Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

...... To ma być uniwersalne , i dla grzejników , i do podłogówki , a nawet do grzania basenu , a każda ta rzecz ma inne wymagania.

No właśnie ale dlaczego uniwersalne - skoro wiadomo jakie są ograniczenia i możliwości tych systemów ?? Jak coś jest do wszystkiego to jest do ....... niczego. Wystarczy wprowadzić 3 tryby - podłogówka / kaloryfery / basen i ogarnąć parametry ?

Wiem że pytanie nie do ciebie bezpośrednio ale temat ciekawy, zawsze to samo można osiągnąć różnymi drogami - dlaczego nie najlepszymi ???

Czy ktoś może powiedzieć jak to z tym taktowaniem ostatecznie jest ???

Mam PC od ~połowy maja - 1079/1027 (h pracy/zadania), częściowo w okresie przejściowym - do 20 listopad - chodziła na harmonogramie - słonecznie było

Najwięcej on//off sprężarki robią defrosty - J 2 starty przy defroście.

To ,że pompa chce osiągnąć jak najszybciej temperaturę docelową samo w sobie złe nie jest .

To jest tylko zebezpieczenie producenta przed użytkownikiem aby jak najszybciej widział na wyświetlaczu temp.zadaną.

Wystarczy popatrzeć na wykres choćby pracy sprężarki po defroście i widać co się dzieje z częstotliwością jej pracy. Temperatura zadana jest zwykle szybko osiągana i czasowo przebijana.

Jak warunki na zewnątrz są niekorzystne i wilgotność duża, to pożądaną pracą byłaby praca ze spokojnym dotarciem do zadanej tak, aby czas do kolejnego defrostu był jak najdłuższy bez niepotrzebnej pracy na zwiększonej mocy. Wątpię by ktokolwiek odczuł spadek temp. w pomieszczeniu kiedy odbywa się defrost i zaraz po nim (kiedy spada temp.zasilania kalafiorów).

Testuję teraz deltę 15 z grzejnikami i po wykresie qidać, że PC dochodzi do zadanej wolniej ale o wiele spokojniej jeśli chodzi o jej pracę.

A jaką deltę faktycznie uzyskujesz?

To zależy od temp. zewnętrznej i temp. zasilania.

Ale nie w tym rzecz. Im większa delta, tym mozliwość większej różnicy pomiędzy zasilaniem i powrotem. Myślę, że o ile przy OP powinna być pomiędzy 3-5deg, to przy kalafiorach im większa tym lepiej, ze względu na wahania temp. powrotu przy i po defroście- szczególnie w budynkach o dużym zapotrzebowaniu.

Chciałbym aby PC dochodziła do zadanej po defrostach jak najwolniej, a nie szybko z dużą mocą.

Większość i tak ma bufor z kalafiorami, jak jest mały i wraca do jego chłodny powrót z grzejników, to przy małej delcie pompa podnosi gwałtownie temp.(nawet powyżej zadanej) aby uzyskać ustawiona deltę..

Zmieniła się nawet przepustowość pompy wody w litrach na minutę przy delcie 15 jest 19 l/min a przy delcie 5 był 24 l/min.

Edytowane przez MartyyMcFly

Większość i tak ma bufor z kalafiorami, jak jest mały i wraca do jego chłodny powrót z grzejników, to przy małej delcie pompa podnosi gwałtownie temp.(nawet powyżej zadanej) aby uzyskać ustawiona deltę..

Zmieniła się nawet przepustowość pompy wody w litrach na minutę przy delcie 15 jest 19 l/min a przy delcie 5 był 24 l/min.

Właśnie tu jest problem - jak delta jest ustawiona na 1, to pompa obiegowa chodzi na maks, PC długo chodzi na pełnej mocy, moduluje za późno i szybko się wyłącza. Jak ustawisz na 15, to moduluje szybko, ale próbuje trzymać głupią deltę 15.

Dlatego opcja delta 1 i obroty pompy obiegowej na minimum wydaje się niegłupia. To powinno dać szybką modulację i nie trzymanie się żadnej delty, tylko co wyjdzie to wyjdzie.

Edytowane przez Gepam

Właśnie tu jest problem - jak delta jest ustawiona na 1, to pompa obiegowa chodzi na maks, PC długo chodzi na pełnej mocy, moduluje za późno i szybko się wyłącza. Jak ustawisz na 15, to moduluje szybko, ale próbuje trzymać głupią deltę 15.

Dlatego opcja delta 1 i obroty pompy obiegowej na minimum wydaje się niegłupia. To powinno dać szybką modulację i nie trzymanie się żadnej delty, tylko co wyjdzie to wyjdzie.

To raczej nie tak.

Delta to maksymalna różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem. Jeśli różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem jest większa od ustawionej delty, PC podwyższa temp. zasilania nawet powyżej zadanej tak, aby delta był równa takiej jaka ma ustawiona. Pompa wody zwiększa wtedy swe obroty.

Obserwuje ja od dwóch godzin przy delcie 15 jest dużo bardziej stabilnie temperaturowo (wahania są mniejsze) niż przy delcie 5. Sprężarka także pracuje spokojniej.

Edytowane przez MartyyMcFly

To raczej nie tak.

Delta to maksymalna różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem. Jeśli różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem jest większa od ustawionej delty, PC podwyższa temp. zasilania nawet powyżej zadanej tak, aby delta był równa takiej jaka ma ustawiona. Pompa wody zwiększa wtedy swe obroty.

Wg twojego opisu jeżeli delta jest wyższa od ustawionej, to PC jeszcze ją powiększa podwyższając temperaturę zasilania. To nie brzmi prawidłowo.

Z moich obserwacji wynika ,że pompa za wszelką cenę chce najpierw dotrzeć do temperatury docelowej kosztem delty, więc na siłę moduluje obiegówkę , nawet do minimum ( jest tego też inny powód , kryterium załączenia grzałek , bo jak temperatura docelowa różni się o 8 stopni od wyjsciowej przez 20minut , to załącza się grzałka - w J te paramery da się ustawić).

A później jak temperatura wejsciowa się podnosi to objegówka przyspiesza i trzyma deltę.

Z moich obserwacji wynika ,że pompa za wszelką cenę chce najpierw dotrzeć do temperatury docelowej kosztem delty, więc na siłę moduluje obiegówkę , nawet do minimum ( jest tego też inny powód , kryterium załączenia grzałek , bo jak temperatura docelowa różni się o 8 stopni od wyjsciowej przez 20minut , to załącza się grzałka - w J te paramery da się ustawić).

A później jak temperatura wejsciowa się podnosi to objegówka przyspiesza i trzyma deltę.

Panowie, ja zgłupiałem. Ten algorytm Panasa jest nieco nielogiczny :) Powinno być jak dla mnie tak im większa delta tym możliwe większe wahania temp. zasilanie powrót i spokojniejsza praca bez gwałtownego dochodzenia do temp. zadanej- ale tak nie jest :)

Wrzucam wykres. Do godziny +/- 11.30 pracowała na delcie 15 czyli max, a od pracuje na delcie 1. zmieniłem nie potrzebnie krzywą (obniżyłem o jeden stopień) ale to mniej istotne., no i rankiem do 12 tej było dużo chłodniej. ale chodzi tak naprawdę o kulturę pracy. zobaczymy jak dziś w nocy, będą[warunki jak wczoraj i zostawiam deltę 1.

delta 1.jpg

Ja na dużym obiegu nie uzyskam delty większej jak ok 6 st , pompka obiegowa za buforem chodzi wtedy na najwolniejszym przepływie ale jest wtedy niepożądane zjawisko że dolna połowa kalafiorów jest chłodna ale za to góra jest cieplejsza niż gdy próbowałem wyższego biegu i delty ok 2 st . W mojej PC delty się nie ustawia ,ona sama reguluje pompkę obiegową i u mnie wacha się około 2 st czasem dojdzie do 3 st. ZA to zauważyłem że dziś przy minus 10 st na zewnątrz i 44 st ustawionej zadanej to tłukła prawie 80 HZ. Do ilu HZ one pracują i ile to bezpieczny zakres , pytam bo z elektryczności to zielony jestem.

Ja na dużym obiegu nie uzyskam delty większej jak ok 6 st , pompka obiegowa za buforem chodzi wtedy na najwolniejszym przepływie ale jest wtedy niepożądane zjawisko że dolna połowa kalafiorów jest chłodna ale za to góra jest cieplejsza niż gdy próbowałem wyższego biegu i delty ok 2 st . W mojej PC delty się nie ustawia ,ona sama reguluje pompkę obiegową i u mnie wacha się około 2 st czasem dojdzie do 3 st. ZA to zauważyłem że dziś przy minus 10 st na zewnątrz i 44 st ustawionej zadanej to tłukła prawie 80 HZ. Do ilu HZ one pracują i ile to bezpieczny zakres , pytam bo z elektryczności to zielony jestem.

Pompa wody za buforem powinna dla kalafiorów z termostatami chodzić na autoadapt lub na zmiennej różnicy ciśnień. Jak nie ma termostatów to na najmniejszym możliwym przepływie dla stałej różnicy ciśnień.

Mam teraz na niskiej zmiennej różnicy ciśnień i pompka wyświetla 16 W a jak zrobię na Auto to 22W .

To znaczy, że pierwsze ustawienie jest nieodpowiednie.

Można to łatwo sprawdzić obserwując temp na ostatni grzejniku w instalacji CO.

A co byś mi opowiedział o parametrze w HZ i jak to się ma do pracy sprężarki .

?????

Mam na zmiennej niskiej bo zapomniałem dopisać że wszędzie termostaty . Gdy zrobię auto to delta będzie ledwo 2 st i bufor jest opróżniany z ciepła tak że tracę między wyjściem PC a wyjściem bufora= sprzęgła ok 2-3 st. Mam wyświetlany parametr z jaką częstotliwością działa w danym momencie sprężarka i w zależności od temp zew i tem zadanej to działa w szerokim zakresie i pytam jakie to górne bezpieczne bo miałem już 90HZ .A mam jeszcze pytanie z innej beczki ; bufor=sprzęgło na zasilaniu równolegle mam 200L i patrząc z boków zbiornika to najwyżej z lewej str jest wyjście na pompkę obiegową i grzejniki. Około 30 cm niżej z prawej str. jest wejście ciepłej wody z PC następne 30 cm niżej ale znów po lewej jest powrót dużego obiegu z grzejników i następne 30 cm w dół i po prawej powrót do PC . I teraz najciekawsze ten najniżej położony powrót do PC jest o ok 2 st cieplejszy od powrotu z grzejników po drugiej stronie. Czy to normalne , czy mam przyłącza żle zrobione bo dodam że przyłączy jest po cztery na stronę naprzeciw sobie a majster zrobił jakby na mijankę . Co sądzisz .HEJ

Mam na zmiennej niskiej bo zapomniałem dopisać że wszędzie termostaty . Gdy zrobię auto to delta będzie ledwo 2 st i bufor jest opróżniany z ciepła tak że tracę między wyjściem PC a wyjściem bufora= sprzęgła ok 2-3 st. Mam wyświetlany parametr z jaką częstotliwością działa w danym momencie sprężarka i w zależności od temp zew i tem zadanej to działa w szerokim zakresie i pytam jakie to górne bezpieczne bo miałem już 90HZ .A mam jeszcze pytanie z innej beczki ; bufor=sprzęgło na zasilaniu równolegle mam 200L i patrząc z boków zbiornika to najwyżej z lewej str jest wyjście na pompkę obiegową i grzejniki. Około 30 cm niżej z prawej str. jest wejście ciepłej wody z PC następne 30 cm niżej ale znów po lewej jest powrót dużego obiegu z grzejników i następne 30 cm w dół i po prawej powrót do PC . I teraz najciekawsze ten najniżej położony powrót do PC jest o ok 2 st cieplejszy od powrotu z grzejników po drugiej stronie. Czy to normalne , czy mam przyłącza żle zrobione bo dodam że przyłączy jest po cztery na stronę naprzeciw sobie a majster zrobił jakby na mijankę . Co sądzisz .HEJ

Jeśli masz jakieś "cyrki" z dziwną temp. powrotu czyt. wyższą niż zasilania, grzejniki (mimo kryzowania i odpowietrzania) zimne w połowie etc. to zawołaj jakiegoś hydraulika (niekoniecznie "pompiarza") i niech sprawdzi tobie poprawność obiegu wody za buforem czy wszystko jest zgodne ze sztuką.

Pisałem już w tym wątku że u mnie źle (odwrotnie) podłączyli pompkę za buforem i obieg szedł w drugą stronę. Nikt tego nie wychwycił od razu bo jednak jako-tako to grzało ale było totalnie nie efektywnie i też dziwne rzeczy z pół-zimnymi grzejnikami, gorącym powrotem się działy. Zamiast sprawdzić elementarne rzeczy, to przestawiałem co pół dnia deltę, bawiłem się ustawieniami przepływów, trybami pracy pompki etc.