bobrow 18.02.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 witam , odnośnie scop co+cwu od 05.05.2015 do dzisiaj scop=3 (grzejniki+przeciętne ocieplenie) , w tym są : próby , praca 3 miesiące na zbiorniku dwupłaszczowym z cop=2,7 , mroźny styczeń (ok 1500kWh)4630kWhx0,43=ok 2050 pln dla porównania : w zimie 2014/2015 poszło mi 4 tony węgla tj ok 3200pln +cwu latem ok 1200pln=razem sezon z najsłabszą zimą 4400 plnwnioski :-koszt szacuję na 45-50% w stosunku do wcześniejszego systemu odnośnie problemów z pompą wodną -pisząc zapowietrzenie mam na myśli dźwięk pompy z powietrzem , po moich wcześniejszych próbach wnioskuję-że to może być wytrącanie się powietrza z wody , czy to jest kawitacja czy nie -mam to w nosie jak to się nazywa fachowo, ważne jest -że jeśli pompa pracuje z powietrzem , to długo nie popracuje -utrzymuje wysokie ciśnienie w systemie , zbypaasuje ciepłomierz (będę go używał do cyklicznych kontroli COP) -chociaż robiłem próby bez niego , to spróbuję jeszcze raz -ale z tym samym ciśnieniem (może rzeczywiście jest tak ,że pompa panasa ma z natury za dużą wydajność dlatego potrzebne jest większe ciśnienie napływu i każde zwężenie np. na ciepłomierzu , powoduje ten problem-zresztą zjawisko występuje tylko przy wyższej temp i niższym ciśnieniu , mogłem mylnie interpretować to jako problem z rozpuszczalnością powietrza , może właśnie jest to zjawisko występujące równolegle dla małego przekroju rury ssawnej i wyższej temp , sam już nie wiem) tymczasem PSmam nadzieję ,że nikt mi nie napisze ,że sobie coś tam ubzdurałem i się czepiam. Mój instalator zdębiał , a serwis hurtownika- też nie za bardzo wiedział co z tym robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 18.02.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Bo to ciemnogrod Hmm..... Coś musi w tym być. Co prawda, jeszcze nie mieszkam, ale tydzień temu już usłyszałem że "ni mom w domu komina, to za dwa lata byde w garażu stowioł komin i piec, bo to na prund przecież chodzi":confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.02.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Hmm..... Coś musi w tym być. Co prawda, jeszcze nie mieszkam, ale tydzień temu już usłyszałem że "ni mom w domu komina, to za dwa lata byde w garażu stowioł komin i piec, bo to na prund przecież chodzi":confused: No ja tak słyszałem od początku budowy jak sąsiady dowiedziały się że chcę grzać prądem Teraz sąsiadom z ciemnogrodu z węglem szczena opada jak im pokazuje licznik zużycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.02.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 koledzy fachmaniwłaśnie wyczyściłem wszystkie filtry i zauważyłem dość tłusty czarny osad i trochę drobin .Poprzednio filtry były czyszczone w grudniu -czy to jest prawidłowy objaw przy eksploatacji co ?Wcześniej walczyłem z powietrzem i układ był dość czysty sądząc po wodzie- może przy dłuższym grzaniu w pełni zimy ,niby tam brudy z instalacji powinny się pojawić , martwi mnie tylko lepkość tego osadu.Dodam jeszcze , że mam teraz stabilniejsze wskazówki na manometrach ( alarm H98 zapewne tego tyczył - zobaczymy)będę wdzięczny za infocześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.02.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 koledzy fachmani właśnie wyczyściłem wszystkie filtry i zauważyłem dość tłusty czarny osad i trochę drobin . Poprzednio filtry były czyszczone w grudniu -czy to jest prawidłowy objaw przy eksploatacji co ? Filtr usuwa to co masz w instalacji . Nie ma znaczenia co uważają fachowcy. Jest taka nie przestrzegana zasada , że instalację się płucze i napełnia wodą o odpowiednich parametrach. Niektóre firmy warunkują udzielenie gwarancji od jakości wody w instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 19.02.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 hej, co do pompy to jest model 2014, 1 fazowa, 9kw, pompa 7 biegow bez zadnych napisow, ktore pozwolilyby zidentyfikowac prodeucnta. wszystko smigalo bez problemu, az do momentu jak obiegowka zaczela wariowac. najpierw zwolnila i co jakis czas wracala do normalnej pracy, potem przez 2-3 dni dzialala normalnie, a nastepnie umarla na tyle, ze wyskoczyl blad przeplywu H62 czy jakos tak. w czasie kiedy pompa normalnie pracowala nie zauwazylem nic niepokojacego, zadnego powietrza, wajcha z cisnieniomierza minimalnie drgala - ale to norma jak idzie woda. mam nadzieje, ze jutro problem bedzie rozwiazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.02.2016 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 kol instalatorzy możecie popytać u dystrybutorów jaka jest skala problemów z nową pompką 7-biegową od modeli F ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.02.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 zapytałem pana Googla ,chyba będę musiał podrążyć kolejny temat-jakość wody w instalacjach co.Moja PC została zainstalowana po 8 sezonach grzewczych na piecu węglowym .Temat wygląda obszernie - pisze się dużo nt płukania instalacji i specjalnych dodatków do wody ( czarny mułek to prawdopodobnie korozja , mam stalowe grzejniki płytowe )Koledzy praktycy - to jak to jest z tą wodą kotłową , płukać - nie płukać , dosypywać preparaty - nie dosypywać .Co z wymiennikami i COP ?Słyszałem , że najlepiej nie wymieniać wody - bo po sezonie jest już zdemineralizowana, trzeba tylko usunąć jak najdrobniejsze zanieczyszczenia tymczasemPSnie spodziewam się takich samych opinii , ale chciałbym poznać argumenty za i przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 20.02.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 bobrowZawiesinę można z wody usunąć wpinając w układ np. filtr sznurkowy (taki w przezroczystej obudowie) i załączając obiegówkę na kilkadziesiąt godzin (zatem raczej po sezonie grzewczym). Będziesz widział jak powoli woda staje się coraz bardziej przejrzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.02.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 bobrow Zawiesinę można z wody usunąć wpinając w układ np. filtr sznurkowy (taki w przezroczystej obudowie) i załączając obiegówkę na kilkadziesiąt godzin (zatem raczej po sezonie grzewczym). Będziesz widział jak powoli woda staje się coraz bardziej przejrzysta. dzięki za info ten filtr to ile może kosztować ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 20.02.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 zapytałem pana Googla , chyba będę musiał podrążyć kolejny temat-jakość wody w instalacjach co. Moja PC została zainstalowana po 8 sezonach grzewczych na piecu węglowym . Temat wygląda obszernie - pisze się dużo nt płukania instalacji i specjalnych dodatków do wody ( czarny mułek to prawdopodobnie korozja , mam stalowe grzejniki płytowe ) Koledzy praktycy - to jak to jest z tą wodą kotłową , płukać - nie płukać , dosypywać preparaty - nie dosypywać . Co z wymiennikami i COP ? Słyszałem , że najlepiej nie wymieniać wody - bo po sezonie jest już zdemineralizowana, trzeba tylko usunąć jak najdrobniejsze zanieczyszczenia tymczasem PS nie spodziewam się takich samych opinii , ale chciałbym poznać argumenty za i przeciw Witam Moje rotametry po 19 m-ch eksploatacji Woda z instalacji wodociągowej filtrowana na wejściu filtrem mechanicznym, następnie zdemineralizowana z 21 do 5,5 dH. Filtr siatkowy instalacji sprawdzony po 15 m-cach. całkowicie czysty - nie wymagał nawet płukania. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.02.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 jaki osprzęt proponujecie i o jakich kosztach mówimy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 20.02.2016 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 ten filtr to ile może kosztować ? Filtr narurowy 10 cali (gwint 3/4 lub 1 cal) - poniżej 40 zł. Wkład sznurkowy - kilka zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.02.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 hejrzeczywiście grosze, a co ze zmiekczaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.02.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 znalazłem filtry sznurkowe , ale do uzdatniania wody wodociągowej .Czy dobrze kumam :należy wpiąć w układ grzewczy taki filtr , ale przez zawory odcinające - żebym mógł filtrować wodę kotłową po sezonie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 20.02.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) znalazłem filtry sznurkowe , ale do uzdatniania wody wodociągowej . Czy dobrze kumam : należy wpiąć w układ grzewczy taki filtr , ale przez zawory odcinające - żebym mógł filtrować wodę kotłową po sezonie ? Woda krążąca w starych układach z kotłem, żródlanej raczej nie przypomina i przed wpięciem PC wypada układ przepłukać, a to co nadal krąży - wyłapać. To tylko podpowiedż jak tanio pozbyć się drobin, których nie wyłapie filtr siatkowy. Można to zrobić jednorazowo, wpinając filtr prowizorycznie np. wężami miękkimi lub zamontować go na stałe. Wtedy raz na jakiś czas po otwarciu zaworów będzie można filtrowanie powtórzyć. Ale może któryś z instalatorów podsunie Ci lepszy pomysł. Edytowane 20 Lutego 2016 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.02.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 dzieki Zigiprzed wpięciem PC namiętnie płakałem system - widać nie wszystko wyleciało .Wcześniej kiedy dłubałem przy pompie wodnej , woda była w miarę ok . Trochę godzin poszło na co , teraz mam na ściankach rodzaj czarnej , lepkiej mazi o bardzo cienkim filtrze ( to co czytałem , to może być objaw korozji)Teraz z innej beczki - przypatrzyłem się , kiedy mam wys temp powyżej 50st (zrobiłem próbę no co i cwu) , nadal pojawia się powietrze w pompie wodnej.Zdemontowalem ciepłomierz i na wyższym ciśnieniu zobaczę czy jest to samo - tylko zwężka na ciepłomierzu może być wytłumaczeniem tego zjawiska .Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.02.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 znalazłem filtry sznurkowe , ale do uzdatniania wody wodociągowej . Czy dobrze kumam : należy wpiąć w układ grzewczy taki filtr , ale przez zawory odcinające - żebym mógł filtrować wodę kotłową po sezonie ? Taki filtr stanowi tak duże opory w instalacji CO ,że wszystkie zanieczyszczenia opadną w rurach i grzejnikach bo ustanie przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.02.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 no i zaczyna się ,jeśli filtr nie za drobny , to może dodać środek ograniczający korozje ?A teraz wrócę do tematu powietrza w pompie .Jakiś czas temu robiłem próby bez ciepłomierza , ale na ciśnieniu 1,5-2 bary .Zasugerowalem się wtedy ,że to nie zwężenie na ciepłomierzu - ponieważ nadal był problem z tym powietrzem i zamontowałem go spowrotem .Wydawało mi się , że jest ok - ale:- kiedy był defrost zawór ciśnieniowy upuszczał nadmiar ciśnienia ( podejrzewałem go o przepuszczanie powietrza na złączce )-przesunęła mi się granica występowania powietrza , na niższym ciśnieniu ok 40st , przy wyższym ok 50st ( co max 45 przy -8st, dlatego nie było słyszalne powietrze )Przyjrzałem się ostatnio - pod koniec grzania na cwu pojawia się to powietrze , następnie po kilku godzinach potrafi się rozpuścić na co .Po zdemontowaniu ciepłomierza ustawiłem ciśnienie 2,2 bara na 50st i jest ok.Robiłem próby do 57 st o nic nie słuchać , wcześniej występowanie powietrza było za każdym razem w tych samych warunkach ( na co i cwu )Z PC do buforka mam rury fi 28 , powinny być ok 32 . Wnioskuje z tej sytuacji , że 7- biegowa pompa wodna potrzebuje dużego napływu na ssaniu .Manometry na ssaniu i wyj praktycznie się nie ruszają ( po wyczyszczeniu były stabilniejsze)PC mam przetestowaną latem i zimą , dlatego wepnę ciepłomierz w obwód równoległy z zaworami odcinającymi - cyklicznie będę kontrolował cop .Uff , mam nadzieje że trafiłem tym razem .bywajcie PS awaria u galla pchnęła mnie do działań - zdjąłem obudowę i zacząłem się przysłuchiwać tym bąbelkom większy bieg wymaga większego napływu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miireek 20.02.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Widzę, że padło pytanie o średni COP. Proszę użytkowników pomp Aquarea o napisanie jaki macie średni COP. Fajnie by było zobaczyć jak to się kształtuje, różne opinie znalazłem na forum. Zobaczymy czy jest to bliżej 2 czy 4. Zamontowałem ciepłomierz w końcu stycznia. Do dzisiaj średni COP (co + cwu) 3,25. Układ mieszany, tylko 15% podłogówki, dla mnie bardzo ok.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts