Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Tak. Pytania zadawać pan potrafi, ale komuś odpisać to już wielki problem. Rozumiem brak wiedzy. Ale jak wiedza jest, to widocznie brak chęci i roszczeniowe podejście do sprawy - mi wszyscy mają pomagać, ale ja nikomu nie będę.

Ma Pan rację. Nie chce mi się pisać tego co już było. Za to z chęcią pomogę Panu telefonicznie. Na priv przesyłam nr. Pozdrawiam.

Ok chyba znalazłem: cytat eng:

14.6.2 Room Heater Operation during Deice

Purpose:

 To protect the indoor Heat Exchanger from ice forming and prevent heat exchanger plate breakage.

Control content:

 This Heater protection control will activate only if the backup heater is enable at custom setup by remote

controller. Once fulfil the start condition, room heater will turn ON together (base on max heater capacity

selection) and stop together if stop condition is fulfilled.

* If the heater is request to turn ON OLP feedback will be detected.

Starting conditions:

 During normal deice operation 4~9

 Water outlet temperature < 10°C or

Outdoor air temperature < -10°C or

Water inlet temperature < 27°C

Heater operates when 1 ~2 fulfilled OR When 1 and 3 ~ 4 is fulfilled.

However, this control does not relate to Heater ON/OFF button on remote control.

Stop condition:

 When normal deice end or

 Water outlet temperature > 45°C

Mam pytanie do wtajemniczonych. Gdy mam uruchomiona pompę na prostej zasilanie powiedzmy 45st to w domu jest prawie 24st. A teraz bez zmiany nastawy czyli dalej prosta ustawiona na 45st i podpięty sterownik pokojowy ustawiony na 22st w domu pompa dogrzewa się do max 40st i w środku mam 21,5st. Za cholere tych 40st nie przekracza mimo że jest 45st ustawione. Ktoś ogarnia co może być przyczyną?

Ok chyba znalazłem: cytat eng:

14.6.2 Room Heater Operation during Deice

Purpose:

 To protect the indoor Heat Exchanger from ice forming and prevent heat exchanger plate breakage.

Control content:

 This Heater protection control will activate only if the backup heater is enable at custom setup by remote

controller. Once fulfil the start condition, room heater will turn ON together (base on max heater capacity

selection) and stop together if stop condition is fulfilled.

* If the heater is request to turn ON OLP feedback will be detected.

Starting conditions:

 During normal deice operation 4~9

 Water outlet temperature < 10°C or

Outdoor air temperature < -10°C or

Water inlet temperature < 27°C

Heater operates when 1 ~2 fulfilled OR When 1 and 3 ~ 4 is fulfilled.

However, this control does not relate to Heater ON/OFF button on remote control.

Stop condition:

 When normal deice end or

 Water outlet temperature > 45°C

Nie mam , pompy jednowentylatorowej ,więc powtarzam tylko co było tu powtarzane ....

Chyba faktycznie jest tu pomylona jeszcze jedna zależność z jednowentylatorowych , że grzałka po prostu jest włączana podczas zwykłego grzania , jeśli wejście do pompy jest mniejsze od 23 stopni , natomiast podczas defrostu jest to 27 stopni.

Mam pytanie do wtajemniczonych. Gdy mam uruchomiona pompę na prostej zasilanie powiedzmy 45st to w domu jest prawie 24st. A teraz bez zmiany nastawy czyli dalej prosta ustawiona na 45st i podpięty sterownik pokojowy ustawiony na 22st w domu pompa dogrzewa się do max 40st i w środku mam 21,5st. Za cholere tych 40st nie przekracza mimo że jest 45st ustawione. Ktoś ogarnia co może być przyczyną?

No ale ten termostat Ci tą pompę wyłącza czy nie ?

Bo jeśli termostat ma pompę włączoną cały czas ,to niemożliwe ,żeby nagle pompa nie mogla osiągnąć w domu temperatury.

A ja mam inny problem. Pompa WH-SXC09H3E8 założona kilka dni temu, dom nowy około 200m2, 2 obiegi - podłoga i grzejniki. No tak, w celu uproszczenia systemu brak termostatów pokojowych - znaczy odłączone / obiegi zwarte na stałe. Ustawiona stała temp 35 na podłogę i 45 na grzejniki. Przy temp około 0 na zewnątrz, delta 5 ale w sumie to bawiłem się w zakresie 3-15 i większych zmian nie zauważyłem.

Jak pompa grzeje zasobnik to potrafi się rozkręcić do 70Hz i nagrzać do 55oC, natomiast ustawionej temperatury w obiegach za nic nie chce uzyskać. Częstotliwość sprężarki za nic nie chce 50Hz przekroczyć, bufor (50l) potrafi dogrzać jeśli odłączę pompy obiegowe ale jak tylko podłączę to temp spada i nie chce przekroczyć 30stopni. Wzmożonych defrostów nie zauwazyłem więc to raczej nie przez to. Ogólnie zastanawiam się dlaczego ona nie dąży do tych temperatur, tylko tak jakby miała jakiś kaganiec założony. No i najwiekszy problem jest taki że pomieszczeń nie może nawet do 20 stopni dogrzać, a chciałbym chociaż raz zobaczyć że potrafi mi 22 stopnie zrobić.

PS, jak jej ustawiłem teraz tryb intensywny to z łaską się rozkręciła do 54Hz i temp w układach wzrosły do 33-34oC

Ogólnie nie wiem, może to ma sens żeby grzać niską temperaturą bo większa sprawność itd, to rozumiem, ale nie bez powodu mam grzejniki w pokojach - bo na przykład w takim biurze mnie nie ma przez kilka dni i jak chciałbym móc dogrzać z 18 do 20 w pół godziny no to pewnie przy tej pompie zrobię co mam do zrobienia i już wyjdę a ona jeszcze nie dogrzeje. No i jeśli kupuję pompę 6kW (+3kW grzałki) to oczekuję że w razie czego ona poleci na tych 6kW a nie na 3 i koniec.

Edytowane przez Darayavahus

A ja mam inny problem. Pompa WH-SXC09H3E8 założona kilka dni temu, dom nowy około 200m2, 2 obiegi - podłoga i grzejniki. No tak, w celu uproszczenia systemu brak termostatów pokojowych - .

No tak. W celu uproszczenia brak termostatów ale...podłogówka i grzejniki. Uprościłeś układ CO na maxa ! :)

Ludzie, co z Wami jest nie tak? Kiedy zaczniecie myśleć logicznie? Grzać do 45deg, tylko po to aby mieszać na podłogę 35deg. Kur..a mać co za głupota i to w takich czasach.

Następny któremu szkodzi podłogówka w sypialni czy jaki był powód? Teraz na drewnianym stropie można zrobić OP bez problemu.

No tak. W celu uproszczenia brak termostatów ale...podłogówka i grzejniki. Uprościłeś układ CO na maxa ! :)

Ludzie, co z Wami jest nie tak? Kiedy zaczniecie myśleć logicznie? Grzać do 45deg, tylko po to aby mieszać na podłogę 35deg. Kur..a mać co za głupota i to w takich czasach.

Następny któremu szkodzi podłogówka w sypialni czy jaki był powód? Teraz na drewnianym stropie można zrobić OP bez problemu.

Człowieku nie wiem czy ktoś ci to powiedział ale po przeczytaniu kilku twoich postów stwierdzam że jesteś toksyczną osobą . Moja prośba żebyś przeczytał swoje wypociny i zastanowił się czy nie potrzebujesz pomocy specjalisty z poradni zdrowia psychicznego .

Człowieku nie wiem czy ktoś ci to powiedział ale po przeczytaniu kilku twoich postów stwierdzam że jesteś toksyczną osobą . Moja prośba żebyś przeczytał swoje wypociny i zastanowił się czy nie potrzebujesz pomocy specjalisty z poradni zdrowia psychicznego .

Przecież kilka postów wcześniej pytałeś mnie o klimakonwektory. Trzeba było wtedy poprosić o pomoc specjalisty.

Nie pisałem tego do ciebie.

Napisałem głośno o fakcie, że podłogówka z grzejnikami w tym samym obiekcie jest oznaką totalnej głupoty i nieznajomości zasad projektowania OP. Każdy projektant który takie układy projektuje powinien zapłacić karę inwestorowi.

Każdy kto ma taki układ wie o czym mówię. Strata pieniędzy, energii a potem męka i szukanie rozwiązań po forach.

Co jest toksycznego w mówieniu prawdy w tym przypadku, co?

Dla ciebie to normalne, że układ niskotemperaturowy jakim jest OP łączy się z grzejnikowym wysokotemperaturowym i stosuje się do niego PC - która jest źródłem ciepła niskotemperaturowym?

Edytowane przez MartyyMcFly

Nie znam tych pomp ale czy nie masz jakiejś funkcji tylko do podłogówki i dlatego ma taką granicę a że masz podłączone grzejniki i one zabierają za dużo ciepła . Jeśli możesz to spróbuj samą podłogówkę grzać .

Właśnie pośrednio pytam o to czy tam jest jakieś ustawienie, które limituje działanie pompy. Nic takiego nie znalazłem.. No samą podłogówkę dogrzeje do 35 stopni, nawet same grzejniki pogoni na 45 no ale problem w tym raczej że nie mogę PC zmusić do działania na więcej niż 50% deklarowanej mocy.

Posadzki czym były wygrzewane ?

5 lat temu gazowym Viessmannem. Znaczy napisałem że nowy dom bo budowany według aktualnych technologii ale do tej pory grzałem gazem.

No tak. W celu uproszczenia brak termostatów ale...podłogówka i grzejniki. Uprościłeś układ CO na maxa !

W sumie post nic nie wnosi do dyskusji ale się ustosunkuję. Termostaty mam zajebiste, tylko odłączone żeby nie wypływały na działanie ogrzewania. Te temperatury to do celów testowych. Mam pompę założoną kilka dni temu, więc zanim ją dobrze ustawię chcę zobaczyć jak działa w jakich warunkach. A podwójny układ mam bo tak mi pasowało, taki mam styl życia. Mam kilka pokoi które często i długo stoją puste więc nie chcę ich ogrzewać ale jeśli muszę to chciałbym żeby się szybko nagrzały. Musisz z tym żyć.

No tak to że z dostępu dla instalatora można różne rzeczy i statystyki to ja wiem. Ja pytałem oto jak sprawdzić defrosty z dostępów ktore ma zwykly użytkownik kiedy nie ma się takich dostępów i uprawnień jak instalator

To widać. Zajdzie lodem a potem się odlodzi. Nie wiesz jak wygląda defrost?

Jak "nie ma się takich dostępów i uprawnień jak instalator" to w żaden inny sposób jednoznacznie nie "sprawdzisz".

"to że z dostępu dla instalatora można różne rzeczy i statystyki to ja wiem" a wiesz, że możesz sobie założyć konto instalatora i tam podpiąć swoją pompę?

Ze 30 razy o tym było napisane...

No tak to że z dostępu dla instalatora można różne rzeczy i statystyki to ja wiem. Ja pytałem oto jak sprawdzić defrosty z dostępów ktore ma zwykly użytkownik kiedy nie ma się takich dostępów i uprawnień jak instalator

W prostym układzie grzejnikowym bez termostatów, można to zobaczyć na Smart Cloud na wykresie poboru mocy. Jeśli nie ma termostatów, nie było przerw w dostawie energii czy wyłączeń, to słupki kiedy był zwiększony pobór mocy w godzinie mogą świadczyć o defroście, bo tuż po defroście następuje zwiększony pobór mocy.

Jak masz deltę wysoko to PC będzie błyskawicznie chciała dotrzeć do zadanej i ten procrsbędzie skutkował zwiększonym poborem energii w godzinie kiedy robiła defrost.

Ja to u siebie widzę na tym słupkowym wykresie, ale ja mam duży odbiór ciepła i po defroście ostro nadrabia spadek temp.w obiegu CO :)