zbyszekwojtal 31.12.2022 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Jaki masz zład wody? Jaki bufor pojemność? szeregowo czy sprzęgło? Bufor 80l równolegle ,zład nie wiem ale dom ok 160m na grzejnikach ok.8-10 cm długości grzejnika v22 na 1m kw. powierzchni grzanej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.12.2022 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Bufor 80l równolegle , grzejniki v22 . Mając markę grzejników to; - zład da się obliczyć, - moc cieplna grzejników dla 45/35/20 C - również, - zład minimum powinien mieć > ;9 kW x 20 l/kW = 180 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 31.12.2022 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Mając markę grzejników to; - zład da się obliczyć, - moc cieplna grzejników dla 45/35/20 C - również, - zład minimum powinien mieć > ;9 kW x 20 l/kW = 180 l Cały czas mi chodzi po głowie żeby bufor zrobić szeregowo na powrocie żeby mieć ok. 2st.C więcej na zasilaniu. W tej konfiguracji przy dłuższym spadku temperatury poniżej -10st.C temperatura wewnętrzna powoli obniża się i spada poniżej komfortowego 22st.C przy temperaturze zasilania 43 (osiągnę 45 ale z trudem ) co realnie przekłada się na ok.41 za buforem . 43-44 z buforem na powrocie myślę że dało by mi pełny komfort .Mam tylko obawy czy jak pompa będzie robić defrost z przepływem 52l/min będę miał taki przepływ na instalacji . Czy zamontowanie zaworu różnicowo-ciśnieniowego za buforem rozwiąże ten problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.12.2022 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Podstawą poprawnej pracy jest; - właściwy zład wody, - moc cieplna grzejników dla 45/35/20 C ; ... - która musi być > od mocy PC lub od mocy OZC budynku - jeżeli OZC budynku jest większe od mocy PC,Poczytaj ostatni temat z mojej stopki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 01.01.2023 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 W ustawieniach instalatora jest parametr "temp. wyłączenia grzania" mam ustawione na 15°C. Na zewnątrz 16°C a pompa dalej pracuje. Czy ten parametr odpowiada za wyłączenie PC na grzaniu jeśli podniesie się temperatura zewnętrzną powyżej ustawionej , czy to jest wyłączenie gdy będzie zastosowany jakiś czujnik dodatkowy wewnątrz pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 01.01.2023 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 W ustawieniach instalatora jest parametr "temp. wyłączenia grzania" mam ustawione na 15°C. Na zewnątrz 16°C a pompa dalej pracuje. Czy ten parametr odpowiada za wyłączenie PC na grzaniu jeśli podniesie się temperatura zewnętrzną powyżej ustawionej , czy to jest wyłączenie gdy będzie zastosowany jakiś czujnik dodatkowy wewnątrz pomieszczenia? Przy ustawieniu 15 wyłączy Ci się jak na zewnątrz będzie 18. Ponowne załączenia nastąpi gdy temperatura zewnętrzna znowu spadnie na 15 i niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 01.01.2023 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 Dzięki. Czyli musi przebić +3° . Trochę dużo. W takim razie przestawię niżej temp. wyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 02.01.2023 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Dzięki. Czyli musi przebić +3° . Trochę dużo. W takim razie przestawię niżej temp. wyłączenia. Panowie, a jak u Was przy takich temp. jak obecnie czyli ok 15deg? U mnie nie ma szans na utrzymanie temperatur z krzywej grzewczej- zawsze na zasilaniu grzeje wyżej. Ustawiłem deltę na 10, jest lepiej ale dalej o 2-3deg wyżej od tego co wskazuje krzywa grzewcza dla obecnej temperatury. No i pojawiły się pierwsze taktowania, ale przy takim niewielkim odbiorze to normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 02.01.2023 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Przy ustawieniu 15 wyłączy Ci się jak na zewnątrz będzie 18. Ponowne załączenia nastąpi gdy temperatura zewnętrzna znowu spadnie na 15 i niżej. A o tym kiedy ma się ponownie załączyć, nie decyduje czasem parametr ;temp. zewn. włączenia grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 02.01.2023 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Pytanie odnośnie T-Cap 9 kW Split 1-faz.Ciśnienie widoczne na manometrze jednostki wewnętrznej pokazuje 1,5 bar w stanie wyłączenia pompy.Po włączeniu jest już różnie tj. zdarza się że spadnie nawet do 1 bara. Czy to jest normalne zachowanie?Ogólnie nie widzę jakiś innych nieprawidłowości w działaniu więc nie wiem czy jest się czym przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 02.01.2023 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 A o tym kiedy ma się ponownie załączyć, nie decyduje czasem parametr ;temp. zewn. włączenia grzania? Nie. parametr, o którym napisałeś dotyczy grzałki pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 02.01.2023 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Czy da się zasilać odbiornik bezprzewodowego sterownika pokojowego bezpośrednio z pompy tak żeby już nie podłączać go do gniazdka? Czy takie podłączenie byłoby poprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 02.01.2023 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Pytanie odnośnie T-Cap 9 kW Split 1-faz. Ciśnienie widoczne na manometrze jednostki wewnętrznej pokazuje 1,5 bar w stanie wyłączenia pompy. Po włączeniu jest już różnie tj. zdarza się że spadnie nawet do 1 bara. Czy to jest normalne zachowanie? Ogólnie nie widzę jakiś innych nieprawidłowości w działaniu więc nie wiem czy jest się czym przejmować. przy prawidłowej pracy 1,6-2,0 bar. Jeśli brakuje dobij wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 03.01.2023 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Nie. parametr, o którym napisałeś dotyczy grzałki pokojowej. ? Grzałki pokojowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 03.01.2023 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 (edytowane) ? Grzałki pokojowej ? Tak. Z resztą możesz sobie sprawdzić... Edytowane 3 Stycznia 2023 przez bocian_koh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 03.01.2023 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Manometr w hydroboksie podłączony jest po stronie ssącej pompy obiegowej. Dlatego czym szybciej pompa kręci tym bardziej spada ciśnienie tuż przed nią. Najważniejsze to tak dobrać ciśnienie w instalacji by pompa nie zaczynała kawitować przy max wydajności. (Ogólnie przyjmuje się aby w czasie max wydajności pompy ciśnienie nie spadło poniżej 1 Bar. Mocno ogólne bo czasami w takich warunkach pompa kawituje. Lepiej jest utrzymać wyższe ciśnienie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianeekk 04.01.2023 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Mam problem z ilością wł-wył pompy przez ostatnie 6 godzin miałem ich aż 15 , nie wydaje mi się że pompa mi taktuje ponieważ chodziła cały czas te włączenia pompy są przy każdym defroście a miałem ich tej nocy 7 ,w aquarea service cloud na wykresie częstotliwość pracy sprężarki przez te 6h spadła do zera tylko dwa razy. Jak to jest czy przy każdym defroście sprężarka się wył. i wł.??? boje się o żywotność pompy przez ostatnie 3 miesiące miałem: ilość wł. wył. - 1776 czas pracy - 1408 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.01.2023 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Dodam jeszcze że jak załączenie grzałki ustawię na np. -5 to wtedy zbyt zimny powrót załącza grzałkę .Wysoki przepływ podczas defrostu ( u mnie ok.52l/min ) powoduje zrównanie temperatury zasilania i powrotu i choć jest wyższa od 27 st.C to grzałka i tak się załącza gdy włączona jest możliwość załączenia w aktualnej temperaturze zewnętrznej choć to jest T-cap . Tak, potwierdzam , jeśli opcja Temperatura zewnętrzna załączenia grzałki jest większa od aktualnej zewnętrznej , oraz w Ustawieniach Funkcji Grzałka pokojowa jest włączona ( jest ikonka grzałki na wyświetlaczu) , to grzałka się włącza podczas defrostu mimo ,że temperatura wody jest większa niż 27 stopni. U mnie w TCAP 12kW są grzałki 9kW i włącza się tylko pierwszy stopień podczas defrostu w Deice Mode 1 , ( jedna faza 3kW) , być może ,tam gdzie są grzałki 3x1kW włączą się wszystkie na raz. No ale kto by ustawiał ją tak wysoko... Ja miałem ustawienie -15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadow7 04.01.2023 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Pamiętam, że jakiś czas temu ktoś opisywał problem wstania pełnej produkcji pompy po defrost jak są mrozy. To był chyba @codix i jego jednostka to była zwykła 9 kw serii H. To wyglądało tak, że przy większych mrozach, pompa po defrost 30-40 min mieliła na COP 1 i jak już wskoczyła na normalną produkcję na te 10-20 min to znów defrost i powtórka z rozrywki. Czy ten problem już został rozwiązany tu na forum, ktoś znalazł przyczynę i opisał jak się tego pozbyć? Jeśli nie, to mam od pewnej osoby informacje o tym dlaczego tak się dzieje i jest to związane z fazami lotnymi/ciekłymi gazu. Przyczyną niewłaściwego stanu skupienia najczęściej jest nierówny przepływ gazu na sekcje wymiennika, gdzie na każdej sekcji powinna być taka sama temperatura, a niestety czasem nie jest przez niedbalstwo projektu bądź produkcji? Finalne ta osoba miała ten problem u siebie i poprzez drobną modyfikację problem zniknął. Mogę pokusić się o opis, chyba, że to jest już opisane na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.01.2023 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 (edytowane) Jak dobrze kojarzę , to problem był z Elektronicznym zaworem rozprężnym (Electronic Expansion Valve ) , który się przycinał przy zimniejszych temperaturach i to serwis tą usterkę usunął (pompa była na gwarancji). Ja jestem ciekawy co to za modyfikacja , więc prośba o opis. EDIT: A tak działa EEV w klimatyzatorach , więc podobnie jak w PC : Edytowane 4 Stycznia 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts