Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Opisywałem nie raz- dobrze dobrana PC do ( CO ) nie powinno w ogóle wyłączać PC Bo PC to inwenter który moduluje mocą . Jak moc grzejników jest większa niż moc PC po max modulacji to nie ma prawa PC zrobić STOP

-ponad 7000h pracy i . 1800 wył. Uwzględniając CWU w lecie W sezonie grzewczym ( teraz ) pracuje 9h zaliczając 1 start Stop + 6h i 1 start stop /doba czyli dobowo 15h pracy i 2 start stopy, zgodnie z harmonogramem. Przy takim ustawieniu daje na mies. 450h pracy i 60wył.

No wiadomo teraz jest ciepło więc PC pracuje sporo mniej godzin lecz w domu ma być 22,6*C do 23,4*C/ 24/24h

Edytowane przez -voymar-

Ale voymarze rzecz w tym, że twoje wyjaśnienie wprowadza w błąd. W trybie termostatu zewnętrznego (np. jakiegoś Salusa) harmonogram pompy działa zupełnie normalnie - nadal można ustawiać godziny grzania zarówno CO jak i CWU. Salus nie przejmuje sterowania grzaniem, tylko podpowiada pompie kiedy powinna grzać (zwierając styki), ale pompa może tę podpowiedź zignorować. Np. kiedy w harmonogramie grzanie CO jest wyłączone, to pompa nie włączy grzania bez względu na wskazania Salusa.

Wszystko -ok- tylko w moim przekonaniu po to ustawisz sterownik zew. pok. aby to on sterował ciepłem w domu ( to jest prosty sposób dla osób którzy mają problem z dogranie ciepła w domu ) Ustawiasz --tak jak pisałem sterownik który ma swój harmonogram . Ustawiasz histerezę na 1*C lub 0,5*C PC puszczasz w samopas i to właśnie ten sterownik SALUS czy tam jakiś inny ma przejąć grzanie domu. Bo dla mnie ciepły dom i grzanie to stała temp 24h/24h Inne to oszukiwanie samego siebie.-BO TANIEJ to w II tar. NIE ma być komfortowo. Tak to widzę . Mija się z celem ustawianie czasu pracy na PC . Dlaczego? Bo wtedy po cholerę puszczać grzanie przez zew. sterownik jak PC i tak nie puści grzania. To Paranoja. Jak PC i harmonogram z PC to nie sterownik zew. Bo i po co?

To Paranoja. Jak PC i harmonogram z PC to nie sterownik zew. Bo i po co?

Żadna paranoja.

Harmonogram po to aby grzać CWU tylko w tych godzinach kiedy chce.

Sterownik zew. po to aby wyłączył pompę kiedy na dworze są temperatury takie że pompa już nawet z modulacją nie daje rady i co chwila włącza się i wyłącza (grzanie i stygnięcie wody jest dużo szybsze niż samych ścian budynku). Dlatego dam jej dłużej postać.

Żadna paranoja.

Harmonogram po to aby grzać CWU tylko w tych godzinach kiedy chce.

Sterownik zew. po to aby wyłączył pompę kiedy na dworze są temperatury takie że pompa już nawet z modulacją nie daje rady i co chwila włącza się i wyłącza (grzanie i stygnięcie wody jest dużo szybsze niż samych ścian budynku). Dlatego dam jej dłużej postać.

CWU -ma być puszczone w samopas ( przynajmniej u mnie ) Bo żadna rzecz martwa taka jak PC nie będzie mi dyktować kiedy mam się kąpać. Bo jak mi się zachce wziąć 2 razy prysznic + kąpiel to wodę mam mieć ile chcę i kiedy chcę. To tyle odnośnie CWU.

Odnośnie grzania ( CO) -już pisałem że PC to inwenter który moduluje mocą i jak ten inwenter ma odpowiedni przepływ ,zład wody jak i odbiorniki o odpowiednie mocy -TO NIE MA Bata aby się wyłączył. Co go może wyłączyć????? Ustawiona temp. zew. wyłączenia grzania. ( mam na +17*C ) Już dawno pisałem że mam w domu mieć ustaloną min temp. która jest akceptowane i basta. Pisałem może ze 2lata temu ( nie pamiętam ) że ja i 30 maja grzałem dom bo było mniej niż 22,6*C. Dalej---- PC nie ma prawa się wyłączyć jak się zmoduluje bo jej odbiornik ma wyższą moc ( Tak powinno być ) A co może nastąpić??????

Jedynie to że temp w domu będzie rosła ponad tą akceptowalną. Tak miałem już nie raz .PC pracowała ma harmonogramie lecz na ten harmonogram było za ciepło . W związku z powyższym PC pracowała dalej lecz temp w domu przekroczyła 25*C

Dlatego też twierdzę że sterownik zew. jest po to aby w domu mieć stałą temp nie patrząc na godz . bo po to grzejesz właśnie na nim.

Edytowane przez -voymar-

Nie no defrost częstszy niż 35 min jest niemożliwy przy grzaniu CO ( przy CWU ta zasada jakb nie obowiązuje).

I tak jak piszesz , grzanie na termostacie i harmonogramie powoduje ,że woda mocno stygnie ,stąd pompa chodzi na maxa ,żeby dogonić temp. docelową. Przy samopasie jest szansa ,że pompa zacznie zupełniać tlko to co na bierząco z domu ucieka ,dzieki czemu się moduluje.

Widzę że cię zatkali lecz to nie Ja.

A co może nastąpić??????

Jedynie to że temp w domu będzie rosła ponad tą akceptowalną.

No właśnie to.. Bo przecież są zyski bytowe, słońce, duże różnice temperatur w okresach przejściowych. Mamy styczeń, u mnie jest prawie 7 stopni na plusie.

Mam wrażenie że u Ciebie jest jakiś duży odbiór ciepła, że co byś nie zrobił to pompa nawet po zmodulowaniu się nie wyłączy.

No widzicie a ja nie wyobrażam sobie żeby mi temperatura w domu wzrosła do więcej niż 24 stopnie, ponieważ wtedy się źle czuję. Dla mnie to nie komfort - to dyskomfort.

Wg mnie nie da się dobrać w naszym klimacie PC tak żeby w całym zakresie temperatur w okresie grzewczym pracowała ciągle na samej sprężarce bez grzałki - dla grzejników. Utrzymywanie temp min i akceptowanie przekroczenia ustawionej temp w górę o 1 - 2 - 3 stopnie nie dla wszystkich jest akceptowalne.

Obecnie (~4-7stopni) na krzywej (40/-17 ; 28/+10 - grzejniki), aby utrzymać stałą temp, mam 2 wyjścia albo harmonogram albo praca PC w trybie 1-1,5h pracy, 0,5h przerwy,

Krzywa sprawdza się bardzo dobrze weryfikowana od -13 do 10 stopni.

Edytowane przez a.gwozdz

No właśnie to.. Bo przecież są zyski bytowe, słońce, duże różnice temperatur w okresach przejściowych. Mamy styczeń, u mnie jest prawie 7 stopni na plusie.

Mam wrażenie że u Ciebie jest jakiś duży odbiór ciepła, że co byś nie zrobił to pompa nawet po zmodulowaniu się nie wyłączy.

Pewnie, że tak. Przecież jego pompa moduluje do 5kW.

Dość duży dom jak i dość duża ilość grzejników. Odnośnie twojej wypowiedzi, Tak samo mówisz jak JA Po to zakładasz sterownik zew. aby trzymał stałą temp. w domu.

Jak ograniczysz go harmonogramem z PC _ ( tak nigdy nie robilem bo mija sie to z zasadą działania ) tegoż sterownika. Ale do rzeczy Jak go ograniczysz harmonogramem to będą falowania . Jakie????? wystarczy że jutro słońca brak --i będzie za zimno bo PC zrobi STOP ( jej harmonogram )

Fakt Ja grzeje na harmonogramie lecz ustawiłem tak krzywą i godz pracy że przez większość sezonu mam spokój. Niedoskonałości są - bo być muszą . Wystarczy dzień słoneczny od rana do zachodu - już harmonogram do bani. - Korekta wymaga kilkugodzinnej przerwy w grzaniu. Załączenie 1 godz. lub 2 po zachodzie. No ale to nie problem Wystarczy smartfon. A dla dociekliwych jeszcze termometr z Wi Fi Tak na Bogato

PS. Co do wyłączeń PC- to nie ma bata musi smigać jak ma wszystko w instalacji co trzeba.

Ja już przed montażem PC wiedziałem że będzie mi hulać ( 4 letnie doświadczenie z grzałkami )

Odnośnie tamtego grzania ( grzałki ) to magisterke pykam i dwa popołudnia.

Na ra

Edytowane przez -voymar-

No widzicie a ja nie wyobrażam sobie żeby mi temperatura w domu wzrosła do więcej niż 24 stopnie, ponieważ wtedy się źle czuję. Dla mnie to nie komfort - to dyskomfort.

Wg mnie nie da się dobrać w naszym klimacie PC tak żeby w całym zakresie temperatur w okresie grzewczym pracowała ciągle na samej sprężarce bez grzałki - dla grzejników. Utrzymywanie temp min i akceptowanie przekroczenia ustawionej temp w górę o 1 - 2 - 3 stopnie nie dla wszystkich jest akceptowalne.

Obecnie (~4-7stopni) na krzywej (40/-17 ; 28/+10 - grzejniki), aby utrzymać stałą temp, mam 2 wyjścia albo harmonogram albo praca PC w trybie 1-1,5h pracy, 0,5h przerwy,

Krzywa sprawdza się bardzo dobrze weryfikowana od -13 do 10 stopni.

Nie pisałem o przekroczeniu o 1,2 lub 3 *C Jak już pisałem to to były zdarzenia które występują jak jest harmonogram a od rana napitala słońce a ty nie zrobisz STOP. Harmonogram sprawdza się przy stałych ( malę skoki temp w okresie 24/24h ) Bo już będzie falowało jak w dzień

+10 a noc -7 No chyba każdy z własnego doświadczenia to wie.

Pewnie, że tak. Przecież jego pompa moduluje do 5kW.

Czyżby????????? do 5kW???????? A NIE DO 3 kW czy tam 3,5kW A nawet jak by i tak było te 5kW No niby dlaczego miałaby się wyłączyć ???????

Trochę naprostuję ---- Nawet jak by i okna były otwarte lub jakaś inna przyczyna to ta PC nie ma prawa się wyłączyć To INWENTER

I chćby nawet modulowała do 5kW a moc wszystkich grzejników byś miał po modulacji = 5kW to jak ma to wyłączyć??????

Wyłacza tam gdzie nie ma co robić z mocą

Edytowane przez -voymar-

Czyżby????????? do 5kW???????? A NIE DO 3 kW czy tam 3,5kW A nawet jak by i tak było te 5kW No niby dlaczego miałaby się wyłączyć ???????

Trochę naprostuję ---- Nawet jak by i okna były otwarte lub jakaś inna przyczyna to ta PC nie ma prawa się wyłączyć To INWENTER

I chćby nawet modulowała do 5kW a moc wszystkich grzejników byś miał po modulacji = 5kW to jak ma to wyłączyć??????

Wyłacza tam gdzie nie ma co robić z mocą

Od początku sezonu mam podpiętą pod Service Cloud taką samą pompę co Ty. Ona także pracuje na grzejnikach z buforem. Patrzę teraz na wykresy z ostatnich 7 dni. Minimalnie jak zeszła z mocą to 4,4 - 5kW. Nie jest w stanie utrzymać 4,4 kW w sposób ciągły. Robi to przy 19hz i temperaturze zewnętrznej 6-8 stopni C.

Resumując masz duże zapotrzebowanie na ciepło, duży dom i grzejesz mocno.

Od początku sezonu mam podpiętą pod Service Cloud taką samą pompę co Ty. Ona także pracuje na grzejnikach z buforem. Patrzę teraz na wykresy z ostatnich 7 dni. Minimalnie jak zeszła z mocą to 4,4 - 5kW. Nie jest w stanie utrzymać 4,4 kW w sposób ciągły. Robi to przy 19hz i temperaturze zewnętrznej 6-8 stopni C.

Resumując masz duże zapotrzebowanie na ciepło, duży dom i grzejesz mocno.

Nie chcę się tu wymądrzać , Mówisz że mam duże zapotrzebowanie na ciepło. Hm, myślę i nie wiem co odpisać

Ty masz dom 130m2 i T-cap 9kW Ja mam 230m2 i też T-cap 9kW .

Tak min zeszła ci do 4,4 - 5kW bo tyle potrzebuje twój dom.

Czy wiesz jaką masz moc grzejników załóżmy przy temp. 40*C ?

Sprawa kolejna czy w ogóle ktoś kto zakłada PC wie lub zwraca uwagę jaką moc ma jego instalacja w ( kW ) ?

Czy to nie jest tak że jak ma już obciążenie budynku powiedzmy 7kW to kupuje PC 7kW nie zwracając uwagi na to ile po podłogach czy tam w grzejnikach ma MOCY w kW? A tym bardziej istotne jest to aby ta moc była ( > ) od min modulacji PC jak i (> ) od min temp zasilania.

No nie wiem czy za bardzo nie namieszałem aby to zrozumieć.

Wyjaśnię na skróty o co mi CAMAN

np. grzejnik ( X ) przy temp. 70*C ma moc ( Y ) a przy temp 40*C ma moc ( Z ) i ta moc ( Z ) ma być większa od min modulacji PC lub jeszcze inaczej

grzejesz dom np. na krzywej i zadajesz tą krzywą odpowiednio do temp. zew, np. +10 ( 30*C ) i -10*C ( 40*C ) i właśnie ta Moc przy tej najniższej temp. zasilania dla danego domu czyli w naszym przypadku ( 30*C ) ma być ( > ) od min mocy PC Wiadomo że do tego muszą być spełnione jeszcze inne warunki tj, zład wody jak i przepływ.

Przy takim warunku PC --będzie PRACOWAĆ a NIE Udawać że to Robi

Już tu na forum byli i tacy co mówili Durszlak i dlatego tak jest. Powiem TAK Głupota . Dlaczego???? bo przy Durszlaku w domu by było zimno PC by się nie modulowała tylko zapitalała by na Max temp w domu by nie rosła.

Ja osobiście sprawdzałem na różnych deltach od 3 do 10 na prostej na różne możliwe sposoby i zawsze PC pracowała bez taktowań

Dużą tego zasługą jest znajomośc mojej instalacji jak i fakt który tu przytaczałem że grzałem czystym prądem 4 lata gdzie miałem wykonany piec ( dalej jest jako rezerwowy ) własnej konstrukcji z dużą konfiguracją grzałek . Max ich moc jest 17kW lecz od 2kW tak że mogłem grzać min 2kW aż do 17kW

I wiedziałem że grzejąc mocą 6kW przez 10h temp w instalacji będzie max 40*C i tak było Jak zapodałem 12kW To piec po rozgrzaniu do np. 40*C w instalacji pracował 5 min i grzałki robiły stop na ok. 2min i znów Start.

To trochę inne grzanie . Robiły Stop przy mocy 12kW lecz dla tego że pojemnośc pieca była 20L ( taką zrobiłem ) To takie TAKTOWANIE lecz na grzałkach nie robiło to zbytniego spustoszenia w odróżnieniu od PC .

Dlatego też wszystkim tym co PC Robi stop a nie pracuje muszą sobie odpowiedzieć co mają źle w swojej instalacji. Bo to tak nie powinno być.

TYLE - bo twierdzę że mało kto zrozumie to co napisałem i tak właściwych wniosków nie wyciągnie. A tym bardziej nie będzie widział błędów które zostały zrobione w jego instalacji.

Tak że czytając wpisy niektórych to nie wiem czy się śmiać czy płakać .A najciekawsze w tym jest to że nie widzą wad w swej instalacji ( CO ) tylko szukają w mojej. TYLKO JA MAM 7000h pracy PC i 1800wył.

A nie jak tu ktoś pare postów wyżej napisał 9 tys. pracy i ponad 10tys. wył. PORAŻKA To trzeba jak najszybciej poprawić No chyba że mu lata to wszystko koło nosa i bedzie wymieniał PC co 5lat l

KONIEC

Nie chcę się tu wymądrzać , Mówisz że mam duże zapotrzebowanie na ciepło. Hm, myślę i nie wiem co odpisać

Ty masz dom 130m2 i T-cap 9kW Ja mam 230m2 i też T-cap 9kW .

Tak min zeszła ci do 4,4 - 5kW bo tyle potrzebuje twój dom.

Czy wiesz jaką masz moc grzejników załóżmy przy temp. 40*C ?

Sprawa kolejna czy w ogóle ktoś kto zakłada PC wie lub zwraca uwagę jaką moc ma jego instalacja w ( kW ) ?

Czy to nie jest tak że jak ma już obciążenie budynku powiedzmy 7kW to kupuje PC 7kW nie zwracając uwagi na to ile po podłogach czy tam w grzejnikach ma MOCY w kW? A tym bardziej istotne jest to aby ta moc była ( > ) od min modulacji PC jak i (> ) od min temp zasilania.

No nie wiem czy za bardzo nie namieszałem aby to zrozumieć.

Wyjaśnię na skróty o co mi CAMAN

np. grzejnik ( X ) przy temp. 70*C ma moc ( Y ) a przy temp 40*C ma moc ( Z ) i ta moc ( Z ) ma być większa od min modulacji PC lub jeszcze inaczej

grzejesz dom np. na krzywej i zadajesz tą krzywą odpowiednio do temp. zew, np. +10 ( 30*C ) i -10*C ( 40*C ) i właśnie ta Moc przy tej najniższej temp. zasilania dla danego domu czyli w naszym przypadku ( 30*C ) ma być ( > ) od min mocy PC Wiadomo że do tego muszą być spełnione jeszcze inne warunki tj, zład wody jak i przepływ.

Przy takim warunku PC --będzie PRACOWAĆ a NIE Udawać że to Robi

Już tu na forum byli i tacy co mówili Durszlak i dlatego tak jest. Powiem TAK Głupota . Dlaczego???? bo przy Durszlaku w domu by było zimno PC by się nie modulowała tylko zapitalała by na Max temp w domu by nie rosła.

Ja osobiście sprawdzałem na różnych deltach od 3 do 10 na prostej na różne możliwe sposoby i zawsze PC pracowała bez taktowań

Dużą tego zasługą jest znajomośc mojej instalacji jak i fakt który tu przytaczałem że grzałem czystym prądem 4 lata gdzie miałem wykonany piec ( dalej jest jako rezerwowy ) własnej konstrukcji z dużą konfiguracją grzałek . Max ich moc jest 17kW lecz od 2kW tak że mogłem grzać min 2kW aż do 17kW

I wiedziałem że grzejąc mocą 6kW przez 10h temp w instalacji będzie max 40*C i tak było Jak zapodałem 12kW To piec po rozgrzaniu do np. 40*C w instalacji pracował 5 min i grzałki robiły stop na ok. 2min i znów Start.

To trochę inne grzanie . Robiły Stop przy mocy 12kW lecz dla tego że pojemnośc pieca była 20L ( taką zrobiłem ) To takie TAKTOWANIE lecz na grzałkach nie robiło to zbytniego spustoszenia w odróżnieniu od PC .

Dlatego też wszystkim tym co PC Robi stop a nie pracuje muszą sobie odpowiedzieć co mają źle w swojej instalacji. Bo to tak nie powinno być.

TYLE - bo twierdzę że mało kto zrozumie to co napisałem i tak właściwych wniosków nie wyciągnie. A tym bardziej nie będzie widział błędów które zostały zrobione w jego instalacji.

Tak że czytając wpisy niektórych to nie wiem czy się śmiać czy płakać .A najciekawsze w tym jest to że nie widzą wad w swej instalacji ( CO ) tylko szukają w mojej. TYLKO JA MAM 7000h pracy PC i 1800wył.

A nie jak tu ktoś pare postów wyżej napisał 9 tys. pracy i ponad 10tys. wył. PORAŻKA To trzeba jak najszybciej poprawić No chyba że mu lata to wszystko koło nosa i bedzie wymieniał PC co 5lat l

KONIEC

Ja mam 7 J HP.

Pod Service Cloud mam podpiętą taką jak Ty i swoją...

Tu kolega pije do moich 9000godz. pracy i 10000 zał.

I w czym jest problem, mam też po podłogach prawie 200m2.

Zakładając t cap 9kw wiedziałem, że przez większość sezonu będzie za duża, ale nie mam nic innego, a ona ma grzać nawet jak będzie-25 na dworze.

Jak ma pracować ciągle, jak u mnie produkcja to jest 14000kwh, to podziel to przez metraż i co wychodzi 70W/m2

Na samych grzejnikach jak to ma chodzić ciągle jak przy +5st na dworze ona daje min 4kWh, to co ma to ciepło odebrać.

Nawet jak bym zabudował bufor to i tak ten bufor wkoncu się nagrzeje i tak się wyłączy.

Ale na tę chwilę mam jedną pompę i jedną obiegówkę, pięknie to pracuje, a przy tym ekonomicznie, a ile popracuje tego nikt nie wie.

Na tę chwilę całe moje zużycie za cały rok na cu i cwu to 3700kWh, temperatura w domu 22.5-23

A całe bytowe 6700kWh wszystko na prąd, indukcja itd.

To po co mam co kolwiek poprawiać?

Na tę chwilę skupiam się nad domem syna.

Tu kolega pije do moich 9000godz. pracy i 10000 zał.

I w czym jest problem, mam też po podłogach prawie 200m2.

Zakładając t cap 9kw wiedziałem, że przez większość sezonu będzie za duża, ale nie mam nic innego, a ona ma grzać nawet jak będzie-25 na dworze.

Jak ma pracować ciągle, jak u mnie produkcja to jest 14000kwh, to podziel to przez metraż i co wychodzi 70W/m2

Na samych grzejnikach jak to ma chodzić ciągle jak przy +5st na dworze ona daje min 4kWh, to co ma to ciepło odebrać.

Nawet jak bym zabudował bufor to i tak ten bufor wkoncu się nagrzeje i tak się wyłączy.

Ale na tę chwilę mam jedną pompę i jedną obiegówkę, pięknie to pracuje, a przy tym ekonomicznie, a ile popracuje tego nikt nie wie.

Na tę chwilę całe moje zużycie za cały rok na cu i cwu to 3700kWh, temperatura w domu 22.5-23

A całe bytowe 6700kWh wszystko na prąd, indukcja itd.

To po co mam co kolwiek poprawiać?

Na tę chwilę skupiam się nad domem syna.

Ja do nikogo nie piję - nawet nie pamiętałem że to u ciebie takie hece są..

To ile tych Wat masz też mnie nie obchodzi .

Tu nie chodzi o to zeby PC pracowała 24/24h tylko np. start o godz. 4.00 do 12,00 i w tym przedziale czasu ma mieć 1 Start Stop. A skoro PC biorąc pod uwagę powyższe godz. pracy czyli 4---12 = 8godz. pracy to PC ma mieć 1 Start Stop. Zapewne moc grzejników .lub zład wody lub przepływ nie są wystarczające bo po tym co piszesz i mając twoje dane to u ciebie na 8 godz pracy to ta PC ma min 8 wył.

PS. Skoro syn ma nowy dom to rzeczą priorytetową jest tak wykonać ( CO ) aby ta PC pracowała a nie udawała że to robi Skoro masz 22,5 --23*C i to 24/24h to wynik (kWh) jest b.dobry jak na 200m2 Pytanie nasuwa się czy to jest 24h/24 mam nadzieję że tak.

POWODZENIA

Edytowane przez -voymar-