Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

@MIG: nie zauważyłem Twojego wcześniejszego wpisu o warunku załączenia grzałki. Masz rację. Sorry.

Czy jest gdzieś w menu (poza ustawieniami Krzywej Grzewczej w "ustawieniach instalatora") widoczna aktualna zadana temp zasilania? W "sprawdzeniu systemu" widać tylko aktualną rzeczywistą temp zasilania i powrotu. Mnie chodzi o to czy zadana temp zasilania jest gdzieś łatwo dostępna. Może jest tak, że ten mój Panasonic nie widzi temp zasilania zadanej przez Krzywą Grzewczą.

Mam generację J, włącza mi się grzałka pokojowa, ale generalnie mam ją wyłączoną w menu.

Grzeję na stałe temperaturą 28 stopni. W sumie nie pamiętam, aby tak często się załączała.

Czy da się ją jakoś wyłączyć?

Proponuje raczej;

-podnieść nieznacznie temperaturę zasilania,

- zwiększyć zład wg; wzoru = > 20 l/ kW x N kW - gdzie N - to moc PC

Przy ostanich ujemnych tempraturach (przy ok -4 st.) na panelu mojej pompy T-Cap Monoblok 9kW pojawia się informacja o błedzie H75. Po resecie błąd znika i pompa wraca do normalnej pracy, ale miałem juz tak, ze blad wsykoczył nad ranem i zadziałały zawory zabezpieczajace przed zamarazniem i ewakułowaly wodę z ukladu.

Co moze byc przyczyną takiego błedu? Moze ktores z ustawien? Z Autodiagnostyki jest tylko informacja:

"Nie działające ogrzewanie i próba odszraniania podczas niskiej temperatury wody

Zbyt wolny masowy przeływ wody przez wymiennik płytowy. Nieprawidłowa praca grzałek rezerowowych."

Przy ostanich ujemnych tempraturach (przy ok -4 st.) na panelu mojej pompy T-Cap Monoblok 9kW pojawia się informacja o błedzie H75. Po resecie błąd znika i pompa wraca do normalnej pracy, ale miałem juz tak, ze blad wsykoczył nad ranem i zadziałały zawory zabezpieczajace przed zamarazniem i ewakułowaly wodę z ukladu.

Co moze byc przyczyną takiego błedu? Moze ktores z ustawien? Z Autodiagnostyki jest tylko informacja:

"Nie działające ogrzewanie i próba odszraniania podczas niskiej temperatury wody

Zbyt wolny masowy przeływ wody przez wymiennik płytowy. Nieprawidłowa praca grzałek rezerowowych."

nie masz wylaczonych grzalek w ukrytym menu?

T-CAP jak jest za niska temperatura wody powinien się zatrzymać i robic odszranianie w deice mode 2 (do tego grzałki są niepotrzebne) ,tylko pompy jednowentylatorowe używają grzałki do defrostu.

Jak ten monoblok jest podlaczony z ogrzewaniem ? Jakiś bufor jest ? Jesli tak to co steruje obiegowka za nim ?

Mam generację J, włącza mi się grzałka pokojowa, ale generalnie mam ją wyłączoną w menu. Grzeję na stałe temperaturą 28 stopni. W sumie nie pamiętam, aby tak często się załączała. Czy da się ją jakoś wyłączyć?

Tak szczerze bo wydaje się, że temp. powrotu jest problemem- jakie temp w domu panują przy zasilaniu 28deg? Rozumiem, że to podłogówka ?

Tutaj podobna sytuacja.

Jaka temp zasilania a jaka powrotu. Jakie temp. utrzymujesz w domu? Kalafiory czy OP? Rozumiem, że ten monoblok pracuje non stop?

Czyli grzałka przy takiej temperaturze zasilania ;

- powinna być aktywowana - dla dobra PC

Takie temp.jak 25deg na powrocie (a pewnie jeszcze mniej z granicą błędu) są przez producenta uznawane jako skrajne, skoro wymagają włączenia grzałek przez maszynę aby defrost odbył się poprawnie i szybko.

Takie temp.jak 25deg na powrocie (a pewnie jeszcze mniej z granicą błędu) są przez producenta uznawane jako skrajne, skoro wymagają włączenia grzałek przez maszynę aby defrost odbył się poprawnie i szybko.

To pewnie byłoby gdzieś to napisane,że woda w systemie poniżej 25 stopni to zło....

EDIT: Jedynym problemem przy niskiej temperaturze wody jest to ,że niebezpiecznie zbliżamy się do możliwości jej zamarznięcia w wymienniku podczas defrostu ( to stąd dwuwentylatorowe mają deice mode 2 ,żeby w ogóle z ciepła wody nie korzystać , a jednowentylatorowe na siłę podgrzewają wodę grzałką , a jak temperatura jeszcze się obniży to wywala się błąd H75) .

Pod tym względem jest to ochrona PC , bo jak rozsadzi wymiennik ,to jest katastrofa , może wylecieć gaz , a sprężarka zaciągnie wodę ...

Ale nie ma nic wspólnego z tym ,że niby sprężarka ma "nieoptymalną temperaturę grzejąc wodę o niskiej temperaturze , jak tu próbujecie wnioskować.

Edytowane przez MiG25

T-CAP jak jest za niska temperatura wody powinien się zatrzymać i robic odszranianie w deice mode 2 (do tego grzałki są niepotrzebne) ,tylko pompy jednowentylatorowe używają grzałki do defrostu.

Jak ten monoblok jest podlaczony z ogrzewaniem ? Jakiś bufor jest ? Jesli tak to co steruje obiegowka za nim ?

Tak jest bufor 300l i dwie pompy obiegowe na grzejniki i podlogówke, którymi steruje pompa.

Tutaj podobna sytuacja.

Jaka temp zasilania a jaka powrotu. Jakie temp. utrzymujesz w domu? Kalafiory czy OP? Rozumiem, że ten monoblok pracuje non stop?

Tak monoblok jest do CWU i CO, pracuje non stop. Sprawdzilem te temp. przy -4, zaraz po wywaleniu tego bledu i bylo 28 na powrocie i 33 na zasilaniu. 2 obiegi, podlogówka 32/-5 22/15 oraz grzejniki 39/-5 i 22/15. Zaraz po resecie dlugo nie mogla osiagnac temp. dla obu stref. WYzolilem manualnie defrost i po jakims czasie bylo ok.

Stosunek wlaczec sprezarki do ilosci h to u mnie 1,15 i 0h pracy grzałęk od uruchomienia tj. sierpien tego roku. Jesli to ma jakiekolwiek znaczenie.

Edytowane przez kespa1988

To pewnie byłoby gdzieś to napisane, że woda w systemie poniżej 25 stopni to zło....

EDIT: Jedynym problemem przy niskiej temperaturze wody jest to ,że niebezpiecznie zbliżamy się do możliwości jej zamarznięcia w wymienniku podczas defrostu ( to stąd dwuwentylatorowe mają deice mode 2 ,żeby w ogóle z ciepła wody nie korzystać , a jednowentylatorowe na siłę podgrzewają wodę grzałką , a jak temperatura jeszcze się obniży to wywala się błąd H75) .

Pod tym względem jest to ochrona PC , bo jak rozsadzi wymiennik ,to jest katastrofa , może wylecieć gaz , a sprężarka zaciągnie wodę ...

Ale nie ma nic wspólnego z tym ,że niby sprężarka ma "nieoptymalną temperaturę grzejąc wodę o niskiej temperaturze , jak tu próbujecie wnioskować.

Kolego MiG25;

Bardzo dziękuje za fachowe tłumaczenia problemów,

Czyli rozumie, że dlatego jak temperatura jeszcze się obniży to wywala się błąd H75 i PC się zatrzyma;

- aby przy 1-no wentylatorowych mieć możliwość załączenia grzałek,

- przy dwu-wentylatorowych - należy zwiększyć energię cieplną zładu wodnego aby nie włączał się mode 2