Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Panasonic 1 faz ale dwuwentlatorowy , czy jedno ?

115m2 powierzchni użytkowej , to ludzie to nawet pompami 5kW ogarniają...

Jeśli pompa chodzi non stop , i nie może tego zagrzać to na pewno coś jest nie tak.

Jedno wentylatorowy. Ta powierzchnia użytkowa w tym domu jest oszukana. Realnie tam jest ok 160m2, mam bufor 50L. Teraz z takim dokładnym termometrem sprawdziłem cały dom.

Tam gdzie mam grzejniki temp wacha się między 22, a 23st. Tam gdzie mam podłogówkę czyli cały dół temp łapie max 21,4st.

Grzejniki i podłogówki są na osobnych obiegach.

Może regulacja przepływów na podłogówce coś by zmieniła? Z pompy na podłogówkę ustawione jest równe 30st.

Szkoda ze zdjęć tu nie można wstawić bo bym wstawił kilka poglądowych

to masz zwalona instalacje raczej. Pytanie jak te obiegi sa zrobione, bo jak to jest np rozdzielacz z termostatem to raczej działać dobrze nie bedzie, to samo jak sa za male średnice rur do rozdzelacza.

zamknij obieg na kaloryfery, pusc sama podlogowke i patrz jak sie ukladaja temperatury zasiiania i powrotu.

btw po co CI bufor skoro masz tez podlogowke?

edit

mozesz miec np takie jajo jak tutaj

Edytowane przez eMdzeJ

No jasne,.... Pompa produkuje 41 stopni , tylko po to ,żeby sobie to zmieszać z zimną wodą i wpuścic na podłogę 30 stopni... Genialne.

EDIT: To jest mniej więcej to co na tym filmiku (przynajmniej idea mieszania ciepłej wody z pompy z zimną z powrotu).

Edytowane przez MiG25

No jasne,.... Pompa produkuje 41 stopni , tylko po to ,żeby sobie to zmieszać z zimną wodą i wpuścic na podłogę 30 stopni... Genialne.

EDIT: To jest mniej więcej to co na tym filmiku (przynajmniej idea mieszania ciepłej wody z pompy z zimną z powrotu).

Przecież w podłogę więcej puścić nie możesz bo panele by ci się porozchodziły.

Jest większa temp bo jest rozdzielacz i wyższa temp idzie w grzejniki na górę bo przy 30st zasilania to tam było zimno jak w psiarni

no ok, czyli wszystko działa ale jest zimno. Nie wiem czy zauważyłeś ale próbujemy Ci pomoc. Po co się pytasz skoro wiesz lepiej?

Skoro pompa jest w stanie grzać kaloryfery i jest ciepło a nie daje rady grzać podłogi, która jest grzana niższym parametrem to zdecydowanie masz cos nie tak w instalacji.

Ani nie powiedziałeś jak to masz teraz zrobione, ani nie wrzuciłeś fotek, za to się rzucasz na każda próbę podpowiedzi.

nie napisałeś nic o rozstawie rurek, ani o średnicy rur do rozdzielacza, ani jak masz zrobione pomieszanie, ani czy używasz płyty rozszerzeń do 2 obiegów z panasa (to już wiemy ze nie) itd

Chętnie bym wstawił fotki ale nie widzę tu takiej opcji. Jest opcja żebyśmy się jakoś na mess zgadali? Na moje w samej instalacji problemu nie ma. Problem jest w jej regulacji. Tu jest sporo zmiennych, wszystkie nastawy w samej pompie, przepływy, rozdzielacz, pompki i ten sterownik z salonu.

Przecież w podłogę więcej puścić nie możesz bo panele by ci się porozchodziły.

Jest większa temp bo jest rozdzielacz i wyższa temp idzie w grzejniki na górę bo przy 30st zasilania to tam było zimno jak w psiarni

Ja słyszałem o 50 stopniach , 30 to stanowczo za mało , tak Ci producent paneli podał ?

A fotki wstawiaj np na https://pl.imgbb.com/ ,a tu dawaj linki

EDIT I jeszcze jedno , skoro w pokoju masz 21 stopni , to jaką temperaturę ma podłoga i jak dużo jej brakuje do tych 30 ?

Edytowane przez MiG25

Ja słyszałem o 50 stopniach , 30 to stanowczo za mało , tak Ci producent paneli podał ?

A fotki wstawiaj np na https://pl.imgbb.com/ ,a tu dawaj linki

EDIT I jeszcze jedno , skoro w pokoju masz 21 stopni , to jaką temperaturę ma podłoga i jak dużo jej brakuje do tych 30 ?

Przy panelach akurat zawodowo robie i uśredniając to producenci dopuszczają do 30st max na posadzce bo powyżej tego panele w najlepszym przypadku będą tylko skrzypieć.

No to ile masz na posadzce jak w obieg puścisz 30 stopni ?

A z drugiej strony może masz tak wykonaną podłogówkę ,że w raz z panelami ( które są jakąś izolacją) nigdy nie osiągniesz w mieszkaniu więcej ( a podczas mrozów będzie tylko zimniej).

No i gdzie tu stosowanie krzywej grzewczej , skoro w podłogówke puszczamy max 30 obojetnie co by się działo...

Tylko jeszcze tak teraz myślę że 30st które pokazuje zegar przy mieszalniku to na powrocie ta woda będzie mieć raczej kilka stopni mniej na pewno. Może tu podbije o te 3 4 st i to zrobiło by robotę?

Moim skromnym zdaniem nie po to producent paneli dopuszcza temperaturę 30 st.C żeby po niewielkim przekroczeniu coś się z panelami stało bo zawsze jest jakiś margines błędu. Gdyby były kładzione wczoraj a dziś przekroczył byś znacząco tą temperaturę to może by to na nie wpłynęło negatywnie a one już trochę popracowały

No to ile masz na posadzce jak w obieg puścisz 30 stopni ?

A z drugiej strony może masz tak wykonaną podłogówkę ,że w raz z panelami ( które są jakąś izolacją) nigdy nie osiągniesz w mieszkaniu więcej ( a podczas mrozów będzie tylko zimniej).

No i gdzie tu stosowanie krzywej grzewczej , skoro w podłogówke puszczamy max 30 obojetnie co by się działo...

I widzisz na 100% to będzie przyczyną. W sumie oczywista sprawa. Zakładałem błędnie że 30st z termometru na instalacji to max temp, a beton w życiu tyle nie będzie miał. I teraz każdy st na betonie da mi realna zmianę temp w pomieszczeniach. Jutro sprawdzę dokładnie temperatury samej posadzki i będę wiedział ile mam marginesu.

Panowie! Zauważyłęm, że smart cloud od 3 w nocy 21 grudnia nie pokazuje historii. Połaczenie z modułem jest, pompa działa, ale statystyka urywa się na podanej dacie. Co robić zgłaszać to do serwisu czy samo sie naprawi? PC Aquarea seria J 9KW.

Czy też tak macie??

Możesz załączyć PC zdalnie? Możesz podbić temp. lub obniżyć ? To po jaką cholerę ci historia?

Bawić ci się chce? To ma grzać i ewentualnie TY masz mieć możliwość korekty lub zrobienia START - STOP

Czy nie ma bardziej interesujących zajęć ? Przed chwilą sprawdziłem u mnie wszystko GRA- No i co z tego?

Pytasz co robić? Jak bym siedział na dupsku i się cieszył że mam ciepło w domu. Bo chyba to jest najważniejsze.

Wesołych Świąt.

Edytowane przez -voymar-

Możesz załączyć PC zdalnie? Możesz podbić temp. lub obniżyć ? To po jaką cholerę ci historia?

Bawić ci się chce? To ma grzać i ewentualnie TY masz mieć możliwość korekty lub zrobienia START - STOP

Czy nie ma bardziej interesujących zajęć ? Przed chwilą sprawdziłem u mnie wszystko GRA- No i co z tego?

Pytasz co robić? Jak bym siedział na dupsku i się cieszył że mam ciepło w domu. Bo chyba to jest najważniejsze.

Wesołych Świąt.

Może ma ochotę widzieć więcej i pchać pazury gdzie Twoje nie sięgają?

Wesołych Świąt. 

Kiedyś moja znajoma powiedziała przed laty, że oni też mają poduszki powietrzne w aucie ale nie używają ;)

Mam naturę wnikliwca. Jeżeli urządzenie ma jakąś funkcjonalność to z niej korzystam. Jakiś czas temu pytałem na forum o pozyskiwanie dokładnych danych o pracy pompy dot. ilości defrostó i przebiegu temperatur - dlatego jestem zaniepokojony dlaczego urządzenie działa, ale nie do końca zgodnie z funkcjonalnością, za którą ostatecznie zapłaciłem.

Mam przedwojenny dom nieszczególnie ocieplony tylko grzejniki dlatego od marca br. kiedy założyłem pompę mocno obserwuję jej pracę i zużycie energii. Zakup pompy został wymuszony dramatycznym wzrostem kosztu ogrzewania olejem opałowym. Dlatego nie siedzę na dupsku akurat te zajęcie jest dla mnie interesujące.

Wesołych Świąt