha85 07.12.2022 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Generalnie odwrotnie, jednowentylatorowe 23 , dwuwentylatorowe ( w tym T-CAP , bo nie każda dwuwentylatorowa to T-CAP) 27... Sprawdzałem w serwisówce dla jednowentylatorowych J R32 i jest 27 stopni. To samo pokrywa się z moimi obserwacjami. Skąd masz takie informacje? Czy ktoś kto ma jednowentylatorową J-kę mógłby to potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 07.12.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Sprawdzałem w serwisówce dla jednowentylatorowych J R32 i jest 27 stopni. To samo pokrywa się z moimi obserwacjami. Skąd masz takie informacje? Czy ktoś kto ma jednowentylatorową J-kę mógłby to potwierdzić? Ja mogę tylko potwierdzić, że przy każdym defroście uruchamia mi się grzałka. Zasilanie oscyluje między 27-30 delta ustawiona 5 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.12.2022 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Ja mogę tylko potwierdzić, że przy każdym defroście uruchamia mi się grzałka. Zasilanie oscyluje między 27-30 delta ustawiona 5 stopni. TO MASZ ODPOWIEDŹ- dlaczego uruchamia się grzałka !!!! Zasilanie 27-30 i delta 5 daje wynik = 22*C i 25*C Co z powyższego wynika że PC brakuje do zadanych 27*C aby defrost robiła na wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts