Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

bocian_koh się pomylił ludzka rzecz a później przeprosił.

Po co to dogryzanie ???

Chyba po to jest to forum żeby sobie pomóc, wymienić się doświadczeniami i rozwiązywać problemy a nie nabijać tysiące postów wytykając komuś nic nie znaczące błędy.

Zapewne po to powinno byc forum aby pomagać

Tylko że ci co im się chce pomóc lub zwrócić uwagę że ich urządzenie nie pracuje jak powinno, od razu ATAKUJĄ .A co ciekawsze jednemu i drugiemu ta PC nie pracuje tak jak jest do tego stworzona --czyli do pracy z modulacją .Bo to jest INWENTER a nie ON-off

Nie wiem co o tym sądzić.

Tak jak wcześniej wspominałem wcześniej dla mnie temat defrostów nie istniał. Poprzednie 3 sezony prawie na swoim T CAP nie widziałem obszronionej pompy.

Ale ten rok to jakaś masakra, nawet mój T CAP robi defrosty pewnie co 3-4 godziny.

A u syna na tej jednowentylatorowej to co 1 godzinę. Pompa zeszła z modulacją już do min 22Hz pracuje 24/24 , ale defrosty bez zmian co godzinę.

Ale u nas jest taka wilgotność ( powyżej 90%), że ciągle mokro i to tak od listopada się ciągnie.

Z tego względu zastanawiam się czy u ciebie mniejsza wilgotność, czy może samo umiejscowienie pompy ma wpływ.

Sezonowo to i tak pewnie u syna będzie więcej tych godzin pracy od załączeń, ale na tę chwilę to te defrosty to jakaś masakra, albo inaczej te załączenia pomiędzy defrostami.

Skoro są temperatury tej zimy jakie są czyli przedział (+2 do -2 ) to tak będzie

Sprawa kolejna . POMYŚL --------- U syna jak piszesz PC pracuje 24/24h I tu jakoś nie mówisz że ma durszlak???? ( bo jest nieprawda ) tak i ja twierdzę

Ale za u nie jak podałem ponad 7000h pracy i coś koło 1800zał TO MAM DURSZLAK

Czy wy w ogóle jesteście POWAŻNI??????

Po co wypisywac głupotyu????

JAK się Głowę na karku i logiczne rozumowanie a nade wszystko instalację (CO ) zrobioną pod daną PC to idzie to tak dograć ( jak komuś nie przeszkadza ) że PC np. zaliczy 1 tydz. pracy czyli 168godz. zaliczając 1 Start Stop.

I wcale to nie świadczy że dom to durszlak.

No ale potrzebne jest rozumowanie a nie powielanie głupot które inni piszą .

Znam gościa, który ma jednowentylatorową, tej samej "gównianej" firmy co ja. Roczna ilość włączeń/wyłączeń na godzinę u niego jest w przedziale od 1,6 do 2,3 przez ...16 lat działania pompy. Wszystkie informacje jakie można w necie odszukać czy usłyszeć od instalatora, wskazują, że problem jest, gdy PC włącza się ok 3x/h. U mnie pierwszy cały rok miał średnią 1,9. Nie rozumiem więc, dlaczego dla niektórych problemem jest wynik np 1,4 zał/h. Po co te stresy? :rolleyes:

Bo PC ma grzać dom. Bo to inwenter

Zadaj sobie Pytanie na jakiej podstawie dobierałeś sobie PC?

Lub inaczej Na jakiej podstawie dobrał ci ją Instalator??

A gdzie TY wtedy byłeś? Dlaczego się zgodziłeś właśnie na taką PC?

Trzeba uderzyć w piersi i przyznać -BO NIE UMIAŁEM SAM DOBRAĆ- a efekty widać ( pomijam defrosty ) bo jedna tak a inna inaczej .

Zadaj sobie Pytanie ; Czy jak są odpowiednie warunki do pracy Czy to jest na ( + 7 *C ) czy ( -7*C ) ważne by PC robiła min defrostów

JAK wtedy pracuje?????? w przedziale np. 7hpracy? Ma 1 start stop i ZERO defrostów ? czy nadal pomimo braku defrostów wyłącza się co 1h lub 1,5h a co gorsza 2 lub 3 razy na ( h) ?

I nie jest tu tłumaczenie że mam CIEPŁY DOM------ takie tłumaczenie TO błąd . Przyczyna takiej tezy to: -Brak wiedzy lub jak u ruskich Propaganda zrobiła swoje.

I właśnie z tego powodu wywiązała się dyskusja, że te jednowentylatorowe to mają prawie 2 x więcej zał/wył od godzin pracy.

A swoją drogą gdzie wy mieszkacie, że macie taką wilgotność. U nas nie schodzi poniżej 90% i w prognozach nie widać zmian.

Przy tej wilgotności ta pompa (U syna ) pyrka cały czas i zużywa dobowo 15kW ( wg pompy, który zaniża 15% ), w podłogę idzie 23st na zasilanie, a średnie COP z tego tygodnia ( średnia dobowo,,0,, ) 4.8.

W tym samym czasie U mnie średnio na samo CO 25kW przy COP-3.1.

Ta podłoga robi taką robotę.

Produkcja w obu przypadkach jest zbliżona, tylko u syna więcej energii idzie na defrosty i grzanie garażu, oraz brak bytowego.

Nie podłoga robi robotę -Tylko temp. zasilania

Sprawa kolejna teraz syn utrzymuje 19*C ( bo tak pisałeś wcześniej ) Nie mieszka ,więc co tu porównywać ??

No chyba że mu 19*C wystarcza ?

Jak zamieszka to się zmieni i to dość sporo

Bo podwyższenie temp. wewnątrz o 1*C to ok. 6% wyższe zużycie

Mając odnośnik 19*C a 23*C i to utrzymać 24/24h daje 24%

Skoro są temperatury tej zimy jakie są czyli przedział (+2 do -2 ) to tak będzie

Sprawa kolejna . POMYŚL --------- U syna jak piszesz PC pracuje 24/24h I tu jakoś nie mówisz że ma durszlak???? ( bo jest nieprawda ) tak i ja twierdzę

JAK się Głowę na karku i logiczne rozumowanie a nade wszystko instalację (CO ) zrobioną pod daną PC to idzie to tak dograć ( jak komuś nie przeszkadza ) że PC np. zaliczy 1 tydz. pracy czyli 168godz. zaliczając 1 Start Stop.

Durszlak jak nic. Poważnie. Nawet przy najniższej modulacji Twój pałac dalej potrzebuje coś koło 5kW. Nie zakrzyczysz tego. Dlatego masz mało stopów. Chodzi o to, że gdyby zrobiła stop to Ty byś zamarzł, bo przez te dziury, których nie chcesz zauważyć spierdziela ze 3kW :rolleyes:

PS. U mnie wszystko działa ok. Tu na forum jestem z ciekawości a nie po to aby rozwiązywać "problemy" ze swoją pompą. Przy okazji mam niezły ubaw, głównie z Ciebie. Bardzo lubię Twoje wypowiedzi. Chociażby te: ściany dwuwarstwowe, błędne rozumowanie, nie pchanie pazurów, termistaty, zawory ciśnieniowe mylone ze zwrotnymi, regulacja mocy deltą, mycie dupska, terminatory itd.

Jeszcze jedno nie da się bezpośrednio porównać start/stop HP i T-CAP.

Bo PC ma grzać dom. Bo to inwenter

Zadaj sobie Pytanie na jakiej podstawie dobierałeś sobie PC?

Lub inaczej Na jakiej podstawie dobrał ci ją Instalator??

A gdzie TY wtedy byłeś? Dlaczego się zgodziłeś właśnie na taką PC?

Trzeba uderzyć w piersi i przyznać -BO NIE UMIAŁEM SAM DOBRAĆ- a efekty widać ( pomijam defrosty ) bo jedna tak a inna inaczej .

Zadaj sobie Pytanie ; Czy jak są odpowiednie warunki do pracy Czy to jest na ( + 7 *C ) czy ( -7*C ) ważne by PC robiła min defrostów

JAK wtedy pracuje?????? w przedziale np. 7hpracy? Ma 1 start stop i ZERO defrostów ? czy nadal pomimo braku defrostów wyłącza się co 1h lub 1,5h a co gorsza 2 lub 3 razy na ( h) ?

I nie jest tu tłumaczenie że mam CIEPŁY DOM------ takie tłumaczenie TO błąd . Przyczyna takiej tezy to: -Brak wiedzy lub jak u ruskich Propaganda zrobiła swoje.

Czuję się lekko rozbawiony :D

Moja PC była dobierana do OZC , nie taktuje, liczbę wyłączeń sprężarki ma w normie,więc w czym problem?

U syna ona pracuje bo ma pompę która schodzi z modulacją do 04kW na zasilaniu, to przy tych temperaturach ( ,,0,, ) i tym cop=5 ( zawyżyłem ) da na wyjściu 2kW, a jego zapotrzebowanie przy -2 st/c wg. OZC to coś ok. 3kW. Jak będzie grzał wyższą temperaturą to to COP będzie mniejsze, a tym samym moc pompy jeszcze mniejsza.

To jak ma to nie pracować.

A moja pompa T CAP i twoja nie zejdzie na zasilaniu niżej niż 1kW to w takich samych warunkach przy COP=3.2 da na wyjściu 3,2 kW i w tych warunkach ona u mnie pracuje ciągle 24/24. bo tyle mój dom potrzebuje przy -2st/c.

Natomiast w wyższych temperaturach na zewnątrz ona musi pracować w cyklach, bo nie zejdzie z mocą tak jak te jednowentylatorowe.

Czego tu nie rozumiesz...

A jeśli chodzi o temperaturę w domu u syna to fakt jest 19st/c

Ale przy ogrzewaniu podłogowym, to to odczucie jest znacznie inne, tam wszystko ma jednakowa temperaturę, ściany sufity i one maja 19st/c, natomiast przy samej podłodze jest najcieplej i to człowiek odczuwa.

Efekt jest taki, że pracujemy w koszulkach, a jak sie nic nie robi też czuć komfort.

Jak dla mnie to tam podniosą max. o 1-2st/c.

Edytowane przez michancia

Z innej beczki dzisiaj zwróciłem uwagę, że tydzień temu miałem na swojej błąd H98 i teraz nie wiem czy to efekt moich zabaw z przepływami, kiedy się bawiłem z grzejnikami ( ustawiałem przepływy ), czy przytkał mi się filtr.

Błąd wyskoczył tylko raz i od tamtego czasu nic.

Miał ktoś taki komunikat?

Durszlak jak nic. Poważnie. Nawet przy najniższej modulacji Twój pałac dalej potrzebuje coś koło 5kW. Nie zakrzyczysz tego. Dlatego masz mało stopów. Chodzi o to, że gdyby zrobiła stop to Ty byś zamarzł, bo przez te dziury, których nie chcesz zauważyć spierdziela ze 3kW :rolleyes:

PS. U mnie wszystko działa ok. Tu na forum jestem z ciekawości a nie po to aby rozwiązywać "problemy" ze swoją pompą. Przy okazji mam niezły ubaw, głównie z Ciebie. Bardzo lubię Twoje wypowiedzi. Chociażby te: ściany dwuwarstwowe, błędne rozumowanie, nie pchanie pazurów, termistaty, zawory ciśnieniowe mylone ze zwrotnymi, regulacja mocy deltą, mycie dupska, terminatory itd.

Jeszcze jedno nie da się bezpośrednio porównać start/stop HP i T-CAP.

Do prostego człowieka należy mówić prostym językiem bo innego nie rozumie

Skoro moje wypowiedzi ci sie podobają to znaczy ze ten język dla ciebie . Trafi łem w punkt. To ci sie podoba (mycie dupska)

Hm -jak pisałem o zaworach to kojarzę--- zawory termostatyczne

Hm delta - co ona takiego robi????? POMYŚL jaki ma przepływ na 5 a jaki 3 lub jaki ma 8 ha ha

Dalej dom 120m2 z nocą PC 7kW dla parametrów (-20 /23*C /24h ) to jaki dom według ciebie? ( nie mój oczywiście) ciekaw jestem odpowiedzi

U syna ona pracuje bo ma pompę która schodzi z modulacją do 04kW na zasilaniu, to przy tych temperaturach ( ,,0,, ) i tym cop=5 ( zawyżyłem ) da na wyjściu 2kW, a jego zapotrzebowanie przy -2 st/c wg. OZC to coś ok. 3kW. Jak będzie grzał wyższą temperaturą to to COP będzie mniejsze, a tym samym moc pompy jeszcze mniejsza.

To jak ma to nie pracować.

A moja pompa T CAP i twoja nie zejdzie na zasilaniu niżej niż 1kW to w takich samych warunkach przy COP=3.2 da na wyjściu 3,2 kW i w tych warunkach ona u mnie pracuje ciągle 24/24. bo tyle mój dom potrzebuje przy -2st/c.

Natomiast w wyższych temperaturach na zewnątrz ona musi pracować w cyklach, bo nie zejdzie z mocą tak jak te jednowentylatorowe.

Czego tu nie rozumiesz...

Ja to wszystko ROZUMIĘ -dla mnie nawet jak pracuje 24h/24 -jest -OK jak ktoś chce

wszystko da się ustawić jak się chce - A COP jak na razie to mam=4 a 3,2 to nigdy nie miałem

Ciekawi mnie co bocian na te twoje wyniki

Po za tym PC nawet i na PLUSOWYCH ma pracować bez wyłączeń Wiadomo że czas nagrzania domu jest krótszy 3 ,4 5 h ale nawet jak ma grzać 3 h to to ma robić przez 3h bez wyłączeń Bo niby dlaczego się ma wyłączyć wcześniej. Jak odbiornik ( grzejnik ) ma wyższą moc niż PC na min modulacji.

A ty to mi nie mów jakie ja mam zapotrzebowanie bo niby skąd masz wiedzieć 3kW też grzałem na grzałkach i było ok

Ja to wszystko ROZUMIĘ -dla mnie nawet jak pracuje 24h/24 -jest -OK jak ktoś chce

wszystko da się ustawić jak się chce - A COP jak na razie to mam=4 a 3,2 to nigdy nie miałem

Ciekawi mnie co bocian na te twoje wyniki

Po za tym PC nawet i na PLUSOWYCH ma pracować bez wyłączeń Wiadomo że czas nagrzania domu jest krótszy 3 ,4 5 h ale nawet jak ma grzać 3 h to to ma robić przez 3h bez wyłączeń Bo niby dlaczego się ma wyłączyć wcześniej. Jak odbiornik ( grzejnik ) ma wyższą moc niż PC na min modulacji.

A ty to mi nie mów jakie ja mam zapotrzebowanie bo niby skąd masz wiedzieć 3kW też grzałem na grzałkach i było ok

Pytałem o błąd H98 nie pamiętasz czy przewijał sie na forum, jesteś tu częściej.

W tym temacie możesz pomóc, jak to nie problem.

Pytałem o błąd H98 nie pamiętasz czy przewijał sie na forum, jesteś tu częściej.

Cofnij się do posta #8538 (427 strona)

Lub użyj opcji "przeszukaj temat" w tym temacie ale wpisz "błąd H98"- znajduje więcej tego.

Po samym H98 nie znajdzie bo za krótkie słowo wyszukiwania.

Błąd H98. Czy mam się bać? Znalazłem w menu, że był tydzień temu...

możliwe przyczyny:

uszkodzona pompa wody

mały przepływ

zawór dwu/trzydrogowy zamknięty

zatkany zawór rozprężny

za dużo czynnika w układzie

uszkodzony przetwornik wysokiego ciśnienia jednostki zew.

uszkodzona płyta główna

Cofnij się do posta #8538 (427 strona)

Lub użyj opcji "przeszukaj temat" w tym temacie ale wpisz "błąd H98"- znajduje więcej tego.

Po samym H98 nie znajdzie bo za krótkie słowo wyszukiwania.

Błąd H98. Czy mam się bać? Znalazłem w menu, że był tydzień temu...

możliwe przyczyny:

uszkodzona pompa wody

mały przepływ

zawór dwu/trzydrogowy zamknięty

zatkany zawór rozprężny

za dużo czynnika w układzie

uszkodzony przetwornik wysokiego ciśnienia jednostki zew.

uszkodzona płyta główna

Teraz tak ,,rozkminiałem,,

Ten błąd H98 - wzrost ciśnienia po stronie gazowej

Wyskoczył mi w poniedziałek, wtedy kiedy było wygrzewanie zbiornika, wcześniej miałem to wyłączone ( na początku wygrzewałem ), ale jak sie bawiłem przepływami, to to załaczyłem. Dodatkowo ograniczyłem wydajność pompki obiegowej do 26l.

Jak sie domyślam to jak było wygrzewanie zbiornika to pompa ma na wyjściu coś ok 60st bez grzałki. Wtedy jest bardzo duże ciśnienie w układzie i musiał być ograniczony przepływ po str. hydraulicznej i wzrosło ciśnienie.

Tak tylko sie domyślam. Wyłaczyłem wygrzewanie i lekko zwiekszyłem wydajnośc pompki. Przepływ jest taki jak był przed błedem, więc filtr w układzie co pewnie jest czysty.

Na razie wiecej nic nie robie, jak wyskoczy będę dalej sie zastanawiał.

Czy w menu generacji H jest możliwość sterowania opóźnieniem/przyspieszeniem załączenia "grzałki pokojowej"?

Chodzi mi o sytuację, w której grzałka ma pozwolenie na pracę i ma ustawioną odpowiednią temperaturę poniżej której ma się aktywować. Czy jeżeli spełnione są te dwa warunki (grzałka aktywna, temperatura w zadanym zakresie pracy) można sterować załączeniem grzałki np. poprzez ustawienie różnicy między temp zasilania rzeczywistą a temp zasilania zadaną? To działałoby trochę jak delta na grzaniu, ale nie wiem czy to jest możliwe.

Nie znalazłem takiego ustawienia i myślę, że decyduje o tym jakiś algorytm.

No niestety ale w pamięci nie mam co kryje się pod kodem H98- to co pamiętam było o tych błędach jakiś czas temu , Dotyczyły przepływów, Ale czy to H98- Nie wiem

W instrukcji na pewno jest lecz teraz nie mam możliwości sprawdzić.

Ciekawostka z dnia dzisiejszego. Nie było napięcie ok 5h. Po przywróceniu pompa chyba uruchomiła się w z wyzerowanymi danymi.

1) Przestawiona opcja z grzania krzywej grzewczej na prostą liniową

2) Brak opcji grzania zbiornika wody, trzeba było wejść w ustawienia i ustawi\c opcje, że zbiornik jest podłączony

3) Skasowany harmonogram grzania

Co dziwne pompa zapamiętała ustawienia harmonogramu ale dla pracy cichej.

Czy ktoś może miał podobne zdarzenie?

Czy w menu generacji H jest możliwość sterowania opóźnieniem/przyspieszeniem załączenia "grzałki pokojowej"?

Chodzi mi o sytuację, w której grzałka ma pozwolenie na pracę i ma ustawioną odpowiednią temperaturę poniżej której ma się aktywować. Czy jeżeli spełnione są te dwa warunki (grzałka aktywna, temperatura w zadanym zakresie pracy) można sterować załączeniem grzałki np. poprzez ustawienie różnicy między temp zasilania rzeczywistą a temp zasilania zadaną? To działałoby trochę jak delta na grzaniu, ale nie wiem czy to jest możliwe.

Nie znalazłem takiego ustawienia i myślę, że decyduje o tym jakiś algorytm.

W generacji H te opcje są zaszyte na stałe , czyli różnica 8 stopni pomiędzy temperaturą docelową a aktualną przez 20 min...

Dopiero w generacji J da się to ustawić.

• Like 1

Ciekawostka z dnia dzisiejszego. Nie było napięcie ok 5h. Po przywróceniu pompa chyba uruchomiła się w z wyzerowanymi danymi.

1) Przestawiona opcja z grzania krzywej grzewczej na prostą liniową

2) Brak opcji grzania zbiornika wody, trzeba było wejść w ustawienia i ustawi\c opcje, że zbiornik jest podłączony

3) Skasowany harmonogram grzania

Co dziwne pompa zapamiętała ustawienia harmonogramu ale dla pracy cichej.

Czy ktoś może miał podobne zdarzenie?

Hm u mnie były rano również jakieś anomalie, z tym że PC się wyłączyła (chyba po zaniku zasilania fazy) i nie włączyła się po przywróceniu zasilania. Włączyłem ją rano po przebudzeniu po zauważeniu że kaloryfery są zimne.

Czy PC na sterowaniu termostatem zachowuje się inaczej niż na samej krzywej ?? Czy jak była włączona to powinna się włączyć po przywróceniu zasilania ??? Do tej pory jak mrugnęli prądem to po włączeniu PC startowała w takim stanie jak była przy zaniku.

Edytowane przez a.gwozdz

Tak ,pompa powinna się włączyć w takim stanie , w jakim była w momencie wyłączenia zasilania.

A na termostacie zachowuje się tak samo (sam proces grzania), różnica ,to taka, że nie możesz przesuwać góra-dół krzywej no i sam proces grzania może się włączyć dopiero jak termostat da sygnał (zewrze styk).

Pompa natomiast wyłącza się ,jak wygeneruje się jakiś błąd w pamięci .Wtedy również wyłączany jest harmonogram ( ale nie kasowany - znika tylko ikonka z wyświetlacza) , po to ,żeby pompa się nie włączała wg niego ,jeśli jest błąd.

- a gdy ktoś ma duże odległości od bojlera CWU do kranu i cyrkulację 24/24 godz. z grzaniem CWU 2x a może i 4x dziennie - to może mieć pobór prądu na samo CWU na poziomie 1'000 - 1'500 kWh rocznie.

.

Zgadzam się. U mnie chodzi cyrkulacja od rana do wieczora. Woda latem grzana 2x dziennie. Zimą na podtrzymaniu do 42C ,ok 4x włącza sie CWU. Rocznie CWU 1215 kWh - odczyt z pompy