pawel7979 08.02.2023 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 W małej tez nie trzeba podgrzewać grzałką, tam jest warunek, że jeżeli temperatura o ile sie nie mylę powrotu nie osiagnie ileś tam stopni ( zdaje sie że 10 ) przez pół godziny, to sie załączy grzałka. Ale wystarczy zamknąć pętle, rozgrzać wodę itd. U syna startowałem z wodą 8st/c i ani jednej godziny pracy grzałki nie zaliczyłem. Podobno 27 na powrocie. Ale chyba żeby to utrzymać musiałbym podnieść krzywą do 32C+15C i 40C-15C. Co znaczy że startowałeś z wodą 8C i nie było żadnej pracy grzałki?. Czy możesz podpowiedzieć? Pytanie z czego robi defrost czy z CO czy z CWU?. Jeżeli z CWU to może warto trzymać cały czas stałą temperaturę CWU? Wg mnie w podłodze woda nie spadnie do 8C chyba że dom jest niezamieszkały. U mnie pompa nie jest wyłączana na noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7979 08.02.2023 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 ok. Jakie zastosowanie moze miec jescze ten tryb oprocz cichszej pracy? U mnie tryb cichy się nie sprawdził. Miałem wrażenie większych start/stop. Pomimo że powinna wolniej się szronić w okresach dużej wilgotności i sobie nisko modulować. Drugi minus to zeszłoroczny spadek temp w nocy. Pompa nie nadązyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.02.2023 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) Podobno 27 na powrocie. Ale chyba żeby to utrzymać musiałbym podnieść krzywą do 32C+15C i 40C-15C.. Walczysz z taktowaniem ? Jaki masz zład wodny w instalacji? Masz PC 9 kW a więc zład ; - powinien być > 9 kW x 20 l/kW = 180 litrów Jakie grube wylewki? Edytowane 8 Lutego 2023 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 08.02.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Nie wiem w jaki sposób i kiedy pompa odpala sobie grzałkę. W pompie grzałka ustawiona od -10C. Mam założony podlicznik na grzałkę i za rok 2022 wyszły takie wyniki zużycia przez grzałkę. Od razu zaznaczam że na zbiornik czas pracy grzałki to 0. Styczeń 44 kWh Luty 32 kWh Marzec 22 kWh Kwiecień 14 kWh Maj 3 kWh Czerwiec 0 kWh Lipiec 0 kWh Sierpień 0 kWh Wrzesień 0,5 kWh Pażdziernik 0,6 kWh Listopad 32 kWh Grudzień 59 kWh Łącznie za 2022r na samą grzałkę poszło ok 207kWh Masz J -kę to co się dziwisz Jak są dni (-2 do +2 ) to tak bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 08.02.2023 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Witam mam pytanie odnośnie ustawień pomp obiegowych i delty. W instalacji dwa obiegi ,czyli PC-bufor 200l wpięty równolegle i dalej z bufora za nim obiegowa Wilo-Yonos PICO 25/1-4 dalej piwnica i parter, razem 8 grzejników, termostaty zdjęte + podłoga - kuchnia i łazienka (ok.100l. wody) . Na PC po wielu próbach wydaje się że najlepsza delta to 6, przepustowość pompy obiegowej z odczytów to widzę że wacha się 25-13 l/min , przy czym w większości 13-14l/min. Na pompie Wilo próbowałem stałą prędkość na drugim i trzecim biegu (na 2 zostawił instalator) teraz mam na środkowej wartości tylko w "zmiennej różnicy ciśnień". Za pompą obiegową instalacja modernizowana z różnymi średnicami rur, nawet różnymi płytowymi grzejnikami i podłogówką , wszystko praktycznie puszczone na jednym obiegu. Trochę się pogubiłem już z tymi ustawieniami i sam już nie wiem czy lepiej zwiększyć prędkość czy zmniejszyć, jak najlepiej żeby wszystko się zgrało czyli PC-bufor i bufor-pompa obiegowa-instalacja CO. Jak to powinno mniej więcej wyglądać, żeby cała instalacja jak najlepiej funkcjonowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 09.02.2023 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Najlepiej jest jak przepływ po stronie PC jest identyczny jak po stronie odbiorów. Więc możesz i zwiększać i zmniejszać ,bo nikt na słuch Ci nie powie czy aktualnie w grzejnikach masz większy przepływ czy mniejszy.Drugim problemem jest to ,że pompa sobie zmienia przepływ , inny może być przy właczeniu pompy i prac maksymalnej (wtedy jeśli ttemperatura wody nie osiągnęła docelowej) , inny kiedy tą temperaturę osiągnie i się moduluje , no i jeszcze inny przy defroście.... Żeby dostosować przepływ możesz bawić się w termometry , mierzyć temperaurę wejściową do bufora i wyjściową do grzejników i szukać ,kiedy te temperatury są najbardziej zbliżone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7979 09.02.2023 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Walczysz z taktowaniem ? Jaki masz zład wodny w instalacji? Masz PC 9 kW a więc zład ; - powinien być > 9 kW x 20 l/kW = 180 litrów Jakie grube wylewki? Nie wiem jak obliczyć zład wody w instalacji. Mam tylko ogrzewanie podłogowe na 110m z rozstawem rurek co 10cm. W sumie to sam jestem ciekaw ile jest wody w tej podłodze. Jakbym wiedział ile jest w metrze rurki wody to może z faktury policzę kilometry weża;) Czyli na 1KW pompy przypada 20L? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 09.02.2023 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) Rurka Pex 16 ma średnicę wewnętrzną 12mm , więc w jednym metrze mieści się dokładnie 0,1131l. wg tego kalkulatora https://skalkuluj.pl/kalkulator-objetosci-rur No i teraz albo wiesz dokładnie ile metrów bieżących "weszło w podłogę" , albo szacujesz ,że przy rozstawie 10cm na 1m2 masz 10mb rury. Czyli jak masz 110m2 , to masz 1100mb rury PEX 16 , czyli masz ok 124,5l wody w podłogówce. EDIT: Czyli możliwe ,że w twoim przypadku taki bufor szeregowy ( na powrocie) , mógłby coś dać. Edytowane 9 Lutego 2023 przez Techno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.02.2023 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Czyli możliwe ,że w twoim przypadku taki bufor szeregowy ( na powrocie) , mógłby coś dać. Zład wody w układzie jest jednym z kluczy do ; ...a/ optymalnej ilości startów PC ...b/ stabilnej pracy pompy ciepła, ...c/ wydłużenie czasu pracy sprężarki, ...d/ wydłużenie czasu postoju sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 09.02.2023 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Najlepiej jest jak przepływ po stronie PC jest identyczny jak po stronie odbiorów. Więc możesz i zwiększać i zmniejszać ,bo nikt na słuch Ci nie powie czy aktualnie w grzejnikach masz większy przepływ czy mniejszy. Drugim problemem jest to ,że pompa sobie zmienia przepływ , inny może być przy właczeniu pompy i prac maksymalnej (wtedy jeśli ttemperatura wody nie osiągnęła docelowej) , inny kiedy tą temperaturę osiągnie i się moduluje , no i jeszcze inny przy defroście.... Żeby dostosować przepływ możesz bawić się w termometry , mierzyć temperaurę wejściową do bufora i wyjściową do grzejników i szukać ,kiedy te temperatury są najbardziej zbliżone... Dzięki, właśnie muszę założyć czujnik temperatury na wyjściu z bufora, bo tylko tak jakby monitoruje PC do bufora a dalej to nic nie wiem. Z prędkością na obiegówce willo mam właśnie problem czy ustawić stałą czy zmienną, jaką wartość, żeby nie gryzła się z pompą z PC a i ruch wody w buforze był odpowiedni. Grzejniki odpowietrzone ale tylko przez chwilę czuć że są na całej powierzchni ciepłe w większości od dołu zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 09.02.2023 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Nie wiem w jaki sposób i kiedy pompa odpala sobie grzałkę. W pompie grzałka ustawiona od -10C. Mam założony podlicznik na grzałkę i za rok 2022 wyszły takie wyniki zużycia przez grzałkę. Od razu zaznaczam że na zbiornik czas pracy grzałki to 0. Styczeń 44 kWh Luty 32 kWh Marzec 22 kWh Kwiecień 14 kWh Maj 3 kWh Czerwiec 0 kWh Lipiec 0 kWh Sierpień 0 kWh Wrzesień 0,5 kWh Pażdziernik 0,6 kWh Listopad 32 kWh Grudzień 59 kWh Łącznie za 2022r na samą grzałkę poszło ok 207kWh WITAM Ja mam podobny dom,w metrażu i w parametrach ja mam 9kw ale t capa na początku miałem cyrki taktowaniem instalator nie zalecal mi bufora bo mam 45m2 podłogówki,reszta grzejniki i to nie az tak mocno przewymiarowane( w salonie 28m2 28 żeberek aluminiowych Fondital Calidor BUFORA NIET:D:D:D:D dziś było w nocy -10 defrosty co 2,5 godz z instalacji,nie sprężarki założyłem sobie bufor 200l w grudniu 2020 pompa lepiej pracuje,ale nie gonię jej non stop,tylko w harmonogramie i mnie nie ma najmniejszych problemów z mocą,-22 i pracuje bez grzałek ale to T CAP krzywa 39/-15 i 30/+15 jadę cały czas na QUIET MODE 3,0 problemów z mocą i defrostami,ale jesli dużo wilgoci w powietrzuto tego nie przeskoczy,przy -15 to juz normalnie bez Quiet mode 3 dziś w nocy przy -10 pracowała na 38--43hz ,przepływ 16,5-17l/min bufor wpięty następująco zasilanie za zaworem 3 drożnym na samej górze,powrót do pompy na samym dole z drugiej strony 4 wyjscia 1 od góry zasil grzejniki 2 od gory zasil podłoga 3 powrót podłogówka na samym dole powrót grzejniki mam 2 pompy za buforem 1 na grzejniki i druga na podłoge i zawór mieszający 3 drożny na podłogówce pompy grundfos ALPHA 2L na podłodze ustawiona poziom 2 zasil stałe na grzejniki poziom 1 zasil stałe defrost ok 5 minut u mnie działa to ok grzałki tylko 3 godz mi pracowały by wygrzać cwu do 65 st,od 10.09.2020 do tej pory pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 09.02.2023 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Zład wody w układzie jest jednym z kluczy do ; ...a/ optymalnej ilości startów PC ...b/ stabilnej pracy pompy ciepła, ...c/ wydłużenie czasu pracy sprężarki, ...d/ wydłużenie czasu postoju sprężarki Ale czy to nie jest must tylko przy grzejnikach ? Przecież jest teoria ,że podłogówka jest buforem.... Oczywiście , że lepiej byłoby jakby kolega miał większy zład , ale może się nauczy żyć z takim jaki jest ? Grzanie przez 1godz i wyłączenie na 2godziny to nie jest taktowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.02.2023 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Ale czy to nie jest must tylko przy grzejnikach ? Przecież jest teoria ,że podłogówka jest buforem.... To dlaczego; - włącza mu się grzałka na tak znaczną ilość godzin?? - oraz dlaczego ma wysoki stosunek ilości włączeń do czasu pracy PC?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 09.02.2023 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 To dlaczego; - włącza mu się grzałka na tak znaczną ilość godzin?? - oraz dlaczego ma wysoki stosunek ilości włączeń do czasu pracy PC?? od 10.09.2020 do dziś 5811 h pracy /3257 załączeń ale od 28.10.2021 do dziś 1260 zał/3037 godz pracy Bufor kosztuje,ale jak sprężarka siądzie po 5 latach potem płacz jedni mówią że bufor jest zbędny,drudzy żeby był a jak jest mały zład wody to należałoby załozyc u mnie przy grzejnikach i troche podłogówki mam bufor temp dzś w nocy 37 st zasilanie na pompie i chodziła non stop bez wyłączeń każdy ma rozum ,ale nie mozna słuchać jednego instalatora ja oglądam klimatyzacja katowice ustawiłem tez pompe delte według ich istawień dostosowałem krzywa do potrzeb,i harmonogram bufor tez podłączyłem jak oni podłączyli i śmiga nie reklamuję ich ale trzeba troche sie pobawic u mnie pompa w roku pracuje 2500-2700 h i wychodzi ponad 1 do ponad 2 załączeń i pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.02.2023 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Muszą być spełnione minima; patrz #5https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380842-Taktowanie-a-%C5%BCywotno%C5%9B%C4%87-pompy-ciep%C5%82a-Zmniejsz-taktowanie-i-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 09.02.2023 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Muszą być spełnione minima; patrz #5 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380842-Taktowanie-a-%C5%BCywotno%C5%9B%C4%87-pompy-ciep%C5%82a-Zmniejsz-taktowanie-i-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 09.02.2023 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 To dlaczego; - włącza mu się grzałka na tak znaczną ilość godzin?? - oraz dlaczego ma wysoki stosunek ilości włączeń do czasu pracy PC?? Grzałka mu się włącza dlatego ,że nie osiąga temperatury wody podczas defrostu min 27 stopni pewnie , i jakby wyłączył grzałkę w opcjach serwisowych nie włączałaby się w ogóle.( o ile ma pompę jednowentylatorową) ... ( ale z tym to ostrożnie). A o "stosunku " to nie widzę ,żeby pisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7979 09.02.2023 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Grzałka mu się włącza dlatego ,że nie osiąga temperatury wody podczas defrostu min 27 stopni pewnie , i jakby wyłączył grzałkę w opcjach serwisowych nie włączałaby się w ogóle.( o ile ma pompę jednowentylatorową) ... ( ale z tym to ostrożnie). A o "stosunku " to nie widzę ,żeby pisał... Tak, mam jednowentylatorową 9KW J. Jak mam rozumieć "ale z tym to ostrożnie" Stosunek ilości włączeń/do czasu pracy za rok 2022 Styczeń 590/392 Luty 362/322 Marzec 325/297 Kwiecień 221/246 Maj - nie spisałem Czerwiec- nie spisałem Lipiec - 83/67 Sierpień 73/60 Wrzesień 116/142 Pażdziernik 127/166 Listopad 416/244 Grudzień 679/341 Wyłączenie grzałki to ok 200kWh na rok x0,71gr= 142 zł za rok 2022 za samą grzałkę więc nie wiem czy warto ryzykować wyłączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7979 09.02.2023 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 każdy ma rozum ,ale nie mozna słuchać jednego instalatora ja oglądam klimatyzacja katowice ustawiłem tez pompe delte według ich istawień dostosowałem krzywa do potrzeb,i harmonogram bufor tez podłączyłem jak oni podłączyli i śmiga nie reklamuję ich ale trzeba troche sie pobawic u mnie pompa w roku pracuje 2500-2700 h i wychodzi ponad 1 do ponad 2 załączeń i pracy Pompę zakładałem w 2021. Nie było tylu filmów na YT co teraz odnośnie Panasonica. Nawet "klimatyzacji katowice". Miałem 2 oferty na pompę od dużych instalatorów w kraju, każdy odrzucił bufor stwierdzając że podłoga jest buforem. Ilość włączeń za 2022r to 3363 Czas pracy za 2022r 2416 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7979 09.02.2023 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Rurka Pex 16 ma średnicę wewnętrzną 12mm , więc w jednym metrze mieści się dokładnie 0,1131l. wg tego kalkulatora https://skalkuluj.pl/kalkulator-objetosci-rur No i teraz albo wiesz dokładnie ile metrów bieżących "weszło w podłogę" , albo szacujesz ,że przy rozstawie 10cm na 1m2 masz 10mb rury. Czyli jak masz 110m2 , to masz 1100mb rury PEX 16 , czyli masz ok 124,5l wody w podłogówce. EDIT: Czyli możliwe ,że w twoim przypadku taki bufor szeregowy ( na powrocie) , mógłby coś dać. Dzięki Czyli jeżeli mam 125L w podłodze a powinno być 180L to znaczy że mam dołożyć bufor 60L? i wtedy przestanie taktować? Obecnie deltę na CO mam 5 czy obniżenie do 4 coś da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts