MartyyMcFly 08.12.2022 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 W sumie post nic nie wnosi do dyskusji ale się ustosunkuję. Termostaty mam zajebiste, tylko odłączone żeby nie wypływały na działanie ogrzewania. Te temperatury to do celów testowych. Mam pompę założoną kilka dni temu, więc zanim ją dobrze ustawię chcę zobaczyć jak działa w jakich warunkach. A podwójny układ mam bo tak mi pasowało, taki mam styl życia. Mam kilka pokoi które często i długo stoją puste więc nie chcę ich ogrzewać ale jeśli muszę to chciałbym żeby się szybko nagrzały. Musisz z tym żyć. W sumie wnosi bardzo wiele, bo wnosi fakt- że PC jest najgorszym z możliwych rozwiązań dla układów mieszanych- wysokotemperaturowych/niskotemperaturowych. Tak jak one same, jest ekonomicznie nieuzasadniony. Ale to twoja kasa i wybór...choć widząc chęć zaoszczędzenia na wysokości opłat (zamiana z gazu na PC) raczej chcesz zaoszczędzić niż wydać dużo. W twoim.przypadku, taniej byłoby założyć w tych nieczęsto używanych pomieszczeniach grzejniki elektryczne i je okazyjnie włączać. Jeśli nie to przewymiarowane klimakonwektory. Różnica w temp.medium grzewczego pomiędzy 35deg a 45deg to dla PC jest energetyczna przelaść w zużyciu. Pomijam.już fakt pracy sprężarki na dużej mocy i niestabilnego układu CO w momencie odpalenia grzejników. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 08.12.2022 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Pytanko Czy w pompie all in one da się jakoś ogrzać wodę w zasobniku CWU innym źródłem ciepła niż grzałka w zasobniku? Jakaś pompa mogłaby pompować wodę z bufora na wężownicę allinone do cwu? Czy zawór trójdrogowy można ustawić w pozycji otwartej między wężownicą zasobnika a wyjściem na bufor i wtedy dodatkowa pompa mogłaby pompować wodę między buforem a zasobnikiem CWU? Takie coś.: Czy sterownik allinone może wysterować pracą zaworu 3drogowego do takiego ustawienia a potem włączyć pompę na powrocie z bufora? Przy tej pompie byłby zawó zwrotny z bypasem wtedy obieg na grzaniu bufora przez PC normalnie by pracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 08.12.2022 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 To widać. Zajdzie lodem a potem się odlodzi. Nie wiesz jak wygląda defrost? )) jak wygląda defrost to ja wiem. Pytałem o co innego. Martyy tak też się domyślałem że te skoki na wykresie to to. Tylko dalej nie wiem ile ilościowo ich jest. Więc z tego co mówicie musiałbym mieć dostęp do ServiceCluod ale o to będzie ciężko bo mój instalator sam chce mieć zdalny dostęp do mojej pompy w okresie gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.12.2022 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Tylko dalej nie wiem ile ilościowo ich jest.. Jak występuje defrost to na sterowniku pokazuje się; https://www.fotosik.pl/zdjecie/084d6e3544fab5c3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 08.12.2022 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Witam, Dzisiaj zauważyłem, że dolna część wymiennika nie jest oszroniona. Coś się popsuło czy tak może być? Zdjęcie https://files.fm/u/7nt9wrq93 Coś ustaliłeś ? Zauważyłem dziś dokładnie to samo u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 08.12.2022 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Jak występuje defrost to na sterowniku pokazuje się; https://www.fotosik.pl/zdjecie/084d6e3544fab5c3 Coś źle zacytowałeś. "tylko dalej nie wiem ile ilościowo ich jest." napisał kto inny. Ja mam Service Cloud i wiem dokładnie kiedy mam defrost... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 08.12.2022 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Coś ustaliłeś ? Zauważyłem dziś dokładnie to samo u siebie A jaki model pompy masz ? Generalnie co serwisant to inna teoria albo . Jesli chodzi o wsparcie techniczne Panasonica twierdzi, że to normalne i jezeli nie wpływa na pracę pompy, zużycie pradu i cop to nie ma sie czym martwić. Gdy przymarznie robi się jakiś zator sekcji bo od dołu jest jakoś wlot gazów czy coś. Jakoś mnie to nie przekonuje bo widzę, że mam teraz permanentnie ten 'problem'. Ogólnie zgłupiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 09.12.2022 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Jak występuje defrost to na sterowniku pokazuje się; https://www.fotosik.pl/zdjecie/084d6e3544fab5c3 Ja wiem jak wygląda jednostka zewnętrza podczas defrostu, wiem również jaka pojawia się wtedy ikonka ale moje pytanie było o ilość. Nie siedzę 24h przy pompie by liczyć je. Pytałem czy nie mając dostępu do ServiceCloud z poziomu instalatora jestem gdzieś w stanie sprawdzić ile miałem deforstow na dzień? Teraz już kolega wcześniej napisał że tylko to mogę sprawdzić mając dostęp z pozycji instalatora to ServiceCloud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 09.12.2022 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 a jaki model pompy masz ? Generalnie co serwisant to inna teoria albo . Jesli chodzi o wsparcie techniczne panasonica twierdzi, że to normalne i jezeli nie wpływa na pracę pompy, zużycie pradu i cop to nie ma sie czym martwić. Gdy przymarznie robi się jakiś zator sekcji bo od dołu jest jakoś wlot gazów czy coś. Jakoś mnie to nie przekonuje bo widzę, że mam teraz permanentnie ten 'problem'. Ogólnie zgłupiałem. 7kw "j" Na chłopski rozum, myślałem że defrost zniweluje właśnie to jeśli coś przymarznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 09.12.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 (edytowane) A jaki model pompy masz ? Generalnie co serwisant to inna teoria albo . Jesli chodzi o wsparcie techniczne Panasonica twierdzi, że to normalne i jezeli nie wpływa na pracę pompy, zużycie pradu i cop to nie ma sie czym martwić. Gdy przymarznie robi się jakiś zator sekcji bo od dołu jest jakoś wlot gazów czy coś. Jakoś mnie to nie przekonuje bo widzę, że mam teraz permanentnie ten 'problem'. Ogólnie zgłupiałem. Jeśli chcesz spać spokojnie, zadzwoń po serwis z innej firmy. Do mnie takie tłumaczenie nie przemawia. Wymiennik powinien przed defrostem być oszroniony cały. Jeśli jego dolna część taka nie jest to znaczy, że czynnik tam nie dociera, przepływ jest niewielki, zablokowany częściowo itp. Skoro w pompach tego samego typu u jednego usera jest tak, a u drugiego inaczej to raczej jest to powód do niepokoju. Poprosiłbym także o opinię na piśmie firny która to montowała i napisał maila do serwisu Panasa. Będziesz w razie problemu miał ślady na piśmie, że próbowałeś ustalić przyczynę. Edytowane 9 Grudnia 2022 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.12.2022 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Wymiennik powinien przed defrostem być oszroniony cały. Jeśli jego dolna część taka nie jest to znaczy, że czynnik tam nie dociera, przepływ jest niewielki, zablokowany częściowo itp.. Jeżeli po kilku defrostach stan nie ulega poprawie; - TO NALEŻY DZIAŁAĆ - WZYWAĆ SERWIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 09.12.2022 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Czy Wy macie dodatkowo jakoś zaizolowane przewody z czynnikiem chłodniczym ? Ja mam tylko o oryginalnej izolacji (białej) ale wydaje mi się to mało. Czymś to dodatkowo można obłożyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.12.2022 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Czymś to dodatkowo można obłożyć ? Mata kauczukowa samoprzylepna - wpisz w google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 09.12.2022 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Ja zastosowałem kauczukową otulinę o średnicy wew ok 70 i zawinąłem taką folią srebrną z klejem bo podobno goły kauczuk lubią dziobać ptaszyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 09.12.2022 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 dzieki za podpowiedzi. Chyba teraz to mata bedzie lepszym wyborem bo otulinę trzeba by rozcinać. Jaką grubość polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.12.2022 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Jaką grubość polecacie? 25 mm i owinąć 3 do 4 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 09.12.2022 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Witam ponownie. Mam pompę Panasonic monoblok 5kW seria J uruchomioną już 2 tygodnie i mam kilka pytań: Jak masz zrobione zabezpieczenie tej pompy? Mała rozdzielnia przy pompie czy bezpośrednio z głównej rozdzielni pociągnięte kable 3x2.5mm2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 09.12.2022 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Rób małą rozdzielnię przy pompie. Wstaw : 1. Rozłącznik2. Wyłącznik nadprądowy ( bezpiecznik)3. Licznik energii ( najlepiej taki , który ma zliczanie całości i zliczanie od resetu i chwilowe zużycie energii- nie jest to mus ale bardzo przydatne)Można jeszcze dać grzałkę pod oddzielnym bezpiecznikiem i dodatkowym licznikiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 09.12.2022 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Rób małą rozdzielnię przy pompie. Wstaw : 1. Rozłącznik 2. Wyłącznik nadprądowy ( bezpiecznik) 3. Licznik energii ( najlepiej taki , który ma zliczanie całości i zliczanie od resetu i chwilowe zużycie energii- nie jest to mus ale bardzo przydatne) Można jeszcze dać grzałkę pod oddzielnym bezpiecznikiem i dodatkowym licznikiem) Miałeś podobny problem z niezaszronionyn wymiennikiem. Czy coś się dowiedziałes ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czacha85 10.12.2022 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Dolna część wymiennika u mnie zaszrania się jako ostatnia. Długo pozostaje czysta. Gdzieś kiedyś czytałem o jakimś rozwiązaniu (nie chodziło o Panasonica, ale chyba inny japoński producent) że pod wymiennikiem poprowadzona jest chyba rurka z gorącym gazem i ma to wspomagać pracę wymiennika w warunkach szronienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts