Andrzej5101 16.12.2022 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) Navy1;Nie oczekuję od niej wiele, bo układ jest biwalentny. Poniżej -7*C włącza się gazowy kocioł kondensacyjny 11 kW który od 10 lat bez problemu radzi sobie nawet przy najcięższych mrozach.Chciałbym tylko, żeby do tych śmiesznych -7*C Panasonic dawał radę z ogrzewaniem Należy uaktywnić ostatecznie grzałkę CO,Pompa powinna do -7 C dać radę bez grzałki ale pewnie duża wilgotność to uniemożliwiahttps://lh3.googleusercontent.com/V-_PudpfOkKVmkGmf7KjL8t2Ju2Xat1CH20vioS5Y93CnSIrqtC_-DZ4rn4oBR1LzhETsuJBUIHCn_p0vQNUyqM47OXNDoXiqyfyQvfDezvurdcs9M2cs9bNgvteQUYhujp_RL-VCKYcI2qUPS5cilvJIv0PHggF1sMOK9ygSjC4ASfDub9IE-Y4Zt1kol7HRv6EC2ofDHBOkONMs8s3tx7rkrvpqI0l0C8X5nQ8ZsxjsvmqG8DaYC21oNR7wHb-raSDk2ozUOf7HwGbpJ853gThzggvTV3y0ZHbPMDx8-SLw6mU2mkepn_hWXMbbxBC8x_N-VKSs-UU_GmWm8XEPlEgL9sez7_AQS2zw6sOrP4tmEOYPvhOHW1Z2fEdQj5-xdRc82eTeO3feBJUrC8-m3NgG6cCXIn4XP915fw7j1aWciCaTHe6Ecl3uhe22jZapUkkZsFJGjPHPidr1faHZfy21pnBSiKk4a6SfXTKPspI7oyOQw_kJROv7cf3d1PHt114utXzHIdCklXIUwuSBU_CmNRzScUiG8aQ07F1ZAWYfpjL6nql5Oz5eWLskjGo0E2tIuBnxICrEVDZoG57bWbuaA_4k5lYQHQEVV_4XneT7sgQS6Xuu1TNG693dMX3hbSJW7XM4vCmybu69iW_k0K8bmeQMin1OwHvgfG692SDpAQVSkH4HvaO-sL6gehEPQZef12fcyd5Go9nKiK7i_23v-8QZizxyyi5QhngICtl91BYbenkYZvQR18gOgmWa8ZWxNFQttBBFIAKSxb9FunfwszrI8T3fsGpGxKVaEseZBDyTmBWl6qikIXREBfxLcnz_xWUlpY-bbvVjmhHO2-oqtcA_FGn0-rtqXayNjDS8m7p2V3MqeCzkk71dE5xa8rWSymXoxYHdghFDPYQ1VW6NA75q2Dkv03H_7y0vC2v=w1023-h666-no?authuser=0 Edytowane 16 Grudnia 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.12.2022 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Należy uaktywnić grzałkę CO [ATTACH=CONFIG]462815[/ATTACH] Ten wykres to niewidoczny jest , ale chyba przy -7 ta pompa to 9kW jest w stanie wyprodukować ? A jak już ,to dlaczego grzałki , a nie kocioł gazowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.12.2022 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Andrzeju przeczytałem całość i nic dla mnie . Chodzi o to , aby wyregulować optymalnie oba obiegi należy ; - zaopatrzyć się w 4 sztuki czujników temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 16.12.2022 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) Andrzeju mierniki mam właśnie cztery na wyjściach i wejściach i parę postów wstecz opisałem dziwną sprawę z umiejscowieniem przyłączy na buforze i dziwnych wskazaniach obydwu powrotów . Kol. podpowiedzieli że to przez podmieszanie i tak sobie popisujemy dalej. Wyregulować optymalnie oba obiegi - ładnie napisane. Edytowane 16 Grudnia 2022 przez rrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Navy1 16.12.2022 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 @Andrzej: dziękuję za wykres. Przy -7*C ta pompa bez problemu powinna sobie poradzić ale tak nie jest. Z wilgotnością masz rację, defrosty są nie do uniknięcia. Mnie raczej chodzi o to jak możliwe, że na przykład dzisiaj (wg danych z pompy) przy mocy pobieranej 2,4 kW, mocy oddawanej 8,5 kW i temp zewn. -2*C nie jest ona w stanie samodzielnie (tj. bez grzałek) osiągnąć zadanej temp. zasilania +35*C tylko zatrzymuje się na +31*C (delta 5*C).Poprzednia PC (Atlantic) miała grzałki (3x3 kW) całkowicie odłączone na osobnym bezpieczniku. W Panasonicu temp aktywacji grzałki miałem do tej pory ustawioną na -10*C. Przestawiłem ją teraz na 0*C. Kocioł (temp biwalentna) mam celowo ustawiony na -7*C, bo jeszcze dla poprzedniej pompy robiłem wyliczenia że to jest punkt zrównania ceny ogrzewania gazem i prądem (ze względu na spadek COP). Teraz to się mogło zmienić, ale raczej niewiele bo wzrosła cena i prądu i gazu.@MIG: o takie pomiary poproszę instalatora. Nie mam do tej firmy zastrzeżeń, są kompetentni, chcą pomóc. Chciałbym jednak przed rozmową z nimi trochę się do tego przygotować. W menu pompa pokazuje, że osiąga i czasami przekracza moc znamionową (w trybie grzania chwilowo dochodzi do 10,5 kW a moc nominalną 9 kW osiąga bez problemu). Sprężarka chodzi wtedy na około 40 Hz (nie mam dostępu do Service Cloud, więc dane to odczyty chwilowe, z menu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 16.12.2022 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 rrrrr. Jeżeli masz termometry do CO ? Ja zamontowałem 6szt.( firmy Goshe) Wyjście i powrót z PC , wyjście i powrót (dwa obiegi ) z bufora. Kupiłem termometry montowane w studzienkach w rurze. Powiem Ci tak. Do instalacji CO węglowej są ok, ale do PC to lipa straszna. Są niedokładne i wszystkie 6 szt. pokazuje inną temp. +/- 3°C to kosmos przy zgrywaniu obiegów. Absurdalnie miałem wyższą temp. wychodzącą z bufora niż z PC. Skalibrowałem wszystkie w temp.pokojowej ale jak się rozgrzewają to i tak się rozjeżdżają. Kupiłem termometr DT-34 ze świadectwem kalibracji i teraz mogę dokładnie monitorować temp.( niestety niewygoda polega na tym , że trzeba sondę przykładać do rury i izolować żeby złapać poprawny odczyt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 16.12.2022 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 MIG podałeś wzór"obliczyć to ze wzoru 69,78*delta*przepływ"Czyli stał 69,78 × delta x przepływ (I tu pytanie -jaka skala? Litry/minuta?) Podstawiłem na szybko u siebie 69,78x4=279,12 × 13,73l/min=3 832,3176 . Czyli PC w tym momencie produkowała 3832W (3,832kW) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.12.2022 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Mnie raczej chodzi o to jak możliwe, że na przykład dzisiaj (wg danych z pompy) przy mocy pobieranej 2,4 kW, mocy oddawanej 8,5 kW i temp zewn. -2*C nie jest ona w stanie samodzielnie (tj. bez grzałek) osiągnąć zadanej temp. zasilania +35*C tylko zatrzymuje się na +31*C (delta 5*C). Pompa uzyskała 8,5 kW a wg; wykresu powinna 8,8 kW; - a więc pompa jest słabiutka, bo dla - 20 C ma tylko ok ; 7,0 kW, - powinieneś dla OZC = 10 kW mieć minimum 9 kW /TCap, - a najkorzystniej to 12kW/TCap - bo ona moduluje analogicznie jak 9kW/TCap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.12.2022 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 To co podaje pompa ,to z dużym przymrużeniem oka trzeba brać. , może być równie dobrze 6kW , a może i 10kW, w zależności jak czujniki wykalibrowane są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.12.2022 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 (edytowane) MIG podałeś wzór "obliczyć to ze wzoru 69,78*delta*przepływ" Czyli stał 69,78 × delta x przepływ (I tu pytanie -jaka skala? Litry/minuta?) Podstawiłem na szybko u siebie 69,78x4=279,12 × 13,73l/min=3 832,3176 . Czyli PC w tym momencie produkowała 3832W (3,832kW) ? Jeśli delta była 4 stopnie , przepływ 13,73l/min , to tak produkowała 3832W... Tyle ,że jak delta była 3,9 to ~100W mniej , jak 4,1 to ~100W więcej , stąd potrzebny dokładny pomiar temperatury ( nie zaokrąglony do całości). Edytowane 16 Grudnia 2022 przez MiG25 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 16.12.2022 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Dom jest wygrzany , mieszkam już 10 lat a ten Panasonic to moje druga pompa ciepła w tym domu (Atlantic padł po 10 latach). Temperatura w domu nie jest przesadzona (+21*C). Moim zdaniem pompa nie produkuje tyle ciepła ile powinna. Nie rozumiem dlaczego tak jest, że ma zadane wyższe parametry i nie potrafi ich osiągnąć w warunkach lekkiej zimy. Nie oczekuję od niej wiele, bo układ jest biwalentny. Poniżej -7*C włącza się gazowy kocioł kondensacyjny 11 kW który od 10 lat bez problemu radzi sobie nawet przy najcięższych mrozach. Chciałbym tylko, żeby do tych śmiesznych -7*C Panasonic dawał radę z ogrzewaniem. Jednostka jest źle dobrana. Kocioł gazowy byłby zbędny przy prawidłowo dobranej jednostce PC. Każdy układ oparty na więcej niż jednym źródle ciepła, jest niepoprawnie wyliczonym dla budynku układem CO. Ogrzewanie CO, źródło ciepła, odbiorniki, grzejniki itd. projektuje się inaczej dla PC, inaczej dla kotła gazowego itd. Sama nazwa wskazuje na CENTRALNE OGRZEWANIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Navy1 16.12.2022 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 @Marty: moim zdaniem pompa jest dobrana "na styk" ale to był celowy zabieg bo oczekuję od niej tylko tego, że poradzi sobie bez problemu z ogrzewaniem do temp zewn. -7*C a w temperaturach dodatnich nie będzie taktowała. Oprócz tego oczywiście CWU i chłodzenie latem. Układ biwalentny (z kotłem gazowym) mam od początku - pod to została zaprojektowana i zbudowana instalacja. Uważam to za bardzo uniwersalne i bezpieczne rozwiązanie. Automatyka przełączania powoduje, że to zdecydowanie jest CENTRALNE ogrzewanie a możliwość przejścia z jednego nośnika energii na drugi daje elastyczność. Daje też unikalną możliwość porównania rzeczywistych kosztów ogrzewania prądem (pompa) i gazem. Z moich obliczeń (dane wieloletnie) wynika, że gaz wychodzi tylko 12% drożej. No ale gaz nie nadaje się do chłodzenia via klimakonwektory W pod koniec 2020 pojawiły się poważne objawy awarii Atlantica (moja poprzednia pompa) a ŻADEN serwis na Śląsku nie był zainteresowany nawet obejrzeniem "pacjenta" właśnie układ biwalentny dał mi spokojną zimę. Większość osób na Forum ma pompę od niedawna. Awarie się pojawią, to jest pewne jak podatki. Nikomu nie życzę awarii w środku sezony w czasie pandemii. Nie zamieniłbym tego na układ z jednym źródłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptyku 16.12.2022 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Mam pytania dotyczący pompy aquarea 7kw split ... 1. w jaki sposób pompa współpracuje z fotowoltaiką i z panelami solarnymi? Trzeba coś ustawiać, mieć jakieś dodatkowe sterowniki?2. czy w układzie 1 obieg grzewczy i cwu potrzebny jest czujnik temperatury za pompą obiegową do CO (jest czujnik w zbiorniku CWU)?3. czy czujniki temperatury przy dwóch obiegach mogą być zamontowane na nakrętce pompy obiegowej czy musi być zachowana większa odległość od pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 16.12.2022 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 MIG dzięki. Nie znałem tej stałej do obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szmeli 16.12.2022 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Jeśli delta była 4 stopnie , przepływ 13,73l/min , to tak produkowała 3832W... Tyle ,że jak delta była 3,9 to ~100W mniej , jak 4,1 to ~100W więcej , stąd potrzebny dokładny pomiar temperatury ( nie zaokrąglony do całości). Dzięki za wzór jednak po analizie wnioskuję że brakuje w nim parametru "temperatury" bo jak można obliczać moc grzewczą nie znając temperatury zasilania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 16.12.2022 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 Mam pytania dotyczący pompy aquarea 7kw split ... 1. w jaki sposób pompa współpracuje z fotowoltaiką i z panelami solarnymi? Trzeba coś ustawiać, mieć jakieś dodatkowe sterowniki? 2. czy w układzie 1 obieg grzewczy i cwu potrzebny jest czujnik temperatury za pompą obiegową do CO (jest czujnik w zbiorniku CWU)? 3. czy czujniki temperatury przy dwóch obiegach mogą być zamontowane na nakrętce pompy obiegowej czy musi być zachowana większa odległość od pompy? Ad. 1 PC z fotowoltaika współpracuje tak jak każde inne urządzenie elektryczne tj. jak świeci słońce autokonsumpcja energii elektrycznej jest największa( czyli w zimie gdy potrzebujesz grzać praktycznie bliska zeru) pytanie też czy masz fotowoltaikę i na jakim systemie prosumenckim czy planujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 16.12.2022 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 @Andrzej: dziękuję za wykres. Przy -7*C ta pompa bez problemu powinna sobie poradzić ale tak nie jest. Z wilgotnością masz rację, defrosty są nie do uniknięcia. Mnie raczej chodzi o to jak możliwe, że na przykład dzisiaj (wg danych z pompy) przy mocy pobieranej 2,4 kW, mocy oddawanej 8,5 kW i temp zewn. -2*C nie jest ona w stanie samodzielnie (tj. bez grzałek) osiągnąć zadanej temp. zasilania +35*C tylko zatrzymuje się na +31*C (delta 5*C). Poprzednia PC (Atlantic) miała grzałki (3x3 kW) całkowicie odłączone na osobnym bezpieczniku. W Panasonicu temp aktywacji grzałki miałem do tej pory ustawioną na -10*C. Przestawiłem ją teraz na 0*C. Kocioł (temp biwalentna) mam celowo ustawiony na -7*C, bo jeszcze dla poprzedniej pompy robiłem wyliczenia że to jest punkt zrównania ceny ogrzewania gazem i prądem (ze względu na spadek COP). Teraz to się mogło zmienić, ale raczej niewiele bo wzrosła cena i prądu i gazu. @MIG: o takie pomiary poproszę instalatora. Nie mam do tej firmy zastrzeżeń, są kompetentni, chcą pomóc. Chciałbym jednak przed rozmową z nimi trochę się do tego przygotować. W menu pompa pokazuje, że osiąga i czasami przekracza moc znamionową (w trybie grzania chwilowo dochodzi do 10,5 kW a moc nominalną 9 kW osiąga bez problemu). Sprężarka chodzi wtedy na około 40 Hz (nie mam dostępu do Service Cloud, więc dane to odczyty chwilowe, z menu). Masz duży dom.Przy 0* i takiej wilgotności twoja pompa pracuje na maxa. Ja mam dom 100m2 i jeżeli chciałbym nagle podnieść temp. w takich warunkach to nawet mój T-Cap miałby problemy. Jeżeli pompa chodzi na min. to bardzo długo się nie szroni. Z praktyki wiem, że dla pompy lepsze jest np. -15* niż 0* i wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 17.12.2022 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) Dzięki za wzór jednak po analizie wnioskuję że brakuje w nim parametru "temperatury" bo jak można obliczać moc grzewczą nie znając temperatury zasilania ? Jest w delcie,to raz (nie potrzebna ci jest temperatura zasilania tylko o ile podniosłeś temperaturę wody w przypadku źródła ciepła albo o ile spadła w przypadku odbioru) , dwa na takiej zasadzie dziala cieplomierz: https://pl.wikipedia.org/wiki/Licznik_ciep%C5%82a Wzor na pewno jest dobry ,i nie jest on moim wzorem (nie ja go wymyśliłem) . No i stala jest dobra dla wody ,dla glikolu będzie inna. Edytowane 17 Grudnia 2022 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Navy1 17.12.2022 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 W nocy spróbowałem uruchomić grzałkę ale ... się nie uruchomiła. Sytuacja wyglądała tak: - temp zewn. -2*C - grzałka załączona w menu użytkownika, temp aktywacji grzałki ustawiona na 0*C, ikona grzałki widoczna na panelu sterowania, tryb biwalentny wyłączony - pompa wystartowała zgodnie z harmonogramem, miała zadaną temp zasilania +35*C. W momencie startu (jeszcze przed uruchomieniem sprężarki) temp zasilania wynosiła +29*C, temp powrotu +26*C - po uruchomieniu sprężarki temp zasilania stopniowo rosła do +31*C (delta 5*C) i dalej już nie wzrastała. Sprężarka chodziła wtedy na około 45 Hz, moc pobierana 2,8 kW, moc oddawana 9 kW - grzałka się nie aktywowała. Nie widziałem zwiększonego poboru prądu, ikona grzałki była widoczna na panelu ale nie była "podkreślona" (co dla mnie oznaczałoby jej aktywację) - parownik dość szybko pokrył się szronem i po około 30 minutach pracy na parametrach jak wyżej rozpoczął się defrost - poczekałem do zakończenia defrostu, ale temp zasilania nadal nie mogła przekroczyć +31*C (delta 5*C) - po godzinie ponownie aktywowałem tryb biwalentny. Kocioł 11 kW błyskawicznie osiągnął swoją temp zasilania +36*C i temp powrotu 30*C - funkcja grzania w pompie się wyłączyła a ja poszedłem spać I jeszcze jedno: 12.10.2022 pojawił mi się błąd H98. Nie zareagowałem na to, bo pompa normalnie pracowała, grzała CWU, grzała podłogówkę na niskim parametrze i robiła defrosty gdy była taka potrzeba, choć defrosty (moim zdaniem) były za częste. Może ten błąd jest powodem słabego działania? Wg Autodiagnostyki takie mogą być powody błędu H98: 1. Zewnętrzny czujnik wysokiego ciśnienia 2. Pompa obiegowa lub wyciek wody 3. Zatkany zawór rozprężny lub filtr 4. Nadmiar czynnika chłodniczego 5. Płyta sterująca j.zewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 17.12.2022 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 Pisałem ,kiedy grzałka się włącza ( masz gen.H różnica pomiędzy wodą wychodzącą a docelową min 8 stopni , gdzie masz spełniony ten warunek? - temperatura wychodząca 31 to docelowa przynajmniej 40 ma być,żeby myśleć o grzałce ) Niech C ktoś określi jaką moc generuje ta pompa , bo to ,że podaje na wyświetlaczu 9kW , to wcale nie znaczy ,że tak jest. Tym bardziej jeśli kocioł 11kW bez problemu Ci podbija tą temperaturę , a 9kW pompa nie jest w stanie...Ja na tej podstawie wołałbym serwis ( brak mocy plus błąd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts