michancia 22.01.2023 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Sorry Sorry- muszę być rzetelny Pobiegłem po powyższym wpisie sprawdzić i jest Tak COP- za 2022r. (3,4)- trochę końcówka grudnia była na większym minusie a sprawdzałem 15 grudnia Za to 2023r. do dziś COP=4 Na Ra To COP już znamy. A co z zużyciem za grzanie domu za cały rok, oraz produkcją, o które cię poprosiłem, przecież w Panasie jest to ładnie napisane. Podaj krótko dwa wyniki, jak to nie tajemnica, a nie,, sadzisz ''znowu swoje epopeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 22.01.2023 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Fakt tych kWh mam sporo więcej lecz u mnie temp to min. 23---24*C ( 600kWh) kubatura 530m3 Lecz moją zaletą jest to że ja przez cztery sezony grzałem prądem z COP=1 mocą 6kW czas grzania identyczny. temp 40*C To pierwszy miesiąc z PC to temperatura była i ponad 25*C ( testowanie) aby ustawić idealnie. Tak że te kWh pewnie ulegną zmianie. Lecz kWh mają tylko wpływ pośredni PC powinna pracować cały czas A nie wyłączać się. Co do ocieplenia to mur mam czterowarstwowy. Nie ma co- nie chcesz wierzyć trudno. Powodzenia. Nie chcesz się pochwalić wynikami, to ja ci odświeżę pamięć. Nawet tego nie pamiętałem, ale szukałem innych zagadnień w tym temacie i to mi wpadło. To dla przypomnienia post#12466. Przypomnę Ci, że to było zużycie za listopad 2022, gdzie moje było wtedy 351kWh. Tylko sie moge domyśleć, że twoje zużycie w miesiącach mroźnych jeszcze bardziej będzie odbiegać od mojego. Ja mogę mieć OZC - powyżej 7.6 ( tego nie sprawdzałem nigdy ) ale nie ty? To tyle w temacie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.01.2023 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Nie chcesz się pochwalić wynikami, to ja ci odświeżę pamięć. Nawet tego nie pamiętałem, ale szukałem innych zagadnień w tym temacie i to mi wpadło. To dla przypomnienia post#12466. Przypomnę Ci, że to było zużycie za listopad 2022, gdzie moje było wtedy 351kWh. Tylko sie moge domyśleć, że twoje zużycie w miesiącach mroźnych jeszcze bardziej będzie odbiegać od mojego. Ja mogę mieć OZC - powyżej 7.6 ( tego nie sprawdzałem nigdy ) ale nie ty? To tyle w temacie Pozdrawiam Chłopie nikt nie pisze tylko TY- Post rano i wieczorem Nie chcę być niemiły ,ale czytając właśnie te twoje dwa ostatnie posty to mnie kolego rozwalasz. Czy ty w ogóle chodziłeś do szkoły czy tylko pod ogrodzenie. Co ty mi tam będziesz przypominał- na cholerę mi to jest potrzebne???? Masz 8,5kW OZC i tyle Bo właśnie tyle podawałeś Ja mam 7,8kW dla ( -25/ 23,4/ przez 24/24 - i tyle A zachowujesz się -------no nie chcę być niegrzeczny więc powiem ( pro tak O dupę se te 351kWh można potłuc--- zapewne nie pojmujesz dlaczego???? Bo grzać można różnie to żaden odnośnik I ta dziecinna wypowiedź . Cyt. -Ja mogę mieć OZC - powyżej 7.6 - i co z tego ??????????????????? Każdy może sobie poprawić parametry domu !!!!!!! No pokazałeś szczyt Ty człowieku to popraw pracę PC a nie zajmuj się tematami na które mając parametry nie umiesz sobie przeliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnyc 23.01.2023 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Sądzisz, że gdyby miał dodatkowe 50l wody to te proporcje by się mocno zmieniły? Do podgrzania 50l wody o 10 st. potrzeba 0,58 kwh, więc żeby bufor znacząco pomógł z taktowaniem to musiałby mieć kilkaset litrów. To nie moja teoria, tylko Panasonica. Moim zdaniem to nie będzie pracować dobrze, bo nie będzie z czego robić defrostów i będzie ciągle deice mode 2. Natomiast mam inne pytanie do osób, które mają grzejniki i brak sprzęgła - czy podczas defrostu nie hałasują wam grzejniki? W końcu pompa wchodzi na max przepływ, a to chyba musi być słychać? Słychać lekki szum, przepływu przy defroście. Mam same grzejnik bez sprzęgła, bufora itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 23.01.2023 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Słychać lekki szum, przepływu przy defroście. Mam same grzejnik bez sprzęgła, bufora itp. A zawór upustowy różnicy ciśnień masz zamontowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 23.01.2023 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Czytałeś zawartość linka? [ATTACH=CONFIG]463332[/ATTACH] Wygląda, że po prostu seria HP i T-Cap doczekały się przejścia na czynnik R32 (seria K). Te dwie serie (HP i T-Cap) już wcześniej były wysokowydajne. A i teraz mają grzać do +60*C, ale tylko do -10*C - więc chyba podobnie jak poprzednia seria. Do tego inne farby - może bardziej matowe, że słabiej dźwięki odbijają (-8 dB). Ale całe w czarnym kolorze = blee. (zwał jak zwał - wygląda na czarny) A seria L - to czynnik R290 = propan. Jak na razie PC na propanie były 2x droższe od tych na R32. Może Panasonic rozpocznie nową erę tańszych PC na R290 Seria Tcap też już od dawna jest w R32 ale w monobloku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 23.01.2023 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 A zawór upustowy różnicy ciśnień masz zamontowany? A właśnie, czy taki zawór nie powinien wyeliminować szumów? W trakcie defrostu kiedy pompa pompuje na maxa część przepływu powinna iść przez taki zawór, więc przepływ przez grzejniki powinien być taki sam jak przy normalnej pracy, dobrze rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.01.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Zawór zwrotny lub klapa . Zresztą zwał jak zwałInstalowany na zasilaniu powyżej pompki obiegowej dodatkowej .Tak aby defrost był robiony na wodzie powrotnej przez ( sprzęglo, buforek ) podłączony równolegleDefrost idzie bezszelestnie ( nie wiesz kiedy on jest ) a instalacja ( CO ) i pompka dalej pracuje i pcha wodę w układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bgttgb 23.01.2023 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Witam, Podepne sie troche do grzejacych w taniej taryfie..Czy pompka obiegowa lata Wam caly czas?Mam t capa 9 kw 3f sama podlogowka, instalator zamontowal bufor 100 l a przed nim zawor trojdrozny. I teraz mam problem bo z zasobnika cuw szybko spada temp. Zauwazylem ze jak grzeje podloge to temp w zasobniku jest taka sama jak podlogi tj. zagrzalem cuw do np 45 stopni a jak przelacze na podloge to temp w zasobniku bardzo szybko wyrownuje sie z podloga???Czy trojdrozny przepuszcza czy cos zle spiete? Nie mam zadnych klap ani zaworow zwrotnych.Moze ktos cos podpowie.Pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.01.2023 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Witam, Podepne sie troche do grzejacych w taniej taryfie.. Czy pompka obiegowa lata Wam caly czas? Mam t capa 9 kw 3f sama podlogowka, instalator zamontowal bufor 100 l a przed nim zawor trojdrozny. I teraz mam problem bo z zasobnika cuw szybko spada temp. Zauwazylem ze jak grzeje podloge to temp w zasobniku jest taka sama jak podlogi tj. zagrzalem cuw do np 45 stopni a jak przelacze na podloge to temp w zasobniku bardzo szybko wyrownuje sie z podloga??? Czy trojdrozny przepuszcza czy cos zle spiete? Nie mam zadnych klap ani zaworow zwrotnych. Moze ktos cos podpowie. Pzd Ja nie grzeję domu w II tar. tylko wtedy gdy dom tego potrzebuje tzn. W domu ma być 22,6--23,4 Jak temp spada to PC napitala Odnośnie Zaworu - Ten zawór powinien być automatyczny ( opisz go ) nie ma możliwości aby woda z ( CO ) mieszała się z wodą CWU Jak na PC masz zadane grzanie ( CO ) to ten zawór powinien być zamknięty. ( trójdrożny ) Ciężko coś doradzić jak nie wiem jak to masz podłączone . Zapodaj opis lub jakieś fotki- Lub opisz ten zawór bo nie wiem jaki ten instalator założył i czy w ogóle go dobrze założyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 23.01.2023 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Witam ponownie,Mam problem z ciepłą wodą użytkową, nie wiem czy problem tkwi w instalacji wody czy w PC. Dzisiaj pierwszy raz rozgrzałem CWU do 45 stopni i z kranów leciała letnia woda na zmianę z zimną. Podniosłem na 50 i było trochę cieplej ale tylko na chwilę. Spuściłem chyba ze 100L i nic tylko chłodniej. Na moment od odkręcenia leciała 'bardzo ciepła' żeby nie powiedzieć gorąca, ale po chwili nadal była letnia i tylko chłodniejsza z czasem. Na wyjściu z PC rura z ciepła woda jest gorąca ale do kranow nie dociera. Problemu z ciśnieniem nie ma. Pompa cyrkulacyjna jeszcze nie wpięta. Co dziwne po spuszczenie takiej ilości wody, 'kranik' na wyswietlaczu PC wskazywał 49 stopni.Nowy budynek, PC allinone 7kw J. Montaż w lipcu 2022Jako ciekawostka startowała od 22 stopni doszła do 86 HZ i dosłownie po 10 minutach zalecza robić defrost.Ktoś ma jakieś pomysły gdzie może tkwić problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bgttgb 23.01.2023 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 https://iwomat.com/pl/p/Zawor-V4044F1034U-dzielacy-1-cal-3-drogowy-Honeywell/312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.01.2023 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Witam ponownie, Mam problem z ciepłą wodą użytkową, nie wiem czy problem tkwi w instalacji wody czy w PC. Dzisiaj pierwszy raz rozgrzałem CWU do 45 stopni i z kranów leciała letnia woda na zmianę z zimną. Podniosłem na 50 i było trochę cieplej ale tylko na chwilę. Spuściłem chyba ze 100L i nic tylko chłodniej. Na moment od odkręcenia leciała 'bardzo ciepła' żeby nie powiedzieć gorąca, ale po chwili nadal była letnia i tylko chłodniejsza z czasem. Na wyjściu z PC rura z ciepła woda jest gorąca ale do kranow nie dociera. Problemu z ciśnieniem nie ma. Pompa cyrkulacyjna jeszcze nie wpięta. Co dziwne po spuszczenie takiej ilości wody, 'kranik' na wyswietlaczu PC wskazywał 49 stopni. Nowy budynek, PC allinone 7kw J. Montaż w lipcu 2022 Jako ciekawostka startowała od 22 stopni doszła do 86 HZ i dosłownie po 10 minutach zalecza robić defrost. Ktoś ma jakieś pomysły gdzie może tkwić problem. Ze wszystkich kranów ( baterii ) ??? Jakie te baterie są ? na wężyki czy dokręcane? Mieszające czy dławikowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bgttgb 23.01.2023 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 https://iwomat.com/pl/p/Zawor-V4044F1034U-dzielacy-1-cal-3-drogowy-Honeywell/312Taki mam zawor.Tak kombinuje czy jak pompa nie chodzi to czy pompa obiegowa kreci caly czas i wychladza zbiornik. Cyrkulacja nie wpieta. Moze duze opory w podlogowce i przepuszcza na cuw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.01.2023 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 https://iwomat.com/pl/p/Zawor-V4044F1034U-dzielacy-1-cal-3-drogowy-Honeywell/312 Co się dzieje gdy wymusisz grzanie CWU??? I co się dzieje po jego skończeniu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.01.2023 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 https://iwomat.com/pl/p/Zawor-V4044F1034U-dzielacy-1-cal-3-drogowy-Honeywell/312 Taki mam zawor. Tak kombinuje czy jak pompa nie chodzi to czy pompa obiegowa kreci caly czas i wychladza zbiornik. Cyrkulacja nie wpieta. Moze duze opory w podlogowce i przepuszcza na cuw? Nie może iść woda z CWU w podłogę . Oczywiście realnie może lecz nie powinna. Do czego zmierzam na starych układach ( CO ) tak było jedno zasilanie rozdzielone trójnikiem ale wtedy trzymało się ( na starych CO ) 70*C Za dużo opisywania wię przestanę na tym opisywa ć stare ( CO) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bgttgb 23.01.2023 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 No wlasnie nowa instalacja. Dodam ze zbiornik cuw 300l jest na poddaszu zeby nie zabierac miejsca na dole w kotlowni. Moze jakos grawitacyjnie powrotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 23.01.2023 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Ze wszystkich kranów ( baterii ) ??? Jakie te baterie są ? na wężyki czy dokręcane? Mieszające czy dławikowe? Póki co mam podłączone dwie baterie i z obu jest to samo. Na 99% wężykowe i mieszające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.01.2023 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 No wlasnie nowa instalacja. Dodam ze zbiornik cuw 300l jest na poddaszu zeby nie zabierac miejsca na dole w kotlowni. Moze jakos grawitacyjnie powrotem? Jakie baterie??????? Toz to ćwok by był a nie instalator gdyby tak to zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.01.2023 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Póki co mam podłączone dwie baterie i z obu jest to samo. Na 99% wężykowe i mieszające Zamień miejscami wężyki Tylko nie przy baterii lecz na przyłączu wychodzącym ze ściany Kto to podłączał???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts