Magik Cz-wa 21.12.2022 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 No ja tak własnie sobie planuję by w tych temperaturach powiedzmy >+2 stopni nie spróbować przejść właśnie na ten tryb cichy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 21.12.2022 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 To samo miałem gdy posiadałem piec na ekogroszek. Producent sterownika przewidział że przy dogrzewaniu, podawanie paliwa i jednocześnie dmuchawa chodziły na dużej mocy. Oczywiście szybko piec dochodził do zadanej temperatury, jednak dużo ciepła uciekało w komin (bo dom i tak tego nie odebrał) i zaraz też musiał stanąć bo szybko osiągnął zadaną. Całe szczęście producent sterownika wypuszczał różne aktualizacje gdzie już była łagodniejsza praca pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InSect 21.12.2022 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Czy w takim układzie jak na schemacie poniżej pompa ciepła może działać z kotłem w trybie biwalentnym równoległym czy może jedynie biwalentnym alternatywnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Navy1 21.12.2022 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 @InSect: nie odpowiem Ci czy projekt jest OK ale mogę powiedzieć o swoich doświadczeniach nt. trybu biwalentnego: - w Aquarea gen. H nie ma możliwości sterowanie pracą zewnętrznej pompy obiegowej w trybie Biwalentnym Alternatywnym. Podobno w gen. J jest już taka możliwość z poziomu menu. To oznacza że w przypadku generacji H cały ciężar obiegu wody spada na pompę obiegową kotła gazowego. W przypadku dużej instalacji (np. u mnie) to jest problem ale można sobie z nim poradzić odpowiednio konfigurując tryb Biwalentny Równoległy - w trybie Biwalentnym Alternatywnym jest mały problem ze sterowaniem dodatkowym zaworem 3-drogowym jeżeli w instalacji gaz miałby także odpowiadać za CWU. U mnie jest taka mała niedogodność ale też można sobie z nim poradzić odpowiednio konfigurując tryb Biwalentny Równoległy Korzystam tylko z trybu Biwalentnego Równoległego. Uważam, że kwestia przełączania i konfiguracji trybów biwalentnych jest w Panasonicu trochę niedopracowana ale to nie jest wielki problem. W poprzedniej pompie ciepła, przy jej kilku ewidentnych wadach, tryb biwalentny działał bardzo dobrze i prosto. Bo był tylko jeden do wyboru Instalator Panasonic Pro powinien mieć dostęp do czegoś w rodzaju "automatycznego konfiguratora instalacji". Tak było w moim przypadku: dostałem gotowy schemat instalacji zaprojektowany wg algorytmu Panasonica. Zapytaj może o to swojego instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 22.12.2022 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Panowie jakie parametry muszą być spełnione , żeby PC się wyłączyła "myśląc" , że już nagrzała dom? Czy temp. wody wychodzącej i powrotnej musi się zrównać, czy np.będzie utrzymywać małą deltę a wyjściowa "przerośnie" zadaną? Jak ten algorytm działa? (PC Panas t-cap 3f 9kW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 22.12.2022 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Panowie jakie parametry muszą być spełnione , żeby PC się wyłączyła "myśląc" , że już nagrzała dom? Czy temp. wody wychodzącej i powrotnej musi się zrównać, czy np.będzie utrzymywać małą deltę a wyjściowa "przerośnie" zadaną? Jak ten algorytm działa? (PC Panas t-cap 3f 9kW) delta bedzie zachowana, dopoki sie da. Pompa za pomoca modlulacji i przeplywu bedzie sie starala ja zachowac. Jak przez jakis czas nie uda sie zachowac delty to sie wylaczy, potem bedzie czekac az temperatura powrotu spadnie o ilestam (nie pamietam teraz z glowy) i dopiero sie wlaczy. oczywiscie zakladam ze pompa puszczona samopas i nie ma włączonego termostatu masz to wszystko opisane w serwisowce, ktora raczej bez wiekszych problemow, znajdziesz w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 22.12.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Potrzebuję pomocy Mam Panasonica 9kw 1 faz. Cały dół podlogówka, sypialnie grzejnikiUstawione mam grzanie krzywa grzewcza 55st zasilania dla temp 0. Na salonie mam 1 sterownik na cały dom z Tech Sterownik (taki zwykły podstawowy do zmiany temp.)Na sterowniku mam ustawione 22,5st w domu. I teraz pompa pracuje dogrzewa do 21,5st-21,8st i koniec. Na wyświetlaczu pompy zamiast 55st pokazuje max 40 do 42st zasilania. Czemu ta pompa nie może dobić do zadanych 55st? Co jest tego przyczyna? Sterownik niby działa zero jedynkowo czyli albo pompa działa albo ja odcina całkiem. Jest jeszcze taki myk że jak odłączę Sterownik i przestawię na działanie z zewnętrznego czujnika to bez problemu robi 26st w domu. Co mnie martwi to to że dokładnie ta sama konfiguracja jest u teścia i tam pompa robi bez problemu grzanie do zadanych temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InSect 22.12.2022 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Odnośnie mojego wcześniejszego posta nt instalacji hybrydowej PC+KG Instalator zwrócił uwagę, że przy takim podłączeniu (jak na schemacie poniżej) w momencie kiedy kocioł gazowy będzie działał równolegle z pompą ciepła może nastąpić "przepychanie" czynnika. Czy jest ktoś w stanie potwierdzić taką tezę? Generalnie praca biwalentna ma występować poniżej -10st więc jak do tej pory były tylko dwa takie przypadki. Czy urządzenie którego pompa ma w danym momencie większy przepływ może faktycznie zamiast wtłaczać czynnik do bufora, wtłaczać go pod prąd do drugiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 22.12.2022 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Na sterowniku mam ustawione 22,5st w domu. I teraz pompa pracuje dogrzewa do 21,5st-21,8st i koniec. Na wyświetlaczu pompy zamiast 55st pokazuje max 40 do 42st zasilania. Czemu ta pompa nie może dobić do zadanych 55st? . Pompa zachowuje się prawidłowo; - sterownik ogranicza pracę pompy, - przestaw sterownik na np;24 C - to zobaczysz efekt, Poczytaj o ustawianiu krzywej grzewczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 22.12.2022 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Wiem że krzywa mam źle ustawioną ale to dla tego że specjalnie ją przestawiłem żeby zobaczyć czy uda się podbić temp. Czemu niby ten sterownik ogranicza pompę skoro on tylko ma za zadanie wyłączyć pompę przy danej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 22.12.2022 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Wiem że krzywa mam źle ustawioną ale to dla tego że specjalnie ją przestawiłem żeby zobaczyć czy uda się podbić temp. Czemu niby ten sterownik ogranicza pompę skoro on tylko ma za zadanie wyłączyć pompę przy danej temp. Dodam że teraz analogicznie u teścia mam ustawione 22,5st na sterowniku a jest 22,4 i pompa grzeją z ustawiona temp 47st. (Same grzejniki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 22.12.2022 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.12.2022 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Potrzebuję pomocy Mam Panasonica 9kw 1 faz. Cały dół podlogówka, sypialnie grzejniki Ustawione mam grzanie krzywa grzewcza 55st zasilania dla temp 0. Na salonie mam 1 sterownik na cały dom z Tech Sterownik (taki zwykły podstawowy do zmiany temp.) Na sterowniku mam ustawione 22,5st w domu. I teraz pompa pracuje dogrzewa do 21,5st-21,8st i koniec. Na wyświetlaczu pompy zamiast 55st pokazuje max 40 do 42st zasilania. Czemu ta pompa nie może dobić do zadanych 55st? Co jest tego przyczyna? Sterownik niby działa zero jedynkowo czyli albo pompa działa albo ja odcina całkiem. Jest jeszcze taki myk że jak odłączę Sterownik i przestawię na działanie z zewnętrznego czujnika to bez problemu robi 26st w domu. Co mnie martwi to to że dokładnie ta sama konfiguracja jest u teścia i tam pompa robi bez problemu grzanie do zadanych temp. Skoro masz na sterowniku ustawioną temperaturę 22,5stopnia a dogrzewa do 21,8 i wyłacza pompę ,to winny jest sterownik albo jego ustawienie. Normalnie steronik ma histerezę ( którą w dobrych sterownikach się osobno ustawia) , i polega ona na tym ,że jak ustawiasz 22,5 to (mając histerezę przykladowo 0,5 stopnia) sterownik wyłacza pompę dopiero przy 23 stopniach ,a dodatkowo po wyłączeniu podłogi jeszcze oddają cieplo przez jakis czas i realnie robi się np 23.2 , po czym temperatura spada do ustawionej minus histereza , czyli przy 22 stopniach sterownik załącza , ale zanim ciepło zaczną oddawać podłogi , to spadnie jeszcze trochę ,np do 21,8 i zacznie rosnąć spowrotem do 23 a realnie do 23,2 i tak w kółko. A to ,że woda Ci nie przekracza 45 stopni,, przy pewnej mocy grzewczej po prostu odbiór jest wystarczający i robi se równowaga. To tak jakbyś grzałką akwariową 100W grzał wodę , jak będzie jej mało ( np słoik 5l) to osiągnie nawet 60stopni , a jak włożysz do akwarium 500l to 23stopnie ciężko osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 22.12.2022 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Skoro masz na sterowniku ustawioną temperaturę 22,5stopnia a dogrzewa do 21,8 i wyłacza pompę ,to winny jest sterownik albo jego ustawienie. Normalnie steronik ma histerezę ( którą w dobrych sterownikach się osobno ustawia) , i polega ona na tym ,że jak ustawiasz 22,5 to (mając histerezę przykladowo 0,5 stopnia) sterownik wyłacza pompę dopiero przy 23 stopniach ,a dodatkowo po wyłączeniu podłogi jeszcze oddają cieplo przez jakis czas i realnie robi się np 23.2 , po czym temperatura spada do ustawionej minus histereza , czyli przy 22 stopniach sterownik załącza , ale zanim ciepło zaczną oddawać podłogi , to spadnie jeszcze trochę ,np do 21,8 i zacznie rosnąć spowrotem do 23 a realnie do 23,2 i tak w kółko. A to ,że woda Ci nie przekracza 45 stopni,, przy pewnej mocy grzewczej po prostu odbiór jest wystarczający i robi se równowaga. To tak jakbyś grzałką akwariową 100W grzał wodę , jak będzie jej mało ( np słoik 5l) to osiągnie nawet 60stopni , a jak włożysz do akwarium 500l to 23stopnie ciężko osiągnąć. Sterownik ma histerezę. Ale i tak nie dobiją do zadanej temp więc nie ma kiedy się nawet załączyć. To jeśli tak piszesz wychodzi na to że w domu przy tej pompie nie da się uzyskać min 22st? Zapytam inaczej, czy jest w niej jakieś ustawienie żeby wymusić na niej pracę na wysokiej temp zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 22.12.2022 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Przy 21,8 nie wyłącza pompy, ona tak 24h działa bo cały czas chce dobić do tych 22,5 ale temp zasilania magicznie zatrzymuje się na 42st i nie chce podbijać dalej. Nie ogarniam tej sytuacji bo tak jak pisze w drugim domu ten sam zestaw podbiją bez problemu do ustawionych 47st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.12.2022 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Już przestań z tym drugim domem Wejdź w menu z informacjami ,i podaj jaka jest temperatura docelowa , jaka wyjściowa , jaka wejściowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 23.12.2022 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Już przestań z tym drugim domem Wejdź w menu z informacjami ,i podaj jaka jest temperatura docelowa , jaka wyjściowa , jaka wejściowa. Temp zasilania według krzywej 55st Temp zasilania 41st Temp powrotu 37st Częstotliwość 67hz Temp na zewnątrz 3st Temp na sterowniku w domu 22 Temp w domu 21,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.12.2022 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Więc pompa działa Ci na maxa ( przynajmniej powinna , jeśli nie masz włączonego trybu cichego , albo jakiś rzeczy z opcjonalnej płyty , np Demand Control) ,a nawet powinna włączyć grzałki ( nie pamiętam jaką masz pompę , bo dla H to są warunki ,żeby ją włączyć , w J to można ustawić).Jeśli pompa działa non stop ( sterownik-termostat jej nie wyłącza) , no to jest coś nie tak , albo pompa za mało mocy produkuje , albo jest źle dobrana a dom dużo więcej energii potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 23.12.2022 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Właśnie dom nie jest duży. To aps242, styropian 20cm, stropy po 15cm styropianu, poddasze 20cm piana pur. Były robione 2 wyceny i w obu była propozycja 9kw Panasonica 1faz. Na noc ona na sterowniku ma ustawione 1st mniej. Więc sprawdzę parametry pracy jeszcze po południu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.12.2022 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Panasonic 1 faz ale dwuwentlatorowy , czy jedno ? 115m2 powierzchni użytkowej , to ludzie to nawet pompami 5kW ogarniają... Jeśli pompa chodzi non stop , i nie może tego zagrzać to na pewno coś jest nie tak. Edytowane 23 Grudnia 2022 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts