hajnel 20.02.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Qrde, Twoja werbalno-intelektualna ekwilibrystyka mnie wykończyła. Idę spać Ten typ tak już ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 20.02.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 o i coś z moich czasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.02.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 a co tam-miałem już dzisiaj spasować , wszyscy mamy swoje potrzeby - niektórzy lubią nauczać " ze zrozumieniem " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 21.02.2016 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 u mnie w lutym scop za co + cwu wyszedł 3,1. Ciepłomierz mam ultradzwiękowy Multical 401 i 1" przyłącze , tylko okazuje się , że dla tak wydajnej pompy panasa jest za mały przekrój wewnętrzny . Może byc cyrk z tymi pompami przy bezpośrednim wpięciu do systemu -opór instalacji może zakłócać jej prace brakiem odpowiedniego napływu Witam Mam ciepłomierz Danfos Sonometr 1100, nominalny przepływ 2,5m3, przyłącze 3/4 cala. Przy przepływie 1,5m3/h generuje opór rzędu 30 mb - 0,3 m podnoszenia pompy obiegowej. Należy to uwzględnić przy obliczeniach dot. wymiarowania pompy obiegowej. Sądzę jednak, że twoje kłopoty z "kawitacją" nie mają związku z oporami ciepłomierza, zwłaszcza że podajesz przepływy znacznie wyższe od nominalnych i to na stosunkowo niskich wydajnościach. Uspokój przepływ. Zmniejsz ciśnienie do sensownego 1,5 ba. Spróbuj ustawić przepływ do wartości nominalnych (1548 l/h ) tak dla CO jak i CW, jeśli masz możliwość regulacji. Nie zawracaj sobie głowy chwilowym COP-em. Może zajść potrzeba ponownego odpowietrzenia. Zrób to powoli, z czuciem. Obserwuj pracę układu i napisz o spostrzeżeniach. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Witam Mam ciepłomierz Danfos Sonometr 1100, nominalny przepływ 2,5m3, przyłącze 3/4 cala. Przy przepływie 1,5m3/h generuje opór rzędu 30 mb - 0,3 m podnoszenia pompy obiegowej. Należy to uwzględnić przy obliczeniach dot. wymiarowania pompy obiegowej. Sądzę jednak, że twoje kłopoty z "kawitacją" nie mają związku z oporami ciepłomierza, zwłaszcza że podajesz przepływy znacznie wyższe od nominalnych i to na stosunkowo niskich wydajnościach. Uspokój przepływ. Zmniejsz ciśnienie do sensownego 1,5 ba. Spróbuj ustawić przepływ do wartości nominalnych (1548 l/h ) tak dla CO jak i CW, jeśli masz możliwość regulacji. Nie zawracaj sobie głowy chwilowym COP-em. Może zajść potrzeba ponownego odpowietrzenia. Zrób to powoli, z czuciem. Obserwuj pracę układu i napisz o spostrzeżeniach. Pozdrawiam Pratchawiec cześć widzisz - walczę o cop ze względu na grzejniki . Opory mam rożne , np przy prędkości pompy 4 na co jest ok 1800 l/h , a na cwu ok 1600l/h Jeśli chodzi o ciepłomierz , to jego parametry kat pasują ( opór , przepływ nominalny), natomiast widzę po przekroju wewnętrznym , że jest ewidentne zwężenie . W skrócie : jak będzie zachowywać się pompa przy przewężeniu na ssaniu ? No właśnie . Co proponujesz , aby wyrównać przepływy : przykręcić zawór na buforku , do uzyskania przepływu zbliżonego do cwu ? hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.02.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 [quote=bobrow;7080942W skrócie : jak będzie zachowywać się pompa przy przewężeniu na ssaniu ? No właśnie . Nigdy nie należy dławić pompy na ssaniu . Na tłoczeniu można dawać wszystko . pompy generalne tłoczą do dowolnego ciśnienia , Ssają tylko do próżni ( -1 Bar) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 21.02.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 cześć widzisz - walczę o cop ze względu na grzejniki . Opory mam rożne , np przy prędkości pompy 4 na co jest ok 1800 l/h , a na cwu ok 1600l/h Jeśli chodzi o ciepłomierz , to jego parametry kat pasują ( opór , przepływ nominalny), natomiast widzę po przekroju wewnętrznym , że jest ewidentne zwężenie . W skrócie : jak będzie zachowywać się pompa przy przewężeniu na ssaniu ? No właśnie . Co proponujesz , aby wyrównać przepływy : przykręcić zawór na buforku , do uzyskania przepływu zbliżonego do cwu ? hej Witam Zmniejsz prędkość pompy obiegowej i ciśnienie w instalacji. Zaworem na buforze wyreguluj przepływ do wartości obiegu CW. Podaj dokładny symbol twojego Multicala. Sam calowy gwint to nie wszystko. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miireek 21.02.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Witam Zaworem na buforze wyreguluj przepływ do wartości obiegu CW. Witam, czy, jeżeli na CO mam 1500l/h ( prędkość 4, bez bufora) , a na CW 1900, to powinienem stłumić przepływ zaworem na zasilaniu wężownicy do 1500? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 kol Pratchawiec zrobię próbę wg Twojej propozycji- natomiast jeśli bez ciepłomierza będzie ok na wyższej prędkości i ciśnieniu , to tak zostawię .Najchętniej to bym wymienił zawór bezpieczeństwa w PC na 3,5 bara (powstrzymuje mnie tylko utrata gwarancji - może są jeszcze jakieś ograniczenia techniczne ?) to powinno załatwić sprawę z ciepłomierzem i wyższymi prędkościami pompy obiegowej .hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 21.02.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Witam, czy, jeżeli na CO mam 1500l/h ( prędkość 4, bez bufora) , a na CW 1900, to powinienem stłumić przepływ zaworem na zasilaniu wężownicy do 1500? Pozdrawiam Jeśli Ci to nie przeszkadza (hałas) a PC osiąga właściwe warunki i efekty pracy, niczego nie zmieniaj. Przy grzaniu wody uż. będziesz miał mniejszą deltę niż nominalna. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 dodam tylko , że przed chwilą zakończył się cykl cwu - bez powietrza i z ciśnieniem ok 2,8 bara . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 21.02.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 kol Pratchawiec zrobię próbę wg Twojej propozycji- natomiast jeśli bez ciepłomierza będzie ok na wyższej prędkości i ciśnieniu , to tak zostawię . Najchętniej to bym wymienił zawór bezpieczeństwa w PC na 3,5 bara (powstrzymuje mnie tylko utrata gwarancji - może są jeszcze jakieś ograniczenia techniczne ?) to powinno załatwić sprawę z ciepłomierzem i wyższymi prędkościami pompy obiegowej . hej Dla prawidłowej pracy instalacji, takiej jak twoja czy moja w zupełności wystarczy ciśnienie nie niższe niż 0,5 ba. Nie tędy droga. Jaki przepływ nominalny ma ten Multical i - jeśli jest na powrocie, w jakiej jest odległości od pompy obiegowej? Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miireek 21.02.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Jeśli Ci to nie przeszkadza (hałas) a PC osiąga właściwe warunki i efekty pracy, niczego nie zmieniaj. Przy grzaniu wody uż. będziesz miał mniejszą deltę niż nominalna. Pozdrawiam Pratchawiec Dzięki, właśnie skończyłem cykl grzania cw po zmianie prędkości z 2 na 4 ( przepływ odpowiednio 1500 i 1900 - w przybliżeniu). Uwzględniając t zewn. średni cop wychodzi wyższy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Dla prawidłowej pracy instalacji, takiej jak twoja czy moja w zupełności wystarczy ciśnienie nie niższe niż 0,5 ba. Nie tędy droga. Jaki przepływ nominalny ma ten Multical i - jeśli jest na powrocie, w jakiej jest odległości od pompy obiegowej? Pozdrawiam Pratchawiec to tak , typ Multical 402W0020F236 przyłącze 1" ,przepływ max 3m3 ( nominalny 1,5m3)-teoretycznie ok do mojej PC . Zamontowan był ok 30-40 cm przed jedn wewn na ssaniu . Gdyby to był tylko problem z ciepłomierzem , to bez niego było by ok- a tak nie jest , on tylko przesuwa granice problemu . Można jeszcze zrobić próbę : ktoś kto ma przyłącza 1"/fi 28 na buforze lub cwu - trzeba ustawić np t cwu na 50st, prędkość na pompie 4 lub 5 i zdjąć obudowę z przodu , pod koniec grzania jest u mnie słyszalne powietrze w korpusie pompy . Ciśnienie systemowe 1,5-2 bary hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Dzięki, właśnie skończyłem cykl grzania cw po zmianie prędkości z 2 na 4 ( przepływ odpowiednio 1500 i 1900 - w przybliżeniu). Uwzględniając t zewn. średni cop wychodzi wyższy. Pozdrawiam To tylko potwierdza wyniki moich prób - dobry cop potrzebuje większego przepływu , latem zobaczysz jeszcze większe korzyści z wyższych biegów ( (5 i 6) cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 21.02.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Moje mojsze! Życzę powodzenia Obejrzyj jeszcze sobie wykres strat ciśnienia (401=402) linia skośna 1 z lewej. Jakość słaba lecz wystarczająca. Wyciągnij wnioski. Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 21 Lutego 2016 przez Pratchawiec dodanie wykresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 21.02.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Taki filtr stanowi tak duże opory w instalacji CO ,że wszystkie zanieczyszczenia opadną w rurach i grzejnikach bo ustanie przepływ Przepływ nie ustanie, tylko spadnie jego wartość. Cząstki, o których mowa nie opadną przy zmniejszonym przepływie, ponieważ są tak małe, że ich czas opadania w wodzie (i to stojącej) mierzony jest w godzinach. Większe cząstki opuszczą układ przy dużym przepływie podczas płukania. Patent swego czasu sprawdziłem. Efekt - brudny wkład i czysta woda. Są dostępne wkłady do zanieczyszczeń o różnej wielkości, a zatem i opory będą zapewne różne. Takie rozwiązania mogą zainteresować raczej majsterkowiczów, a ci mają zwyczaj kombinować jak "prosto, tanio, a zarazem skutecznie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 ok- jeśli w dtr nie ma ograniczeń w prędkościach pompy obiegowej , to dlaczego nie szukać max cop ?Rozumiem , że nowe pompy panasa są może mało przetestowane - ale czy to oznacza , żeby nie szukać rozwiązania problemów z kawitacją bez rezygnacji z większego cop ? Jeszcze trochę powalczę -przy grzejnikach , przeciętnym ociepleniu i dużym zużyciu cwu - max możliwy scop jest dla mnie kluczowy.Jeszcze nie akceptuję założenia , iż panas wypuścił bubla ( jeśli pompy w niedługim czasie zaczną padać ) - raczej myślę o skutecznym rozwiązaniu sprawytymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 21.02.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 ... Jeszcze trochę powalczę -przy grzejnikach , przeciętnym ociepleniu i dużym zużyciu cwu - max możliwy scop jest dla mnie kluczowy. Jeszcze nie akceptuję założenia , iż panas wypuścił bubla ( jeśli pompy w niedługim czasie zaczną padać ) - raczej myślę o skutecznym rozwiązaniu sprawy tymczasem Dobrze kombinujesz. COP zwiększysz obniżając temperatury zasilania przy ustalonej delcie. Ilość wytworzonego ciepła zależy wyłącznie od pracy sprężarki i układu regulacji inwertera, na które nie masz wpływu. Pompa obiegowa służy wyłącznie do transferu tego ciepła ze skraplacz do końcowych odbiorników; podłogi i wężownicy CW. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.02.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Przepływ nie ustanie, tylko spadnie jego wartość. Cząstki, o których mowa nie opadną przy zmniejszonym przepływie, ponieważ są tak małe, że ich czas opadania w wodzie (i to stojącej) mierzony jest w godzinach. Większe cząstki opuszczą układ przy dużym przepływie podczas płukania. Patent swego czasu sprawdziłem. Efekt - brudny wkład i czysta woda. Są dostępne wkłady do zanieczyszczeń o różnej wielkości, a zatem i opory będą zapewne różne. Takie rozwiązania mogą zainteresować raczej majsterkowiczów, a ci mają zwyczaj kombinować jak "prosto, tanio, a zarazem skutecznie". Jest taka wielkość w hydraulice jak prędkość samooczyszczania.Ja nie mówię ,że ten filtr nic nie usunie .Ale jego działanie będzie tylko proste i tanie. Są takie urządzenia jak odmulacze . One wykorzystują spowolnienie przepływu do usuwania zawiesin ,a le nie spowolnienie przepływu w rurach. Edytowane 21 Lutego 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts