Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

oczywiście ze harmonogramy na pompie działają jak jest użyty termostat. Przy czym termostat modyfikuje tylko na grzanie CO a nie na CWU. To pierwsza sprawa.

Termostat to tylko dodatkowy warunek do spełnienia aby uruchomić grzanie.

Masz w harmonogramie np ustawione tylko grzanie wody w godzinach np 13-15, a np grzanie CO tylko miedzy 22 a 6 rano. Woda się zagrzeje między 13 a 15 jeśli temperatura w zbiorniku CWU będzie na tyle niska aby mogło się uruchomić grzanie (czyli ustawiona docelowa temperatura cwu minus delta) a grzanie CO uruchomi się między 22 a 6 rano JESLI na termostacie spadnie temperatura niżej niż ustawiona minus histeryza ORAZ będą spełnione inne warunki, które i tak by działały jakby tego termostatu nie było (a więc max temperatura grzania, przekroczenie delty ilestam minut, czyli brak możliwości odbioru ciepła i brak możliwości niższej modulacji , maksymalny czas grzania itd)

Wszystko napisałeś -OK Tylko że Ja nie o tym pisałem. Wejdź w PC przestudiuj sterownik a zrozumiesz.

Na Ra

Oczywiście ,że tak, jak jest użyty termostat , czy termistor, natomiast tu kluczem jest nieznana rzecz "termistat" W każdym razie nie warto z głupkiem dyskutować.

Powiem TAK-- zarozumiały BUCU

Już ci ze 2 lata temu zwracałem uwagę - i wtedy przytaknąłeś więc naprowadzę cię jeszcze raz.

-wejdź w ustawienia instalatora

-strefa i czujnik

- i masz trzy pozycje

1 Temp wody

2Termost. pok.

3 termist.pok I ja właśnie o tym ( zewnętrznym ) pisałem. Bo po to jest tak zrobione by odróżnić ten w PC od tego zewnętrznego który się dokłada. I właśnie o tym był mój powyższy post.

Zarozumiały BUC zawsze taki będzie.

PS zrób proszę zdjęcie i tu nam wstaw. Jakie zdjęcie ? Ano to z (strefa i czujnik.)

Tak że termistat Jest takie coś

Edytowane przez -voymar-

I nie wpadłeś na to ,że to skrót od termistor , i że nie ma czegoś takiego jak "termistat".... Głupek :)

To działa to na harmonogramie czy NIE?

Bo o to tu chodziło. Nie zamierzam się z Bucem kłucić o litery.

Bo według twych powyższych wpisów ma DZIAŁAĆ- to jak to jest?

Czy mój post # 18710 jest dla ciebie zrozumiały?

Smiem twierdzić że NIE. Tak samo jak dla kolegi co opisywał działanie powyżej.

Edytowane przez -voymar-

Była dyskusja o temostacie , głupek wyskoczył ,że harmonogram nie działa na "termistacie" - nikt nie wie co to jest.

Oczywiście ,że harmonogram działa na termostacie i na termistorze ( albo termostatach i/lub termistorach ,bo dla stref można mieć dwie te rzeczy ,albo mix).

Głupek dalej się upiera na "termistat" ,że jest takie coś.

Głupek miał już się tu nie pojawiać. NA RA.

Zdaje się, żeby uruchomić termostat zewnętrzny w pompie, oczywiście czujnik należy wpiąć pod płytę to:

Ustawienia instalatora

strefa i czujnik

wybieramy termostat pokojowy i wybieramy czujnik zewnętrzny,

I to zostało opisane w poście #18710

No ale BUC który się tu bodzie ze mną twierdzi że wtedy harmonogram działa. Działa- Tak lecz tylko (CWU )

Resztę przejmuje zewnętrzny pok.

W sterowniku jest:

-temp. wody

-Termost.pok.

-Termist. pok

I nie o to chodziło czy tam ma być termistat termistor, terminator , termistorekkkkkkkkkkkkk czy jakiś inny . BUC nie wiedzał w ogóle że takie coś jest i właśnie to COŚ daje sygnał PC aby grzała (CO ) lub nie.. On trzepił się literówki

BUC pozostanie BUCEM

Na- ra

Edytowane przez -voymar-

Tak mimo wybranej funkcji termostat zewnętrzny, czyli załączenie odbywa się jeśli termostat zewnętrzny ( zewrze styk ) załączy pompę, dalej można wybrać harmonogram pracy pompy dla co i cwu. Oczywiście harmonogram sam nie załączy pracy pompy na CO jeśli termostat zewnętrzny nie dał sygnału.

Co nie zmienia faktu, że harmonogram działa, bo dla odmiany jak termostat da sygnał na załącz pompę, a w harmonogramie jest ustawione że w tym czasie ma nie grzać CO to pompa się nie załączy.

Harmonogram działa , tylko głupek jest za głupi ,żeby go ustawić .

Nie wie ,że termistor to taki rodzaj rezystora ,i nie może mieć "swojego harmonogramu" , jak termostat . A głupek słyszał gdzieś termostat ,później termistor i to połączył i wyszło "termistat" :)

Są dwie epopeje "Pan Tadeusz" i "Pan Wołodyjowski" , głupek jak to przeczyta to zrobi jedną wielką epopeję narodową "Pan Tadeusz Wołodyjowski" :)

Edytowane przez MiG25

Używa ktoś PC Panasonic wpiętej bezpośrednio w sama podłogówkę, gdzie grzeje na niskich temperaturach ( powrót poniżej 27st/c ) i ma wyłączoną w menu ukrytym grzałkę.

Interesuje mnie czy nie ma problemów z rozmrażaniem jednostki zewnętrznej i do jakich minimalnych temperatur na powrocie przebiegają wam defrosty samym zładem wody.

Czy jest jakieś zabezpieczenie, że np, powrót jest za niski na przykład poniżej 20 czy 22st/c i pompa jak ma wyłączoną grzałkę to się wyłączy z jakimś błędem

I drugie pytanie czy istnieje jakieś zagrożenie zamarznięcia wymiennika płytowego w jednostce wewnętrznej przy wyłączonej grzałce i temperaturach zasilanie np. 27, powrót 23lub niżej a na zewnątrz temperatury bliskie ,,0,, i warunki do defrostów.

Ja nie "wyłączam grzałki" , tylko robię tak ,żeby pompa robiła defrost w Mode 1 , mimo ,że temperatura wody jest w okolicy 25 stopni.

Mam jednostkę dwuwentylatorową.

Robię tak już trzeci sezon , i wszystko jest ok.

Pompa ma zabezpieczenie błędem H75 , wtedu kiedy woda będzie miała temperaturę ,jak dobrze pamiętam 19 stopni , wtedy się wyłączy z tym błędem , no i to jest ostatnie już zabezpieczenie.

Ja nie "wyłączam grzałki" , tylko robię tak ,żeby pompa robiła defrost w Mode 1 , mimo ,że temperatura wody jest w okolicy 25 stopni.

Mam jednostkę dwuwentylatorową.

Robię tak już trzeci sezon , i wszystko jest ok.

Pompa ma zabezpieczenie błędem H75 , wtedu kiedy woda będzie miała temperaturę ,jak dobrze pamiętam 19 stopni , wtedy się wyłączy z tym błędem , no i to jest ostatnie już zabezpieczenie.

Ja mam tęż dwuwentylatorową, one sie prawie nie szronią, porównując z jednowentylatorową.

Ale u syna jest właśnie jednowentylatorowa all in one 7kW, a ona już się szroni przy +5st/c, jest to bardzo irytujące, a zwlaszcza jak się grzeje z temperaturą na powrocie poniżej 27st/c, to wtedy każdy defrost wali przy grzałce. Tak jak u syna potrafi przez całą dobę zagrzać dom tak jak teraz i zużyć 6kWh ( przy załużmy na dworze +5st/c ) by na drugi dzięń przy +4st/c na dworze zużyć już 10kWh, z czego ponad 3kWh to grzałka na defrosty.

Czy jesteś pewny tego zabezpieczenia z ta temperaturą poniżej 19czy nawet 20st/c, bo gdzieś też to słyszałem.

Tak , jestem pewny ,że jest takie zabezpieczenie ,jak woda będzie poniżej jakiejś temperatury (teraz nie znajdę ,zy to jest 19 , czy może 18 ) , defrost się zatrzyma ,i wyskoczy błąd H75.

Oczywiście skutkiem tego będzie to ,że pompa dalej grzać nie będzie bez skasowania błędu....

Tak mimo wybranej funkcji termostat zewnętrzny, czyli załączenie odbywa się jeśli termostat zewnętrzny ( zewrze styk ) załączy pompę, dalej można wybrać harmonogram pracy pompy dla co i cwu. Oczywiście harmonogram sam nie załączy pracy pompy na CO jeśli termostat zewnętrzny nie dał sygnału.

Co nie zmienia faktu, że harmonogram działa, bo dla odmiany jak termostat da sygnał na załącz pompę, a w harmonogramie jest ustawione że w tym czasie ma nie grzać CO to pompa się nie załączy.

Właśnie mały myk polega na tym -że pracując na zew. sterowniku pokojowym ( dołożonym do PC ) np. Salus -to właśnie on przejmuje całe sterowanie pompą ciepła. Żadne harmonogramy na ( CO ) z PC nie są potrzebne do pracy ( CO ) Jedyne co to CWU z harmo.

Cały myk w tym że to chodzi lecz trzeba ustawić w PC na zew.

O tym i tylko o tym pisałem we wcześniejszych postach.

Dlatego też napisałem że najłatwiejsze sterowanie jest na zew ( jak ktoś tak chce ) Ustawiasz temp. jaka ma być w domu i zapominasz o ustawieniach.

Napisałem też że większość TU osób bździ a nie grzeje dlatego te harmonogramy.

Fakt też jadę na harmonogramie lecz to wymagało wiele ustawień rozpoczynając od krzywej po godz. pracy. Jest -OK dla stałych zimowych temperatur. Harmonogram i krzywa . Co zakłóca -delikatnie taki system? Duża zmiana temp. podczas dnia nawet zimą , bo wiosną to już wiadomo że korekty są potrzebne. Oczywiście nie dla krzywej lbo tą dobierzesz tylko godz pracy wymagają korekt przy dużych różnicach temp w dzień.

Na sterowniku zew. pokojowym tych problemów praktycznie nie ma.

Przez 4 lata jechałem na czystym prądzie i właśnie na tym sterowaniu SALUS -które to sterowanie opisywałem powyżej bodajże post # 18710 Po zamontowaniu PC sprawdziłem tego Salusa przy PC i było tak jak na zwykłych grzałkach. Sukces osiągamy przy tym sterowaniu umieszczając sterownik ( zew. ) w miejscu małej ingerencji na promienie słoneczne . I co mamy stałą temp 24/24 w domu. No to trochę więcej kosztuje niż udawanie grzania tylko w IItar.

Edytowane przez -voymar-

Harmonogram działa , tylko głupek jest za głupi ,żeby go ustawić .

Nie wie ,że termistor to taki rodzaj rezystora ,i nie może mieć "swojego harmonogramu" , jak termostat . A głupek słyszał gdzieś termostat ,później termistor i to połączył i wyszło "termistat" :)

Są dwie epopeje "Pan Tadeusz" i "Pan Wołodyjowski" , głupek jak to przeczyta to zrobi jedną wielką epopeję narodową "Pan Tadeusz Wołodyjowski" :)

a BUC BUCEM pozostanie -- skup się i przeczytaj jeszcze raz o czym pisałem . Lecz BUC to taki TYP że dla niego Opis sterowania nie jest ważny . Co jest ważne?????? LIterówka.

PS . w PC nie jest napisane całym terminem czy to jest termistat , czy to jest termostat, czy termistor

_ jest termist. pok

BUCUJ DALEJ

No i jesteś za głupi ,żeby wiedzieć ,że takie coś jak termistat nie istnieje , jesteś za głupi ,żeby spojrzeć w instrukcję :)

Widać Panasonic nie zakładał ,że aż tacy głupcy tam będą zaglądać.Po co głupku tam łapy wkładasz ,jak się nie znasz.

Głupi zawsze będzie głupi i co post głupoty będzie pisał.

Najpierw ,że harmonogram nie działa , ale teraz już działa :)

Skoro "Termistat" jest w rzeczywistości termistorem , to pokaż taki termistor ,który ma swój harmonogram :)

Głupi krętacz.

Edytowane przez MiG25

Ja nie "wyłączam grzałki", tylko robię tak, żeby pompa robiła defrost w Mode 1 mimo, że temperatura wody jest w okolicy 25 stopni.

Mam jednostkę dwuwentylatorową. Robię tak już trzeci sezon , i wszystko jest ok.

Czyli ( popraw jeżeli jest inaczej );

- PC pracuje non stop,

- masz duży zład wody, > 12 *20 = 240 L,

- - 15 C - temperaturę załączenia grzałki CO,

-instalacje PV o dużej mocy,

- ogrzewanie podłogowe,

Edytowane przez Andrzej5101

Wszystko się zgadza , ale chodziło mi raczej , że oszukuję też czujniki temperatur ,żeby pokazywały wyżej o 4stopnie , przez co pompa myśli ,ze podczas defrostu woda jest cieplejsza niż w rzeczywistości i nie włącza deice mode 2. Wodę grzeje gdzies do 30 , max 32 stopni ,przez co na powrocie jest na styk 26-28 stopni, i miałbym cały czas defrost w mode 2.

W jednowentlatorowej po prostu włączył bym grzałkę , w dwuwentylatorowych z deice mode 2 jest to bardziej skomplikowane.

Jak tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7900483&viewfull=1#post7900483

Edytowane przez MiG25