marcinnk 30.01.2023 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Czyli te pompy lubią fixować. Mam jeszcze jedno pytanie, prośbę: czy wiecie jak można dodać dwóch użytkowników do smat clouda, aby połączyć się z serive cloudem.?Może mylny jest opis opcji: lista użytkowników i może w jednym czasie być połączony tylko z jednym serwisantem?Po podłączeniu jedno użytkownika nigdzie nie ma opcji aby dodać drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7979 30.01.2023 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Rozkminiam krzywą grzewczą i to co zauważyłem. To obniżenie krzywej powoduje większe zużycie energii w okresie całego dnia. Odczyt z pod licznika. Na niskiej krzywej pyrka sobie 0,4-0.6 kWh lecz chodzi dłużej.Zastanawiam się czy nie lepiej dać wyższą krzywą na podłogówkę. Podłoga dłużej będzie oddawać ciepło, co za tym idzie mniej startów pompy oraz krótszy czas pracy. Temperaturę ustawiam i tak za pomocą termostatu zewnętrznego Salus. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 30.01.2023 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Czyli te pompy lubią fixować. Mam jeszcze jedno pytanie, prośbę: czy wiecie jak można dodać dwóch użytkowników do smat clouda, aby połączyć się z serive cloudem.? Może mylny jest opis opcji: lista użytkowników i może w jednym czasie być połączony tylko z jednym serwisantem? Po podłączeniu jedno użytkownika nigdzie nie ma opcji aby dodać drugiego. Serwisant ma do dyzpozycji Service Cloud i on może mieć pomp nieskończenie wiele.. Konto serwisanta sobie może założyć kady (nikt tego nie weryfikuje). A poza tym nie twórz ogólników ... Ja nie zauważyłem ,żeby moja fixowała po wyłączeniu i włączeniu zasilania. Próbujcie to powtórzyć ,zobaczcie ,czy w historii macie jakieś zachowane błędy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 30.01.2023 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Rozkminiam krzywą grzewczą i to co zauważyłem. To obniżenie krzywej powoduje większe zużycie energii w okresie całego dnia. Odczyt z pod licznika. Na niskiej krzywej pyrka sobie 0,4-0.6 kWh lecz chodzi dłużej. Zastanawiam się czy nie lepiej dać wyższą krzywą na podłogówkę. Podłoga dłużej będzie oddawać ciepło, co za tym idzie mniej startów pompy oraz krótszy czas pracy. Temperaturę ustawiam i tak za pomocą termostatu zewnętrznego Salus. Co o tym myślicie? Już samo to ,że obniżasz krzywą a zużycie energii jest większe , przeczy logice. Pewny jesteś ,że dzień tak samo wyglądał ? Dom miał takie same warunki początkowe i końcowe ? Może jak jednego dnia podłogę zagrzał , to wystarczyło nie na 1 dzień , ale np na 1,5 dnia ? No i co ile Ci się pompa włącza , skoro rozpatrujesz wydłużenie czasu pracy i przerwy ? Zawsze wyższa temperatura grzania to gorszy COP ( może 1 stopień wyżej to niezauważalnie mało , ale zawsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 30.01.2023 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) A poza tym nie twórz ogólników ... Ja nie zauważyłem ,żeby moja fixowała po wyłączeniu i włączeniu zasilania. Próbujcie to powtórzyć ,zobaczcie ,czy w historii macie jakieś zachowane błędy... W temacie wyłączenia i nie włączenia po zaniku, czy błąd H74 - 'błąd komunikacji płyty głównej' zapisałby się i byłby widoczny w smartcloud ??? Kojarzę że kilka dni po instalacji wystąpił taki błąd u mnie po właśnie mignięciu zasilania - wtedy instalator kazał wyłączyć bezpiecznik i włączyć i problem więcej nie wystąpił. Jeśli ten błąd się nie zapisuje to po takim zaniku jeśli wywaliło H74 i następnie prąd mrugnął raz jeszcze to wszystko wróciło do normy (tak jakbym zresetował na bezpieczniku) - ale PC została wyłączona po wystąpieniu błędu - nie pamiętam czy wtedy po resecie sama się włączyła czy trzeba było włączyć. BINGO - w smarcloud nie ma ale w sterowniku mam błąd H74 wczoraj zapisany 2 razy. Więc jest to prawdopodobna przyczyna. Pytanie czy tym H74 się przejmować ??? Edytowane 30 Stycznia 2023 przez a.gwozdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 30.01.2023 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 I tak i nie....To jest błąd komunikacji z opcjonalną płytą CZ-NS4P... Jeśli wystąpi , to pompa wyłącza się ( przestaje grzać , wyłącza się zielona dioda ) i harmonogram zostaje wyłączony ( nie włączy się ponownie z harmonogramu). Więc pytanie dlaczego taki błąd wystąpił , bo może ktoś świadomie wyjął kabelek do komunikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 30.01.2023 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Zgadza się po takiej akcji nie działa harmonogram, faktycznie musiałem go wczoraj włączyć, w zasadzie po każdym zaniku zasilania występuje ten problem.Rozumiem że przez tą opcjonalną płytę jest podpięty czujnik temperatury PAW-A2W-TSRT ?? Czyli jednak coś jest niepodłączone / źle podłączone / albo włączone coś czego nie ma ??? Prawdopodobnie dzieje się tak tylko kiedy mam ustawioną pracę na termostat wewnętrzny, ręki se uciąć nie dam ale przy pracy na samej krzywej to nie występowało chyba. Edytowane 30 Stycznia 2023 przez a.gwozdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2023 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Ciekawostka z dnia dzisiejszego. Nie było napięcie ok 5h. Po przywróceniu pompa chyba uruchomiła się w z wyzerowanymi danymi. 1) Przestawiona opcja z grzania krzywej grzewczej na prostą liniową 2) Brak opcji grzania zbiornika wody, trzeba było wejść w ustawienia i ustawi\c opcje, że zbiornik jest podłączony 3) Skasowany harmonogram grzania Co dziwne pompa zapamiętała ustawienia harmonogramu ale dla pracy cichej. Czy ktoś może miał podobne zdarzenie? A co w tym takiego dziwnego? PC - potraktowała to jako Reset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 30.01.2023 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Zgadza się po takiej akcji nie działa harmonogram, faktycznie musiałem go wczoraj włączyć, w zasadzie po każdym zaniku zasilania występuje ten problem. Rozumiem że przez tą opcjonalną płytę jest podpięty czujnik temperatury PAW-A2W-TSRT ?? Czyli jednak coś jest niepodłączone / źle podłączone / albo włączone coś czego nie ma ??? Prawdopodobnie dzieje się tak tylko kiedy mam ustawioną pracę na termostat wewnętrzny, ręki se uciąć nie dam ale przy pracy na samej krzywej to nie występowało chyba. I znowu i tak i nie Konkretne czujniki mają swoje błędy ,(jeśli np. czujnik się wypiął z płyty opcjonalnej) ,np H67/H68 , H43/H44. Więc to raczej jest problem samej płyty opcjonalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2023 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Hm u mnie były rano również jakieś anomalie, z tym że PC się wyłączyła (chyba po zaniku zasilania fazy) i nie włączyła się po przywróceniu zasilania. Włączyłem ją rano po przebudzeniu po zauważeniu że kaloryfery są zimne. Czy PC na sterowaniu termostatem zachowuje się inaczej niż na samej krzywej ?? Czy jak była włączona to powinna się włączyć po przywróceniu zasilania ??? Do tej pory jak mrugnęli prądem to po włączeniu PC startowała w takim stanie jak była przy zaniku. Mogło być tak że brak napięcia zgrał się z harmonogramem ( był stop ) dlatego PC pomimo obecności napięcia się nie włączyła czekała do następnego sygnału z harmonogramu. Edytowane 30 Stycznia 2023 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2023 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Zgadzam się. U mnie chodzi cyrkulacja od rana do wieczora. Woda latem grzana 2x dziennie. Zimą na podtrzymaniu do 42C ,ok 4x włącza sie CWU. Rocznie CWU 1215 kWh - odczyt z pompy Dobre- 1215kWh na CWU taniej by było po prostu odczekać aż zimna woda zleci. Ekonomia super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2023 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Ja niedawno zakładałem drugą pompę, tym razem 5 kW i miałem podobny problem. Po zaniku napięcia, dosłownie na minutę, pompa całkowicie zapomniała ustawienia harmonogramu, wyleciała też krzywa. Niestety sama się włączyła i zaczęła ciągnąć podłogówkę do 40 stopni. Dobrze, że byłem wtedy w domu, bo wyłączyłem ją kiedy osiągnęła 35 na zasilaniu, a powinna zatrzymać się na 30. Pozostałe ustawienia zostały na miejscu. Nie wiem czy będzie się to powtarzało, od tamtego czasu nie była odłączona od napięcia. I co z tego że doszła do 40*C Szybciej nagrzało by ci dom To żaden problem po za ekonomicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 30.01.2023 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 I znowu i tak i nie Konkretne czujniki mają swoje błędy ,(jeśli np. czujnik się wypiął z płyty opcjonalnej) ,np H67/H68 , H43/H44. Więc to raczej jest problem samej płyty opcjonalnej. dzięki za pomoc - zwrócę się do instalatora żeby podziałał co tam się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Paruzel 30.01.2023 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 I co z tego że doszła do 40*C Szybciej nagrzało by ci dom To żaden problem po za ekonomicznym Taki to problem, że gdyby pompa została z takim ustawieniem na całą noc to miałbym wylewkę o 10 stopni cieplejszą niż powinna, a przez to ponad 30 stopni w budynku. Mało komfortowe. Uprzedzając, pompa nie ma żadnego kagańca oprócz harmonogramu. Krzywa jest dostosowana tak żeby bilansować straty budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 30.01.2023 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Mogło być tak że brak napięcia zgrał się z harmonogramem ( był stop ) dlatego PC pomimo obecności napięcia się nie włączyła czekała do następnego sygnału z harmonogramu. nie - CO chodzi non stop, z harmonogramu mam tylko CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2023 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Taki to problem, że gdyby pompa została z takim ustawieniem na całą noc to miałbym wylewkę o 10 stopni cieplejszą niż powinna, a przez to ponad 30 stopni w budynku. Mało komfortowe. Uprzedzając, pompa nie ma żadnego kagańca oprócz harmonogramu. Krzywa jest dostosowana tak żeby bilansować straty budynku. Więc to co napisałem Nic by się nie stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 30.01.2023 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Przez weekend pogoda się zmieniła było zimno ( poniżej ,,0,, ) ale wilgotność spadła.Nie wiem na ile u syna wpływ pogody a na ile, to że dom się już wygrzał ( zapotrzebowanie na energię do grzania sukcesywnie spadało ) i pompa zeszła do najniższej modulacji - 04-06kWh na zasilaniu, pracuje non stop 24/24, Ale efekt jest taki, że pompa przestała się szronić, dzisiaj wilgotność >90% tem. na zewnątrz +2st/c, a ona cały czas pozostaje sucha. Praktycznie defrosty przestały mieć wpływ na zużycie energii. Dla przykładu moje zużycie dobowe na samo CO i w tym samym czasie u syna ( do wskazania syna należy doliczyć 15%, oraz temperatura 19-19.5st/c ): 27.01 - 24.6kWh u syna 14,2kWh28.01 - 28.8kWh - 15kWh29.01 - 25.6kWh - 12.8kWhdziasiaj - 16,2kWh - 8.8kWhDla przypomnienia moje zużycie za cały 2022r - 3596kWh, w tym na samo CO-3022kWh Jeszcze przed dwoma tygodniami to zużycie u syna było niższe o jakieś 25-30%, a teraz się zwiększa i juz ma niższe o jakieś 40%.Takie było założenie przy tej budowie, że będzie małe zapotrzebowanie w energię do ogrzania tego domu. A to udało sie osiągnąć stosując izolację cieplną taką jak mówi norma WT2021, nic więcej. Ale do budowy tego domu zostały użyte najwyższej jakości materiały, które zostały zamontowane z najwyższą jakością.Koszt postawienia tego domu do stanu deweloperskiego wyszedł taniej niż w szacowanych kosztach na stronie projektu.Do tego system ogrzewania wyszedł rewelacyjnie i tanio ( cała kotłownia z pompą ciepła i cała podłogówka zmieściła się w nieco powyżej 30tys zł.To tak żeby się pochwalić własną pracą moją i mojego syna. Edytowane 31 Stycznia 2023 przez michancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7979 30.01.2023 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Już samo to ,że obniżasz krzywą a zużycie energii jest większe , przeczy logice. Pewny jesteś ,że dzień tak samo wyglądał ? Dom miał takie same warunki początkowe i końcowe ? Może jak jednego dnia podłogę zagrzał , to wystarczyło nie na 1 dzień , ale np na 1,5 dnia ? No i co ile Ci się pompa włącza , skoro rozpatrujesz wydłużenie czasu pracy i przerwy ? Zawsze wyższa temperatura grzania to gorszy COP ( może 1 stopień wyżej to niezauważalnie mało , ale zawsze). Nie ma takich samych idealnych dni, lecz nigdy nie zdarzyło się tak, by grzać podłogę raz dziennie. Nagrzana podłoga wystarczy na parę godzin. Zrobiłem testy gdzie np ustawiłem krzywą 22C+15C. W moim odczuciu podłoga zimna, termostat przez pół dnia nie mógł podnieść temperatury a pompa chodziła. Temperatura zasilania i powrotu była 22C. Łączna ilość włączeń pompy 5414 Łączy czas pracy 3676 Pompa chodzi od października 2021 Styczeń 2022 średni czas załączeń na 1h =1,5razy Luty 2022 średni czas załączeń na 1h =1,12 razy Marzec 2022 średni czas załączeń na 1h = 1,09 razy Kwiecień 2022 średni czas załączeń na 1h=0,89 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7979 30.01.2023 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Dobre- 1215kWh na CWU taniej by było po prostu odczekać aż zimna woda zleci. Ekonomia super. Co masz na myśli mówiąc aż zimna woda zleci? To w jaki sposób poprawić ekonomię CWU? za wyjątkiem wyłączenia cyrkulacji w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 30.01.2023 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Nie ma takich samych idealnych dni, lecz nigdy nie zdarzyło się tak, by grzać podłogę raz dziennie. Nagrzana podłoga wystarczy na parę godzin. Zrobiłem testy gdzie np ustawiłem krzywą 22C+15C. W moim odczuciu podłoga zimna, termostat przez pół dnia nie mógł podnieść temperatury a pompa chodziła. Temperatura zasilania i powrotu była 22C. Łączna ilość włączeń pompy 5414 Łączy czas pracy 3676 Pompa chodzi od października 2021 Styczeń 2022 średni czas załączeń na 1h =1,5razy Luty 2022 średni czas załączeń na 1h =1,12 razy Marzec 2022 średni czas załączeń na 1h = 1,09 razy Kwiecień 2022 średni czas załączeń na 1h=0,89 razy Nie ma takiej opcji, żeby w tych warunkach jakie są ostatnio ( temperatury bliskie ,,0,, i bardzo duża wilgotność, obniżenie krzywej grzewczej i zmuszenie pompy do pracy ciągłej spowodowało zwiększenie zużycia energii. Ten temat już przerabiam u syna od początku gdy została zamontowana pompa. Wtedy usłyszałem od niego, że pompa zużywa dużo energii, a miało być mniej ( choć i tak miał mniejsze niz u mnie ) Jego dom jest większy ( po podłogach 170m, 130m użytkowej oraz 30m garażu, który aktualnie jest grzany- brak drzwi) od twojego, ale podobne grubości izolacji zostały użyte, lecz lepsza lambda, być może staranność ich ułożenia. Efekt jest taki jak widzisz wyżej, najniższe zużycie dobowe udaje się uzyskać, jak pompę się zmusiło do pracy ciągłej 24/24, krzywa tak została ustawiona, że temperatura w domu jest stała, nie rośnie i nie spada. Ale ten proces ustabilizowania temperatury ( ustawienia odpowiedniej krzywej ) trwa długo ( parę dni ). W jego przypadku ( prace wykończeniowe, w domu 19-19.5st/c ) to +4/23st/c, -20/28st/c, na tę chwilę przy tem. -2st/c szło 24st/c, a wszystko co powyżej tej temperatury to 23st/c, ale powrót zawsze jest 21st/c ( pompa musi miec jakieś zabezpieczenie, że nie pozwala powrotowi być niżej niż 21, mimo, że delta jest ustawiona wyższa- 4st/c ). Tak to wygląda. A u ciebie jak zużycie energii za ostatni tydzień ( dobowo dni i przy jakich temperaturach )? Edytowane 30 Stycznia 2023 przez michancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts