Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

I widzisz na 100% to będzie przyczyną. W sumie oczywista sprawa. Zakładałem błędnie że 30st z termometru na instalacji to max temp, a beton w życiu tyle nie będzie miał. I teraz każdy st na betonie da mi realna zmianę temp w pomieszczeniach. Jutro sprawdzę dokładnie temperatury samej posadzki i będę wiedział ile mam marginesu.

Podkręciłem temp na samą podłogówkę do 35st na zasilaniu. Jutro sprawdzę o ile podbije się temperatura w domu.

Na chwilę obecną mam nastawę na proste grzanie temp 50st.

Na podłogę 35st zasilanie.

Grzejniki u góry (3plaszczyznowe) temp w pokojach w okolicy 22st z termostatami rozkręconymi na 5.

Zastanawiam się jeszcze jak podbić ta temp w pokojach żeby na termostacie na 3 mieć 22st.

Grzejniki to jedno ale musisz mieć bardzo ciepłą budę czyli ocieploną.

No właśnie ze do dupy jest ocieplona okazuje się że na poddaszu jest 10cm wełny i to takiej z Castoramy oalej gęstości

Całe poddasze do gruntownego remontu

Wogóle nie akumuluje ciepła wystarczy że na godzinę dwie wyłączę ogrzewanie i temperatura spada o 2 - 3 stopnie

Sól trochę lepiej ale szału nie ma

Postanowiłem napisać co ustaliłem doświadczalnie:

Pompa Aquarea KIT-WC09J3E5-1 jednofazowa 9kW jeden wentylator: defrost jest bez grzałki kiedy powrót >=27st C. Jeśli podczas defrostu temp. spadnie natychmiast włączana jest grzałka.

I ciekawostka: grzeję krzywą, wygrzewamy budynek i nie potrzebuję dużej temp. W związku z tym w środku mamy ok 15 st C a ostatnio w ciepłe dni COP za 24 godz był 9,3. Ładnie.

Co do temperatury grzałki to jasne , to już jest ustalone dawno :) Tylko na pewno nie powrót tylko to co wychodzi z pompy czyli zasilanie , a tak już na sto procent precyzyjnie to czujnikiem formalne za to odpowiedzialnym jest czujnik ,który jest na wyjściu z wymiennika a przed grzałką . ( Możesz to sprawdzić jeszcze raz w menu z informacjami). Jakby to było zasilanie ( temp. wyjścia z pompy) to po włączeniu grzałki mogłaby wzrosnąć i się znowu wyłączyć , a jeśli byłby to powrót (czyli wejście do pompy) to nie wiadomo jaką temperaturę maiłą by woda po przejściu przez zchłodzony podczas defrostu wmiennik.

No to ja Ci dam ciekawostkę , pomiary z pompy można sobie wsadzić.... :)

Żeby realnie ocenic COP trzeba mieć licznik elektryczny i ciepłomierz .

Przecież ja to u siebie obserwuję na dwóch pompach, jest to temperatura powrotu.

Na moim T cap przed defrostem mam zasilanie mam 37st, a powrót 34st jak sie uruchomi defrost to pompa za pomocą zawory 3-drogowego zabiera ciepło z obiegu grzejnikowego, kierunek pracy pompki obiegowej jest ten sam. W związku z powyższym w czasie defrostu na powrocie mam 34st c a zasilanie szybko się wychładza, bo przechodzi przez wymiennik. Defrost trwa dalej i zasilanie spada poniżej 27st/c a powrót jeszcze jest powyżej 27st/c i dopiero jak powrót spadnie poniżej 27st to przechodzi na demrost nr. 2 przy użyciu sprężarki ( bez grzałki ).

Natomiast u syna Panasonik all in one 7kW wersja J, gdzie trawją prace wykończeniowe i jest 100% podłogówki ułożonej gęsto.

To grzane jest na wyjściu nisko teraz 26st/c a jak wcześniej było 28st/c to też od razu przy defroście przechodziła na defrost nr. 2 ale tu jest inaczej bo używa i sprężarki i grzałki i z jakiegoś powodu jakiś COP tam wychodzi.

Ale tu u syna z grzałką trzeba będzie się pogodzić, bo tej pracy tej grzałki nie będzie tak dużo, a obniżenie temperatury na podłogę daje lepszą sprawność, oczywiście nie taką jak tam kolega opisuje ( COP 9 ) ale dobrze powyżej COP 5 jest.

A dla porównania u mnie przez ostatnie dni ( od 24.12.22 ) pompa na samo CO zużyła 58kWh, temperatura w domu 22.5st/c, grzane cały dzień

U syna ( prace wykończeniowe 175m/2 w tym obecnie grzany garaż - brak drzwi garaz/dom ) w tym samym czasie 38kWh temperatura 20st/c, grzane parę godzin dziennie.

Jak nie wierzysz , i chcesz się przekonać sam ( bo przecież serwisówki kłamią) , to otwórz pompę , wyjmij czujnik z kieszeni wymiennika ( właśnie ten co idzie do pzepływomierza i na grzałkę) , tak żeby Ci mierzył temperaturę otorczenia , i nagle całe Twoje obserwacje w piz...

Płaskoziemcy też mają swoje obserwacje ;) Tylko wnioski jakby nie te...

kolega @kespa1988 parę stron temu miał dokładnie ten problem z właśnie tym czujnikiem , to jego zdjęcia:

ac2XyUe.jpeg

9a2aK8v.jpeg

Czujnik w jego monobloku zaczął mierzyć temperaturę otoczenia ,bo "wypadł" z kieszeni ,czyli w tamtym przypadku -2.

I podczas grzania wszystko bło ok , temperatura zaslania i powrotu w okolicach 30 stopni , a podczas defrostu od razu błąd H75 ( za niska temperatura wody do defrostu) , mimo ,że czujniki wody zasilającej i powrotu ciągle pokazywały powyżej 27 stopni i nawet deice mode 2 według waszych "obserwacji" nie mial prawa się włączyć....

kolega @kespa1988 parę stron temu miał dokładnie ten problem z właśnie tym czujnikiem , to jego zdjęcia:

ac2XyUe.jpeg

9a2aK8v.jpeg

Czujnik w jego monobloku zaczął mierzyć temperaturę otoczenia ,bo "wypadł" z kieszeni ,czyli w tamtym przypadku -2.

I podczas grzania wszystko bło ok , temperatura zaslania i powrotu w okolicach 30 stopni , a podczas defrostu od razu błąd H75 ( za niska temperatura wody do defrostu) , mimo ,że czujniki wody zasilającej i powrotu ciągle pokazywały powyżej 27 stopni i nawet deice mode 2 według waszych "obserwacji" nie mial prawa się włączyć....

W temacie obserwacji defrostu to dodam że jak ustawię możliwość załączenia grzałki na temperaturę dodatnią np. +2 to po ok. 1 min od rozpoczęcia defrostu zawsze włącza się grzałka .Defrost trwa ok. 5 min a grzałka wyłącza się na 1st.C przed osiągnięciem temperatury z przed defrostu czyli 40st.C na zasilaniu . Całość defrost+osiągnięcie temperatury 39st.C 6-7 minut .Pompa t-cap 9kW.

Jak nie wierzysz , i chcesz się przekonać sam ( bo przecież serwisówki kłamią) , to otwórz pompę , wyjmij czujnik z kieszeni wymiennika ( właśnie ten co idzie do pzepływomierza i na grzałkę) , tak żeby Ci mierzył temperaturę otorczenia , i nagle całe Twoje obserwacje w piz...

Płaskoziemcy też mają swoje obserwacje ;) Tylko wnioski jakby nie te...

Ja też potrafię czytać serwisówki, a tam jest jasno napisane: jesli powrót jest poniżej 27st/c załącza się mode 2.

Nie interesuje mnie gdzie jest jaki czujnik, interesują mnie warunki jakie muszą być spełnione do defrostu przy użyciu zładu wody w obiegu.

A te warunki to powrót powyżej 27st/c i niezależnie czy Ja o tym piszę czy inni użytkownicy, u każdego jest to samo, powrót powyżej 27st/c.

W temacie obserwacji defrostu to dodam że jak ustawię możliwość załączenia grzałki na temperaturę dodatnią np. +2 to po ok. 1 min od rozpoczęcia defrostu zawsze włącza się grzałka .Defrost trwa ok. 5 min a grzałka wyłącza się na 1st.C przed osiągnięciem temperatury z przed defrostu czyli 40st.C na zasilaniu . Całość defrost+osiągnięcie temperatury 39st.C 6-7 minut .Pompa t-cap 9kW.

Dodam jeszcze że jak załączenie grzałki ustawię na np. -5 to wtedy zbyt zimny powrót załącza grzałkę .Wysoki przepływ podczas defrostu ( u mnie ok.52l/min ) powoduje zrównanie temperatury zasilania i powrotu i choć jest wyższa od 27 st.C to grzałka i tak się załącza gdy włączona jest możliwość załączenia w aktualnej temperaturze zewnętrznej choć to jest T-cap .

zbyszekwojtal

Jak masz ustawioną krzywą grzewczą?

Czy nie jest to ten przypadek??

W wersji H grzałka włączy się w trakcie grzania CO wtedy, kiedy ;

- różnica pomiędzy temperaturą docelową a aktualną będzie wynosić 8 C lub więcej,

- przez okres minimum 20 min

Wyłączyłem krzywą grzewczą w celach testowych .W temperaturach najczęstszych defrostów mam ustawione 38-40 na zasilaniu , instalacja na grzejnikach.Nie przeszkadzają mi te załączenia grzałki bo pompę mam trochę niewymiarowaną i pompa z grzałką dosyć płynnie przechodzi z defrostu na grzanie .

Co się stanie jeżeli w harmonogramie jest ustawione grzanie CO+CWU na 13-15, a w pozostałych godzinach tylko CO i np. o 14:55 temperatura CWU spadnie do niskiego poziomu?

a) CWU będzie grzane tylko przez 5 minut, a potem się wyłączy, czy może

b) CWU dogrzeje się do końca i dopiero potem będzie już tylko grzanie CO?