Techno 09.02.2023 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 U ciebie przy jednowentylatorowej ta duża ilość włączeń nie koniecznie wynika z taktowania , tylko z ilości defrostów ( a w jednowentylatorowej defrost to jedno zatrzymanie ,choć są przypadki gdzie nalicza nawet dwa zatrzymania ,i stąd może być ich jeszcze więcej). Więc najpierw koniecznie rozróżnij , czy pompa taktuje u Ciebie ( wyłącza się z powodu osiągnięcia temperatury docelowej , po czym woda szybko się wychładza , i pompa od nowa startuje) , czy to po prostu defrosty. I jeśli dla Ciebie ok ,że grzałka grzeje podczas defrostów , to po prostu na razie to zostaw bez wnikania dlaczego ostrożnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.02.2023 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Ilość włączeń za 2022r to 3363 ; Czas pracy za 2022r 2416 Ilość godzin pracy masz w normie, Korzystnie to; - zamontować bufor 100 l na powrocie, - żadnej grzałki nie wyłączać - jak chcesz aby PC pracowała długo bezawaryjnie ; ......- sprawdź na jaką temperaturę masz ustawioną grzałkę, - brak danych odnośnie OZC budynku a tym samym jak bardzo PC jest przewymiarowana mocowo, - delta 5 C - zostawić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 09.02.2023 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 - żadnej grzałki nie wyłączać - jak chcesz aby PC pracowała długo bezawaryjnie ; .... a najlepiej to w ogóle włączyć tryb awaryjny ,żeby samą grzałką grzać , wtedy będzie jak nowa.... Skąd ten przesąd ? W chłodni taka sama sprężarka , i ona chłodzi do wielkiej komory powiedzmy do -15 stopni a temperatura na zewnątrz też niejeden czas ujemna , więc warunki jeszcze gorsze ,i nikt się o to nie martwi o jej awaryjność.... A tu Cię boli ,że temperatura wody zamiast 27 stopni spadnie np do 22 ? Wiesz co ta grzałka grzeje ? Wodę wychodzącą , która trafia w podłogę , więc nie wiem jak ona ma wpłynać na sprężarkę... Przejdzie przez podłogę to się i tak od niej wychłodzi jak trafi spowrotem na wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.02.2023 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 .... a najlepiej to w ogóle włączyć tryb awaryjny ,żeby samą grzałką grzać , wtedy będzie jak nowa.... Kup sobie PC i tak rób - może wówczas zmienisz zdanie!!! Należy mieć aktywną grzałkę, aby nie dopuścić do sytuacji podczas defostu, aby woda nie ostudziła się do ; 1/ < 18 C w jedno-wentylatorowej PC, 2/ < 10 stopni w dwu - wentylatorowej , BO wówczas wyskakuje błąd H75, PC się zatrzymuje; - może dojść do awarii sprężarki, - oraz następnie trudno PC uruchomić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar2d2 09.02.2023 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Kup sobie PC i tak rób - może wówczas zmienisz zdanie!!! Należy mieć aktywną grzałkę, aby nie dopuścić do sytuacji podczas defostu, aby woda nie ostudziła się do ; 1/ < 18 C w jedno-wentylatorowej PC, Andrzej, było mówione wielokrotnie i ja mogę to potwierdzić, że przy zachowaniu wymaganego zładu, grzałka nie jest w stanie zmienić temperatury na wejściu nawet o 1*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 09.02.2023 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Kup sobie PC i tak rób - może wówczas zmienisz zdanie!!! Należy mieć aktywną grzałkę, aby nie dopuścić do sytuacji podczas defostu, aby woda nie ostudziła się do ; 1/ < 18 C w jedno-wentylatorowej PC, 2/ < 10 stopni w dwu - wentylatorowej , BO wówczas wyskakuje błąd H75, PC się zatrzymuje; - może dojść do awarii sprężarki, - oraz następnie trudno PC uruchomić? A kto powiedział ,że jej nie mam ? Dlaczego Ty sobie nie kupisz? Po co takie odzywki ? ,Żeby obniżyć temperaturę wody o objętości 120l z temperatury tych 26 stopni do temperatury 18 stopni ,potrzeba 1,1kWh energii , tymczasem z moich obliczeń wychodzi ,że dla T-CAPa 9kW do defrostu potrzeba 0,3-0,5kWh , a jego wymiennik jest całkiem spory ( w sensie większy od wszystkich jednowentylatorowych), więc to spokojnie starcza na co najmniej dwa defrosty. Nie masz żadnych dowodów na to ,że spowoduje to awarię , tylko grasz na emocjach ludzi ,którzy nie zdają sobie z pewnych rzeczy sprawy i po prostu ich straszysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.02.2023 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Nie wiem jak obliczyć zład wody w instalacji. Mam tylko ogrzewanie podłogowe na 110m z rozstawem rurek co 10cm. W sumie to sam jestem ciekaw ile jest wody w tej podłodze. Jakbym wiedział ile jest w metrze rurki wody to może z faktury policzę kilometry weża;) Czyli na 1KW pompy przypada 20L? Oj kolego 6-klasa podstawówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.02.2023 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) Rurka Pex 16 ma średnicę wewnętrzną 12mm , więc w jednym metrze mieści się dokładnie 0,1131l. wg tego kalkulatora https://skalkuluj.pl/kalkulator-objetosci-rur No i teraz albo wiesz dokładnie ile metrów bieżących "weszło w podłogę" , albo szacujesz ,że przy rozstawie 10cm na 1m2 masz 10mb rury. Czyli jak masz 110m2 , to masz 1100mb rury PEX 16 , czyli masz ok 124,5l wody w podłogówce. EDIT: Czyli możliwe ,że w twoim przypadku taki bufor szeregowy ( na powrocie) , mógłby coś dać. To liczysz proste odcinki rury ??? Przecież rura idzie w spiralę ( łuki a ich dość dość w m2 min 9szt.a każdy łuk to dodatkowe cm pewnie ok.25--30cm tak że trzeba spoooro doliczyć Bufor pewnie coś da Ale czy wystarczająco ? obstawiał bym dwa obiegi -pierwotny -wtórny Po za tym warto znać moc tej podłogi. To tyle. Edytowane 9 Lutego 2023 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.02.2023 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Zład wody w układzie jest jednym z kluczy do ; ...a/ optymalnej ilości startów PC ...b/ stabilnej pracy pompy ciepła, ...c/ wydłużenie czasu pracy sprężarki, ...d/ wydłużenie czasu postoju sprężarki Powiem więcej przy odpowiednim zładzie , przepływie i oczywiście mocy instalacji (CO ) PC nie ma prawa ani razu zrobić STOP Ma pracować od godz.X do godz. Y zaliczając 1 Start Stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.02.2023 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Dzięki, właśnie muszę założyć czujnik temperatury na wyjściu z bufora, bo tylko tak jakby monitoruje PC do bufora a dalej to nic nie wiem. Z prędkością na obiegówce willo mam właśnie problem czy ustawić stałą czy zmienną, jaką wartość, żeby nie gryzła się z pompą z PC a i ruch wody w buforze był odpowiedni. Grzejniki odpowietrzone ale tylko przez chwilę czuć że są na całej powierzchni ciepłe w większości od dołu zimne. Mały przepływ na obiegu wtórnym Na delcie 5 różnica będzie 2*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.02.2023 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Ale czy to nie jest must tylko przy grzejnikach ? Przecież jest teoria ,że podłogówka jest buforem.... Oczywiście , że lepiej byłoby jakby kolega miał większy zład , ale może się nauczy żyć z takim jaki jest ? Grzanie przez 1godz i wyłączenie na 2godziny to nie jest taktowanie Tak jak opisywałem kilka stron wcześniej. Powielacie błędy innych A co ciekawe to nie robicie nic aby tak nie było. Znasz moc podłogówki? czy tylko tak jak wiekszość robi Rurki co 10cm w pomieszczeniu i po sprawie? A jaka tej instalacji jest Moc calkowita ???? Ha ha Po co wiedzieć? No nie. A no po to że może trzeba dać rurkę 20mm a nie 16mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.02.2023 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 To dlaczego; - włącza mu się grzałka na tak znaczną ilość godzin?? - oraz dlaczego ma wysoki stosunek ilości włączeń do czasu pracy PC?? Do puki się nie zmieni Mentalność a raczej inne rozumowanie a nie powielanie błędów innych to tak będzie Nikt tu na FM jak jestem kilka lat nawet przez sekundę sie nie zastanowił że PC to inwenter który moduluje mocą . Nosz Kuźwa! po coś go ktoś stworzył !! To nie jest PC On Off która pracuje ze stałą mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.02.2023 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Tak, mam jednowentylatorową 9KW J. Jak mam rozumieć "ale z tym to ostrożnie" Stosunek ilości włączeń/do czasu pracy za rok 2022 Styczeń 590/392 Luty 362/322 Marzec 325/297 Kwiecień 221/246 Maj - nie spisałem Czerwiec- nie spisałem Lipiec - 83/67 Sierpień 73/60 Wrzesień 116/142 Pażdziernik 127/166 Listopad 416/244 Grudzień 679/341 Wyłączenie grzałki to ok 200kWh na rok x0,71gr= 142 zł za rok 2022 za samą grzałkę więc nie wiem czy warto ryzykować wyłączenie? Nie będę drugi raz w ciągu tygodnia sprawdzał Ja grzeję 2 x doba w harmonogramie 15h i są 2 zał/doba co daje 60 zał/mies. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.02.2023 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Pompę zakładałem w 2021. Nie było tylu filmów na YT co teraz odnośnie Panasonica. Nawet "klimatyzacji katowice". Miałem 2 oferty na pompę od dużych instalatorów w kraju, każdy odrzucił bufor stwierdzając że podłoga jest buforem. Ilość włączeń za 2022r to 3363 Czas pracy za 2022r 2416 KŁAMSTWO zakładałem w 2020r i tych filmów na YT było mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.02.2023 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Dzięki Czyli jeżeli mam 125L w podłodze a powinno być 180L to znaczy że mam dołożyć bufor 60L? i wtedy przestanie taktować? Obecnie deltę na CO mam 5 czy obniżenie do 4 coś da? Na pewno coś tam pomoże trzeba to tylko dobrze podłączyć Na pewno ograniczy o jakiś (% ) ale defrosty i tak będą nabijać załączenia bo masz PC ( J ) jednowenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 10.02.2023 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) Tak jak opisywałem kilka stron wcześniej. Powielacie błędy innych A co ciekawe to nie robicie nic aby tak nie było. Znasz moc podłogówki? czy tylko tak jak wiekszość robi Rurki co 10cm w pomieszczeniu i po sprawie? A jaka tej instalacji jest Moc calkowita ???? Ha ha Po co wiedzieć? No nie. A no po to że może trzeba dać rurkę 20mm a nie 16mm Przecież moc cieplną podłogi masz w projekcie , więc ją znasz. Zakładając ,że potrzebna jest min 9kW to dla 110m2 wychodzi 82W/m2, to faktycznie dużo ( ale niech się specjaliści wypowiedzą , bo ja kojarzę wartość 70W/m2 jako graniczną). I to nie wiadomo z jak grubej/ z jaką zdolnością akumulacji - to na co Andrzej zwracał uwagę. To dam Ci rurkę PEX 20mm a Ty ją połóż na podłodze Nie zdajesz sobie sprawy ile to trzeba krzepy w rękach ,żeby położyć 16mm , 20mm to już do wielkich powierzchni , gdzie są głównie odcinki proste i przede wszystkim długie pętle - bo chodzi o przepływ . jak byś powiedział ,hydraulikowi ,żeby położył podłogówkę rurą pex 20mm w pokoju 5x4m ( a to całkiem spore pomieszczenie) z rozstawem 10cm, to albo by od razu podziękował , albo by chciał 2x tyle. Już lepiej pomyśleć o ogrzewaniu ściennym. Problemem jest raczej to , żekolega chce "wepchnąć" 9kW w tylko 110m2 podłogi , a nie grubość rurki. Edytowane 10 Lutego 2023 przez Techno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 10.02.2023 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) Mały przepływ na obiegu wtórnym Na delcie 5 różnica będzie 2*C Tu mam właśnie pewien problem i wydaje mi się trochę nielogicznie z tym małym przepływem, próbując z różnymi prędkościami i dając na najwyższe wartości tą obiegówkę wilo nie widzę żadnej różnicy między przykładów środkowymi nastawami. Temperatura w pomieszczeniach jest taka sama przy niższych i wyższych prędkościach w obiegu. Może duży wpływ mają różne średnice rur zastosowane w instalacji CO i nie przepycha, większe opory, przy grzejnikach? . . Edytowane 11 Lutego 2023 przez esp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.02.2023 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Może duży wpływ mają różne średnice rór zastosowane w instalacji CO i nie przepycha, wieksze opry, przy grzejnikach? . . W czym masz problem? Pisz jasno i wyraźnie, Korzystaj ze słownika ortograficznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 11.02.2023 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 (edytowane) To liczysz proste odcinki rury ??? Przecież rura idzie w spiralę ( łuki a ich dość dość w m2 min 9szt.a każdy łuk to dodatkowe cm pewnie ok.25--30cm tak że trzeba spoooro doliczyć Bufor pewnie coś da Ale czy wystarczająco ? obstawiał bym dwa obiegi -pierwotny -wtórny Po za tym warto znać moc tej podłogi. To tyle. Tak właśnie na szybko szacuję ,a nie liczę. Niech kolega popatrzy ,czy to faktycznie 10m rury w 1m2 , czy może 9,5 , czy 9 , a może 11... (gdyby rozstaw był 9cm a nie 10 np...) Jak masz lepszą metodę to podaj , bo dla oszacowania przyjęcie 10m na 1m2 jest wg mnie ok. Edytowane 11 Lutego 2023 przez Techno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 11.02.2023 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 W czym masz problem? Pisz jasno i wyraźnie, Korzystaj ze słownika ortograficznego Tak w skrócie przy mojej zmodernizowanej instalacji CO, jak najlepiej ustawić pompę obiegową willo na obwodzie wtórnym gdzie są różne średnice rur , przy czym najmniejsze średnice to same podłączenia grzejników i płytowe grzejniki. Głowice termostatyczne pościągane. Cała instalacja to 8 grzejników jedno i dwu płytowych , podłoga kuchnia, łazienka ,całość ok120l . PC praktycznie pracuje cały czas, a grzejniki tylko chwilami ciepłe są na całej powierzchni. PC - bufor 200l , delta 5-6, maksymalna prędkości 39,5l/min przy czym na wykresie widzę, że się modeluje i najczęściej to jest 13/14l/min, nie wiem czy coś tu też trzeba korygować? Witam mam pytanie odnośnie ustawień pomp obiegowych i delty. W instalacji dwa obiegi ,czyli PC-bufor 200l wpięty równolegle i dalej z bufora za nim obiegowa Wilo-Yonos PICO 25/1-4 dalej piwnica i parter, razem 8 grzejników, termostaty zdjęte + podłoga - kuchnia i łazienka (ok.100l. wody) . Na PC po wielu próbach wydaje się że najlepsza delta to 6, przepustowość pompy obiegowej z odczytów to widzę że wacha się 25-13 l/min , przy czym w większości 13-14l/min. Na pompie Wilo próbowałem stałą prędkość na drugim i trzecim biegu (na 2 zostawił instalator) teraz mam na środkowej wartości tylko w "zmiennej różnicy ciśnień". Za pompą obiegową instalacja modernizowana z różnymi średnicami rur, nawet różnymi płytowymi grzejnikami i podłogówką , wszystko praktycznie puszczone na jednym obiegu. Trochę się pogubiłem już z tymi ustawieniami i sam już nie wiem czy lepiej zwiększyć prędkość czy zmniejszyć, jak najlepiej żeby wszystko się zgrało czyli PC-bufor i bufor-pompa obiegowa-instalacja CO. Jak to powinno mniej więcej wyglądać, żeby cała instalacja jak najlepiej funkcjonowała? Ps. Poprawiłem błędy faktycznie rażą , jeżeli można to usprawiedliwić, pisane na małym starym telefonie i w dodatku zaufałem, że jakaś autokorekta jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts