buldog1111 16.12.2022 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) rrrrr. W każdym zbiorniku-sprzęgle dochodzi do podmieszania wody między obiegiem Pompy ciepła(pierwotnym) i grzejnikowym/podłogowym (wtornym) . Zjawisko mniejsze lub większe uzależnione od prędkości przepływów w obiegach. Najprawdopodobniej to , że powrót ze zbiornika-sprzęgła do PC jest cieplejszy o 2°C niż powrót z grzejników na wejściu do sprzęgła świadczy o tym zjawisku. Prędkość przepływu w obiegi pierwotnym jest większa niż we wtórnym i część wody gorącej z PC wraca na powrót i podnosi temperaturę. Sam pisałeś , że wyjście na grzejniki z bufora jest chłodniejsze o 2-3°C niż wyjście z PC. Tu właśnie odnalazły się te 2-3 °C. To czego brakuje w grzejnikach podnosi temp. powrotu do PC. Sposobem na zminimalizowanie tego zjawiska jest wyrównanie prędkości przepływu w obydwu obiegach. Nistety nie jest to łatwe , gdyż pompa wody w PC zmienia swoją prędkość w/g algorytmu sterownika. Pompa/Pompy po stronie wtórnej chodzą +/- że stałą prędkością. Co do zmiany prędkości przepływu po stronie wtórnej. Im woda płynie szybciej to grzeję cały grzejnik ale jest chłodniejszy. Im wolniej to będzie cieplejszy ale nie cały. Ogólnie ilość przekazanej energii cieplnej będzie zbliżona. Też mam układ taki jak Ty -sprzęgło 200l i 2 obiegi wtórne. Na swoich pompach obiegowych (Wilo pico plus) widzę ile m3 w danej chwili pompa przelewa i dodatkowo regulacja przepływu jest płynna więc się trochę bawię z dostrojeniem. Ogólnie mam wrażenie , że lepszy nieco mniejszy przepływ w obiegu wtórnym niż większy w porównaniu do obiegu pierwotnego ( chyba lepszy COP się robi- ale jeszcze się bawię.Co prędkości sprężarki w Hz. To jeżeli przy-10 kręci Ci 90Hz to już chyba szczyt jej możliwości. Czytając forum widziałem wpisy , że taka częstotliwość to już max. Pewnie pompa pracowała już na granicy chęci wspomożenia się grzałką . Jaką masz ustawioną deltę na grzaniu w PC? Im mniejsza ustawioną tym pC agresywniej chcę do niej dojść. Może daj deltę na 8 i porównaj. Edytowane 16 Grudnia 2022 przez buldog1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 16.12.2022 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) Dzięki buldog ogólnie układ tak jak opisałeś z tym że u mnie jeden wtórny na grzejniki . Też chyba wolę gdy obiegówka prac. wolniej i grzejniki trochę cieplejsze- ale może to złudzenie w skali grzania pomieszczeń. Przyłącza do bufora też masz na przemian jak ja czy któreś na jednym poziomie. Te 90 Hz to nie jest max bo przez moment jak bujała co po grzaniu cwu to było 96 hz także nie wiem gdzie sufit. Mam ustawione grzałki poniżej minus 10 i wtedy widziałem ikonę że wspomagały. Co do delty to mam mętlik bo jest pozycja ustawiania delty ale byłem pewny że ona działa jako różnica wyj-wej tylko w okresach przejściowych bo w instrukcjii jest opis =delta załączania jednostki i jak było cieplej to tak grało że gdy temp przekroczyła zadaną to pompa stop i gdy spadła o ustawioną deltę to ruszała -oczywiście płynnie . Podejrzewam że Rotenso robi deltę wg jakiegoś algorytmu i czujników samodzielnie za pomocą przepływu swoją obiegówką i tego nie zmienię i wyjdzie że mogę tylko walczyć na obiegu za buforem. HEJ Edytowane 16 Grudnia 2022 przez rrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.12.2022 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Przy jednowentylatorowych częstotliwość i 120Hz była widziana , także jeszcze trochę...Nie ma czegoś takiego jak "granica wspomagania się grzałką"... Pompa będzie chodzić z częstotliwością ,jaką mu sterownik zada , a moc jaka wyjdzie to będzie... Grzałka załącza się tylko od zależności temperatury docelowej od aktualnej wychodzącej , w wersji H jest to zaszyte na stałe i grzałka włączy się wtedy , kiedy rożnica pomiędzy docelową a aktualną będzie 8 lub więcej , przez 20 min ( i jest to cholernie dużo , przy podłodze , raczej ciężko o tai przypadek) , w J te parametry już się ustawia , więc można sobie niechcący tą grzałkę włączyć złymi ustawieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 16.12.2022 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Mig mam w menu pozycję gdzie ustawiam od jakiej temperat mogą się włączać grzałki i jest jeszcze do ustawienia czas -że grzałka rusza gdy sprężarka nie daje rady po danym ustawianym czasie -fabrycznie jest 30 min. Oczywiście Rotenso ma inaczej niż Panas , wiadomo każda firma po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.12.2022 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Nie mam pojęcia jak jest w Rotenso to rozwiązane , w Panasonicu nie ma czegoś takiego jak "nie dawanie rady " i od tego "włączanie grzałek" , tu są konkretne wartości , o których pisałem. Czyli nawet jak sprężarka "nie będzie dawać rady" i generować 50% mocy znamionowej , to jeśli temperatura docelowa będzie ustawiona powiedzmy 2 stopnie wyżej niż aktualna wyjściowa ( i ustawienie jednoczesnie będzie wieksze w J , bo w H to wiadomo - 8 ) , to grzałka się nie załączy , mimo że "sprężarka nie daje rady" . Mysiałaby "nie dawać rady" w ten sposób ,ze temperatura wody spadłaby bardzo , co przy podłogówce raczej nierealne (żeby nagle obniżyła się o 8 stopni , to trwałoby kilka dni nawet w najgorsze mrozy) , grzejnikach chyba też nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.12.2022 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Mam na zmiennej niskiej bo zapomniałem dopisać że wszędzie termostaty . Gdy zrobię auto to delta będzie ledwo 2 st i bufor jest opróżniany z ciepła tak że tracę między wyjściem PC a wyjściem bufora= sprzęgła ok 2-3 st. Mam wyświetlany parametr z jaką częstotliwością działa w danym momencie sprężarka i w zależności od temp zew i tem zadanej to działa w szerokim zakresie i pytam jakie to górne bezpieczne bo miałem już 90HZ .A mam jeszcze pytanie z innej beczki ; bufor=sprzęgło na zasilaniu równolegle mam 200L i patrząc z boków zbiornika to najwyżej z lewej str jest wyjście na pompkę obiegową i grzejniki. Około 30 cm niżej z prawej str. jest wejście ciepłej wody z PC następne 30 cm niżej ale znów po lewej jest powrót dużego obiegu z grzejników i następne 30 cm w dół i po prawej powrót do PC . I teraz najciekawsze ten najniżej położony powrót do PC jest o ok 2 st cieplejszy od powrotu z grzejników po drugiej stronie. Czy to normalne , czy mam przyłącza żle zrobione bo dodam że przyłączy jest po cztery na stronę naprzeciw sobie a majster zrobił jakby na mijankę . Kolego ; -przejdź z tym problemem do tematu ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380405-Ustawienie-wydajno%C5%9Bci-pomp-obiegowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 16.12.2022 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Mig albo ja żle tłumacze albo Ty inaczej rozkminiasz . Grzałki w menu mogę całkiem wyłączyć . Wydaje mi się że tu chodzi o sytuację że jeśli mam grzałki na ON i zadałem np 50 stopni przy dużym mrozie to raczej logiczne że pompa próbuje dobić wykorzystując maxa , nie wiem skąd twój pomysł na 50 proc . Piszemy o teoretycznej sytuacji extrem w górę a nie o pracy pompy wiosną na luziku. I ja to rozumiem że jeśli w ciągu tych fabrycznych 30 min ona nie osiąga zadanych 50 to załącza grzałki do pomocy. Oczywiście mogę być w błędzie bo uczę się tego sprzętu a opis w instrukcji to tragedia ale jakoś tak to wynika. Temp od której działają grzały i czas rozpoczęcia gdy pompa nie daje rady są w menu instalatora a z pozycji użytkownika jest tylko grzałki on-off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.12.2022 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Tak , na pewno inaczej rozkminiam...Obojętnie czy to będzie pełna zimia poniżej -20 , czy późna wiosna, jak masz temperaturę wody 30stopni , i nagle zadasz temperaturę docelową 50 stopni , to jeśli w przeciągu tych 30 (czy tam 20 minut) temperatura wody nie osiągnie 42 stopni ( lub to co ustawione) to włączy się grzałka. Pytanie tylko , dlaczego jak masz temp wody 30 stopni w systemie nagle ustawiasz jej temperaturę docelową 50... Powiem Ci ,że nawet latem , jak napełniam dzieciakom basen z 18tys l. przez zbiornik pompy ciepła (żeby się trochę nagrzała) , to włącza się sprężarka , trzy fazy grzałek (czyli 9kW) , i jeszcze grzałka 3kW w zbiorniku ( bo te 20min minęło ) , i wcale nie uważam ,że sprężarka nie daje rady , bo pacuje z mocą znamionową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 16.12.2022 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Kol MIG a gdzie ja kurcze napisałem że mam 30 stopni i zadałem 50. Mam teraz przy minus 8 a wczoraj było minus 10 ustawioną zadaną 44 stopnie. Nie interesuje mnie co tam przy podłogówce - MAM TYLKO grzejniki . Jak przedtem było około zera stopni to miałem zadaną 40 stopni. Napisałeś tekst =nie będzie dawać rady i generować 50 proc mocy = więc napisałem że przy zadanej NP =NA PRZYKŁAD 50 stopni w mrozy itd. Chodziło że pompa na maxa nie daje rady to wg czego uruchamiają się grzały . A ty stwierdziłeś że w panasie nie ma czegoś takiego że =nie daje rady i od tego włączanie grzałek= A w ostatnim poście piszesz że jednak jak nie osiągnie zadanej to załączy grzałki . Czytaj ze zrozumieniem i pomyśl co odpisujesz. HEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 16.12.2022 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Andrzeju przeczytałem całość i nic dla mnie Tamten kol. ma podłogówkę z nie potrzebnym wg innych sprzęgłem 100L i zupełnie inny problem. Jedyna rzecz która daje do myślenia to by ustawić obiegówkę na najwolniejszy bieg i gdy nie dogrzewa to zwiększać przesył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 16.12.2022 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Mam do was pytanie odnośnie czegoś co znalazłem w dokumencie "AUTODIAGNOSTYKA POMPY CIEPŁA POWIETRZE-WODA GENERACJA H i J". Pada tam takie zdanie: Zastosowanie sprzęgła hydraulicznego jest również rekomendowane dla systemów mających pracować w funkcji chłodzenia! Nie jest jednak wyjaśnione dlaczego. Wiecie może o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.12.2022 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 . Czytaj ze zrozumieniem i pomyśl co odpisujesz. HEJ Proponuję samemu się najpierw do swoich dobrych rad dostosować. HEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.12.2022 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Mam do was pytanie odnośnie czegoś co znalazłem w dokumencie "AUTODIAGNOSTYKA POMPY CIEPŁA POWIETRZE-WODA GENERACJA H i J". Pada tam takie zdanie: Nie jest jednak wyjaśnione dlaczego. Wiecie może o co chodzi? Chodzi jak zwykle o to samo , czyli zład wody , i o taktowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Navy1 16.12.2022 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Panowie, jak można wytłumaczyć to, że Panasonic SDC 3f 9 kW gen. H nie potrafi podnieść temperatury zasilania powyżej 31*C? Dom ma OZC około 10 kW, ogrzewanie 100% płaszczyznowe (podłogowe i ścienne), ogrzewana powierzchnia 280 m2, kubatura 850 m3, żadnych termostatów, zład wody około 260 litrów (w tym 90l bufor założony głównie na potrzeby klimakonwektorów które służą wyłącznie do chłodzenia). Przepływy na pompie wyglądają OK (zwykle około 23 l/min), parownik szroni się równomiernie, defrosty są jednak dość częste (mniej więcej co godzinę, robione sprężarką). Próbowałem różnych zmian ustawień, ale bez skutku.Latem, w trybie chłodzenia Panasonic pracował znakomicie (woda lodowa 10*C), w trybie CWU bez problemu podgrzewał wodę do +45*C (delta 10*C, zasobnik 200l), w trybie grzania do temp zewn. około +2*C też było OK. Ale gdy temperatury zewn. spadły okazało się, że już około 0*C pompa nie podnosi temp zasilania powyżej +31*C (z deltą 5*C) choć zadana przez Krzywą Grzewczą temp zasilania jest wyraźnie wyższa (teraz +35*C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.12.2022 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) Skoro się temeratura wody nie podnosi , to znaczy że jest stan równowagi , ciepło które pompa produkuje jest odbierane w tej samej ilości przez podłogówkę ( i dalej w pomieszczenia)Jeśli w domu masz ciepło ,to znacz że wszystko jest ok ( a Ty niepotrzebnie chcesz wydusić temperaturę wyższą wody w objegu) , jeśli jest chłodno to albo dom jeszcze nie wygrzany , albo pompa nie produkuje tle ciepła ile powinna ( bo zakładam ,że dobrana dobrze , a dom jest ocieplony i ciepło nie ucieka) .... Edytowane 16 Grudnia 2022 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 16.12.2022 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Chodzi jak zwykle o to samo , czyli zład wody , i o taktowanie. Ok, ale czemu akurat sprzęgło? Bufor szeregowo na powrocie teoretycznie pełni tę samą rolę, a dokument wyraźnie mówi o sprzęgle. Chyba że to po prostu niedopowiedzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Navy1 16.12.2022 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Dom jest wygrzany , mieszkam już 10 lat a ten Panasonic to moje druga pompa ciepła w tym domu (Atlantic padł po 10 latach). Temperatura w domu nie jest przesadzona (+21*C). Moim zdaniem pompa nie produkuje tyle ciepła ile powinna. Nie rozumiem dlaczego tak jest, że ma zadane wyższe parametry i nie potrafi ich osiągnąć w warunkach lekkiej zimy. Nie oczekuję od niej wiele, bo układ jest biwalentny. Poniżej -7*C włącza się gazowy kocioł kondensacyjny 11 kW który od 10 lat bez problemu radzi sobie nawet przy najcięższych mrozach. Chciałbym tylko, żeby do tych śmiesznych -7*C Panasonic dawał radę z ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.12.2022 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) [quote=Navy1;8167459 Nie oczekuję od niej wiele, bo układ jest biwalentny. Poniżej -7*C włącza się gazowy kocioł kondensacyjny 11 kW który od 10 lat bez problemu radzi sobie nawet przy najcięższych mrozach. Chciałbym tylko, żeby do tych śmiesznych -7*C Panasonic dawał radę z ogrzewaniem. Należy uaktywnić grzałkę CO https://images89.fotosik.pl/670/07462d7292e3008f.jpg Edytowane 19 Czerwca 2023 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.12.2022 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) Możesz spróbować oszacować ,czy pompa cieła daje moc znamionową mierząc temperatury wejścia i wyjścia , i mając przepływ obliczyć to ze wzoru 69,78*delta*przepływ ... ( a temperatury mierzyć termometrem z lepszą dokładnością , bo tu min rozdzielczość 0,1 stopnia jest potrzebna , a nie to co pompa podaje w całych stopniach. Oczywiście lepszy byłby ciepłomierz ( najlepiej kalibrowany)Ale najpierw możesz zobaczyć ile w menu pokazuje. Edytowane 16 Grudnia 2022 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.12.2022 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) Navy1;Nie oczekuję od niej wiele, bo układ jest biwalentny. Poniżej -7*C włącza się gazowy kocioł kondensacyjny 11 kW który od 10 lat bez problemu radzi sobie nawet przy najcięższych mrozach.Chciałbym tylko, żeby do tych śmiesznych -7*C Panasonic dawał radę z ogrzewaniem Należy uaktywnić ostatecznie grzałkę CO,Pompa powinna do -7 C dać radę bez grzałki ale pewnie duża wilgotność to uniemożliwiahttps://lh3.googleusercontent.com/V-_PudpfOkKVmkGmf7KjL8t2Ju2Xat1CH20vioS5Y93CnSIrqtC_-DZ4rn4oBR1LzhETsuJBUIHCn_p0vQNUyqM47OXNDoXiqyfyQvfDezvurdcs9M2cs9bNgvteQUYhujp_RL-VCKYcI2qUPS5cilvJIv0PHggF1sMOK9ygSjC4ASfDub9IE-Y4Zt1kol7HRv6EC2ofDHBOkONMs8s3tx7rkrvpqI0l0C8X5nQ8ZsxjsvmqG8DaYC21oNR7wHb-raSDk2ozUOf7HwGbpJ853gThzggvTV3y0ZHbPMDx8-SLw6mU2mkepn_hWXMbbxBC8x_N-VKSs-UU_GmWm8XEPlEgL9sez7_AQS2zw6sOrP4tmEOYPvhOHW1Z2fEdQj5-xdRc82eTeO3feBJUrC8-m3NgG6cCXIn4XP915fw7j1aWciCaTHe6Ecl3uhe22jZapUkkZsFJGjPHPidr1faHZfy21pnBSiKk4a6SfXTKPspI7oyOQw_kJROv7cf3d1PHt114utXzHIdCklXIUwuSBU_CmNRzScUiG8aQ07F1ZAWYfpjL6nql5Oz5eWLskjGo0E2tIuBnxICrEVDZoG57bWbuaA_4k5lYQHQEVV_4XneT7sgQS6Xuu1TNG693dMX3hbSJW7XM4vCmybu69iW_k0K8bmeQMin1OwHvgfG692SDpAQVSkH4HvaO-sL6gehEPQZef12fcyd5Go9nKiK7i_23v-8QZizxyyi5QhngICtl91BYbenkYZvQR18gOgmWa8ZWxNFQttBBFIAKSxb9FunfwszrI8T3fsGpGxKVaEseZBDyTmBWl6qikIXREBfxLcnz_xWUlpY-bbvVjmhHO2-oqtcA_FGn0-rtqXayNjDS8m7p2V3MqeCzkk71dE5xa8rWSymXoxYHdghFDPYQ1VW6NA75q2Dkv03H_7y0vC2v=w1023-h666-no?authuser=0 Edytowane 16 Grudnia 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts